Поне четирима ще са кандидатите за нов председател на ДСБ

Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията Нова Република и като председател на ДСБ.

© Юлия Лазарова

Радан Кънев обяви, че е подал оставка като съпредседател на коалицията Нова Република и като председател на ДСБ.Поне четирима ще са кандидатите за нов председател на "Демократи за силна България", който ще бъде избран на Националното събрание на партията на 10 юни в аулата на УАСГ. До свикването на събранието се стигна, след като лидерът на ДСБ и "Нова република" Радан Кънев подаде оставката си като лидер на двете формации, след като коалицията остана извън парламента на изборите през март.


Все още няма официално депозиран протокол за номинация, каза секретарят на ДСБ Емил Мачиков пред "Дневник". Той добави, че все още текат изслушванията и номинациите на партийните организации, а на самото събрание може да се появят още желаещи да бъдат лидери на партията основана от Иван Костов. Според Мачиков засега има двама сериозни кандидати и още двама, които искат да участват, но не посочи кои са те. Според други източници, сериозни кандидати са бившият депутат Атанас Атанасов и евродепутатът Светослав Малинов. "Аз съм издигнал кандидатурата си и смятам, че този дебат трябва да води във вътрешно-партийните формати, а не чрез медиите", коментира Атанасов пред "Дневник".


Мачиков смята, че е много вероятно лидерът в оставка Радан Кънев да бъде номиниран, но ще си подаде отвод. Той ще продължи да бъде активна политическа фигура и вероятно ще бъде част от ръководството, каза Мачиков за Радан Кънев.
Ралица Кирилова, която беше председател на изборен щаб на ДСБ София и парламентарен секретар на министерството на образованието, обяви през профила си във Facebook, че е получила номинации, за да участва като кандидат за председател на ДСБ.


"Вярвам, че е дошло времето за честно и открито състезание на визии за бъдещето на българската десница. В ДСБ най-накрая ще има състезание. Приемам тази отговорност и ще участвам в надпреварата за председателския пост. Ще играя по правилата на демокрацията и ще стигна до финала", написа Кирилова. Според нея провалът на последните избори е "защото говорехме не на хората, а на себе си. Приемахме българите като "избиратели", а това всъщност са нашите семейства, близки, роднини и приятели."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK