Български евродепутати за правилата за бежанци - от "повече солидарност" до "твърди граници"

През 2015 година беше решено, че 160 000 бежанци от Гърция и Италия ще бъдат разпределени на квотен принцип, според който на България се падат около 1500 души. От тях в България дойдоха близо 30 души.

© Alkis Konstantinidis, Reuters

През 2015 година беше решено, че 160 000 бежанци от Гърция и Италия ще бъдат разпределени на квотен принцип, според който на България се падат около 1500 души. От тях в България дойдоха близо 30 души.Трима български евродепутати Сергей Станишев (Група на социалистите и демократите в Европейския парламент), Емил Радев (ЕНП) и Ангел Джамбазки (Групата на европейските консерватори и реформисти) дискутираха по темата за новите правила за прием на търсещи закрила. В момента се изготвят предложения за поправки на т.нар. регламент "Дъблин", които тепърва ще бъдат обсъждани, а срокът за приемането на нов механизъм е далеч във времето.


Евродепутатите се обединиха около това, че може би ще се опитат да имат единна позиция по поправките, но от изказванията им стана известно, че това е по-скоро невъзможно. Всички са съгласни, че механизмът трябва да е нов.


И от трите групи са изготвили предложения за промени, които ще дадат на докладчика. Най-съществената разлика в тях е при достигането на колко бежанци, получили статут в дадена държава, да може да се поиска от други държави членки да поемат част от мигрантите. Предложението на Европейската комисия е механизмът за разпределяне (известен като коригиращ механизъм) да се задейства при достигане на 150% запълване с бежанци, получили или подали молби за статут (пример: ако в България има такива около 2 хиляди мигранти, когато те станат около пет хиляди, България да може да поиска част от тях да бъдат преместени в друга държава).
Предложението на ЕНП е този процент да е 75, а от групата на социалистите и демократите да е 100%. През 2015 година беше решено, че 160 000 бежанци от Гърция и Италия ще бъдат разпределени на квотен принцип, според който на България се падат около 1500 души. От тях в България дойдоха близо 30 души.


Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти и част от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент: Трябва да решаваме проблемите си заедно


Сергей Станишев

© Анелия Николова

Сергей Станишев


"Новият механизъм трябва да се основава на солидарността. Трябва да осъзнаем, че всички сме в една лодка и можем да решаваме проблемите си заедно. Духът на солидарност обаче е тежко подкопан, има ясно изразена тенденция всички проблеми, които не намират решение на национално ниво, да се прехвърлят към Брюксел. Темата за мигрантите в България е пълна с много политически спекулации и е удобна за политически игри. Проблемът у нас е много по-малък от този през 2013 година. Отговорност на политиците е да отговорим на това предизвикателство с разум, истина и факти", заяви Станишев.


По думите му граничните държави имат едни и същи интереси, а регламентът трябва да бъде променен въз основа на справедливостта, но да не се изключва идеята за солидарност. Според Станишев трябва да се отчитат специфичните интереси на страните членки, особено на граничните държави и тежестта за тях да бъде облекчена. "Не означава да бягаме от отговорност. Трябва да погледнем малко по-широко, отчитайки какво може да се случи", заяви още лидерът на ПЕС


Емил Радев, Европейска народна партия: Трябва да свързваме миграционните процеси със сигурността


Емил Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Емил Радев


Евродепутатът от ЕНП смята, че трябва да има автоматичен отказ от статут, ако стане известно, че кандидатстващият има връзки с терористични организации или е криминално проявен. Той даде пример с факта, че през последните две години като част от бежанската вълна са преминали и много терористи. Той предлага да отпадне обратното връщане на мигранти в страните, в които са се регистрирали, или ако са преминали през държави, които са разположени на външната граница на Европейския съюз.


В началото Радев говори за бъдещите възможности за нова бежанска вълна, като за него това са някои държави от Африка. "Основният поток вече не е през Турция към Европа, а от Африка през Италия. Либия няма държава и на практика там няма кой да спре мигрантите – абсолютен свободен път, трафикантите са особено активни. Затова вероятно, специално от Африка, търсещите закрила ще се увеличават", прогнозира Радев, но не се ангажира с това до колко готова е Европа за такава вълна.


"Населението на Мадагаскар се е увеличило почти два пъти през последните години. Там имат достъп до интернет – виждат, че някъде там в Европа има по-добър начин на живот. Единствено фактът, че са достатъчно отдалечени, спасява Европа от огромен натиск", заяви още Радев.


Ангел Джамбазки, група на консерватори и реформисти: Твърди граници и никакви заплахи за финансирането


Ангел Джамбазки

© Надежда Чипева, Капитал

Ангел Джамбазки


"Ние настояваме за твърди граници, които не могат да бъдат преминавани. Трябва да бъдат очертани и граници на Европа", заяви Джамбазки. Той коментира и идеята, застъпена и от докладчика на промените Сесилия Викстрьом, и от комисаря по миграцията Димитрис Аврамополус - че държавите, които отказват да спазват квотния принцип, трябва да бъдат санкционирани финансово. "Държавите да не бъдат заплашвани с глоби – нередно, нечестно и неморално е поставянето на въпроса: или взимате мигранти, или ви спираме парите. Прилича на откупуване", заяви Джамбазки. По думите му всеки ден от новините се вижда необходимостта от промяна на съществуващия регламент. Част от предложенията са палиативни", смята още Джамбазки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Наистина не е сериозно Сесилия да ти решава политиката, нито пък Димитриос, който пък е заинтересуван Гърция да разпредели прииждащите постоянно мигранти в други страни от ЕС.
  Ще те глобяват затова, че не искаш да приемаш мигранти, хайде стига бе, това ли е правото на свободен избор????
  После си фашист, ако откажеш, нищо че фашистите са налагали мнението си със сила.

 2. 2 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Да настояват за приемане на обща рамка що е то "интеграция" и как се санкционират мигрантите, които не покриват изискванията. Те нямат само права и е време да им се каже ясно какви изисквания има към тях. Всъщност основния мотив на отказващите да приемат мигранти е именно страха от липсата на интеграция на последните.

  Отделно идеята, че ще имат задължения ще охлади ентусиазма на пристигащите и ще им даде ясна рамка, в която ще трябва да се побират, а не като сега спазващите правилата мигранти да излизат едва ли не балъци спрямо останалите.

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  "Държавите да не бъдат заплашвани с глоби – нередно, нечестно и неморално е поставянето на въпроса: или взимате мигранти, или ви спираме парите. Прилича на откупуване",
  Ми Джамбазки е прав.
  Откъде-накъде някой ще те задължава да приемаш нашественици, които нито са бежанци, нито някога ще се интегрират.
  За потенциалната опасност от тероризъм да не говорим.

  А Станишко, тоз Стнишко....

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "nemeria":

  ''... какви изисквания има към тях.''

  На ПЪРВО място - след като НИКОЙ не ги е подгонил с гол в ръката нож из Туркието да ги коли - да благоволят да пресичат границата ни на определените места и с определените от закона документи!!!

 5. 5 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  """".... Българки евродепутати за правилата за бежанци - от "повече солидарност" до "твърди граници"
  Сергей Станишев (ПЕС), Емил Радев (ЕНП) и Ангел Джамбазки (Европейски консерватори) дискутираха по темата за новите правила за прием на търсещи закрила. ..."""
  -=-=-
  """... Българки . . . . .
  Сергей Станишев , Емил Радев и Ангел Джамбазки ..."""
  - = - = - = - = -
  Какви хубави """БЪЛГАРКИ ""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чардо":

  Е, ти пък сега.
  Авторката се развълнувала по темата, пък главния редактор сигурно е на биричка вече.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  механизмът за разпределяне (известен като коригиращ механизъм) да се задейства при достигане на 150% запълване с бежанци, получили или подали молби за статут (пример: ако в България има такива около 2 хиляди мигранти, когато те станат около пет хиляди, България да може да поиска част от тях да бъдат преместени в друга държава)."

  Ако България има лимит или разпределение на квота от ДВЕ ХИЛЯДИ души . Това означава , че когато се регистрира определенат бройка , имаме 100 % изпълнение на квотата . За да ползваме механизма за ппращане излишъка над тази цифра , трябва да има поне 150 % ИЗПЪЛНЕНИЕ НА квотата . Което представлява още 50 % към тези 2000 души , които са стоте %. Което си е половината от две хиляди . Или общо , когато се стигне бройка от ТРИ ХИЛЯДИ ДУШИ , България ще може да поиска да се задейства механизма за преразпределение . А петте хиляди от примера дават повод да се мисли за принципа на функционалната неграмотност . Ако дметките ми не са верни , това би трябвало да означава , че пряко сили можем да праним две хиляди . Но трябва да храним 5000 . За кеф на някой си .

 8. 8 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Нужна е твърда граница на ЕС с армия на нея и на която се стреля ако пресечеш браздата. Надписи на арабски, пашту, дари, урду и други езици за предупреждение по границата.
  Второ, нужда е бойна флота на ЕС в Средиземно море, която да връща всички лодки, корабчета, салове с имигранти на 30 км от Африка. Позволяване на употреба на сила, ако се окаже съпротива. Това включва оръдия.
  Трето, нужна е политика на интеграция, в която за четене на радикална книга или изказване с агресивни намерения цялото семейство, заедно с баба, дядо, чичовци и лели се депортират за 24 часа без право за влизане в ЕС за 30 години. Досие на лицата в Интерпол.
  Всички мигранти - престъпници се екстрадират за 24 часа, независимо дали е кражба или нещо по-сериозно.
  Никакви социални помощи при отказ на работно място. Ако откажеш 3 пъти - екстрадиция за 24 часа.
  Провеждане на информационна кампания в потенциалните мигрантски страни, за да няма неразбрали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK