Срещи и писма в съдебната система (обобщение)

Главният прокурор Сотир Цацаров ще отиде при президента Радев, за да говорят за съдебната реформа.

Главният прокурор Сотир Цацаров ще отиде при президента Радев, за да говорят за съдебната реформа.Защо представителите на съдебната система започнаха да си пишат писма и да се срещат помежду си и с президента Румен Радев? На този въпрос няма еднозначен отговор. От една страна повод е съдебната реформа, от друга - състоянието на системата, от трета - конфликт между институциите, който не е в полза на никого.


Защо главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Софийския градски съд си пишат писма?


Сотир Цацаров иКалоян Топалов си размениха три писма. Не е известно какво предстои

Сотир Цацаров иКалоян Топалов си размениха три писма. Не е известно какво предстои
През април доклад на ръководството на СГС показа, че по времето на управлението на предишния председател Владимира Янева е има много нарушения, свързани с издаването на разрешения за специални разузнавателни средства. В доклада беше посочено, че дори са подслушвани извън сроковете дипломатически представителства. Констатациите от проверката бяха изпратени на главния прокурор и Висшия съдебен съсвет. Кадровият орган на Темида отказа да се занимава дълбочинно с проверката и прие доклада само за сведение. Какво е предприела прокуратурата не стана известно до миналата седмица, когато съдийската колегия на Висшия съдебен съвет беше сезирана от Цацаров с писмо, в което той се оплаква, че започнала проверка по доклада е възпрепятствана, защото на наблюдаващия прокурор по нея не е осигурен достъп до секретното деловодство.


Спорът се свежда до това дали от СГС трябва да изпратят на прокурорa копия от всички дела за разрешени СРС със съмнения за нарушения, или тя трябва да се запознае с тях в регистратурата за класифицирана информация на съда и след това да поиска копия на определени материали от тях.


Вчера Калоян Топалов също изпрати писмо до Цацаров, което оповести публично. В него той уточнява, че никой не може да размахва пръст на съда. От писмото става още известно, че според Топалов съдът няма как да изпрати на наблюдаващия прокурор всички дела от доклада, защото са класифицирана информация, а прокурорът трябва да отиде на място в отдел "Защита на класифицираната информация" и да прецени кои материали от делата представляват интерес за проверката.


Прокурорът Клементина Паличева пък е заявила, че интерес за нея са целите дела и е поискала техни заверени копия. Съдът е отказал да ги прати, заради което се бави и проверката за нарушения.


От своя страна по-късно през деня Цацаров отговори кратко на Топалов и през сайта на прокуратурата: "Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител. Напомням, че проверката е започнала именно по Ваш сигнал".


Лозан Панов поиска изваждането на прокуратурата от съдебната власт

© Георги Кожухаров

Лозан Панов поиска изваждането на прокуратурата от съдебната власт


Защо президента Румен Радев се среща с представители на съдебната система?


Президентът Румен Радев обяви изненадващо,че започва срещи за съдебната реформа няколко часа, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов оповести чрез пресцентъра, че ще бъде приет от Радев по негово искане. От съобщението на държавния глава ставаше известно, чв той вече се е видял с председателя на другия административен съд Георги Колев. За тази среща нямаше предварителна информация. В момента тече процедура за издигане на кандидати за следващ председател на ключовата инстанция, който ще бъде назначен с указ именно на Радев.


Панов, от своя страна, се срещна преди две седмици с премиера Бойко Борисов. Формално повод беше срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов, но впоследствие не стана известно какво са дискутирали по това. От срещата им се разбра, че не са постигнали консенсус за конституционна реформа и промени в прокуратурата.


Румен Радев така и не отговори на писмото на председателя на Върховния касационен съд, който поиска държавният глава да провери срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов в ЦУМ. Тогава Радев първоначално заяви, че ще отговори с писмо, а впоследствие обяви, че президентът не е разследващ орган и напрактика отказа да отговори на председателя на ВКС.


След срещата им вчера говори единствено Панов, който поиска прокуратурата да бъде извадена от съдебната система. По думите му Радев е проявил разбиране и е обещал да направи срещи с други представители на съдебната и изпълнителната власт. "От тук нататък очаквам неговата реакция", завърши Панов.


Днес Радев ще се срещне и с Цацаров.


Какво ще произлезе от всичко това?


Не е много известно, но по-скоро нищо. В сегашния парламент няма мнозинство за прокарване на нова съдебна реформа. Вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че реформа може да има и без да се пипа прокуратурата. Според него ако се приемат идеите на председателя на ВКС Лозан Панов ще се задълбочи институционалното противопоставяне.


В началото на годината, след като положи клетва президентът Румен Радев посочи като основен приоритет на следващия парламент съдебната реформа, която да гарантира "бързо, справедливо и независимо правосъдие".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "В сегашния парламент няма мнозинство за прокарване на нова съдебна реформа"

  А и няма никакво желание от управляващите да се захванат с нещо, което не е по силите и компетентността им

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "От съобщението на държавния глава ставаше известно, чв той вече се е видял с председателя на другия административен съд Георги Колев. За тази среща нямаше предварителна информация."

  Мишкуването им е начин на работа и стил на поведение на хората от задкулисието.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "В сегашния парламент няма мнозинство за прокарване на нова съдебна реформа"А и няма никакво желание от управляващите да се захванат с нещо, което не е по силите и компетентността им
  —цитат от коментар 1 на neut

  По-скоро не искат да се захващат, защото не е в тяхна изгода. Защо да си правят харакири, не са чак толкова глупави.

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Не разбирам как Панов, който е действащ съдия се занимава със законодателни инициативи. Работа нямат ли тези хора.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Не разбирам как Панов, който е действащ съдия се занимава със законодателни инициативи. Работа нямат ли тези хора.
  —цитат от коментар 4 на DJTrump

  Защото съдебна реформа не може да се извърши, докато конституционните поправки се спъват от Велико НС. За премахването му наистина трябва да има много широк консенсус и не е лошо президентът да започне консултации. Той е най-подходящ, нищо че не е законодателен орган. Но самият той трябва да е убеден в ползата от премахването на ВНС, за да има воля да предизвика сериозна подготовка за това.

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Който си мисли че сегашния парламент ще направи нещо различно от поредната имитация на съдебна реформа е в дълбоко заблуждение. И двете партии, които евентуално имат политически кураж да започнат съдебна реформа са извън парламента.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":

  Айде пак - защото.
  Ми затова сме на тоя хал, точно ЗАЩОТО не спазваме правилата.
  Мая Манолова стана омбусман постоянно закони предлага, Слави Трифонов също променя избирателни системи, ми станете политици бе и тогава предлагайте.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  (подигравателно)
  ДПС е на мода сега тъдява, така че слушайте и изпълнявайте...

  Местан: "Той посочи, че съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различна функционалност в процеса и различни компетентности. Редица парламенти са приели и принципа на разликата в статута на съдията, от една страна, прокурора и следователя, от друга страна, ползват се с различен имунитет, различна система за кариерно израстване, обясни лидерът на ДПС.
  „Само че българският учредител – Седмото ВНС, ги е изравнил като конституционни структури. Това, което Радан Кънев обявява като пропуск, да, това е дискусионен проблем, готови сме да участваме дали е било грешка на Седмото Велико НС да ги разположи в еднакъв статут. Но статутът се свързва пряко с разделението на властите и баланса им”, допълни Местан.
  Той подчерта, че промяната може да стане с Велико народно събрание.
  Той бе категоричен, че за ДПС критерият кой е за дълбоки реформи, е отношението му към идеята за свикване на ВНС. "
  http://www.segabg.com/article.php?sid=2015120900019985004

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Нищо няма да произлезе. Радев беше издигнат, не за да прави резки движения, а да крепи статуквото.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Напротив!
  Говоренето по проблемите е първата стъпка за решаване на проблема. Досега говореха отвън. Тогава наистина нищо не стана. Сега започва вътрешна съпротива сред съдиите и Цацаров я подпомага с ината си и сарказма си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Предпоставката,за да се реформира системата попосока на бързо,справедливо ,касаещо всички слоеве на обществото правосъдие е отказът и на двете страни от тезите си :реформирайки прокуратурата ще осъществим съдебната реформа и ще го направим,непипайки прокуратурата.

 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Любопитно

  „Радев... обяви, че президентът не е разследващ орган“

  Да разбирам ли, че подтекстът е, че случката си е за разследване и санкции, но не от президента, а от... прокуратурата.

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Прокуратурата трябва да отиде визпълнителната власт, за да спре да се бърка в работата на съда. Толкова е просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK