Джема Грозданова: Путин цели отдалечаване на Западните Балкани от ЕС

Джема Грозданова, председател на комисията по външна политика в Народното събрание.

© Велко Ангелов

Джема Грозданова, председател на комисията по външна политика в Народното събрание.Изказването на Владимир Путин за кирилицата е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя възприема изказването като провокация от страна Путин, не директно срещу българската държава, а по-скоро като една последователна политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани. Тази политика цели отдалечаване на държавите от Западните Балкани от тяхното членство в европейски структури.
"Нека не забравяме какво съпротивление имаше от страна на Руската федерация за членството на Черна гора в НАТО", което всъщност става факт след няколко дни", каза Грозданова и припомни, че България е била една от първите страни, която е подкрепила това членство.


БСП споделя позицията на външния министър и на премиера на държавата за изказването на Путин за кирилицата, каза и заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП). "Единственото, което можем да направим, е да споделяме позицията, изразена от министъра на външните работи и премиера на държавата", каза Жаблянов.


"Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи", коментира и съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него трябва да има и дипломатически отговор по казуса, и то във всички посоки, а не само по отношение на Русия. "Трябва да се реагира в посока Турция, откъдето имаше претенции и некоректни исторически очертания. Трябва да се реагира по отношение на посока европарламента. Имаше евродепутати преди години, които защитаваха, че в България има македонско малцинство. Трябва да се реагира по отношение на справочника на ЦРУ и държавния департамент, където продължават да пишат, че в България има македонски малцинства", коментира Сидеров.


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че реакцията на думите на Путин трябва да е на правителствено ниво, а не от парламента.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2485 Весело

  Който се чувства изненадан, нека се оправдава.

  подпис
 2. 2 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Доста полтици се изказаха критично за антибългарското изявление на кремълското джудже, само БХ се изхлузна по пожарно-комунистически, за да не обиди бащицата си в Масква.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Защо външно, президента-фатмак и баце мълчат? Какво толкова ще ни струва защитата на българското от посегателствата на колоси с глинени крака?
  А пропо, фатмака защо мълчи, защо не казва нещо тъпо тип "ньойския договор"? Мълчи защото е женски полов орган

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Никой ли нема топки, че да стане и да каже "Гу'син Путин, наш'те уважения, ма не знай'те историята".
  Световната истина е, че светът се управлява от все по-големи палячовци.

 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  Резидентът фатмак мълчи, защото Решетников не му е дал думата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Путин да си гледа Авгиевата скотоферма. Кагебейската болшевишка
  история я знаем. Градински гном плещи врели некипели.

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Герберката усърдно бърше оаканият Боков задник,

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  Чудя се дали ние обикновенните българи да не излезем спонтанно и да покажем на малкият паляк пред посолството какво мислим за политиката му спрямо нас??

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  Я, колко странни, макар и под сурдинка, реакции на целокупното бг-политик?! Чак да не повярвам!

  Ще се окаже, че путинската провокация си е "свършила работата" по руски: "хАтели пА лучше, получилАс как всегда" :-).

  В съседна статия (тази, с над 600 коментара) има идея МОЧА да бъде премахнат и там да има паметник на светите братя Кирил и Методи (и учениците им). Би било страхотно място - в непосредствена близост до Университета.

  Ако провокацията на кремълското жуже доведе до подобно развитие на нещата... това ще е сбъдната мечта за нормална българска политика.

  Мечтите са нещо лично, нали?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 687 Неутрално

  И сега, както преди:

  "Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България."

  Наситнени Балкани, в спорове и дрязги. от царска Русия, пред Коминтерна и СССР, та досега.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 11. 11 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 598 Гневно

  Важно историческо уточнение за товарищ Путин и за някои наши полуграмотни управници ! Кирилицата е създадена в Българските книжовни центрове Плиска, Преслав и Охрид през годините на Златния век на нейната култура и по-точно при царуването на Симеон Велики на базата на 24 букви от гръцката азбука и 12 букви от глаголицата на покойните по онова време братя Кирил и Методий.

 12. 12 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Я, колко странни, макар и под сурдинка, реакции на целокупното бг-политик?! Чак да не повярвам!Ще се окаже, че путинската провокация си е "свършила работата" по руски: "хАтели пА лучше, получилАс как всегда" :-). В съседна статия (тази, с над 600 коментара) има идея МОЧА да бъде премахнат и там да има паметник на светите братя Кирил и Методи (и учениците им). Би било страхотно място - в непосредствена близост до Университета.Ако провокацията на кремълското жуже доведе до подобно развитие на нещата... това ще е сбъдната мечта за нормална българска политика.Мечтите са нещо лично, нали?
  —цитат от коментар 9 на Музар


  Прекрасно, но този път да не се бърза, да се направи истински конкурс а не придворни или библиотекарски протежета да струпат купчина камъни и да ни убеждават, че това е съвременния поглед към темата. И без светещи очички, моля...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е, нека да чуем о компетентните хора,професионално занимаващи се с история, а не лаици, и такива търсещи под вола теле.
  Ето например изказването на проф. Б Димтров. Поучително е:

  „Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил. Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно - дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век. За думите на Путин. Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави. Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното: Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България. Руският министър на културата, историкът проф.Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост. Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд - петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали юнаци от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма. Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящия го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания "буквите дойдоха от македонска земя". Исторически това е вярно - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония. Днешна Македония не е част от първоначалната й територия - на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония - съответно на племената й траки. От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство. А ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл. Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ". Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.нар. "опорни точки".
  Източник: news.bg

  П

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Има онователна причина и ние като граждани, да си демострираме мнението за това което е изплещил джуджи - няма защо да чакаме на "видните" ни държавници, не малко от които са на хранилка от същата ръка.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Това за ЦРУ Волен сам си го измисли! В справочника им пише:

  Population:
  7,144,653 (July 2016 est.)

  Bulgarian 76.9%, Turkish 8%, Romani 4.4%, other 0.7% (including Russian, Armenian, and Vlach), other (unknown) 10% (2011 est.)

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#12] от "300g":

  И без светещи очички, моля...
  —цитат от коментар 12 на 300g


  Сакън! По-добре да остане МОЧА, че да си го боядисваме както ни 'ареса!

  :-)
  _______

  OFF TOPIC:
  Дневник, нищо не работи както трябва. Да не ви е ухапал руски кърлеж? (добри намерения, отчайващи резултати) Не мога да задам настроение към коментара си - не ви работи скриптът. Че то има ли нещо, което да работи без изненади? Направо скапахте медията и най-вече форумната среда. А точно тя ви трупа точки за цена на рекламата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Учудващо точна оценка на Джема Грозданова. Толкова точна, че не зная кое е по-учудващо - дали това, че тя или това, че Бойко Борисов е в ГЕРБ.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Казва го, защото знае, че тука главните политически лица няма да смеят да гъкнат, камо ли да протестират.

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Хареса ми мнението на Божидар Димитров, цитирано по–горе.

 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Ако досега имаше заблудени от Путин , с тези му думи би трябвало да прогледнат.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Е, и.?Какво неизвестно ни казваш?. Ченгето , крадец на книги, строител на итонгови старини, пръв производител на спорни от научна гледна точка археолого - патриотарски новини за вампири и свети нокти , директор на важен български научен институт , божем защитник на българщината в Македония , при спор между българите и Путин , се оказва на страната на Путин. Точно във връзка с Македония. Нищо ново и неочаквано.

 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#21] от "zegi":

  Неокомунистическите си лакърдии можете спокойно да оставите за децата от от 78-а детска градина.
  Някакви достоверни факти, смислени аргументи - и то по същество, които могат да оборят тезите на Б. Димитров можете ли да представите?

 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Тая па, трябва рязко да се протестира пред полуръста. Поредната калинка, а нашият посланик в Москва защо още ене връìл протестна нота ?!

 24. 24 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ". Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.нар. "опорни точки".
  Източник: news.bg
  —цитат от коментар 13 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Тоест всички статии на тази тема попадат в графата "Предозирано"?

  Путин е перфектния политик и този път е намерил начин да не обиди България и Македония!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 25. 25 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Неутрално  Проблем няма, особено за Сърбия - Сърбия трябва да плати за 250 години подлости, към всичките си съседи. 26. 26 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кърти Вонегът":

  Какви ги говориш предизборно? В РФ има няколко милиона самоопределящи се като Българи. Само в района на Казан са 1,5 мн. Изглежда търсиш някакво оправдание за злобното жуже.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Е, нека да чуем о компетентните хора,професионално занимаващи се с история, а не лаици, и такива търсещи под вола теле.Ето например изказването на проф. Б Димтров. Поучително е:...........Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.нар. "опорни точки".
  —цитат от коментар 13 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Изказването на Божидар Димитров е поучително с това, че никога не е късно човек да стане за резил. Какво компетентно има в това, че си е сложил наколенките и от девет кладенци вода е донесъл да оправдае един огромен гаф на Путин и на екипа му? За какво им сваля шапка - че много умно го измислили с "македонската земя"? От което трябва да са доволни гърци, македонци, че и българи най-паче? Глупости на търкалета - гаф и некадърност си е отвсякъде. "Братски славянски народи, православното християнство, общата азбука, която честваме днес..." - какво има да се уточнява от тая или от оная земя! И този селски балетист ни го представят за голям политик! Путин, естествено - не Божидар Димитров!

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Къде е изявлението на Радев?! Радев, български офицер, къде се скри?! Така ли щеше да се скриеш ако руснаците нападнат България?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Весело

  “Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че реакцията на думите на Путин трябва да е на правителствено ниво, а не от парламента.”

  После да не се мръщи че Симеонов го “храни” за произношението!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ''...според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска''

  Хахде спрете тези глупости !
  Как точно византийците са преподавали в Киев с......български книги ?!
  Проявете поне малко common sense ! Малко !
  Приносът на Първата Българска държава не се оспорва, но основния двигател е Византия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Целата сгань е окупирала форума, за да блокира възмущението на Хората. Ето и Пророка подкрепи Путя

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 32. 32 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Иначе ми харесва името на госпожата..колко по български звучи..

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Илия, браво! На висота си!

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#26] от "ka2":В РФ има няколко милиона самоопределящи се като Българи. Само в района на Казан са 1,5 мн.

  Приликата между нас, заддунавските българи и волжските българи е далеч назад в историята. Те отлично знаят приликите и разликите. Ти ги бъркаш.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Византийският патриарх откликва на молбата на киевските руснаци за покръстване. Но покръстване на гръцки език е уязвимо защото утре може да се замести от латински . Затова изпраща български свещеници с което завинаги привързва руската църква към Константинопол. След като в България от 100 години се развива християнство на български език с преведени богослужебни книги това е било правилното решение. И днес виждаме,че и българската и руската църкви са в източното православие и далеч от влиянието на Рим и католиците.
  В това е и приносът на Кирил и Методи - че правят религията близка до народа като я прилагат на говоримия език. Черквите, произлезли и вързани за Рим и до сега практикуват богослужение на латински език. През 15 и 16 век в Западна Европа са бесили за превод на свещените книги на говоримите езици.

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#32] от "Любомир Христов":Ама е и специалист по история и политика. Завършила е ЗЪБОЛЕКАРСТВО!

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  В македонския парламент новоизбраният председател дръпна реч на албански. След това албанските депутати дружно изпяха химна на Албания. Как ще се почувстваме ние, ако Карадайъ дръпне реч на турски и ДПС дружно изпеят турския химн? Някой да защити Македония в този казус? Хич йок (не знам как е на албански)! Могерини отиде да им се кара и открито да лобира за албанците! Е, аз това не го разбирам и това няма общо с Путин, обратно, налива вода във воденицата му!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  Политиката на Русия към Балканите не се е сменяла дори с идването на болшевиките (и сега олигарсите) на власт. Тя винаги е била "Разделяй и владей" без значение от това в какви съюзи членуват или се стремят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Путин цели, защото ние му позволяваме. Я колко защитници има във форума. Собствената си родина ще му поднесат на тепсия, само да им се отдаде.

 41. 41 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Др. Грозданова,
  стига с тия ЧервеноРусски симплизми. Не замитай следите на Резидента.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 42. 42 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Тия дни ЦЕЛАТА РУСОФИЛСКА И ЧЕРВЕНОРУСКА ГРУПИРОВКА МИСЛИ САМО ЗА ЕДНО: как, без да обиди началника Путя, да каже нещо без да се саморазобличи като антибългарска...И затова се появяват такива абсурдни "изказвания", както на Резидента и на други официални деятели.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 43. 43 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Гл Султанска дръпна една антибългарска и проруска реч... Шило в торба не стои, секи потомък на АБпФК е длъжен по рождение да защитава Матушката и нейния император Путя

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#44] от "objektivist96":Чудесно е,че има и знаещи хора! Поздравления!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK