"Правосъдие за всеки" иска президентът да поеме инициатива за съдебната реформа

Пиене на кафе по време на КСНС в президентството

© Георги Кожухаров

Пиене на кафе по време на КСНС в президентствотоПротест с "пиене на кафе", организиран от "Правосъдие за всеки", посрещна лидерите на партиите и шефовете на служби, отиващи при президента Румен Радев за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Заседанието е на тема рискове пред националната сигурност.


Бойко Борисов влиза в президентството

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов влиза в президентството


"Президентът е символ на единството на нацията и би трябвало да обединява всички власти в усилията им за постигане на националната сигурност. Считаме, че основен елемент на Националната сигурност е постигането на работеща прозрачно, отговорно, отчетна съдебна система", каза Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки".
Спoред него "има проблем, тревожно състояние и неизяснени въпроси като нерегламентирани срещи на висши представителите на съдебната система извън установените за това места в частни офиси". Величков смята, че тези въпроси следва да се изяснят, за да се знае, че сме правова държава, в която всеки висш държавник дължи обяснение за действия или изявления, които са поставили под съмнение изпълнението на неговите правомощия. От инициативата имат предвид срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев и бившия член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов.


"Искаме да се поеме


ангажимент от КСНС, от всички парламентарно представени партии и всички власти


за продължаване на съдебната реформа. Самият факт, че имаме 17 конкретни препоръки за изпълнение на мониторинговия доклад на Европейската комисия със срок края на тази година и досега нищо не е изпълнено, нас ни поставя е едно изключително състояние на тревожност", каза Величков. Той смята, че ще е срамно България да остане единствената държава под мониторинг. Нашето очакване е президентът Радев да спре да се крие, да придобие малко повече смелост, заяви адвокат Емил Георгиев. Ние сме дошли тук да му пазим страх, защото той очевидно не се осмелява да повдигне въпроса в позицията си на високолегитимиран политически лидер и да отпочне тази дискусия, така щото тя да продължи и да намери своя щастлив завършек, добави той.


Емил Георгиев (в ляво) и Асен Величков (третия в дясно)

© Георги Кожухаров

Емил Георгиев (в ляво) и Асен Величков (третия в дясно)


Георгиев не смята, че проблемът в съдебната система е междуличностен, както се представя от президента и от ГЕРБ. "Това е


едно сладко, симпатично обяснение,


може би е разбираемо за хората, които са свикнали при нас нещата да се случват на междуличностна основа. Проблемът е, че имаме фигурата на главния прокурор и независимо кое физическо лице облича тази фигура, ние винаги ще имаме проблеми. Главният прокурор е на върха на пирамидата и докато той е абсолютно безотчетен и може да си прави каквото си иска, ние няма да имаме никакъв напредък. Ние ще продължим да бъдем осъждани както от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, така и ще си векуваме под европейски мониторинг", каза Георгиев пред "Дневник".


Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, от друга страна, е единственото лице и най-високопоставения държавник, който говори открито за проблемите в съдебната власт и заради това се налага мнението, че имаме междуличностен конфликт между Сотир Цацаров и Лозан Панов, но това е измамно, добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK