Новите правила за прием на бежанци в Европа: повече отговорност от държавите и финансови санкции при отказ

Новите правила за прием на бежанци в Европа: повече отговорност от държавите и финансови санкции при отказ

© Yves Herman, ReutersПовече отговорност от отделните държави в справянето с бежанската криза и санкции за държави, които се отказват да изпълняват ангажиментите си, свързани със солидарността и европейските ценности.


Това бяха част от акцентите на семинар Справедливо разпределение на бежанците в Европа - създаване на обща система за убежище в Европейския парламент. "Реформата" на регламента от Дъблин започна в началото на 2016 година и най-вероятно по новите правила ще бъде постигнат консенсус в края на тази година.


В момента т. нар. първи държави - Италия, както и Гърция, би трябвало да задържат стотиците хиляди търсещи убежище, дошли по бреговете им, без да им позволяват да се отправят към Западна Европа. Те би трябвало и да обработят молбите. Масово мигрантите не желаят да подават документи в първите държави от Европейския съюз, в които влизат, а вместо това се стремят да стигнат основно в Германия. Италия и Гърция просто ги оставят да продължат на север. Промяната на системата предвижда разпределянето да е "квази-автоматично" в различните страни-членки."Европейската система за даване на убежище се провали. Тя се провали и пред теста на реалността през 2015 година,
но и преди това не функционираше успешно. Ако продължаваме да настояваме, че фронтовите държави трябва да поемат целият поток, крайният резултат ще е, че всеки ще си ходи, където иска", заяви Сесилия Викстрьом, евродепутат от Швеция и докладчик по промените в регламента. В изказването си тя дори нарече системата "мъртва" и "несправедлива" и на няколко пъти призова за повече отговорност от отделните държави - всяка да поема равно бреме по приемане на мигранти. Тя предвиди, че промените ще станат факт в края на тази година, като уточни, че в хода на преговорите няма да бъде направен компромис със система, която няма да доведе до промяна.


"Трябва да започнем да отстояваме основните принципи за убежището – това не означава, че всеки, който иска, трябва да получи такова. Хората, които не отговарят на изискванията за регистрация, трябва да бъдат връщани", каза още Викстрьом. Тя наблегна на това, че съществуващата система създава т.нар. вторично движение - при което всеки ходи, където си иска и така по-лесно изчезва от радарите и застрашава сигурността.


"Ако не направим нещо няма да излезем от този порочен кръг, в който само няколко страни поемат отговорност.


Трябва да има хармонизация в законодателството, по-добро ниво на защита, еднакви условия за приемане. Според Викстрьом трябва да се създадат диаспори от хора получили убежище, които да приемат нови.


Промяната на правилата включва и позната идея - държавата, която отказва да приеме бежанци, да бъде санкционирана със спиране на европейско финансиране. Викстрьом не беше конкретна какво се обсъжда в тази насока, но няколко пъти повтори, че има такава опция.


Евродепутатът уточни, че не е морално човешкият живот да се измерва в пари, но това вероятно ще е един от най-сигурните начини държавите да приемат квотното разпределение.


Евродепутатът Сесилия Викстрьом обяви за "мъртва" сега действащата система за убежище в Европа.

© Alkis Konstantinidis, Reuters

Евродепутатът Сесилия Викстрьом обяви за "мъртва" сега действащата система за убежище в Европа.


Кризата с миграцията поставя под въпрос европейската мечта почти колкото икономическата криза


Зад идеята за санкции за държави, които не искат да приемат бежанци, застана и европейският комисар по миграция Димитрис Аврамополус. Той отдавна застъпва тази теза, като на семинара повтори част от идеите на Европейската комисия за промяна на правилата. Според него трябва да има сигурни пътища за влизане в Европа


"Доста време мина от началото на кризата и положението е вече под контрол. Надяваме се че нищо ново да не се случи в този нестабилен район, откъдето пристигат повечето хора. Създаваме необходимите условия, така че тези, които в един момент решат да дойдат в Европа, да имат законови пътища за това", заяви Аврамополус. Той предлага да има повече споразумения между държавите, по силата на които хора, търсещи закрила, но неотговрящи на европейските критерии, да бъдат връщани в страните от произход.


"Нужно е националните системи за убежище да се съчетаят по-добре, да се повищши доверието между държавите членки. Взаимното доверие е нужно, за да се гарантира равнопоставеност", заяви още Аврамополус.
По думите му правилата трябва да бъдат променени така, че процедурите и графиците да са хармонизирани, да има ясни критерии за получаване на международна закрила. "Да направим така щото кандидатите да получават равни стандарти в целия Европейски съюз. Успехът на тази реформа зависи от солидарността
Географията не може да бъде показател за отговорност. Предлагаме да има конкретен механизъм за разпределение", каза още Аврамополус.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  А засягащи приема на икономически навлеци правила кога да чакаме?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6271 Любопитно

  Какви отделни държави в справянето с бежанската криза и какви санкции за държави - бежанците искат при Меркел - що да им пречим !!!???

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1988 Весело

  Тези изказвания са тъпи на толкова много нива, че не знам как да ги коментирам даже. Първо те не искат да разпределят бежанци, а нелегални имигранти. Второ - от една страна обясняват, че всеки може да ходи където си иска (и да напусне Турция, която е сигурна държава), ама после да не оставал в Германия на където е тръгнал, а да го пращат в Полша примерно. И който не е съгласен с безумията им - да бъде наказван. Европейският съюз се превърна от една прекрасна идея в бюрократично-глобалистки кошмар само за десетина години.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Съгласна съм, че не може някои да се скатават, само защото са на удобна географска ширина, обаче мигрантите и не напират натам - в концлагери с решетки ли да бъдат държани в държави, в които не искат да бъдат?

  А мерки за прекратяване на потока хора и масови депортации? Защото сега само се засилва евроскептицизма как Европа ще стане Еврабия, щото края се невиди. Това е по-важното от това дали вишеградци ще приемат няколкото хиляди души, за които ни проглушиха ушите и ореваха света сякаш светът ще свърши, ако за разнообразие вместо да изпращат мигранти вземат, че приемат.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Бежанци - да. НО само бежанци. Нелегалните - ПО ЗАКОН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кой каза "Добре дошли!" от името на цяла Европа?
  Сега санкции, защото не ги искат, но не си признават.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 7. 7 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 415 Неутрално

  И атентатите ли ще са на квотен принцип?

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Справедливо разпределяне на бежанците в целия ЕС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1988 Весело

  Справедливо разпределяне на бежанците в целия ЕС !
  —цитат от коментар 8 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  И безлихвени заеми до дупка! Венсеремос!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Този е типичен бюрократ, може и гръцки комунист да се нарече, който по никакъв начин не носи последствията от действията си.

  Аз викам на квотен принцип всеки, който иска бежанци да си взема по няколко да се грижи за тях.

 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Тея за кво говорят???!! Дневник няма ли да пуснете за чука в катердала.лондонското паки вика новото нормално.фронтекс товари още чалми в либия.това кошмар ли е или да свикваме???

  харпун
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За съжаление повечето пишещи не могат да зацепят за какво става дума. Дори не зацепват и това, че и България е „фронтова държава” и джавкат срещу преразпределението.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Някой ще ми обясни ли защо сне длъжни да приемате тая сган?

 14. 14 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И атентатите ли ще са на квотен принцип?
  —цитат от коментар 7 на VeLikoV


  А не, те са само за тея дето предпочитат ядрени физици и мозъчни хирурзи от пакистан и Афганистан.

 15. 15 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Марш бе, ислямисти! Освен това, фондовете свършват през 2020 г. и после става страшно. Така че за 3 години все ще удържим някак, а после кой откъдето е.

 16. 16 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Май ти не можеш да разбереш. Северните държави роптаят, защото бежанците идват нерегистрирани при тях и не могат да ги върнат в Италия или Гърция. Много им се иска да си избират млади и образовани емигранти, а другите да ги връщат на "фронтовите държави". Да ама не.

 17. 17 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Май ти не можеш да разбереш. Северните държави роптаят, защото бежанците идват нерегистрирани при тях и не могат да ги върнат в Италия или Гърция. Много им се иска да си избират млади и образовани емигранти, а другите да ги връщат на "фронтовите държави". Да ама не.

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Един яде вечерята, други мият чиниите.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Повечето от тях не са никакви бежанци и не искат да остават в бедни държави. Харесали са стандарта на Германия и нея си искат.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4412 Любопитно

  Новите правила звучат по справедливи. Отдавна ЕС трябваше да се захване с промяната на законодателството касаещо бежанците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  По малоумно от това едва ли може да се намери:
  "Според Викстрьом трябва да се създадат диаспори от хора получили убежище, които да приемат нови."

  Ми то и сега е така. Резултатите са абсолютно налице.
  Очертава се странния парадокс:
  - твърди се че "бежанците" трябва да бъдат интегрирани. Звучи като наивно (да не кажа друга дума) пожелание, но въпреки това - как ще ги интергираш като те не искат да бъдат интегрирани. Те искат само да ползват вече създаденото. Интегреация не означава някой да точи от социалните фондове на държавата приемник а да възпроизвежда само проблеми - криминални, терористични, демогравски и т.н.(Освен разбира се ако точно това не е целта!)
  - да се създадат диаспори от мигранти. Ми то и сега така се получава на практика. Те сами си създават такива гета. Държавна помощ не им трябва за това. Справка - някои квартали в "сърцето на Европа", някои райони на Лондон, Берилн, Париж и къде ли не. Т.е. това е изцяло провален модел.
  И така , само при преглед на тези две позиции се вижда взаимното изключване на тезите.
  И какво правим тогава?
  Караме насила тези които не искат, които например имат богат исторически опит с техни съверници, да взимат част от това бреме.
  И после защо "либералната идея" има проблеми.
  Нали?

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK