Парламентът отхвърли проекта на БСП за увеличаване на "старите" пенсии

Парламентът отхвърли проекта на БСП за увеличаване на "старите" пенсии

© Георги КожухаровПарламентът отхвърли проект за поправки в Кодекса за социално осигуряване, който предвиждаше преизчисляване на отпуснатите до 2013 г. пенсии спрямо средния осигурителен доход за същата година, което значи увеличение на тези пенсии. "За" гласуваха 98 народни представители, седем бяха против, а 108 се въздържаха и законопроектът не бе приет. Вносители са народните представители от "БСП за България".


Средният осигурителен доход за 2013 г. е 618 лв., а според социалистите след последното преизчисляване на пенсиите през 2007 г. средният осигурителен доход се е увеличил два пъти, т.е. различията между новите и старите пенсии са значителни.


Към законопроекта няма разчети с колко точно биха могли да се увеличат пенсиите след преизчислението, но се казва, че за 2017 г. необходимите средства за това ще бъдат 400 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK