Вътрешният заместник-министър нарича ромите и бежанците "пасмина" и "примати"

Снимка на Балабанов от профила му във "Фейсбук" с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

© Скрийншот

Снимка на Балабанов от профила му във "Фейсбук" с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.За вътрешния заместник- министър от квотата на "Обединени патриоти" Стефан Балабанов бежанците и ромите са "пасмина" и "примати", а проблемите е най-добре да се решават с бой. Това показва справка във фейсбук профила на заместника на Валентин Радев. От него се вижда, че повечето споделени от него публикации са статии от медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, като "Блиц" и "ПИК". Те са придружени с коментари от Балабанов, които са изписани само с големи букви и без особено спазване на правилата на пунктуацията.


През тази седмица двама други представители на "Обединени патриоти" бяха отстранени от изпълнителната власт заради снимки с фашистки поздрав в социалната мрежа "Фейсбук" - зам. регионалният министър Павел Тенев и служителят от Министерството на отбраната Иво Антонов.


Балабанов, който е роден в Пещера, е бил зам.-кмет на града от 2011 г.
На парламентарните избори от март е кандидат за депутат на второ място в листата на "Обединените патриоти" и така влиза в Народното събрание. В интервю от 10 май пред регионална медия той заявява, че парламентарната група на националистите са нямали по-подходящ кандидат от него.


В официалната му визитка на сайта на вътрешното ведомство е записано, че владее руски език. В публикациите си той нарича ромите и бежанците пасмина и примати. Възхвалява армията и нейното състояние по време на комунизма. Бил е на блокадата на турско-българската граница от "Патриотите" преди последните парламентарни избори. Споделил е и клип от блокадата и гордостта си, че пази страната.


Малко след като информация за фейсбук активността му се появи в "Медиапул", постовете, споменати там, бяха изтрити. Не и тези, които "Дневник" видя:


На 5 април той споделя чужд пост от групата РНГ (Русофил-Путинска гвардия). Той не е придружен с коментар.


В средата на февруари има друг пост, придружен с думите "И ТАЗИ ПАСМИНА ЩЕ Я ИНТЕГРИРАШ???.БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ....."

Материал на "Блиц" от профила на Балабанов е придружен с коментар "ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТЕЗИ ПРИМАТИ НЯМАТ МЯСТО ТУК?". Този пост обаче е изтрит.


Скрийншот, който "Дневник" направи преди изтриване на поста

© Скрийншот

Скрийншот, който "Дневник" направи преди изтриване на поста


В началото на годината Балабанов споделя пост от ВМРО-БНД, в който се казва, че "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" посрещнахме достойно протеста на циганската партия "ДРОМ" пред сградата на ВМРО." Зам.-министърът обаче остава недоволен от свършеното от съпартийците му и пише "СПОРЕД МЕН ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПОНАБИЕТЕ МАЛКО НАГЛЕЦИТЕ".


На 21 декември 2016 г. Балабанов споделя отново статия от "Блиц" с коментар: "ТЕЗИ СА ДЖИХАДИСТИ, КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ! ЕДИН ХУБАВ БОЙ И НЯМА ДА СЕ СЕТЯТ ЗА ДЖИХАД!"

Социалната мрежа Балабанов използва, за да критикува напуснали коалицията "Обединени патриоти" или в частност партия "ВМРО". Един от примерите е свързан с Костадин Костадинов от партия "Възраждане", който бе кадър на ВМРО и общински съветник във Варна. Той бе замесен в улична свада с лидера на "Воля" Веселин Марешки през 2014 г., когато последният бе задържан в ареста за 24 часа. Под медийна публикация от 5 май за това, че Костадинов ще излезе пред парламента на протест, коментарът на Балабанов е "НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ТЕЛЕФОНА НА МАРЕШКИ, ЗА ДА ГО ПОЧЕРПЯ, ЧЕ НАБИ ТОВА МЕКЕРЕ??".


Очевидно на новия зам.-министър се харесва много "боя" като начин на справяне с проблеми, които той приема за такива и с тези, които са на различно мнение.


Не ласкаво се изказва и за телевизионния водещ Слави Трифонов, заради организирания от екипа на предаването му референдум и протеста на Трифонов пред парламента. Част от коментарите му са "Тоя клоун пак се възбуди.Кой си ти бе мунчо, та ще сваляш законно избран парламент от хората???!!!". В отговор на констатация на друг потребител в социалната мрежа, че на последните парламентарни избори не са гласували 2/3 от хората, Балабанов отговаря – "ми да са гласували". В друг пост срещу Тринофов, той отбелязва: "СЛАВЧО СЛАВЧО.ТИ ВЯРНО СЕ МИСЛИШ ЗА ПИНОЧЕТ ИЛИ МОЖЕ БИ СТАЛИН, НО СИ ОСТАВАШ ЕДИН ЧАЛГАДЖИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ!"


Иначе Балабанов започва работа в системата на МВР през 1990 и до 2003 г. заема различни длъжности, сред които началник на РПУ - Пещера и началник сектор "Криминална полиция" в ОДМВР – Пазарджик. Следващите четири години изпълнява дипломатическа длъжност в посолството на България в Киев, Украйна. От 2008 – 2011 работи в частния сектор. Справка в Търговския регистър показва, че е бил част от управлението на "ЛСЮ-2008" ООД. Към днешна дата участието му в дружеството е прекратено. Видно от сайта на фирмата тя се занимава с дистрибуция на водка от Украйна, а за контакти все още стои телефон на Балабанов.


Друг скрийншот, който "Дневник" направи на пост на Балабанов преди да бъде изтрит

© Скрийншот

Друг скрийншот, който "Дневник" направи на пост на Балабанов преди да бъде изтрит


В края на 2011 до назначаването му на ръководния пост в МВР той е заместник-кмет на Пещера с основни функции изпълнението на национални и международни проекти и програми. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет, но губи от кандидата на ГЕРБ.


Участва в сдружение "Ловно-рибарско дружество - Пещера".


Завършил УНСС в София и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" със специалности – икономика и право. Женен е.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK