Мажоритарният изборен кодекс мина в комисия с подкрепа на ДПС (допълнена)

Хамид Хамид

© Надежда Чипева, Капитал

Хамид ХамидПроектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, бе приет от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". Проектът вече е в дневния ред на парламента и ще бъде разглеждан в пленарната зала в четвъртък


ДПС все още нямат решение на парламентарната група, но двамата депутати в комисията - Хамид Хамид и Йордан Цонев, гласуваха "За", както и деветимата от ГЕРБ плюс Симеон Найденов от "Воля". Против бяха представителите на БСП и "Обединени патриоти".


Хамид Хамид, който е и заместник-председател на комисията, каза, че в движението надделяват гласовете "За" мажоритарните избори с мотиви "ДПС един път да подходи според партийния си интерес". Хамид добави, че в ДПС не са съгласни с всички предложения в проекта на закон на ГЕРБ, като това районирането да се извърши извън парламента. "Няма как орган извън законодателния да го извърши, нека не подхвърляме топката като горещ картоф", каза Хамид. Той не е съгласен и с това изборите да са в два тура, и с абсолютно мнозинство, както беше решено на референдума. Хамид напомни, че резултатите от референдума не са задължителни за Народното събрание.
Като ли станахме свидетели на една нова коалиция, коментира изказването на Хамид Филип Попов от БСП.


В декларация от ДОСТ, изпратена до медиите междувременно се казва, че "заедността на ДПС е завера". В писмото се твърди, че на заседанието на КСНС е решено да се въведе уседналост и на парламентарни избори. В сегашният проект на ГЕРБ за Изборен няма уседналост, но това може да бъде предложено между първо и второ четене в пленарна зала.


Със законопроекта на ГЕРБ се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите за проекта. За българите в чужбина се предвижда да се регистрират предварително по интернет и гласовете им ще се разпределят по "местоживеене" в България.


Председателят на комисията Данаил Кирилов ГЕРБ обясни, че този проект е внесен "с оглед подкрепата на суверена".


Крум Зарков (БСП) каза, че негативите на пълната мажоритарна система са добре известни на всички. Сред негативите Зарков посочи, слабата представителност, защото мажоритарната система води до загуба на гласове. "Свежда политическата конкуренция до минимум и е митично разбирането, че мажоритарната система не е партийна. Тя може да доведе до капсулиране на цели региони", каза Зарков. Според него, когато увеличим изборните райони от 31 до 240 и намалим броя на избирателите, ще се улесни купуването на гласове.


Зарков добави, че БСП имат готов законопроект, който предвижда смесена система от немски тип, в който 120 са мажоритарно избраните представители и 120 пропорционално. БСП ще внесат закона си, ако проектът на ГЕРБ не се приеме.


Явор Божанков (БСП) каза, че качеството на законопроекта е много ниско и е много притеснителна оценката за въздействието към него и в която пише само "значителни" разходи.


Христиан Митев ("Обединени патриоти") каза, че вместо мажоритарната система да доведе до "повишаване на доверието в Народното събрание", както пише в мотивите, ще доведе до обратното, заради ниската представителност и напомни, че и сега може да се избират пряко народни представители с преференциалното гласуване.


Волен Сидеров, който не е член на правната комисия също бе допуснат да се изкаже. "Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време, нямам проблем да бъда избран в мажоритарен район. Аз съм окей с мажоритарната система", започна изказването си Сидеров. Според него при мажоритарна система в парламента могат да влязат множество хора, без да са ясни техните идеи и възгледи и например да предложат да напуснем НАТО и Европейския съюз. "Това не е манджа от стола, няма нужда да си играем и да експериментираме", каза Сидеров и призова законопроекта на ГЕРБ да бъде оттеглен, и след като бъде обмислен, премине през експертиза да бъде внесен пак.


Данаил Кирилов

© Надежда Чипева, Капитал

Данаил Кирилов


"Искаме Народното събрание да се произнесе по този проект. Дължим го на хората", каза Данаил Кирилов. Той добави, че в ГЕРБ са готови с варианти по всички спорни точки и имат яснота по всички действия, които трябва да предприемат в рамките на 18 месеца, които включват "тестване на модели и съгласуване с Венецианската комисия".


Законопроектът за Изборен кодекс на ДПС беше отхвърлен от комисията. Той предлага Централната избирателна комисия (ЦИК) да провежда жребий за номерата на партиите веднага след изтичане на срока за регистрация за избори, а след това партиите да имат право при регистрация на листите да нямат кандидат под изтегления номер. Така би се решил "феноменът 15/15". В законопроекта се предлагаше още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и на квадратчето "Не подкрепям никого" и т.н.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2196 Весело

  Писах вече,че не е невъзможно Мажоритарният изборен кодекс да бъде гласуван.Все пак остава - НС и ако мине и в НС,очаквам с интерес реакцията на патриотите.

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Боце няма да изкара дълго с тази си политика.
  Особено, ако наистина се опита да прокара предизборна пропаганда на турски официално.
  И ако е така, не заслужава повече да бъде премиер!

 3. 3 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Не би могъл да не мине,доколкото закона въпросът изисква да се разгледа от Народното събрание,а не от от правната или която и да е комисия.И да се гласува по него.Иначе се надявам тази идиотия да не стане закон.

 4. 4 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Герб се е устремил да стане законно новата "столетница". ДПС срамежливо признава интереса си на печеливш при МИ. Слави ще получи каквото са му обещали, а матреала бат Сали и ЦвЦв форевър. Марешки е добро златно пръстче, а? Няма да види нов парламент и скача от господар на господар в сегашния,докато продава зад граница лекарствата на тези които го избраха. БСП се дърпа уж, но знае, че е един от победителите. Виж, Валерката ще изчезне , Скат не може да му осигури победа дори в Бс.
  Ами това, е, това направи "умния" бг народ и това ще живее.

 5. 5 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Или ще мине орязан мажоритарния вот,или изобщо няма да мине.Но така както учиндолския тъпанар и неговите пудели искат няма да мине.Най-важното което трябва всички да знаят,че изборното законодателство не е панацея,и не решава по същество проблемите на обществото.Панацея е реформа в съдебната власт.Румъния е много добър пример.Ние няма да откриваме топлата вода.Там престъпниците влизат в затвора,и парите остават в държавата.За това сега в Румъния увеличиха чувствително заплати и пенсии,а ние в България се занимаваме с глупости,и сме най-бедната държава в Европа!

 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":
  Боце и досега не заслужаваше да бъде премиер...
  Ама нали е най-малкото зло...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Избирателната система е без значение ако има свестни и отговорни избиратели!
  Само че в България 33% гласуват под строй, 33% гласуват според както духа вятъра и 33% ходят за гъби, а 1%...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Нищо няма да мине, сега като почнат в пленарната зала да рисуват апокалиптични сюжети, ГЕРБ в името на консенсуса ще съгласят с БСП, "патриотите" и ДъПъСъ ( да, да и те).

 9. 9 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  Умните и красивите се притеснили за избирателната система...
  Какво значение има , като все не могат да съберат 4% и деоси, геоси и всякакви други реформатори са натикани в ъгъла, но не на парламента, защото и до там не стигнаха.

 10. 10 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пресен пример от Франция за естеството на мажоритарната система:
  Макроновата партия - 33% от гласовете - 77% от депутатските места.
  Фронтът на Пена - 12% - 1% от депутатските банки.
  Т.е. Мажоритарната система ще бетонира Борисов, БСП и ДПС ще вкарат по някой депутат, а останалите изчезват. При което се чудя, защо Марешки е подкрепил собственото си заличаване от политиката?

 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Да заповяда сега Зарков да го изберат мажоритарно в Русе! Не знаем недостатъците на мажоритарната система в два тура,защото не сме я виждали,но знаем недостатъците на пропорционалната,защото виждаме вас.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Проектът вече е в дневния ред на парламента и ще бъде разглеждан в пленарната зала в четвъртък"

  В четвъртък подкрепилите мажоритарни избори пред парламента!
  Кой когато може. Всеки индивидуално.

  Ако Слави го няма, значи е играл роля. Горе-долу същото важи и за В. Найденов.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  БХАХАХАХ, е нищо неочаквано. Пуделчето Слави си беше наето именно от коалиция Герб-ДПС. БСП в момента само го играят опозиция, да не забравяме, че те също са от основните инициатори на тая тъпотия.

  Чудя се само как ли се чувства Емилчо салфетката от тая новинка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Мажоритарна в два тура има във Франция и Франция не е пропаднала. Едни и същи болкуци ще ходят в нашия парламент при всяка система, така поне ще има шоу за народа и кинти за малцинствата, че да не вземе това национално богатство да изчезне..

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Пресен пример от Франция за естеството на мажоритарната система:Макроновата партия - 33% от гласовете - 77% от депутатските места.Фронтът на Пена - 12% - 1% от депутатските банки.Т.е. Мажоритарната система ще бетонира Борисов, БСП и ДПС ще вкарат по някой депутат, а останалите изчезват. При което се чудя, защо Марешки е подкрепил собственото си заличаване от политиката?
  —цитат от коментар 10 на tos_buratino


  Алоо, ти даваш ли си сметка с кой ни сравняваш ...
  Критикуваш една от най старите демокрации в Света и казваш , не искаме да приличаме на Франция

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Излиза,че избирателите на бсп и оп не са подкрепили Референдума,щом техните депутати си позволяват да не го приемат и да го редактират.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Звучи прекалено добре за да е истина. По-скоро обаче ми се струва че това е игра на ДПС за сплашвяне на патриотите и за внасяне на разцепление в управляващата коалиция. Дотук всичко изглеждаше спокойно там - ГЕРБ формално предлагат, а народното събрание формално отхвърля. Да ама ДПС си прави гаргара. За съжаление считам че в пленарна зала ще се обърнат на 180 градуса за радост на повечето теменужени във форума.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  При мажоритарна система, доказани професионалисти като бай Радан , трайчо президент, и ицо 100 реформи, ще съберато по около 33% от вота на хората

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  При което се чудя, защо Марешки е подкрепил собственото си заличаване от политиката?
  —цитат от коментар 10 на tos_buratino

  При мажоритарни избори ще бъде заличена партията на Марешки,а не Марешки.Явно не му е притрябвала.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Излиза,че избирателите на бсп и оп не са подкрепили Референдума,щом техните депутати си позволяват да не го приемат и да го редактират.
  —цитат от коментар 16 на Майндърбайндър

  До коментар [#16] от "Майндърбайндър":

  Тц, 78% от подкрепилите ОП и 73% от подкрепилите БСП са за мажоритарни избори!!!

  72% от подкрепилите РБ и 65% от подкрепилити ДПС са също за мажоритарни избори.

  "Инфографика: Профилът на гласувалите в референдума по възраст, населено място и партийни симпатии" - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/07/2858974_infografika_profilut_na_glasuvalite_v_referenduma_po/

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Звучи прекалено добре за да е истина. ...
  —цитат от коментар 17 на emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!

  До коментар [#17] от "emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!":

  Може да стане. В четвъртък пред парламента. Не протест, а подкрепа на мажоритарните избори.

 22. 22 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2122 Весело

  гербДпс ,старата любов ръжда не хваща

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  При мажоритарна система, доказани професионалисти като бай Радан , трайчо президент, и ицо 100 реформи, ще съберато по около 33% от вота на хората
  —цитат от коментар 18 на 001

  До коментар [#18] от "001":

  Залудо се дракаш. Радан, Христо, Москов и още куп хора от "десницата", каквото и да значи това, имат голям шанс да са в парламената при мажоритарни избори. Да, но самостоятелно, а не опаковани всеки в партията си.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  Да видим какво ще стане в пленарна зала.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на soren
  soren
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Цитирането на френския пример е неуместно. Във Франция наистина има мажоритарна система в два тура, но само за ДОЛНАТА КАМАРА. Горната камара (Сенатът) се избира пропорционално с гласовете само на кметовете и общинските съветници и е много консервативна институция. Т.е. каквито и идиоти да набута "суверенът" в долната камара, Сенатът ще неутрализира техните дивотии.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  ГЕРБ залага мина пред мажоритарните избори с искането си Радев да направи районирането.
  ДПС също залага мина с искането си за изчистване на избирателните списъци.

  Важни са критериите за районирането:
  1. Районирането да се направи по досегашните списъци. Пропорционалистите да не са спали.
  2. Границите на секциите да не се променят. Размерът на сегашните секции не може да доведе до грешка, по-голяма от допустимата.
  3.Границите на МИР-овете също да не се променят.
  4. Определянето на ЕИР да се придържа към съществуващото териториално деление.

  Мая и ангажираните от нея и Слави математици направиха райониране за "нула" време. Няма проблем всяка партия да си намери екип, който да направи райониране. Ако се спазват изисквания като посочените резултатите ще са много близки и постигането на консесус няма да е проблем.

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  [quote#23:"plebs"][/quote]

  даже и костов ще трябва да остане теменужките ...
  И какво ще правят 4-5 сини каски в парламента , като ще имат 5 пъти по-малко депутати и от ДПС

 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо, бе, уважаема госпожо, другарице Корни, пачему толко упорито риете сите комундели земята около мажоритарния вот?

 29. 29 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Точно при мажоритарна система ще отидат повече хора да гласуват. Аз лично бих предпочел нещо смесено, а защо пък и да не разделим парламента на две камари едната избрана пропорционална, а другата мажоритарно като и всеки закон да трябва да мине и през двете... Иначе не се притеснявам от изборни злоупотреби. Ако парламентът се напълни само с мутри просто останалите свестни хора ще се изнесат. Тези пък, които останат в България ще си се радват на техните си избранници и всичко идва на мястото.

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  Стига с тези глупости с какви щял да се напълни парламента...
  Марешки с една бензиностанция в София , влезе в парламента при сегашната система и може да се окаже , че точно той ще реши дали да има смяна на избирателната система.
  Коалициите на реформаторите при всякакви системи са подкрепяни единствено от стотината пишещи тук по цял ден

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  [quote#23:"plebs"]
  —цитат от коментар 27 на 001
  ...И какво ще правят 4-5 сини каски в парламента , като ще имат 5 пъти по-малко депутати и от ДПС[/quote]

  До коментар [#27] от "001":

  Ще търсят начин как да им се чуе гласа в НС...

  В НС ще се формират политически семейства, както в ЕП. Ще има либерали, социалдемократи, християндемократи и т.н. Границите, поставени от БСП ще се разширят към хора от АБВ и Дончева, също и Кадиев. Границите на либералното, поставени от ДПС, ще се разширят вероятно към ДЕОС и ДаБ. Границите, поставени от ГЕРБ, ще се разширят към хора като Москов и Малинов примерно....

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  Това исках да кажа! Избирателите им казват едно,а смрадливата партийна номенклатура се прави,че не знае и си позволява редакции.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 34. 34 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дано в НС да мине, но надали. :-)

 35. 35 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "tos_buratino":

  Няма никаква логика....

  Обединението на Макрон не съществуваше до преди месец, така че мантрата мажоритарната система щяла да бетонира някого на най..

  Изборите във Франция показват, че мажоритарната система е дълбоко партийна, така че щели да влизат в парламента някакви незнайни хора на най.

  Партията на Макрон направи сериозна селекция на кандидатите които инвестира, на база на ясни критерии и публичното им представяне преди изборите.

  Все пак, Франция е президентска република и французите дават мандат на президента, гласувайки за неговата партия

  На президентските избори, не Фронтът, а една префасонирана на обикновена майка, обикновена французойка Марин, привлече една част от хората.

  Представяш ли си, с тези 12%, тази клета женица да беше вкарала в парламента повече от тези 1% хорица с глава на раменете си???

  Така че мантрите на този Здравков, че мажоритарната система е не-представителна на най. Мажоритарната система концентрира вота на хората и вследствие е най-представителната.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Весело

  Не било ДПС, били "само" Йордан Цонев и Хламид Хламид
  Не е голяма разлика май... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#23:"plebs"]
  —цитат от коментар 27 на 001
  даже и костов ще трябва да остане теменужките ...И какво ще правят 4-5 сини каски в парламента , като ще имат 5 пъти по-малко депутати и от ДПС[/quote]

  Боклука от ЦК на БКП и синове също ще отпадне, а те са тези, които влекат България надолу. Те си гласуват единствено и само лобистки закони, които да са добри само за тях и за никого другиго. Е, на няколко последващи избора ще влизат и други боклуци докато хората не се научат да отсяват зърното от плявата. Пример: референдумът на трънчани, дето вкара трънче в обувките на ояли се мафиоти. Никой не се ражда научен, но неволята учи, а българите не са по-прости от австрийци, холандци или ирландци; т.е. от народи сравними по численост с българския.

 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Аз, като привърженик на мажоритарната система, съм доволен от резултата в комисията. Имаше референдум, хората излязоха да гласуват и казаха ДА на мажоритарната система. Който не излезе, то си е за него - вовеки ще си остане безгласна буква по свое желание. Нещо повече - за референдума гласуваха повече българи, отколкото за президента Радев. Народът каза. Надявам се мажоритарната система да мине в чистия си вид. Много пъти съм давал за пример Англия, САЩ - където винаги са работили на мажоритарен принцип и се най-развитите държави в света. Така че, при нас мажоритарните избори може да не ни направя икономика от Г7, но няма и с какво повече да ни навредят в сравнение с провалената пропорционална система.
  Друго ме притеснява. ДПС е змия с с две глави. Едната глава винаги е хубава, докато другата те хапе. Щом депесарите са подкрепили проекта, значи тук има нещо. ДПС никога не дава нищо даром и за едно дадено иска три в замяна. Или ще иска нещо от ГЕРБ, или има някакъв интерес да прокара мажоритарната система, или просто са решили да се правят на клоуни и да пробват номерата си в парламента, ако минат. Данчо Ментата е известен с това, че под диалогичния интелектуалец се крие един лукав дявол. Реално Ментата е председател на ДПС, сив кардинал, работещ под насоките на Боянския султан. Чучелото Карадайъ е само сламен човек запред турската рая. Бойко трябва много да внимава с ДПС, защото те са хитри - те свалиха Филип Димитров в най-неочаквания момент, те свалиха правителството Орешарски отново по свое усмотрение, те първо бяха за мажоритарния избори, после против, а сега отново подкрепят. Не се знае дали на гласуването няма да си променят мнението.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  До коментар [#39] от "Lou":

  Щяха да излязат и още да гласуват на референдума, но умните и красивите агитираха един месец , да не се гласувало , защото знаеха резултатите какви ще са и единствения им шанс да не стане задължителен беше високия праг .
  Но си получиха заслуженото.
  Това да агитираш хората да не отидат да изразят мнението си е най-голямото падение на УЖ демократичните ни карикатури

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Сега едните ще се бетонират, а другите ще бъдат изкъртени. Големите ще станат по-големи, малките ще изчезнат.

  Еретик
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  А след това на заседание на парламентарната група, ДПС реши с 11 на 12 гласа да не го подкрепи. Направо направиха ГЕРБ на смешни.

 43. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Преди малко ДъПъСъ обявиха че са против мажоритарна система.Просто си правят т@ш@к с гласувалите на референдума.

 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Преди малко ДъПъСъ обявиха че са против мажоритарна система.Просто си правят т@ш@к с гласувалите на референдума.
  —цитат от коментар 43 на dorn


  До коментар [#43] от "dorn":

  Изненадани няма. Поне сред тези, които помнят поведението на ДПС при дебата за референдума на Плевнелиев.
  Цялата политическа пасмина в дупетатницата е против мажоритарните избори. Ако плебса не си ги поиска настоятелно, само ще го залъгват. А последната дума е именно негова.

 45. 45 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#44] от "plebs":

  Разбира се, но очаквах това да стане малко по късно ( за да бъде ефекта по драматичен). Даже имам бас с един от форума за бутилка ирландско уиски че няма да приемат гласуваното на референдума. Напоследък обаче не го срещам в дискусиите:)

 46. 46 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  хаха
  и сега какво стана с опорките на другарите, че ДПС и ГЕРБ били в коалиция
  сега ако ДПС и БСП гласуват против заедно с патриотите, коалиция ли са или не

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Какво значение дали е мажоритарен, пропорционален или марсиански, когато избираш такива, от които нищо не зависи. Сериозно ли мислите, че от депутатската селяния, дето събира очите, когато се качи на мерцедеса с шофьора и отиде на село да шашне комшиите, от тези ли зависи нещо? БГ е на ПЪРВО място по брой на служебни коли! Защо ги возят? Книжки нямат ли? Лични автомобили нямат ли? Защо шофьор им назначават? Не могат ли да карат? Защо датската кралица си кара сама собствения автомобил и ходи без бодигардове на пазар, а депутатина бай боклук го вози служебна, кара го шофьор и живее във ведомствен, платен от нас. Не може ли да си плати наема, както правят тези, дето му плащат заплатата? Гаси отврата!

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Мафията се барикадира!
  С всеки по-сериозен вот се вижда ясно кои са мафиотите в България.
  Така беше в стария парламент, когато трябваше да се отхвърлят опитите за вкарване поне малко нормалност в съдебната ни система, така е и сега при това гласуване.
  А иначе не били заедно бе.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  Що не престанеш да пишеш тъпотии?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Комисията спазва закона, що се палите? Законопроект трябва да бъде разгледан и обсъден в пленарна зала. А дали ще се приеме - само ако големите играчи си направят сметката, че ще са на плюс от нея. ГЕРБ и ДПС ги устройва мажоритарната система, БСП не толкова, но и те си имат актив от нея, Марешки и "патриотите" напълно ще изтекат в канала, щото нямат читави кандидати, които да бият на мажоритарен вот. Но пък се отваря възможност за градската насипна десница да вкара няколко човека от София в парламента, ако се обединят около тях. Не че ще има смисъл де.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4427 Весело

  .....Това да агитираш хората да не отидат да изразят мнението си е най-голямото падение на УЖ демократичните ни карикатури
  —цитат от коментар 40 на 001


  Ех да можеше и да го защитиш това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#49] от "Храбър":
  Това ли ти роди главата, храбър умнико? Задръж си го за чистачката в къщи, ако имаш такава. Нямаш, нали? Вярвам ти. Ако искаш да пишеш публично, напъни се малко. Ама не прекалявай, че да не стане мазало!

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4833 Неутрално

  Поинтересувах се за френската система. Оказва се, че на втори тур не отиват само първият и вторият, ами всички събрали над 12,5%, като избран е този, с най-много гласове, без значение колко са, а ако има повече първи, с равен брой гласове, в парламента отива по-старият! На теория ако има осем кандидати с 12,5% на първи тур, отиват и осемте на втори тур. Ако пак имат еднакъв брой гласове, в порламента отива най-старият... За да нямало падарлъци и безпринципни коалиции по места.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Овчедушна радост сред матряла. След като вчера с референдум се изгони инвеститор, днес се радваме и на мажоритарните избори.

  И както се казваше в един велик филм - така си отива демокрацията. Със хиляди ръкопляскания.
  Добре казано, кралице...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  хъхъхъ, "народния представител" Данаилчо Кирилов изглежда е къдрил предните промени на ИК против волята на суверена си, м... ми освен да попитаме кого е предствлявал в предното НС и по чия воля бяха тогава?

 56. 56 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "001":

  при мажоритарна система вероятно 4-те процента ще отпаднат. Ще влизат избраните във всеки район кандидати - и толкова. Можем да очакваме, че при подходящо райониране десните ще вкарват поне по няколко кандидата от София, Варна, Пловдив, където гласуващите за тях са силно концентрирани. При ниската изборна успеваемост на десните това може да е дори подобрение - все пак ще има едни "гарантирани" 4-5 депутата, по-добре от нулата в момента.

 57. 57 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1864 Весело

  А след това на заседание на парламентарната група, ДПС реши с 11 на 12 гласа да не го подкрепи. Направо направиха ГЕРБ на смешни.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  Мислете, другарко мислете ...
  По какъв начин са направили ГЕРБ смешни,
  нали всички гласували за мажоритарен вот , ще видят че ГЕРБ и ВОЛЯ го подкрепят, а ДПС, БСП, ДЕОС, ДА България и всякакви десни проектчета са против.

  ГЕРБ печелят при всеки случай
  Ако не се приеме мажоритарното, те са тези които са го подкрепили
  ако се приеме , ще имат още повече депутати в следващия парламент.

  Вечно губещите са реформаторските партии , защото няма система която да ги върне на власт.
  Стоте човека в дясно и 50 нови партии да направят , все си остават 100 човека

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK