Ясен Тодоров на среща с Явор Хайтов в офиса на Васил Божков

Ясен Тодоров (вляво) и Явор Хайтов (зад дървото вдясно) на излизане от офиса на "Нове холдинг"

© Надежда Чипева, Капитал

Ясен Тодоров (вляво) и Явор Хайтов (зад дървото вдясно) на излизане от офиса на "Нове холдинг"Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на етичната комисия на прокурорската колегия Ясен Тодоров беше видян да влиза и след близо час и половина престой да излиза от офиса на бизнесмена Васил Божков в четвъртък (18 май) малко след 17 часа.


Репортер на "Дневник" видя как след като напусна къщата, в която се намира офисът на "Нове холдинг" АД (в което основен акционер е Васил Божков) на улица "Московска" 43, Тодоров се качи в кола "Мерцедес", заедно с бившия заместник-председател на парламента Явор Хайтов, който излезе след Тодоров от същия офис.


Членът на ВСС е влязъл с чанта, но излезе без, а източник на "Дневник" коментира, че е виждал и друг път Тодоров да влиза в офиса на "Нове Холдинг".
Лични срещи


Пред "Дневник" днес Тодоров заяви, че няма да крие, че се познава с Явор Хайтов и по думите му двамата са се засекли в четвъртък по личен повод. Той заяви, че не познава Васил Божков и не знае къде се намира офисът му.


"Нямам ли право да си говоря с приятели. Аз знам къде г-н Хайтов има кабинет и нито крия контактите си с него, нито нищо", каза членът на ВСС пред "Дневник" (какво още каза четете в края на текста).


Хайтов, с когото "Дневник" се свърза малко след разговора с Тодоров, потвърди познанството им, но заяви, че са се засекли случайно на улица "Московска" 43, откъдето членът на ВСС често минавал, защото учил във факултета по журналистика. Преди време Тодоров записа магистърска програма по спортна журналистика.


Проверка на "Дневник" във Факултета по журналистика показа, че занятията по магистърските програми са приключили отдавна и няма нито лекции, нито упражнения и предстои само изготвянето на изпитната програма.


"Имах облог с него, бяхме сме разбрали да пием кафе в удобно време, за да почерпя за титлата на сините. Но не сините от София, не "Левски", защото "Левски" в момента нищо не печели, а сините от "Стамфорд Бридж". Аз съм от "Челси" (бел.ред. - отборът стана шампион на 12 май), а Ясен учи още - колега ви е, във факултета по журналистика. Знам, че ходи там от време на време и се засякохме пред офиса на "Московска" и го черпих кафе, да. Аз имам кабинет там", заяви пред "Дневник" Явор Хайтов. Той уточни, че работи като юрист.


Първата кола вляво е тази, в която Хайтов и Тодоров се качиха, след като излязоха от офиса.

© Надежда Чипева, Капитал

Първата кола вляво е тази, в която Хайтов и Тодоров се качиха, след като излязоха от офиса.


Хайтов е вписан в Софийската адвокатска колегия, където е посочен друг адрес - бул. "Васил Левски 6, ап. 3".


През 2006 г. Васил Божков е призован на разпит като свидетел. Разпитващият, по информация на "Дневник" е именно Ясен Тодоров, а адвокат на Божков е Явор Хайтов (той е и бивш подчинен на Тодоров във второ териториално отеделние на столичното следствие и бивш зам.министър на вътрешните работи по времето на Емануил Йорданов в кабинета "Костов").


Срещи между мъже


Ясен Тодоров е един от защитниците на главния прокурор Сотир Цацаров и е част от мнозинството в съдебния съвет. При обсъждането в края на април на срещата на Цацаров с издателя и бизнесмен Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов в ЦУМ, Тодоров застана изцяло зад главния прокурор.


Тодоров коментира преди време пред телевизия "България он еър": "Това е среща между трима мъже, нали така? От моя житейски опит и следователски мъжете са два типа - едните са мъжкари на принципа "тарикат мъж не плаче" - след което дава скромен за пример себе си как не е чут да се оплаква. - Другите са тип "ощипани моми". Може да висиш пред кабинета на министър-председателя и да искаш нещо от него, но когато той ти прати СМС, подскачаш като ощипана мома (явно визирайки Лозан Панов, който съобщи за смс от Борисов -бел.авт.). Може да искаш среща с главния прокурор, но когато явно не ти се изпълнят някакви желания и си отрязан, пред някакъв дамски клуб ти почваш да се оплакваш".


Тодоров, а и самият Цацаров в изказване от днес, за да отклонят вниманието от срещата между главния прокурор и Сашо Дончев, атакуват председателя на ВКС Лозан Панов, че се е срещал с адвокат Иван Тодоров в кантората му - среща, за която и Панов, и Тодоров, отрекоха да се е състояла. Магистратите нямат ограничения за срещи с адвокати, бизнесмени, а и граждани, стига да не попадат в конфликт на интереси или да оставят съмнения за целите и резултатите от такива срещи или да имат двоен стандарт - кой с кои адвокати може да се вижда. В Етичния им кодекс има и обща разпоредба, че със своите действия магистратът не трябва да създава впечатление, че прави нещо нередно.


Ясен Тодоров: Видях се с Хайтов по наш личен повод, не познавам Божков, само съм го разпитвал

Ясен Тодоров на заседание на ВСС

© Юлия Лазарова

Ясен Тодоров на заседание на ВСС


Познавате ли г-н Васил Божков?
- Не.


Не?
- Не, но всъщност съм го разпитвал някога.


Вчера сте били забелязани да излизате от офиса на г-н Божков на столичната ул. "Московска"?
- Аз не знам къде му е офиса.


Къщата на "Нове холдинг" - нещо да ви говори?
- Не.


А г-н Явор Хайтов?
- Г-н Явор Хайтов го познавам много добре, да.


Вчера били ли сте заедно?
- Да били сме.


Къде?
- Къде сега, къде сме били...


Защото сте били видени двамата?
- Били сме да, били сме с Явор Хайтов. Какъв проблем има да бъда с г-н Явор Хайтов.


Били сте видени да излизате от офиса на г-н Божков?
- Аз не знам къде е офисът на г-н Божков. Знам къде е г-н Хайтов.


Къде е офисът на г-н Хайтов?
- Обадетете се и питайте него. Аз не крия приятелството си с г-н Явор Хайтов.


Г-н Хайтов работи в офиса на г-н Божков ли?
- Питайте го него, защото питате мен. Аз съм с г-н Хайтов съм се виждал, виждаме се редовно, не го крия. Ние сме приятели. Какво лошо има.


Казвате, че не знаете къде е офисът на г-н Божков, но вчера сте били видени да илизате от там с г-н Хайтов?
- Да, вчера съм се виждал с г-н Хайтов.


По какъв повод?
- По наш личен повод. Нямам ли право да си говоря с приятели. Аз знам къде г-н Хайтов има кабинет и нито крия контактите си с него, нито нищо.


Единствено сте разпитвали г-н Божков, но не го познавате?
- Нямам лични контакти с г-н Божков все пак.


Кой е Ясен Тодоров


Ясен Тодоров завършва Академията на МВР през 1993 г. Същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, чийто ръководител става пет години по-късно. В района на това отделение са Столичната митница, Централна гара, хотел "Новотел" ("Принцес"), складовете в Илиянци. Това е и отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.


През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев. Неговото обяснение е: "Това се случва септември 2004 г., когато имаше акция на Филчев срещу мафиотските босове и бяха арестувани всички, които се считаха за босове на организираната престъпност. Тогава бях ръководител на 6-о териториално управление на Столичната следствена служба. Заварих изключителни нередности в тази служба. Раздвижих работата по тези дела и тази акция беше септември 2004 г. Задържахме Георги Илиев, Николай Цветин, Димитър Вучев - Демби, трябваше да задържим и Маджо, но беше в чужбина. Имаше огромен натиск тези лица да останат поне едно денонощие в ареста." Заради несъгласия на Тодоров му било казано, че на следващия ден няма да е следовател, ако "тия останат вътре". "И след няколко дни се скалъпи тази история, даже не бях в България", раказва той. Тезата на Ясен Тодоров е, че заради арестите на покойния днес ръководител на ВИС-2, Демби и др. той е бил ударен. После уточнява, че арестите били по заръка на главния прокурор Филчев.


В началото на 2008 г. Ясен Тодоров е номиниран (от Български народен съюз) и избран от парламента за съдебен инспектор в първия състав на инспектората - институция, създадена по настояване на Европейската комисия, която трябваше да изкорени порочните практики в съдебната система. След като мандатът му като съдебен инспектор приключва през 2012 г., той се връща в столичното следствие в специализирано звено "Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами". През есента на същата година "Атака" го номинира и влиза в съдебния съвет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK