Парламентът гледа закона за въвеждане на мажоритарни избори

Парламентът гледа закона за въвеждане на мажоритарни избори

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Проектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, ще бъде разгледан днес на първо четене в пленарна зала. Във вторник промените бяха приети от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля".


Няколко часа по късно, ръководството на ДПС е решило, че няма да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система. Бившият депутат от ДПС Четин Казак уточни пред Би Ти Ви, че е имало "сериозен и разгорещен дебат", в който надделял "за пореден път националния интерес".


ГЕРБ и "Воля" имат общо 107 депутатски места в парламента, а за мнозинство са необходими 121. БСП и коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" са против мажоритарния вот и твърдят, че са за въвеждането на смесена изборна система от немски тип, при който 120 депутати ще се избират мажоритарно и още толкова пропорционално.
При кворумни игри в които една или повече паррии излязат от залата при гласуване е възможно приемането на закона и със 61 гласа.


Със законопроекта на ГЕРБ се предлага въвеждането на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. За българите в чужбина се предвижда да се регистрират предварително по интернет и гласовете им ще се разпределят по "местоживеене" в България.


В декларация от партия "Движение Да България" призоваха парламентът да изпълни уредената в закона процедура за разглеждане на поставените на референдума въпроси. Законът изисква, когато референдумът е преминал прага за валидност, но не е достигнал прага за задължителност, въпросът да се обсъди отново по реда за обсъждане на националната гражданска инициатива. "Този ред беше приложен при предишните два референдума, отнасящи се до развиването на ядрената енергетика и до въвеждането на електронното гласуване, напомнят от "Да, България".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK