Първата среща в София от председателство на ЕС ще е за Западните Балкани

Лиляна Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Лиляна ПавловаПървата среща от председателството на България на ЕС ще бъде по темата Европа - Западни Балкани и ще се проведе още по време на Естонското председателство – през октомври 2017 г., съобщи ресорния министър Лиляна Павлова. "Искаме по време на нашето председателство темата за Западните Балкани да присъства във всички формати, в които това е възможно", каза Павлова. С това ще бъде направен плавния преход и към поемането на председателството, което започва през януари 2018 г.


Втората важна за България е бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. Българският акцент ще е нашетo културно-историческото наследство, като 2018 г. е годината на Европейското културно наследство. Младите таланти ще бъдат основата на културната програма, планира Павлова. Културна програма ще има преди и след всяко заседание, като ще се заложи на "младите таланти, които учат във висши и средни училища по култура и изкуство". Участниците ще бъдат избрани след селекция. Официално откриване ще е в Народния театър в София, а съпътстваща програма ще има в цялата страна. Няколко ще са задължителните културни визити от по 130 човека, посланици и делегации от страните в ЕС,


В НДК ще бъде изграден пресцентър със 130 работни места. Отделно изграждаме цялостен нов пресцентър с 240 места за разширения състав за срещите на най-високо ниво, каза Павлова. На живо ще бъдат излъчени най-малко 5 заседания и то в HD формат, за което тепърва ще се изгражда студио в НДК.
Официалните заседания, които ще се проведат в НДК са 32 на брой. 170-те технически заседания също ще бъдат проведени там. При съпътстващи заседания ще се ползва сградата на Резиденция "Бояна", която също се обновява. Крайният срок за завършване на ремонтните дейности в НДК е краят на октомври. Павлова каза, че стремежът е да се поберат във вече определения бюджет от 150 млн. лв. За кетъринга определеният бюджет е 1,7 млн. лв.


Общо 1200 души ще работят в България и Брюксел по подготовката и провеждането на председателството. Те ще преминат специално обучение. Сегашното звено за подготовката на председателството ще прерасне в министерство на 31 май. Центърът има 50 души щат, останалите 20 нови служители ще са политически кабинет (6 души) и 14 обща администрация


Индивидуално обучение ще премине и всеки министър, който ще ръководи Европейски съвет

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах