Г-н Каракачанов, що за идея е това?

Новият военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Новият военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов"Дневник" публикува текста на Александър Андреев от сайта на "Дойче веле"


Да започнем оттам, че в българските училища наистина има да се върши много, много работа. Защото на българските ученици им липсват: правопис, основни математически познания, обща култура, култура изобщо, политическа грамотност, нов поглед към идеализираната десетилетия наред българска история.


Липсва им смислено обучение по музика, любов към пеенето и музикалните инструменти, липсва им отношение към изкуството, липсват им елементарни познания по философия. А това, което никак не им липсва, е агресия: виждаме го всекидневно в класните стаи и училищните дворове. Военното обучение – да ме прости г-н Каракачанов – е точно това: обучение в агресия.
По-нататък. Какво точно ще учат учениците в тези часове? Да сглобяват и разглобяват автомат "Калашников" или пък "Хеклер и Кох"?


Как да лягат по корем с глава в обратната посока на експлозията, когато гръмне атомната бомба? Или как да нахлузват противогаз за три секунди и после да стоят с него цял учебен час? Честно, г-н Каракачанов, защо трябва да се занимаваме с такива нелепици?


Училището е цивилно място, където децата трябва да усвояват ценности, а не оръжие, училището (поне на теория) е люлка на знанието и хуманизма, а не на военщината и агресията. Но може би трябва да се поучим пак от Русия, където децата търчат с калашници по баирите в рамките на т.нар. "патриотично възпитание"?


И накрая: от кого точно ще се отбранява България в момента? Кой иска да я напада? Нима трябва мозъците на децата да се възпаляват с безпочвени страхове и с любов към оръжието?

Но може би министърът на отбраната просто иска от първия ден да привлече внимание с активността си. И понеже очевидно не може да оправи бързо ръждясалата, тромава, безпарична и неефикасна българска армия, той започва с най-лесното: смехотворни военни паради и милитаризиране на училището.


Министърът бил умен и начетен човек, говори се. Нека да го покаже.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  В един скромен вариант елементарна подготовка да реакции в различни кризисни ситуации не е излишна. Така, че у дойче веле не истеризирайте.

 2. 2 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Уважаеми гермаци, читатели на германския вестник,

  Ще изпратите ли редовна войска на нашата граница или ще искате първи ние да посрещнем удара. После ще ни приемете ли за бежанци. В Швейцария военната подготовка започва от училище, а обучението при бедствие още от детската градина. На всеки швейцарец са раздадени йодни таблетки и инструкции, как и кога да ги използват. Швейцарците дават 4 седмици в годината военна служба. Оръжието и униформите са им по къщите. Защо не пишете затова?

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Морализаторските дрънканици на Дойче Веле на една страна ама в другата статия се говореше и за разни полезни неща дето аз питах защо са сложени под етикета "Военно обучение" от типа на първа помощ или какво да правиш в случай на земетресение, наводнение и др.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Никаква подготовка за нищо няма да бъде
  Чисто и просто се търсят сладки учителски местенца
  за пенсионирани фатмаци от Соц Армията на НРБ
  Зер цялото стадо от пенсионирани военни от БНА
  няма само на едната пенсия да я карат
  Г Н У С

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Неутрално

  От агент (умишлено не пиша "бивш") на ДС - толкова! Тъпи идеи за екзалтиране на простолюдието! Моят син със сигурност няма да посещава часове по военно обучение! Обещавам го на министъра!

 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Някой умрял да ходи да се жертва заради Борисов, Каракачанов и корумпираната пародия на Държава. Да се оправят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  Някаква военна подготовка, или умения за оцеляване при бедствия не е излишна, но по идея на Агент Иван Доносников...
  Това трябва да е някакъв майтап!
  (Както и самото му номиниране на Министър на Отбраната, де!)

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 613 Гневно

  А не трябва ли първо учениците научат истината за Русия "освободителката" на народите, за комунистическият режим и престъпленията на ДС чиито представител е и сегашният министър Каракачанов.
  Никой не може да превземе народ които иска и се бори да бъде свободен.

 9. 9 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  emi taka kato go gledash kakva idea da mu doide ? !!

 10. 10 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Носталгия към миналото от социалистическа България. Само че не е в крак с времето. Няма толкова много ученици, защото границите вече 27 години са отворени, а и българките не раждат много деца, както са раждали в миналото. Който не му харесва липсата на ред в държавата, просто напуска, уж временно. Отделно е влиянието на глобализиращия се свят. В България доскоро, а и все още, ако нямаш връзки трудно прогресираш. Докато в цивилизования свят, ако имаш способности, прогресираш.

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Какво военно обучение бе?!? Да се раздадат на момчетата по една розова тениска, пера и плюшени мечета. Това е достатъчно да спрем всяка една агресия насочена към България. Представяте ли си примерно ако нахлуе аскерът на Ердоган да види срещу себе си орди от епилирани младежи с розови тениски, покрити с разноцветни пера кото се държат за ръце и пеят "Как боли" на Азис. Турките ще хукнат през глава обратно към Истанбул, сковани от страх и ужас.

 12. 12 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  Хахахахахаха...
  Не мога да се спра!?!
  Каква подготовка за ядрен удар....
  Как да оцелееш една секунда в повече?!?
  Кому е нужно това? Светът трябва да поеме в друга посока,
  и добре, че от който зависи това не чете глупотевини...

  Happy face says, adios !
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Не военна подготовка а подготовка при бедствие-на това трябва да научат учениците.А колкото до общата култура-такова понятие отдавна не е нужно на повечето подрастващи!Чалга "културата" стига!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Па това си е съвсем нормална и своевременна идея. Във всеки случай ще им е от полза в бъдещия им жизнен път. По-добре ли е да се изграждат само едни мухльовци, без някаква идея какво да правят в някакви стресови ситуации. Отлична идея: дано да се случи!

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За да има полза, то хората трябва да се идентифицират с Държавата. Но никой не се идентифицира с Борисов и останалата корумпирана върхушка, освен близо 1 милион постоянни избиратели на Борисов, всичките до един навряни от него след август 2009 в държавната и общинска администрация. Да се оправят ако някой реши да ни нападне. Колкото по-бързо се закрие корумпираната пародия на Държава и се изритат Борисов, Цветанов и останалите , толкова по-добре.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 390 Весело

  Прави са ДВ ! Каква война ? Да ни научат Германците на свободна любов , да живеем в хармония с природата , защо са ни дрехи , пари ,коли , да живеем като пра-отците и всеки да оножда всеки по Германски образец , така ще бъдем подготвени ако дойде агресор, ще ги дарим с любов . Ще победим врага с любов

 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  И колко новообучени военно ученици-каракачанчета могат да се справят с автомат в ръка срещу една ракета "Топол М" или "Томахоук"?
  По-добре е за месец да ги заключат в библиотеката без телефони, че поне има вероятност да прочетат някоя книга, докато свиват цигари от страниците ѝ...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ей министре, в кой век живееш? Как си представяте бъдеща война? Че ще има всеобща мобилизация и че ще се бием с врага с автомати по баирите ли?!

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  защото е очевидно, че България не е Швейцария. дори "Швейцария на Балканите" не е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bojidar Vasilev":

  явно еднополовата тевтонска любов Ви е фиксация...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 796 Весело
  До коментар [#15] от "socialen
  И ще настъпи един бленуван мир под мъдрото ръководство на Нинова.

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Като войник във великата социалистическа народна армия за 24 месеца изстрелях общо 3 патрона. Страхотна подготовка. Но пък побачках ангария в селското стопанство и родните строежи и фабрики поне 9 месеца. И този титан на мисълта иска отново да въведе нещо подобно? Кому е нужно и кой ще спечели от хвърлянето на огромни средства на вятъра?

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#20] от "abdelhaqq":

  явно еднополовата тевтонска любов Ви е фиксация...

  Абделе , ти ги разбираш тия тевтонски любови , не аз

 24. 24 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  какво да правят в някакви стресови ситуации.
  —цитат от коментар 14 на paf

  Обучаващите нямат понятие какво да парват в кризисни ситуации.

 25. 25 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Единственото добро в случая е, че какво се изучава в училище решава министърът на образованието... Или според ДС не е така?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Обединени идиоти в атака...

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Да приемем ли, че поредната тъпня на поредния тъпанар-министър е дългоочакваната реформа в образованието?
  Или идеята на агент Иван ще е хранилка на пенсионираните фуражки: 20 заплати накуп + максимална пенсия от 950 лв. + 1 000лв РЗ в школото. За сметка на бюджета на образованието.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Преди много години, когато бях в девети клас, учителката ни по физкултура беше гимнастичка. Постоянно играехме гимнастически упражнения. Следващия беше хандбалист, всеки час играехме хандбал. Като гледам сега децата, как всяка година им променят приоритетите , а те все по-неграмотни, се сещам за моите физкултурни занимания в училище. Не станахме нито гимнастички, нито хандбалистки.

 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  До коментар [#8] от "lout66":

  Интересна закономерност в българския политически живот!
  Агент Гоце: Историк; Президент!
  Агент Иван: Историк; Кандидат-Президент!

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Безумните идеи на Каракачанов

 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Военното обучение – да ме прости г-н Каракачанов – е точно това: обучение в агресия.
  ----------------------------------------
  Да ме прости Андреев,но военното обучение е тактика и стратегия!Да добавя,че ДВ. не е това което беше преди 1990 г.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 32. 32 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 557 Гневно

  И идеята, и министърът са много ... вдлъбнати!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тоя си е милиционерче в душичката, толкова са може, такива са му идеите. Но като има глупаци да вярват, че това е патриотизъм, и да гласуват за такива типове, така ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Ей министре, в кой век живееш? Как си представяте бъдеща война? Че ще има всеобща мобилизация и че ще се бием с врага с автомати по баирите ли?!
  —цитат от коментар 18 на Lazarus


  За вас може и да е странно, но тези наистина това си представят.

 35. 35 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Дам, следваща стъпка е задължителната служба и ленински съботник.
  Абе тоя министър къде и колко е служил?

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#8] от "lout66":

  учениците научат истината за Русия "освободителката"

  И каква е твоята истина?

 37. 37 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  Агент Иван не е от най-умните, не следва думите му да се вземат много насериозно! Нека си приказва за наборна военна служба, за армия, за военно обучение...

  Истината е, че той (МО също) няма капацитет и няма бюджет за подобни неща! Та България 30 години не може да закупи бойни самолети и кораби, да запълни бройката за професионални военни, той на ученичките военно обучение ще прави :-) Може обратното, ученичките да обучат Каракачанката ...

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Неутрално

  До коментар [#32] от "Amot":

  Аааа, не! Идеята е вдлъбната, но министърът е изпъкнал! И все повече изпъква в последните години! Физически изпъква!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Неутрално

  До коментар [#32] от "Amot":

  Аааа, не! Идеята е вдлъбната, но министърът е изпъкнал! И все повече изпъква в последните години! Физически изпъква!

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Неутрално

  До коментар [#36] от "ahasver":

  Моята истина съвсем на кратко: Русия никога не е освобождавала България! Само ни е окупирала два пъти! Вторият - за дълго!

 41. 41 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":скромен вариант елементарна подготовка да реакции в различни кризисни ситуации не е излишна

  Има разлика между военно обучение и "елементарна подготовка да реакции в различни кризисни ситуации".За второто съм "за" децата да учат в училище.  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 42. 42 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#4] от "Hawaii":
  „Чисто и просто се търсят сладки учителски местенца
  за пенсионирани фатмаци от Соц Армията на НРБ
  Зер цялото стадо от пенсионирани военни от БНА
  няма само на едната пенсия да я карат
  Г Н У С”

  Абсолютно точно! Фатмаците от бг милицията и армия са толкова некадърни и безполезни, че даже с незаслужено високите пенсии пак не се оправят. Като ги пенсионерат млади, полковници стават охранители на портала на някой склад! Просто бг полковниците за друго не стават и не могат! Каракачанката е решил да си вдигне електоралната подкрепа сред фатмаците безделници, като им осигури училищна заплата!

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5470 Неутрално

  Едно разнообразие за учениците и за обща култура, както и да осигурят на освободените от БНА офицери допълнителен доход, към не лошите им пенсии.

 44. 44 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Няма ли ред и дисциплина, всичко се разпада! Дисциплина му е майката, стига с тази ваша гей култура.

 45. 45 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Този е напълно луд.
  Аз съм бил 2 год. в казарма, по соц. времената - загубени 2 год. в безмислени дейности.
  Сега е още по-зле.
  Нямам никакво намерение да субсидирам с данъците си подобни безумия.

 46. 46 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Агент Иван бил умен и начетен човек, говори се.... То, в сравнение с Боце и Цецерон те всичките са като нобелови лауреати.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 47. 47 Профил на Чудик
  Чудик
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Военното обучение – да ме прости г-н Каракачанов – е точно това: обучение в агресия."
  Мен пък да ме прости г-н Александър Андреев от сайта на "Дойче веле", но той явно избива комплекси, използвайки, че се е домогнал до възможността да пише в сайта на Дойче веле и си връща на някое "старо куче" от войнишките години. Ако само това е разбрал от казармата - рано са го пуснали. Но това си е негов проблем.
  А относно военното обучение в училище - да имаше недостатъци. Но ако се подходи умно по въпроса е твърде вероятно да се намери правилната и полезна формула.

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Неутрално

  До коментар [#45] от "kvt10319485":

  И аз - така! Един приятел дори служи 3 години! Беше подводничар, но никога не потопиха подводницата! За щастие! Иначе - "Курск"!

 49. 49 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 237 Весело

  Този е напълно луд.Аз съм бил 2 год. в казарма, по соц. времената - загубени 2 год. в безмислени дейности.Сега е още по-зле.Нямам никакво намерение да субсидирам с данъците си подобни безумия.
  —цитат от коментар 45 на kvt10319485


  Е, за тебе е трябвало 4 години да е.
  Ама щом сега плащаш данъци - имало е някаква полза.

 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1930 Весело

  [quote#22:"tokkay"]Като войник във великата социалистическа народна армия за 24 месеца изстрелях общо 3 патрона. Страхотна подготовка.

  Нама нужда да се хвалиш че си бил на синекурна длъжност - писар в щаба

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#50] от "1001":

  Човекът не е виновен, че 9/10 от офицерския състав беше неграмотен...

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  След като министърът на отбраната се изказа за училищните програми очакваме министърът на образованието да даде ценни насоки за изпълнението на "Велик е нашият войник" от военните духови оркестри.

 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  то и карането на таралясници по улиците е воина ама германците не спират да продават стари коли вместо да ги рециклират

 54. 54 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Твърди ли някой сериозно, че за отбраната на България е необходимо учениците да получат военна подготовка?
  Като как ще участват в отбраната - в народно опълчение??

  Ако не е за целите на отбраната, а за възпитаване на лични качества в учениците - това не е работа на министъра на отбраната.

 55. 55 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  след 70 години масово производство на автомобили и самолети като се стопи леда на полюсите ще доиде жан виденов ден европа от ванкувър до владивосток

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Сашко стой си на топло в Германия и не ни давай акъли! Разбира се училището има нужда от нов прочит на идеализираната ни според теб история. Трябва да се разбият всички митове и да се види какви варвари са били православните и какви цивилизатори ислямските нашественици които се готвят отново до ни цивилизоват! А колкото до агресията именно военното обучени дава възможност за избиването и в полезна за държавата посока!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2250 Гневно

  Твърде изискан стил, г-н Андреев! Що за идея - идиотска, популистка, патриотарска, ченгесарска, израз на безумие и безсилие. Останали са някакво количество здрави и смислени млади мъже. Този министър и хората, които го овластиха, очевидно искат да прогонят и тях!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  младежи в стари доспехи не се обличат

 59. 59 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Сега, ако коментара имаше и Автор, щеше да е добре - пък и било .. ако е редакционен коментар на някого... Името си е име.

  Иначе, от опит мога да кажа, че е добре да можеш да знаеш някои неща - също и да стреляш, чистиш оръжие, да знаеш как се слага противогаз, да можеш да пазиш себе си и тези около теб, да можеш да се ориентираш по карта и звезди без модерни простотии, да не припадаш като видиш кръв. И когато се наложи да събереш останките на твой другар размазани на стената се научаваш да цениш доста неща и да можеш да контролираш агресията, отчаяние и някои други човешки фактори. И ако сме толкова късогледи и не виждаме от другата страна на брега - това не значи, че там няма опасности и от другата страна ни виждат. Има достатъчно добри книги/автори за агресия/война и останалото. Всичките са единодушни, че човек трябва да е подготвен/в очакване.. ..било и след 100 години. Ако целта е тук в БГ всичко да се ... скапе, целта е почти постигната...

  Дали някой си е направил труда - колко от родителите на тези агресивни деца са били войници, и как родителите се справят с агресията? Едва ли. А случайно тази агресия дали не е породена от изопачено Его и от типично детски проблеми...

  Дали с подобни откровенно казано тъпи въпроси автора - който и да де той ще постигне нещо - освен поредната доза омраза, отрицателни мнения и такова като моето... ? или това е целял? още омраза? или да бъде прочетен - склонен съм да допусна последното.

  Иначе да, несъмнено образованието има нужда от промяна, да несъмнено и днешната младеж трябва да е образована по много теми, включително и съвсем елементарни неща като самозащита, първа помощ, какво е агресия...даже и да може да стреля. Това, че можеш да разглобиш/сглобиш и стреляш не те прави агресивен....

  Не коментирам, дали това е начина който т.н. военен министър предлага, но със сигурност е необходимо обучение на в една или друга форма.

 60. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Много точен коментар на Александър Андреев. Един от малкото истински журналисти впрочем. Не съм се замислял (защото много го мразех), но наистина военното обучение учи на агресия. От което в училищата няма никаква нужда.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 61. 61 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#59] от "wtz53314030":

  Чети бре човек. Автора е Александър Андреев, журналист от "Дойче веле".
  Някои от нещата, за които говориш, могат да се научат и без специален предмет в училище. Глупости като боравене с пушка са наистина ненужни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 62. 62 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 636 Разстроено
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#46] от "rex":Агент Иван бил умен и начетен човек
  ...>> Нямам лични впечатления от Каракачанов, но след дълго и активно участие в клуб Македония на дир.бг останах с доста неприятно впечатления за негови поддръжници.Ако се абстрахираме обаче от свеждането на идеята до някакъв малко. анахроничен и доста показен патриотизъм, има и рационално зърно в нея.В друга тема постнах линк към статия за израелския опит в областта на задължителната военна служба ( 3 години за мъже) и за .. успехите им в научната и техническата дейност .Отделно, че изследвания показват определено изграждане на кохезия в израелското общество: " Israel Business.How Israeli Conscription Drives Innovation.Could Similar Policies Benefit Europe?"
  https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-04-19/how-israeli-conscription-drives-innovation
  "The IDF’s conscription system has brought great benefits to Israel’s economy. The armed forces meticulously place talented conscripts in technological, combat, and intelligence units. The skills that the conscripts acquire are a significant benefit to them in the civilian labor market after they leave..The country’s booming high-tech sector, which yielded most of the country’s 1,500 new start-ups in 2015 and accounts for 40 percent of its exports, is to a large extent powered by former conscripts from such elite units: although only 20 percent of young Israelis are selected for technological and combat units, 60 percent of high-tech workers have served there.
  In a 2013 study on the connection between the IDF and Israel’s high-tech success, two scholars at the University of Texas at Austin reported that service in the IDF “cultivates new skills (human capital), new social networks (social capital), and new social norms and codes of behavior (cultural capital).”

 65. 65 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Едно време в училище имахме "Военно обучение" - абсолютно нищо не научихме: марширувахме и пеехме "Велик е нашия войник". Даскала беше бивш военен (не си спомням, но сигурно запасняк защото имаше униформа) и най-обичаше да разказва "как руските подводници се появили край Куба като ... кокичета".
  А военния лагер беше пълен т*шак - спомени и майтапи - да, но нещо да сме научили - не.

  Ако децата ще се учат на "първа помощ" и т.н., това добре. Иначе - пак ще е пълна пародия и заплати за пенсионирани фуражки.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#60:"Gopeто"]Много точен коментар на Александър Андреев. Един от малкото истински журналисти впрочем.....

  А тази част от коментара на Андреев е най точната:
  "И накрая: от кого точно ще се отбранява България в момента? Кой иска да я напада? Нима трябва мозъците на децата да се възпаляват с безпочвени страхове и с любов към оръжието?"
  Нали?

  Ами тогава защо е нужно въобще да купуваме нови военни самолети? И да се разгаря пламенна и евроатлантическа дискусия на тема какви самолети ще купуваме - нови, или 35 год таралясници?
  На кого да вярвамеж - на антикомуниста Андреев, който обявява, че никой няма да ни нападне, или на комсомолския секретар Плевнелиев, който само преди няколко дни написа следното:
  "Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Изборът трябва да се случи и с оглед геополитическата обстановка. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017) пред Би Ти Ви.
  "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес
  "Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. ", заяви още Плевнелиев."?

  Значи, според Плевнелиев
  ще ни напада, според Андрее - не?

 68. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Военно обучение? Защо тия реминисценции с байтошово време? Децата се увличат от такива неща. Пълно е с албуми за пушки, танкове, оръдия, самолети... Натовски, де... Правилни... Проблемът е в парите, обаче. Кой ще плаща обучението. Страхът от агресивност е неоснователен. Агресивност се наблюдава в излишък и сега. Тая агресивност да се опитоми, някак, не е лошо. Да пострелят малко. Да поиграят на "криеница" с "врага". Да се поизморят. Не да си скубят косите за момчета, или да се колят за момичета...

 69. 69 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Надявам се всички осъзнават, преди да спорят хубаво ли е или лошо, че държавата е страшно зле и няма да има пари за да стане това, военни обучения и казарми и т.н..

 70. 70 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Те мога да разбера параноичните напъни на някои форумци, да "предпазят" децата от евентуални знания, как да се предпазят от опасности и как да противодействат! Имам чувството, че постовете са писани от враговете на България, които се канят да я нападнат, но да не дадат жертви! То бива безотговорно отношение към бъдещето, ама това граничи с лудост! И то при условие, че исляма подготвя децата за война още от 3 годишни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 71. 71 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Да приемем ли, че поредната тъпня на поредния тъпанар-министър е дългоочакваната реформа в образованието?.
  —цитат от коментар 27 на historama

  пожарникарят все още мълчи. Защо?

 72. 72 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#63] от "SSmart":

  няма наборна служба...от 2011г

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 73. 73 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Какво е мнението на Сашко за програмата на новоизбраният френски президент Макроон, която вклучва задължителна военна служба от един месец?

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  "Усмивки от старите ленти"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 760 Разстроено

  Дребни идейки на плосък /умствено,не коремно/ министър.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 76. 76 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От Дойче Веле, удобно са забравили, че задължителна донаборна военна служба (или алтернативна цивилна служба) ИМА в Германия!

  Не мога да разбера тази истерия...

 77. 77 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  изключително точно описание на фалшивите му празни приказки
  иска да върви назад с неефективни остарели методи защото не знае с какво да тръгне и догони нужните истински реформи,предстои едно плямпане и губене на време с бежмислици,ще навива пружинките на глупави наивници вярващи в подобни безмислици и до там
  същинските проблеми за оправяне остават изместени от популизъм
  на децата в училище им липсва изграждане на начин на мислене а не безсмисленно учене на ненужна инфо по стар руски модел

 78. 78 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  Подменяте темата драги съфорумници.
  Не става дума за соц. казармата с всичките и извращения и идиотизми (бил съм, знам). Не става дума и за агресивен спецназовец или "тюлен" с маска на лицето, размахващ юмрук и автомат.
  Нещата изглеждат за мен по-просто. Всеки (особено млад) има нужда да се научи на няколко неща. Да работи в екип: да се подчинява и да поема командване като се наложи. Да има елементарна представа от спешна помощ. Да преодолява малко препятствия - природни и изкуствени. Да научи поне основни елементи на самоотбрана при агресия. И да е пипнал поне за няколко часа основни видове леки оръжия. Е - това може да стане за 1-2 10-15 дневни летни лагера.
  От това ще спечелят самите млади - ще им е интересно, полезно а може да се направи и приятно и престижно даже. Ще спечели и обществото - току с малко се увеличи организираността и се намали агресията. Току спечелят някой лев офицери и старшини - инструктори ,но надали толкова, че да им завиждаме.
  Отбранителната ни способност няма да се повиши, но поне няма и да се намали.
  И за да няма излишни спорове - може да се започнат експерименти с малки групи още дето се вика от това лято. И на зима - пак ще си чешем ....(...клавишите), но с повече рални данни. Нали?

  Поздрави
 79. 79 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  стига с тия наборни тъпни...топлата вода е измислена преди много време...има толкова много начини за насърчаване на кадровата служба(не само финансови) че мога да пиша един час...с тия малоумни идеи нищо добро няма да стане...избийте си скапаната наборнящина ,разни тъпи лагери и прочие...това е само за да се отконяват неудобни въпроси към многото висши офицери които за 10г не можаха и не искаха да наложат нормални правила за служба ,осъвременяване на учебния процес и кадрвово развитие...взимаха си заплатките а сега и пенсийка и си кютаха ...пълни измекяри а сега наборници..вместо да решават проблема те измислят нов...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 80. 80 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Шкембе войвода първо сам да изкара наборната военна служба, след това да вкара в казармата своите собствени деца и внуци. Чак след това да вкарва там чуждите деца и внуци! Щото гръмне ли около него пушка, ще напълни панталоните чак до коленете.

  Имаме си комунистически "агент" - доносник, псевдо историк и наглец. Никога няма да се оправим, докато продължаваме да допускаме такива хора в политиката.

  Патриотизмът се възпитава вкъщи, в училище и в университета. Не - в казармата! Ако има армия, тя трявба да е професионална - да бъде уважавана. А не - продължение на детската градина.

  Като си зададете въпроса, за колко време се изгражда един програмист, инженер, учител или лекар, ще получите отговора - за колко време се изгражда и добър войник.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 81. 81 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Агентчето решетниково си се самопредставя като: мъжествен, смел, силен, непоколебим, здрав дух в здраво тяло, желязна воля, интелигентен, начетен, несъкрушим, класи над съперниците, неотразим, нъмбър уан. А не знае, че е просто един пълно ограничен глупак.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 82. 82 Профил на Philip Georgiev
  Philip Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А защо не се популиризира движение, подобно на скаутското? Децата ще имат полза от умения по оцеляване, ориентиране, първа помощ и работа в екип, като това е доста по-смислено от военно обучение.
  Наскоро гледах документален филм за подготовката на израелските граждани за реакция при терористични атаки. Там наистина обучението започва от 4-5 годишните деца, но ежедневието им си е направо като по време на война. Рискът от инциденти е непрекъснат и ако нямат такава подготовка, трудно биха оцелели.

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Дневник, вие ли го пишете това? Срамота! И аз съм миролюбец и не бих нападнал никого. Но нас има кой. Няма да е заради нас самите, заради парите и богатствата ни. Ще е заради територията ни. Искат да овладеят територията и да я ползват за целите на война, нашествие и унищожение. Щом на наша територия стъпи чужда армия, която и да е, тя става фронтова територия. Швейцарците може да са най-миролюбивата държава, но там всеки има оръжие и всеки може да борави с него. Хитлер не се нави да присъедини Швейцария, защото имаше милионна боеспособна армия. И сега я има. А ние нищо нямаме.

 84. 84 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Извън истерията,която сега и ДВ подклажда за военното обучение на подрастващите,в тази идея има и положително зрънце.Питам господина Андреев,във Австрия за агресия ли
  мислят,че поддържат още наборната военна служба.Във Франция също.Военното обучение няма да е само обучение по стрелба,а и по много въпроси свързани със ежедневието ни.Изчистено от глупостите преди 1989 година,ще бъде от полза за подрастващите!Всъщност,коя ли идея може да обедини разкъсаното ни общество?

 85. 85 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Дочул, че бременният мъж
  ще връща родната казарма,
  се сещам някак изведнъж:
  "Каква е тази наша карма -
  да чакаме дете нормално,
  щом таткото е тъп фатално..."...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 86. 86 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 312 Неутрално

  А защо не се популиризира движение, подобно на скаутското? Децата ще имат полза от умения по оцеляване, ориентиране, първа помощ и работа в екип, като това е доста по-смислено от военно обучение......
  —цитат от коментар 82 на fifo123


  Точно така. Напълно подкрепям.

 87. 87 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Подменяте темата драги съфорумници. Не става дума за соц. казармата с всичките и извращения и идиотизми (бил съм, знам). Не става дума и за агресивен спецназовец или "тюлен" с маска на лицето, размахващ юмрук и автомат.Нещата изглеждат за мен по-просто. Всеки (особено млад) има нужда да се научи на няколко неща. Да работи в екип: да се подчинява и да поема командване като се наложи. Да има елементарна представа от спешна помощ. Да преодолява малко препятствия - природни и изкуствени. Да научи поне основни елементи на самоотбрана при агресия. И да е пипнал поне за няколко часа основни видове леки оръжия. Е - това може да стане за 1-2 10-15 дневни летни лагера.От това ще спечелят самите млади - ще им е интересно, полезно а може да се направи и приятно и престижно даже. Ще спечели и обществото - току с малко се увеличи организираността и се намали агресията. Току спечелят някой лев офицери и старшини - инструктори ,но надали толкова, че да им завиждаме.Отбранителната ни способност няма да се повиши, но поне няма и да се намали.И за да няма излишни спорове - може да се започнат експерименти с малки групи още дето се вика от това лято. И на зима - пак ще си чешем ....(...клавишите), но с повече рални данни. Нали?
  —цитат от коментар 78 на Starec


  Не може да бъде! В този форум да прочета едно спокойно и обмислено мнение, без ЛГБТ истерии и псевдо-демократични заклинания. Поздравления, останали са отделни бройки мислещии критични читатели на "Дневник"!

  Няма да коментирам "смелия" автор Андреев, който иска може да се осведоми как геройски се покри, мишокът му с мишок, след едно писъмце на Цветан Василев, тогава още шеф на КТБ, по повод едни негови колеги. Може да прочете и други негови творения - как се възмути от идеята децата да разучават народни танци например. Сега му бърка в дупенцето една най-нормална идея, каквато впрочем се практикува в доста страни от т.нар. "цивилизован демократичен свят". Знаем, че г-н Андреев е ЛГБТ, но това не е оправдание. Имам приятели хомосексуалисти, които са си напълно нормални и достойни хора - много по-достойни от други мои познати, фукащи се с хетеросексуалността си. Значи не е от сексуалната ориентация, от характерчето е. По-точно от слабохарактерност, претенциозност и имитиране на интелект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK