Ерик ван дер Бург, зам.-кмет на Амстердам: Ако сте по-отворени към различните, е по-добре за икономиката

Ерик ван дер Бург - заместник кмет на Амстердам

© Юлия Лазарова

Ерик ван дер Бург - заместник кмет на АмстердамЕрик ван дер Бург се занимава активно с политика в Амстердам от 1987 година насам – първоначално като член на местния Съвет в дистрикт Зюдост, а след това като общински съветник между 2001 и 2010 година. Три години подред – през 2006, 2007 и 2008, той е избран за най-добър общински съветник в Амстердам според класацията на местната телевизия AT5. През 2014 година, Ван дер Бург става зам.-кмет и член на Изпълнителния съвет на община Амстердам. Той отговаря за ресорите здравеопазване и социални въпроси, специфичните нужди на възрастните хора, както и за ресорите спорт и отдих, акваториално устройство и устойчиво управление на земята в дистрикт Зюд.


Като член на Изпълнителния съвет на община Амстердам, отговарящ за здравеопазването, социалните въпроси, специфичните нужди на възрастните хора и ресора спорт и отдих, проблемите на ЛГБТ обществото са неразривна част от ежедневието и работата на Ван дер Бург. Наскоро Ерик участва като оратор на демонстрация в Амстердам срещу "лагерите за хомосексуалисти" в Чечня.


По покана на фондация "Фридрих Науман" Ерик Ван дер Бург беше гост на "София прайд" 2017 година. От платформата на събитието той призова догодина събитието да бъде подкрепено и посетено от кмета на София Йорданка Фандъкова.
Какви бяха впечатленията ви от "София прайд"?


- "София прайд" беше хубаво събитие. Видях много горди хора, разнообразна група, в която преимущество имаха жените. А повечето прайдове се състоят предимно от мъже. Беше много добре организирано събитие. Виждаше и много подкрепа от публиката. Не забелязах никакви инциденти, много добра атмосфера... един щастлив прайд.


Липсваше ли нещо?


- Не, прайдът беше точно такъв, какъвто трябва да бъде. Разходка из града, която казва: Ние сме тук и сме горди, искаме равенство. Имаше повече хора, отколкото организаторите мислеха, че ще има. Може би може да има повече активност в зоната на прайда, защото се прекарва доста време там и преди началото на разходката.


Какво бяхте чували за "София прайд", преди да дойдете, или за хората от ЛГБТ общността тук?


- Бях видял туит на лидер на някоя от националистичните организации с призив да се изчистят улиците и бях малко притеснен. Не че може да има протест. Защото протестът е винаги допустим, той е право. Не е задължително да си съгласен с основанията им, но те имат право на протест. По-скоро се притеснявах да няма инциденти. И очаквах по-малко хора. Мислих, че е по-малък прайд от този, който видях. Знам и за трудностите, проблемите които ЛГБТ хората имат тук, особено като се направи сравнение с Холандия.


Те трябва да си помогнат и да се организират по-добре.


Може би бях разочарован, мисля, че това е думата, че, изглежда, няма никой известен човек, никоя знаменитост или политик, или лидер по някакъв начин, който казва открито аз съм гей. Или да обяви подкрепа за тях или за равенството. В моята страна е нормално, ако си актьор, политик, да кажеш, че си гей, но също е нормално да кажеш, че подкрепяш тази общност, че подкрепяш правата на ЛГБТ и борбата им. Бях разочарован, че тук няма никой известен, който да направи това. Това е толкова необходимо.


Не е възможно да няма гей знаменитости. Това може да помогне на други хора да се разкрият, да станат част от общността. Когато някой, който е герой за хората, някой, на когото се възхищаваш, се разкрие, каже, че е гей, това помага на останалите.


Как си обяснявате, че политиците не възприемат борбата на ЛГБТ общността в своите платформи? Вместо това по-често се чува реч на омразата.


- Не знам достатъчно добре ситуацията тук, за да отговоря защо това се случва. Това, което имам като впечатления и опит от други държави, е, че една от причините е религията. Тя не винаги помага. Голяма разлика обикновено има между големите и малките градове и това как се приемат различните. Това се вижда и в Холандия. Вчера някой ме попита кога съм станал толерантен. Аз не мога да отговоря на този въпрос. Защото, не само когато става въпрос за ЛГБТ, още преди Втората световна война имахме гей барове в Амстердам. Но преди и след това евреите са идвали в Амстердам, защото е била позволена тяхната религия, после католици и протестанти идваха в града. Просто в Амстердам почти винаги сме имали ситуация, при която сме казвали: окей, ти може да си различен от мен, но бъди, който искаш. Естествено е имало трудности. Например гей браковете бяха разрешени едва през 2001 година. Но имаме дълга традиция в това да приемаме останалите хора да бъдат такива, каквито са.


Толерантността и приемането на другия може ли да се научат или да се преподават?


- Не можеш да научиш на толерантност някой друг, но можеш да му я покажеш. Ако не знаете, че някой е гей, католик, евреин или мюсюлманин, но все пак харесвате този човек, това може да ви помогнете да осъзнаете, че няма разлика. Холандска поговорка казва: "Това, което не познаваш, не харесваш." Виждайки, че лесбийката е като мен и теб, може да помогне. Ако не познавате хората, може всякакви луди истории и неща да влязат в главата ви за тях.


Холандците не са по-добри от българите, румънците.


Естествено има и още една причина да приемаш хората, такива каквито са. Това е бизнесът. Евреите, католиците – те са правели добър бизнес. Холандците са били по цялото земно кълбо. Та, когато искаш да спечелиш нещо от някой, трябва да научиш нещо от него. Това помага много.


По-отворен ум, по-добра икономика?


- Именно. Например в Амстердам има много гей барове, гей клубове. Това е индустрия. Има много хора, идващи от всички краища на Европа, защото могат да бъдат такива, каквито си поискат. Да, помага да икономиката да имаш по-отворен ум.


Знаете ли колко пари носи прайдът в Амстердам?


- Не разполагам с данни. Парадът в Амстердам продължава седмица, от събота до неделя. Почти всички хотели са препълнени с хора, дошли от цял свят за събитието. Има много афтър партита, много посещения по барове. Това са хора, които са готови да похарчат много пари.


Имате ли данни какви са престъпленията от омраза, които има в Холандия и в Амстердам?


- В Холандия престъпленията от омраза са наказуеми с 25% по-тежки наказания.
Имаме престъпления от омраза, но за щастие не толкова много. Като през повечето време е само крещене, подвикване. През тази година имаше два инцидента – един в Ротердам, при който две момичета удряха лесбийска двойка, а другият – в източната част на Холандия, при който двама мъже бяха удряни от петима момчета, защото са се държали за ръце. Както виждате, знаем инцидентите, защото не са толкова много. Но сериозни случаи са наистина рядко – няколко пъти в годината най-много. Характерно е, че при тях веднага има вълна от подкрепа и от самата ЛГБТ общност, но и от останалите хора. Например при инцидента с двамата мъже беше организирано веднага шествие с хора, които се държаха за ръце - за да се демонстрира, че е нормално и че всеки има право на това.


В България дори няма текст в закона, който да наказва престъпление от омраза заради сексуалност. Това е нещо, за което активистите се борят много отдавна.


- Аз казах и предишния ден на вашите активисти. Може да има много дълъг път пред тях. Ние започнахме преди 40 години, прайдът в София вече е на 10 години и вижте какво сте постигнали. Има дълъг път, но нещата се подобряват.


Въпреки че подкрепата е много тиха.


- Много ще помогне, ако е по-шумна. И ако политиците подкрепят. Това и казах в събота на парада: Щастлив съм да съм тук, че мога да ви подкрепя. Но е толкова по-важно не заместник-кметът на Амстердам да е там, на платформата, а кметът на София. Това е толкова силен сигнал към общността.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Какво ме интересува какво имисли един холандец за това как българите приемат нещата.
  Негова си работа.
  Тук такива събития просто нямат почва. Има лек интерес, но толкова.
  А и в края на краищата това си един бизнес, продават се разни знаменца, шалчета и други дреболийки. Не можеш и да сравняваш Амстердам със София, просто не можеш. Там се говорят сигурно над 100 езика и двама еднакви почти не можеш да видиш. Тук сме си българи повечето и си имаме наши привички.
  Тези хора пък искат да се изкарат толкова различни, че да получат повече права от останалите. Няма да стане. Това е.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ..."Разходка из града, която казва: Ние сме тук и сме горди, искаме равенство..."
  --------------------------

  И с какво са ощетени по-точно гейовете, че искат равенство?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "От платформата на събитието той призова догодина събитието да бъде подкрепено и посетено от кмета на София Йорданка Фандъкова."

  Интересно дали Данчето ще чуе този призив... струва ми се малко нахално някакъв чужденец да казва на софийския кмет какво да прави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "София прайд" беше хубаво събитие. Видях много горди хора, разнообразна група, в която преимущество имаха жените. А повечето прайдове се състоят предимно от мъже."

  Тоест в България има повече лесбийки?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  Моля те да опишеш тия "повече права", които искат, защото ми е любопитно. Дай просто някакъв пример с "право", което искат да имат и не нещо извънредно, което другите нямат.
  Благодаря предварително!

 6. 6 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Откъде трябва да сме отворени? И колко широко?

 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Не е малко нахално, а си е направо нагло.
  Откарайте Тръмп на гей парад или Ердоган или Путин като сте толкова отворени.

 8. 8 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Тоест лесбийките не ги е толкова страх, че може да ги набият и стигмата дето Ганю Балкански хвърля върху тях е по-лека.

 9. 9 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "DJTrump":

  Това ли са ти идолите? Тъжно...

 10. 10 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nothing matters":

  Това ти е от фейсбук страницата на Лилов от ДЕОС:
  The majority in this country thinks, that I have to be deprived of some of my rights. 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#8] от "Nothing matters":

  Аз лично нямам различно отношение към лесбийките отколкото към гейовете. За мен са еднакви. Не съм хомофоб, но честно казано не ги разбирам. И определено от ЛГБТ обществото съм най-толерантен към транссексуалните хора.

  До коментар [#9] от "Nothing matters":

  Най-големия му идол Тръмп, чак никнейма му е с неговото име.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nothing matters":

  Да сключват брак например. Което пък им дава други права, които законът позволява само за семейни двойки - онаследяване да кажем. Има май и някои други ограничения по закон. Така че бих ги подкрепил в това отношение. Но за осиновяване съм категорично против.
  Сбъркана им е кампаният - вместо да водят разяснителна кампания за какви права са борят за да ги подкрепят, те демонстрират само колко хубаво било да си на другия бряг. Ами няма как да получат масово одобрение в този случай.

 13. 13 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#12] от "truly":

  Няма как да стене брак. Бракът е между мъж и жена. Може и да си живеят заедно, но не можем да се подиграваме с Библията и морала си. Колко до осиновяване - абсурд.
  Има си закони, които са достатъчно толерантни към всички.
  Това е.

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Я, Ступида си е направил нов акаунт.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "DJTrump":

  Библията ли е основният закон във Вселената? И ако може да ми дадеш дефиниция за морал? Да не е нещо изровено пак от дебелата книга само. Това че хомосексуални сключили брак няма да ми пречи ама никак. Има стотици примери за липса на морал само ако се разходиш около парламента.

 16. 16 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#15] от "truly":

  За теб не, но за децата които израстват това е пример.
  Така че мерси.
  А Библията е основният морален закон, да.

 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#16] от "DJTrump":

  Огледай се. Всеки ден ще видиш родители, които не са добър пример за децата си. Но продължават да са родители. Морално е децата да гледат как бащата бие майката, родителите да пушат в колата в тяхно присъствие, да обиждат, псуват, плюят, лъжат, изневеряват. Имат и по две ризи, но не дават едната на ближния, който се нуждае от нея.
  Религиозните книги и религиите май нанасят повече вреди, ако съдим от опита ни през вековете.

 18. 18 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#17] от "truly":

  Българите са разумни хора. Не можеш да ги излъжеш с такива евтини примери.
  Винаги има изключения от доброто поведение, но това са изключения, нищо повече.
  Говориш все пак за бащата и майката, кои точно ще са те при една такава еднополова двойка?
  И как ще възпитават децата си?
  Аз знам отговора, но ще те оставя ти сам да се сетиш.
  Колкото до религията, ние не сме фанатици като някои други такива, избрали сме Библията, а и тя ни е избрала точно защото ценностите ни са общи.
  И затова още ни има на този свят и като общество и като държави и като семейства.

 19. 19 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#18] от "DJTrump":

  Къде видя да казвам, че ще отглеждат деца? Напротив, точно с това не съм съгласен. Но да сключат брак не виждам проблем.
  Наречените от теб евтини примери са ежедневие и ги има вероятно във всяко второ българско семейство, не всички накуп естествено.
  Не смяташ себе си за фанатик, но и Библията, и Коранът са имали/имат своите крайни последователи, които тълкуват текстовете по свой начин.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Точно така е.
  Обратното да си отворен към различните е да ги потискаш.
  Хаби се енергия, създават се конфликти, напрежение, което в крайна сметка има и своята материална цена.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#19] от "truly":

  Християните затова са пред мюсюлманите, защото тълкуват Библията през своя собствен житейски мироглед. Не като папагали.
  Колкото до децата, аз гледам един ход напред и съм убеден, че ако им разрешиш брак, те веднага ще поискат и деца да осиновяват. И тогава децата от социалните домове ще отидат при такива двойки.
  И България е на 1300 години че и повече, когато се е създала пак е имало и гейове и лесбийки (е други полове е нямало, но това явно е принос на 21-ви век), така че моля не ни учете на обноски и демокрация, ние тези филми сме ги гледали.

 22. 22 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nothing matters":

  "Моля те да опишеш тия "повече права", които искат, защото ми е любопитно. Дай просто някакъв пример с "право", което искат да имат и не нещо извънредно, което другите нямат."

  На пръв поглед, че искат да могат да съдят всеки работодател, за това че ги е уволнил, защото били гейове. Може да няма нищо вярно в това, а да ги е уволнил за некадърност, но това няма значение. Същото се отнася и за чернокожи /скоро евроафрикаци май ще трябва да им викаме/. Както каза един приятел в Лондон. Може да съм най-квалифицираният. говоря перефектен английски, но ако дойде негър и кандидатстваме заедно за едно и също място, ще вземат него /дори да е по-малко квалифициран/ защото иначе ще ги съди за дескриминация. Та такива ми ти работи за повечето права, дето уж не ги искали и ги нямали. Цялата работа за равенство на запад се изроди в повече права за малцинствата и затваряне на усти на мнозиствтото /чрез заплахи от съд, нападки за хомофобия и подобни идиотии/. Всеки който казва истината бива заклеймяван. Точно както едно време е било с инквизицията. Не благодаря! Тук такова нещо не бива да допускаме. Няма против да могат да се женят, омъжват. няма против всички да сме равни и по конституция ние СМЕ равни. Но соченето и заклеймяването на всеки с различно мнение ми идва малко леко недемократично.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "От платформата на събитието той призова догодина събитието да бъде подкрепено и посетено от кмета на София Йорданка Фандъкова."Интересно дали Данчето ще чуе този призив... струва ми се малко нахално някакъв чужденец да казва на софийския кмет какво да прави.
  —цитат от коментар 3 на Иво

  Сигурен съм, че госпожа Фандъкова е чула или прочела призива. Този призив трябва ли да я задължава с нещо? Какво като е от чужденец? Не е ли нормално чужденец по време на посещението с в България, в частност в София, да изкаже мнение и това мнение да не е било изказвано досега? Но това мнение трябва ли задължително да се приема като мъдри напътствия, забележки, препоръки, правило, ...?
  П.П. Използвам възможността да честитя рждения ден на американския президент Доналд Тръмп! Вчера бях подсетен. Приех го като основателна забележка, дори задължение. Все пак в коментарите се споменава и рожденика.

 24. 24 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "DJTrump":

  Ти спрямо Библията ли си си водил целия живот? Сигурен ли си?
  А Библията като е основен морален закон за теб - ок. А мюсюлманите като прилагат Корана като закон - с това ок ли си?

 25. 25 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "truly":

  Да де - ама тия права не са извънредни или в повече от правата, които съществуват за останалите.
  За осиновяване не мога да кажа, че съм против, защото не смятам, че това да отраснеш в българско сиропиталище ще те направи по-добър човек, отколкото ако си осиновен от гей двойка.
  А нормална кампания не може да се води на територията по никаква тема. И да са се опитали да си изтъкнат правата - отдавна е приглушено от плюене и спорове дали са хора или не. Същото е и с предизборните кампании - никой не си изтъква политическите планове и идеи - само се крещи и се обиждат другите.

 26. 26 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "truly":За теб не, но за децата които израстват това е пример.Така че мерси.А Библията е основният морален закон, да.
  —цитат от коментар 16 на DJTrump


  Да добавим случаен цитат от библията, само за илюстрация, на основният морал:
  „Ако живеят братя заедно, и един от тях умре бездетен, жената на умрелия да не се омъжи вън от семейството му за чужд; братът на мъжа й да влезе при нея и да я вземе за своя жена, и да изпълни към нея длъжността на девер.“ (Второзаконие 25:5)

 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#25] от "Nothing matters":

  Точно там е проблемът, голяма част от правата, които имат съпрузите не се дават на двойки, които не са сключили брак. Важи и за хетеросексуални двойки, които не са официално свързани.

 28. 28 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "truly":

  Знам... И го намирам за абсолютна нелепица.
  Но нали българинът дава Библията за пример. По нея и едните, и другите ще ходят в ада...

 29. 29 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 534 Весело

  не можем да се подиграваме с Библията и морала си
  —цитат от коментар 13 на DJTrump


  Да, да! 45 г. много добре си се подигравахме и с Библията си, и с морала, и с историята, и с националносото си чувство и с най-ценното и милото - бащиното имане. Като е дебела тоягата, с всичко може да се подиграваме.

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Любопитно


  Ерик ван дер Бург, зам.-кмет на Амстердам: Ако сте по-отворени към различните, е по-добре за икономиката "

  Содомитите също са различни , господине ? И към тях ли си отворен ? 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Любопитно

  До коментар [#24] от "Nothing matters":. А мюсюлманите като прилагат Корана като закон - с това ок ли си?"

  А ти ок ли си ,че бъркаш Коран и Шериат " Както Библията НЕ Е закон , така е и . с КОРАНА .

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Любопитно

  До коментар [#22] от "primaxm":На пръв поглед, че искат да могат да съдят всеки работодател, за това че ги е уволнил, защото били гейове.

  Много функционално неграмотни гейове бе , с извинение . Ми да го съдят , ще го осъдят одмах . Стига да знаят , че съществува и Закон за дискриминация . Ама от шетане по прайдове / о, Серенгети , Серенгети / нямат време да се образоват . Правно .

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Любопитно

  До коментар [#19] от "truly":. Но да сключат брак не виждам проблем."

  А ЗАЩО трябва да сключват брак . Най- важната последица от сключването на брака е създаването на семейство . С определени задължения едни към други и към ОБЩЕСТВОТО - създаването на деца и продължаване на рода . Гейовете НЕ МОГАТ да създават деца . Ако е въпроса за едното чукане , с извинение , какъв е проблема да го правят и без брак ?.

 34. 34 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "papyre":

  Нищо не бъркам, просто по-нагоре тоя си спомена, че за него Библията Е основен закон. Та исках да му направя аналогия с неговия пример.

  До коментар [#30] от "papyre":

  Дефинирай "содомит", моля.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Не мога да разбера, защо трябва непрекъснато да се говори затова. Добре, различен си, живей си живота и не го показвай непрекъснато.

 36. 36 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси":

  "Не го показвай непрекъснато"... Един вид - "крий се".

  Не е ли по-правилно и по-лесно за всички да са себе си и у дома, и навън, в публичното пространство?

  Защото другият вариант е човек да жонглира с няколко... самоличности пред различни групи хора. Кому е нужна таз шизофрения?

 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какво общо има икономиката с факта кой с кого си ляга. Тази фраза ми звучи като заплаха:"или ще ни приемете, или ще ви мачкаме икономически. Писна ми от тези кресливи маймуни, които ни се натрапват ежедневно и навсякъде.

 38. 38 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Мдаа
  Човека казва : а бе бизнеса и политиката да вървят.

 39. 39 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Мдаа
  Човека казва : а бе бизнеса и политиката да вървят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK