БСП обвини ГЕРБ, че прави компромиси в името на властта, които ще са фатални за бедните

Антон Кутев

© Юлия Лазарова

Антон КутевБСП обвини ГЕРБ, че непрекъснато прави компромиси в името на властта, но не решава нито един от проблемите на прехода, макар че от години има голяма власт в ръцете си. Тези действия на управляващите можело да са фатални за част от 1.5 млн. българи, които живеели под линията на бедността. Тази позиция се разбра от декларация на парламентарната група на "БСП за България", изчетена от нейния зам.-председател Антон Кутев от парламентарната трибуна днес.


Според социалистите, за да състави правителство, ГЕРБ е направила компромис с предизборното си обещание за увеличение на минималните пенсии. "Дойдохте с обещание за 300 лв. минимална пенсия, а компромисите, за които говорим, ви докараха го увеличение с 20 лв. За сметка на това токът, водата, газът и цените на всички стоки ще се увеличат. Тоест пенсионерите ще могат да си купят по-малко с пенсиите си. А това при пенсии от 200 лв. си е геноцид", заяви Кутев.


БСП обвини ГЕРБ, че с увеличаване на международния дълг на страната прави цивилизационен избор вместо бъдещите поколения. В същото време нямало нито добро образование, нито здравеопазване, нито решение за демографската криза, нито съдебна реформа, нито разрешаване на поне един от проблемите на прехода.
Друг компромис според БСП бил кадровата кадровата политика на ГЕРБ. "На какво ниво на компромис трябва да си, за да направиш 25-годишен зам.-министър на външните работи. Румяна Желева не ви ли стига, за да разберете, че външната политика е сложно нещо? Що за цинизъм е необходим, за да направиш Валери Симеонов председател на съвета за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси? Това е компромис, който дори не е гнусен. Това е компромис, който е опасен за държава в сложна обстановка. Точно когато се нуждаем от умерена политика по отношение на Турция, с това назначение вие стремглаво се отдалечавате от всякаква етническа толерантност. Не знам за вас, ГЕРБ, но ние не бихме подкрепили този компромис", заяви Кутев. По думите му в компромисите, които биха направили, била разликата между двете партии.


Кутев обяви, че и избирането на Антон Тодоров за депутат от ГЕРБ е компромис и се мотивира с цитати от негова книга, в която Бойко Борисов бил наречен "глашатай", а ГЕРБ - "шайка".

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Очакваме отговора на другите.Днес политиците ще се стрелят на месо.

 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  В опозиция БСП умее да констатира проблемите, но като дойде на власт, не само не ги решава, но създава и нови.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Оставям ненавистта си към БСП настрана за момент - думите в статията са истина.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Кутев е прав за ГЕРБ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Добре е Кутев по същия начин да разнищи БСП :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  В Партията има очень многа милионери, експроприация му е майката. Има ли смелост госпожа Лъжа да я предложи?

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#3] от "Кози Крак":

  Вие винаги оставяте ненавистта си към БСП настрана. И ИЗБРАХТЕ даже кандидата им за президент!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5094 Неутрално

  БСП "отчита" дейност пред електората си.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 804 Любопитно

  Абе, Кутев! Иди гледай "История на света!
  Как беше репликата за бедните?

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на veselin kochev
  veselin kochev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И най- големия боклук щом е срещу БСП става ценност, и най-голямото злато щом е за БСП става боклук.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1828 Любопитно

  Още по-цинично е точно БСП да говори за бедните!!Тия на които им прибраха парите -разорявайки 50 банки през 1996,тази партия която през 1972 "одържави"пенсионият фонд"сливайки го с бюджета.Партията създала кредитните милионери-и ръководена и днес от такива!Е малко срам бе Кутев

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6756 Неутрално

  Колко е лесно когато не е на власт БСП да предявява претенции.

 13. 13 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Можеше да е по-гръмко заглавието на новината и да съдържа цитат от книгата на Тодоров. Но явно се самоцензорира Дневник. Факт е, че преди да стане депутат, Тодоров ги редеше както едните, така и другите. За мен беше винаги интересно да го слушам.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Изгря си му (пак де:)) звездата на др. Кутев и с помрачения си от СПИН ( по неговите думи за приликата между начина на предаване на левите убеждения и болестта) мозък, тези дни не може да му се вземе думата.
  Където и да бутнеш, Кутев изскача като родствените му 'невалюшки" - както се казва и акъла му толко и връзката силна.

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ами гледах го парламентарния контрол. Беше си чиста проба кризисен PR. БСП отиграваха ситуацията с всенародното възмущение от репликата на путин за "македонската азбука".

  Мисля, че историята започна още вчера във форумите. Това, че всички ревнаха срещу руските изгъзици, трябваше да бъде заглушено с някакъв вид вой, например, каква престъпна шайка е ГЕРБ. И горе-долу това стана.

  Припомняне на всичките им престъпления, обяснения, че пари няма защото Баце и шайката му са ги откраднали и са ги разделили с пеевски, повторно разгадаване на скритите престъпни мрежи, в които гербаджиите са оплетени като пиле в кълчища, и т.н., и т.н. И досега не знам, какво от това, което се носи в пространството, си е чиста истина, и какво - градска легенда.

  Та кутев си почна "декларацията на парламентарна група" с дълго изчитане на цитати от оная книга, в която Антон Тодоров описва ГЕРБ като престърна шайка, после пет минути рева, че го е гнус от такава парламентарна група, която приема оплюли партията хора в редиците си.

  После премина към още по-големите компромиси, които са направили - как може, само за да влязат във властта, да кооптират към себе си такива гнусни хора като патриотите, и приключи с десетте милиарда дълг, които ГЕРБ бил взел (аз лично си спомням за четири, ама нейсе) обричайки бъдещите поколения на живот като в Гърция, и разбира се, с недопустимия компромис с пенсиите - обещали триста, дали двеста. И разбира се, една камара лъжи - как рязко се увеличил напливът на мигранти в България, и т. н., и т. н

  И като прибавиш към това повсеместния вой във форумите на всички тролове, които са успели да мобилизират + тези, които са по-внушаеми и ще се присъединят към виенето, и като прибавиш и факта, че ще завиват поне една седмица, до другия петък никой няма да помни излагацията им като ибрикчии на путин, и руснаците пак ще са големият брат, които идва да ни спаси.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  "ГЕРБ е направила компромис с предизборното си обещание за увеличение на минималните пенсии. "Дойдохте с обещание за 300 лв. минимална пенсия..."

  Това е нагла лъжа! ГЕРБ предизборно не са обещавали увеличение на минималната пенсия. Още по-малко пък 300 лв. Това беше искане на "патреотите" при предишното правителство и тяхно предизборно обещание. Именно "Обединените партиоти" направиха компромис с това си обещание за да влязат в правителството. Интересно защо БСП прехвърля този техен грях върху ГЕРБ. Това да не би да е покана за танц?

 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4715 Неутрално

  Изчезнат ли бедните, изчезва и БСП(к). Така че да не лаят много. Няма кой да им повярва на крокодилските сълзи.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Още по-интересна беше втората стъпка от пи-ар акцията. Запитване към дамата, която е министър на туризма, как смята да увеличи броя на руските туристи в България, съпътствано от подробно изброяване на големите им заслуги: 300 000 имота си били купили по Черноморието, пари на българския туризъм носели, и т.н., и т.н. Направо се размечтах как китайците ще се юрнат към Черноморието, и за тях няма да останат места. От министърката се очакваше да изброи всички начини, по които смята да им улесни живота.

 19. 19 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 822 Неутрално

  А, част от PR-а вероятно беше и малката роля на Радев - да обвини Боку че пренебрегвал ПАРЛАМЕНТАРНО РЕШЕНИЕ - това за грипените. Веднага започна рев за просъветския Боку, който държи на руските мигове, защото е таен агент на руснаците, детайлно разплитане на заговора, как точно възнамерява да подели откраднатите пари за грипените с пеевски и т.н., и т.н.

  И разбира се, непрекъснатото повтаряне на двете имена заедно: Боку - Пеевски, Боку-Пеевски, Боку-Пеевски, докато не остане човек, който може да ги мисли поотделно. Впрочем, в други форуми, опитите да се доказва, че между БСП, ДПС и Пеевски няма нищо общо, че тук има друга - много скрита и много тайна връзка, която е ГЕРБ - Пеевски - ДПС, почна още на другия ден, след като Станишев издигна кандидатурата на Пеевски за ДАНС, и хората изреваха.

 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Описах всичко последователно - и това в парламента, и това във форумите, защото за мен е очевидно, че всичко е част от една кризисна PR акция. В парламента двете действия бяха "декларацията" на Кутев и запитването към дамата, министър на туризма. Това - за коректност.

  Това, с което не съм наясно, е адресата - коя част е насочена към путин и компания - някакъв вид доказване: "може и да загубихме парламентарните избори, и не можа да ни се получи като при молдовците, ама на, виж, полезни сме, не спирай парите", и коя част - към общественото мнение: не се занимавайте с това, че сме пета колона, агентура на чужда държава, вижте каква престъпна шайка ни управлява, ако можете - изгонете ги.

  Нищо против да изгонят престъпната шайка, ура ще викам, ама ме мъчи един въпрос: на кого резидентът ще даде следващия мандат, ако правителството на ГЕРБ падне?

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "ГЕРБ е направила компромис с предизборното си обещание за увеличение на минималните пенсии. "Дойдохте с обещание за 300 лв. минимална пенсия..."Това е нагла лъжа! ГЕРБ предизборно не са обещавали увеличение на минималната пенсия. Още по-малко пък 300 лв. Това беше искане на "патреотите" при предишното правителство и тяхно предизборно обещание. Именно "Обединените партиоти" направиха компромис с това си обещание за да влязат в правителството. Интересно защо БСП прехвърля този техен грях върху ГЕРБ. Това да не би да е покана за танц?
  —цитат от коментар 16 на Един препатил

  Верно е, патриотите голям го вадеха с обещания за 300 лв пенсия, но когато попаднаха във властта, запяха друга песен.Това увеличение на два пъти по малко е само за замазване на очите. А ГЕРБ нищо не обещават и печелят избори, това за мен е загадка. Борисов до такава степен е затънал в нарцисизъм, че даже не си прави труда да дава празни обещания на матряла

 22. 22 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Тъпчо, за разлика от теб съм се научил, че истината е истина, независимо дали идва от ГЕРБ, БСП, ЕК, СДС или ДС. Ненавистта ми към БСП е завидна и я оставям, за да съм обективен. Нещо, което ти няма да можеш да бъдеш никога, понеже си превъртял играта.

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 822 Неутрално

  По принцип си прав. Плисирах те - с +че, естествено. Но това, което Аристотел в деветата топика смята за логически грешно - позоваването на авторитет, чувства, обществено мнение, май престава да работи, ако думите се използват като действие, като перформатив; или чрез прагматичните си функции, ако ти е по-удобно.

  Тогава става изключително важно да се отчете: кой го казва и на кого го казва, защо го казва и кога го казва. И по какъв точно начин, разбира се. И социалните роли, които всеки играе, и намеренията, стават съвсем ясни.

  Истината си е истина, и лъжата - лъжа, но дори простото описание на нещата вече е и описание на възможността или необходимостта да се постъпи по определен начин. Инструкция за действие е. Да не говорим как се може да се преподрежда чуждото мислене от една навреме казана съвсем банална фраза...

  По отношение на логиката - не смея да споря с теб. Хвърли един поглед към семиотиката, към прагматиката, в частност. Управляват ни с думи.

 24. 24 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Какво общо има БСП с бедните, че се тревожи?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#2] от "stein":

  "В опозиция БСП умее да констатира проблемите"

  Хм, и като ги констатира, обикновено се орезилява:
  - "но не решава нито един от проблемите на прехода," - сиреч кутевчото се жалва, че никой не му чисти осраното от Партията му;
  - "ви докараха го увеличение с 20 лв." - пак се осира кутевчото -през 2014 г. докараха увелиение на пенсиите с 5 лв.:
  http://dnes.dir.bg/news/pensii-noi-proektobujet-hasan-ademov-15309120
  •"Актуализират се всички пенсии с 3% по т.нар. швейцарско правило. Така минималната пенсия ще стане 154,50 лева, а социалната пенсия за старост – 113,30 лева. " А сега се чудят що имало бедни.
  - "БСП обвини ГЕРБ, че с увеличаване на международния дълг на страната прави цивилизационен избор вместо бъдещите поколения" и дума не обелва за КТБ или пък за европейския финансов механизъм (еврозоната).

  Отдавна чакам да има конструктивна опозиция в парламента, но това си махленско дърдорене. Дори няма заяждане. Да не говоря за алтернативно и то по-добро предложение. Ама какво да се очаква от един Антон Кутев - "Изкуството на тролене" (система срещу аплащане за драскане на глупости по интерне форуми).

 26. 26 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 497 Неутрално
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  ГЕРБ прави много компромиси в името на властта, които са фатални не само за бедните, а за мнозинството българи, все още живеещи тук. Последните назначения по високите етажи не вещаят нищо добро. Но и БСП в името на властта направи един голям компромис – Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Така че за лошото положение на българите няма невинни сред партиите, които са в парламента – управляващи или бивши управляващи, сега правещи се на опозиция и на загрижени за дереджето на народа.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Че е прав, прав е, но да беше тъй критичен и към БСП, щеше да е по-убедителен.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":Тъпчо, за разлика от теб съм се научил, че истината е истина, независимо дали идва от ГЕРБ, БСП, ЕК, СДС или ДС. Ненавистта ми към БСП е завидна и я оставям, за да съм обективен. Нещо, което ти няма да можеш да бъдеш никога, понеже си превъртял играта.
  —цитат от коментар 22 на Кози Крак


  Такива като тебе "врагове" на БСП са най-големите предатели!Постоянно ГЕРБ ви е виновен, а работите до припадък за БСП! Примери няма да ти давам, защото са десетки хиляди! Вие сте "автентичните болшевики"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#27] от "Fiji":

  " БСП в името на властта направи един голям компромис "

  Наивник на средна възраст! Цяло министерство за "инвестиционни безработни" създаде, промени 300 закона без дума, не аргумент, а дума за икономическата цена от промените; назначи измамник (във Франция) за министър; плати един милион лева за консултиране хрумката на Драгомир Стойнев относно Уестингхауз (дето няма европейски лиценз за ядрени централи), с 900 млн. евро нов дълг набута БЕХ за да уреди "наши фирми" в Южен поток и "вятърничеви" претенции в енергетиката; над 180 млн. лв. злоупотреби в НЗОК прикри с актуализацията на бюджета през 2014 г.
  Пеевски беше водопада, който отнесе Законността от държавата. Но не се спряха - Христо Бисеров бил "заболял", а не финансов измамник. Последно (според прокуратурата и решенията на съда) излиза, че "високонаретивните" са го набедили, апрокуратурата не е повдиганала барем едно обвиние към най-нартивния. Та се стигна до КТБ, когато и парите се отнесоха от държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK