Санкции за общините, които не намаляват административната тежест предлага Томислав Дончев

Санкции за общините, които не намаляват административната тежест предлага Томислав Дончев

© Георги КожухаровДо 15 юни Министерството на икономиката ще е изготвило анализ за мерките за облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите. След това той ще бъде предоставен на правителството, икономическата комисия в Народното събрание и на бизнеса, съобщи ресорният министър Емил Караниколов на днешното заседание на кабинета, показва стенограмата от него (целия документ вижте в прикачения файл).


Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че темата за намаляването на административната тежест е важна колкото за кабинета, толкова и за местната власт и настоява тя да бъде обсъдена с представители на общините.


Вицепремиерът Томислав Дончев посочва, че големият проблем е, че общините не използват регистрите, които позволяват дадена администрация да прави служебна проверка в реално време, вместо да кара гражданите да ѝ носят различни бележки и документи.
"Тези регистри, които са готови, трябва да бъдат вкарани в употреба, тоест, администрациите да се научат да ги ползват, а не да искат от гражданина да им носи документ. За тази цел съвсем скоро ще направя предложение пред колегите от Министерски съвет да задължим всички администрации от всякакъв тип да дадат ясна справка за услугите, които са базирани на регистрите, които вече са готови и позволяват служебен достъп", казва Дончев.


По думите му има различни нормативни правила, но законодателството не се спазва. Затова той предлага да се предвидят санкции за държавната и местна администрация. "Една публична администрация, ако не си изпълнява ангажиментите, предвидени в законодателството по отношение и на улесняване на административното обслужване, и по отношение на предоставяне на интегрирани услуги, да има възможност да й бъде ограничавана или спирана субсидията до момента, в който не се научи да предоставя такава услуга", предлага Дончев.


"Ние общините не може да ги санкционираме, но когато народът знае какво може да се направи, без да ходиш на опашка или кои документи са длъжни от общината да си ги извадят, като отиде на гишето и му кажат: "Сега иди на следващото гише", ще каже: "Чакай, чакай!". Когато на хората им дадем инструмент, ще кажат: "Извинявайте, господин Х, по тази тема чухме, че се вадят и този, и този, и този документ заедно". Като кажеш: "Не, не, не е така", ще се чуе, ще дойде до нас сигналът, ще отидат, ще направят журналистите проверка, интервюта и накрая ще принудим с много мек и демократичен натиск всички да си свършат работата", коментира министър-председателят Борисов.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Бих предпоèла Дончв за премиер!

 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Много посредствена личност...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Гневно

  Последните два месеца се сблъсках с тези проблеми: то не бе разрешителни, решения, справки, извлечения.... всякакви бумаги само за решаване на един проблем. Разбира се, такси навсякъде. Да не говорим, че ми загубиха времето. А проблемът ми все още стои.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Намаляване на административната тежест. Как да стане, като всеки документ за да бъде получен струва пари. Таксата за удостоверение за наследници е 5 лева и всеки друг документ струва от 5 до 15 лева най-малко. Затова общините с неохота ще прилагат закона. Наистина мерки като налагане на сурови глоби може да ги принудят да работят в правилната посока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK