Мажоритарният изборен кодекс бе отхвърлен от парламента (допълнена)

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановПроектът на ГЕРБ за Изборен кодекс с който трябваше да се въведен мажоритарна избирателна система бе отхвърлен на първо четене в парламента. От 220 гласували народни представители "За" бяха само 98, "против" 121, а 1 се въздържа. "За" се обявиха само от ГЕРБ и партия "Воля", но дори и двете партии не бяха осигурили присъствието на всичките си депутати в пленарната зала. ГЕРБ има 95 народни представители, а "Воля" 12.


Със законопроекта на ГЕРБ се предлагаше въвеждането на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. За българите в чужбина се предвижда да се регистрират предварително по интернет и гласовете им ще се разпределят по "местоживеене" в България.


"Проведохме доста сериозен дебат дали да има промяна на избирателната система - дали да бъде мажоритарна, смесена, или да остане сегашната. Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2.5 млн. български граждани, този дебат не е наш", каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов в последното изказване преди гласуването.
ГЕРБ: Всички искат силно управление


Според Георги Марков (ГЕРБ) предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства. "Всички българи искат да е силно управлението. За да е силно управлението, не трябва само можещ премиер и можещи министри. Трябва да има и силно парламентарно мнозинство, защото правителството е еманация на парламента", каза Марков.


БСП: Чистата мажоритарна система убива демокрацията


Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента, плурализма, каза Филип Попов (БСП). Той разказа, че пропорционалната избирателна система е създадена, за да компенсира недостатъците на мажоритарната и е приложена за първи път още през 1889 година в Белгия. "Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка", каза още Попов. Той смята, че другата опасност от този вид изборна система в България, е че ще раздроби националната политическа система и ще стимулира създаването на регионални и локални партии.


"Атака": Районирането е клопка


Най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането, каза Николай Александров от "Обединени патриоти" ("Атака"). Според него това е най-големият капан и клопка, която съществува в такова законодателство. Не мога да се съглася с ГЕРБ, че трябва да приемем промените задължително, макар съдът да казва обратното, и че не трябва да имаме дебати по темата, каза още Александров.


ДПС: Нямаме основания за положителни ефекти


Джейхан Ибрямов (ДПС) добави, че определянето на границите на изборните райони вероятно ще се извърши от администрация, която се подчинява на управляващите. Според него това би увеличило корупционния натиск и няколко гласа ще се окажат решаващи за избор на народни представители. Няма основание да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а точно обратното, каза Ибрямов.


Парламентът отхвърли и проектозакона на ДПС за промени в Изборния кодекс. Те предвиждаха отмяна на задължителното гласуване, отпадането на квадратчето "не подкрепям никого", възстановяване на правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г. и въвеждане на възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания


Сагата "мажоритарни избори" продължава


В изказването си преди гласуването Цветанов увери, че дебатът за мажоритарна избирателна система "ще продължи без значение какво ще решим днес", защото това бил решили избирателите.


Нов Изборен кодекс, внесен във парламента от "Воля" в сряда вечерта ще трябва да бъде разгледан скоро. Той също е за въвеждането на мажоритарна избирателна система, но в още по-екзотичен вариант, който предвижда избирането на 240 народни представители в съществуващите 31 избирателни района с относително мнозинство.


На 30 май Върховният административен съд потвърди, че резултатът от референдума организиран от "Шоуто на Слави" не е задължителен.

Слави Трифонов заплаши депутатите, че ще бъдат изхвърлени от властта, защото са извършили държавен преврат.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Началото на края на коалиция и Парламент !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  ПатрЕотите си вдигат цената.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Популизъм в действие.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  абсолютно ,комунистите в България решиха да оставят всички десни навън с ДС манипулации и много ги е страх ,че ще им се потърси все пак някога сметка за награбеното от държавата , само че Европа не могат да излъжат , ще има пак избори и то скоро

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Театър. Интересното е, че никой не предлага един национален избирателен район с преференция без праг. Това би решило проблемите и на мажоритарната, и на пропорционалната система, но явно тъкмо с това не устройва нито една партия.

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе кой те пита пък теб? Гледай си там прайда и не се изказвай по теми, от които не разбираш.

 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Весело

  Радвам се , че тази тъпотия не мина...Днес е хубав ден за българската демокрация...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tru Soulja":

  Абсолютно! И според мен политиците не трябва да слушат избирателите, а да решават най-доброто за България!

 9. 9 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това се очакваше. И е добре.
  Сега Славчо да порипа още няколко дена и това е.
  Не искам повече такива недоразумения тип Марешки в Парламента.
  Време е да се помисли обаче за уседналост в нов изборен кодекс, но да се премисли добре и да се одобри от мнозинството.

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Весело

  Сега е ред на юнак славчо заедно със "суверена" да се вдигне и да срути парламента

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Весело

  Сега е ред на юнак славчо заедно със "суверена" да се вдигне и да срути парламента

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Весело

  Сега е ред на юнак славчо заедно със "суверена" да се вдигне и да срути парламента

 13. 13 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Без отношение към темата за или против мажоритерен вот, но е крайно време да се узакони приемането на закони да става с 50% + 1 от избраните депутати, а не 50% + 1 от присъстващите в залата. В противен случай закон може да бъде приет с 62 гласа "за" (реално 1/4 от депутатите), но пък отхвърлен въпреки че "за" са гласували 118 депутата...

 14. 14 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Учиндолеца Слави Трифонов изяде хубав пердах,заради некомпетентността си и арогантността си.На второ четене ще бъде същата картина!Мисля,че и другите две точко от Референдума ще бъдат отхвърлени.Макар,че всички партии гонят собствения си интерес, в крайна сметка се взе най-правилното решение за България!Най-важния въпрос обаче остава нерешен.А именно реформа в съдебната система.Там е панацеята България да отлепи от дъното,а не тези глупави въпроси от Референдума на Слави!

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДругаЮ ти не си ле пред телевизора да попиваш словото на Великана-тав.Путин???

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Радвам се , че тази тъпотия не мина...Днес е хубав ден за българската демокрация...
  —цитат от коментар 7 на Tru Soulja


  и лош ден за Слави Трифонов. Ще си го изкара на зрителите, ако все още го търпят.

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Проведохме доста сериозен дебат дали да има промяна на избирателната система - дали да бъде мажоритарна, смесена, или да остане сегашната. Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2.5 млн. български граждани, този дебат не е наш"

  Стопроцентови популисти от ГЕРБ - резултатът от това гласуване беше отдавна известен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Много ми е умилително как форумните "демократи" мислят точно както БСП, ДПС и "патриотите".

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Весело

  "Проведохме доста сериозен дебат дали да има промяна на избирателната система - дали да бъде мажоритарна, смесена, или да остане сегашната. Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2.5 млн. български граждани, този дебат не е наш"Стопроцентови популисти от ГЕРБ - резултатът от това гласуване беше отдавна известен
  —цитат от коментар 18 на neut


  шшш, споко ве, довечера Славчо ше ги вкара в пътя

 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Сега ако хората се ядосат и Баце направи нови избори, ще вземе 121 депутата и ще си гласува мажоритарните избори :D

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "Проведохме доста сериозен дебат дали да има ...... едната и другата посока, но..... този дебат не е наш"

  И ето как, след седмица безсмислени дрънканици и сериозен безполезен труд, закръглихме вторият месец на 44-тото НарСъбрание.

  Е, кой казва , че няма можем да изкараме така поне 4 години?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Майсторски изигран ход от гербаджиите. Видите ли, ние се вслушваме в гласа на суверена, ама другите, лошите не искат! Даже си мисля, че може да са се договорили с ДПС, онези да гласуват против. Абе аман от евтин популизъм.

 25. 25 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 356 Неутрално

  ГЕРБ и лично Боко пак се измъкнаха като селски тарикати. Хем добри пред матряла хем с чистки ръце.
  Признавам - голям хитър ход на ГЕРБ.
  Мажоритарния води щеше да е покушение върху демокрацията.
  Е вала Боко.

 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Предложената от чалгаджиите изборна система е система за еднопартийно управление. Вижте Франция: 32.3% от гласовете донесе 77% от местата в парламента, а 10% гласове за друга партия вкарва в парманета един депутат. Който има акъл да мисли какво си пожелава и за какво е гласувал чалга-електората, наброяващ, очевидно, 2.5 милиона души.

 27. 27 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако се въведе мажоритарна система, в параламента ще влязат депутати от ГЕРБ, ДПС и може би БСП. Представете си какъв ужас ще бъде ГЕРБ да има абсолютно (дори конституционно) мнозинство в един бъдещ парламент. Ще довършат България! Ще я окрадат и разсипят напълно заедно с мафията и КОЙ! И ГЕРБ ще унищожи всяка опозиция, всяко друго мнение отличаващо се от това на вожда.
  Защо ГЕРБ се застъпиха за мажоритарни избори? Защото знаят, че имат сметка от такава система.
  Радвам се, че ГЕРБ се провалиха. Това е ежедневие за тях, при вземането на важни национални решения.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Чудно. Доволен съм. Айде сега :
  1. Скарвайте се
  2. Нови избори
  3 Истинска дясна партия да управлява. Че не се е случвало от 16 години.

  Eff U Greta
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#18] от "neut":

  А защо да са популисти - поеха ангажимент да внесат референдума в парламента, поеха ангажимент да го подкрепят. Е направиха го, отхвърли се и край.

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Въпроси като този за мажоритарния вот ще са само начин да се провери кворума в залата...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "protivbspdpsatak":

  Всички говорят за реформа в съдебната система, но никой не казва какво точно иска да се реформира!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 787 Неутрално

  ГЕРБ си изиграха добре картите..

  Реално направиха това което искат (да кажем) всичките 1 млн техни избиратели и 1 млн гласували за други партии. Съответно този 2-ри 1 млн е предаден от партиите, които са подкрепили ... :)

  Мисля че е безмислено 100% мажоритарното гласуване, но при всички положения това заплюване на избирателите, ще има някакъв отзвук .. :)

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Леле, колко заблудени хорица има сред троловете във форума. :-)

  Директната демокрация чука на прага ни, дами и господа, и тогава ще видите кон боб яде ли. :-D

 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "lo_ridah":

  И няма да се случи още поне 160 години :) Не и дясна партия според твойте разбирания за такава.

 38. 38 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#4] от "edin drug":

  десните, ако не се бяха маргинализирали, никой нямаше да ги изкара извън парламента.

 39. 39 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":

  Ако приемем, че не си "заблуден трол", то тогава си заблуден човечец..

  Неможеш в държава, в която "далавера" е синоним на "успех", да прокараш "директна демокрация". Звучи детинско, наивно или там както искаш го наречи.

  Пък многото приказки за коне и боб, се говорят от 89-та. :)
  И до ден днешен, бивши БГ комунисти се разхождат в парламента, пък ти за демокрация милееш..

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":

  Директната демокрация за съжаление е неподходяща форма за управление на прости и назадничави общества като нашето. И то не случайно директна демокрация има само в Швейцария, никъде другат по този свят.
  Иначе няма лошо, ако не успеем да свършим големи простоии след 20-30 години дори може да видим ползи от директната демокрация.

 41. 41 Профил на vpg12
  vpg12
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Естествено, че ще е отхвърлен. Да не са идиоти да приемат система, която ще затрие жалките им подобия на политически кариери... Нищо хубаво не става лесно и бързо.

 42. 42 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dreamer69":

  Така ако беше вота щеше да мине от раз с абсолютно мнозинство. Или сега ДуПиСе и БКП са демократи пар екселанс? Барабар с обвдинените идиоти?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Тази вечер ще има - Как 110 решават вместо 2,5 милиона с 2,5 молекули мозък!
  Преди полунощ, на фона на етнопатриотична чалга Трифон къса портрета си и лее многоумия със сериозна физиономия - тип шев на РУ.

 44. 44 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Сега Радановите мушмороци , които вече са генералски, да вземат да си отбележат в тефтерчетата кой с кого си играе на "Чичо доктор". А самото генералче може да продължи с клюкарско-иносказателния си тон да реди как Боко му бил основния враг.

 45. 45 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#34] от "tribiri":

  В България реформа в съдебната система означава просто смяна на собственика на съдебната система. Не е тайна, че към момента съдебната система е 2/3 на ДПС и 1/3 на ГЕРБ. Според Определени кръгове в България това ще изглежда много по-добре ако е да речем 2/3 на Да България и 1/3 на ГЕРБ. За страничния наблюдател реално няма никакво значение кой е собственика, въпроса е единствено на бизнесотношения. Краденето на големите пари става чрез съдебната система и службите за сигурност. Т.е. за да откраднеш 1 милиард да речем, трябват две стъпки - 1 - службите те пускат под радара за определен период да си оправиш нещата и 2- като стане време да те осветлят , прокуратура и съд трябва да се забатачат взаимно докато мине някой давностен срок или се направят доказателствата негодни или нещо друго такова.

 46. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  Цитат:""Проведохме доста сериозен дебат дали да има промяна на избирателната система - дали да бъде мажоритарна, смесена, или да остане сегашната. Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2.5 млн. български граждани, този дебат не е наш", каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов в последното изказване преди гласуването."

  Моля, най-почтително, някой от колегите-тълмачи от ГЕРБ, да преведат думите, на Великия Шаман на племето, на разбираем български! За да можем, и простосмъртните граждани, да се докоснем до неговата мъдрост

 47. 47 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#37] от "niakoi_si":

  Няма "мои" разбирания. Има едни разбирания какво е "дясна" и "лява" партия. Дясна в момента в парламента няма.

  Eff U Greta
 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 878 Неутрално

  ДПС спаси българите от собствената им недалновидност! Първо шутовете на Слави формулираха неадекватни въпроси за референдум, после повечето от гласувалите без да си дават точно сметка гласуваха да дадат изключителни права на олигарсите, като се откажат от партийното представителство в НС, както е в съвременните европейски държави. И накрая ГЕРБ и лично Борисов в стила си да ПАЗИ себе си и партийта си едва не ни наложиха нечувана в демократичния свят избирателна система. Този човек е страхливец, никаква реформа не може да направи.

 49. 49 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#24] от "marker":

  100% е така.
  Дори си мисля, че ГЕРБ нарочно са оставили няколко дупетата извън зала, щото с "Воля" имат общо 107 гласа и може в последния момент да вземе да се приеме:)
  ГЕРБ и ДПС изплъзгаха Трифонов много мазно. От една страна ми е кофти, като гледам как функционира парламентаръзмът у нас, но от друга страна се радвам, защото цялата кампания на Трифонов с тоя референдум беше вакханалия от манипулации и дезинформация. Отделно, че мажоритаер вот с пълно мнозинство с едномандатни райони е тъпо като дъно на тенджера.

 50. 50 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Псевдодемокрация в действие.

 51. 51 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#14] от "protivbspdpsatak":Всички говорят за реформа в съдебната система, но никой не казва какво точно иска да се реформира!
  —цитат от коментар 34 на tribiri


  Това,че ти не знаеш,че се предлага съдебна реформа, не означава,че няма такова конкретно предлагане.Едно от предложенията е по румънския модел.Една независима специализирана прокуратура, която да разследва престъпленията по високите етажи на властта,и прстъпленията олигархията.Така,че не пиши неподготвен по теми които не си информиран,и не си наясно!

 52. 52 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Цирк! :-D

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 53. 53 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":
  Много лош ден!
  И за Слави Тодоров Живков, и за политбюро на БТВ, и за БСП за Русия, и за Корнелия Решетникова!
  Един път искаме мажоритарна система, правим се на много важни и след това я отхвърляме и пак се правим на много важни. В крайна сметка се провали едно много кухо мероприятие на БТВ - Слави - Корнелия(Решетникова).
  Много червено лицемерие.

 54. 54 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Кой ми сра в гащите. Това си написал.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":
  Директната демокрация е тази на диктаторите. Отдалече си личи некомпетентността ти.

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  една независима
  —цитат от коментар 51 на protivbspdpsatak


  Това как точно ще се случи? Щото сегашната, дето трябва да се реформира е единствената налична, от която ще трябва да се вземат кадрите за независимата... абе ще гонят себе си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":

  Никакъв шанс. За да покажа увереност, предлагам облог. Ако стане до 10 години, и сме още по форумите, пишете ми, за да Ви почерпя. Слагам 100 лева при букитата, че няма да видите почерка.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 59. 59 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Егати кефа. Плешивият бард на мутрите дано направи язва от бяс.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 60. 60 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#22] от "1_april":

  Даа ТОЧНО само с маскират дейност. Нищо съществено досега.
  Доживяхме БСП И ДПС да ни спасяват от популизма.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Всички българи искат да е силно управлението".
  Силно, в смисъл на компетентно, а не на силово.

 62. 62 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Странни ходове в политическия шахмат. Случайни съвпадения, или неслучайни?! Вчера Бойко в Турция, днес ДПС променя курса.... Спомням си едно видео, в което Ахмед Доган обясняваше на избиратели че ДПС разпределя порциите в България. Какъв прочит трябва да има днешния ход в парламента, ще стане ясно след време. Може би. То, ходовете и на ГЕРБ не са съвсем ясни. Поне за сега.

 63. 63 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално


  "когато са се произнесли 2.5 млн. български граждани, този дебат не е наш"

  Колкото и да не искам мажоритарна система - съм съгласен с горното

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#49] от "nick_wolf1":
  ГЕРБ имат най-голяма полза от мажоритарен вот. Цялата власт е у тях и по мнението на специалисти, на следващите избори щяха да вземат 160-170 гласа.Това щеше да ги бетонира във властта задълго. Така че, не мисля, че точно те са направили номер на Славчо. По скоро ДПС им направи номер и им показа, че без тях не може.Но иначе добре го изиграха етюда,че не за себе си, а за България мислят.

 65. 65 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Сега ако хората се ядосат и Баце направи нови избори, ще вземе 121 депутата и ще си гласува мажоритарните избори :D
  —цитат от коментар 21 на Darcas


  Време му е да хвърля оставката. Ей ги няколко месеца вече минаха от последните избори.

 66. 66 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Без отношение към темата за или против мажоритерен вот, но е крайно време да се узакони приемането на закони да става с 50% + 1 от избраните депутати, а не 50% + 1 от присъстващите в залата.
  —цитат от коментар 13 на Павел


  Това добре, ама нали се сещаш, че за да стане това- първо трябва да ги накараш да ходят на работа. Пък те- завалиите- по цял ден са по "срещи с избирателите", виждал съм репортаж от Парламента- вътре я има 10 човека, я не. И двама от тях се карат през трибуната.

  Преди избори- що зор да влязат в парламента. После- "на среща с избирателите"...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 67. 67 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  121 депутати бял ден да не видят!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 69. 69 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Разправия в детската градина!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Мажоритарни избори в България няма как да има. Поради една много проста причина - няма кой да напише новия Изборен кодекс. Слави Трифонов и компания не предложиха нов кодекс преди референдума, както си му беше редът. 2 509 864 души "де юре" и "де факто" не знаят за какво точно са гласували. Сега ГЕРБ предлагат един смехотворен вариант, с които може да се направи всичко друго, но не и избори. Ще последват и още няколко. А Народното събрание продължава да нарушана закона, като не изпълнява чл. 23, ал. 3 от ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ, на основание на който беше свикан референдума:

  Чл. 23.
  ................
  (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

  Който чл. 52 гласи:

  Чл. 52. (1) Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.

 71. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Весело

  Всички форумци, противници на Боко и Корнелия се изказаха единодушно да си продължават досегашната дейност. Майтап.

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  И изявите ти във ФБ не помогнаха 😁
  До коментар [#67] от "emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!":

 73. 73 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много ми е умилително как форумните "демократи" мислят точно както БСП, ДПС и "патриотите".
  —цитат от коментар 19 на Darcas


  Там е работата, че форумните демократи не мислят като Герб и Магарешки, щото само популисти и конюнктурни сметкаджии мога да пробутват подобна идиотщина. А, забравих, и властолюбиви ченгета. Защото утре, като спечелят по райони някои новоизлюпени идиоти, ще страдат хората заради плиткоумните лакоми гербери.

 74. 74 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Така си е.Имаше един филм с Джим Кери , в който Господ му даде сили да изпълнява желанията на хората , и той каза на всички молитви "ДА" и стана анархия...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 75. 75 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darcas":

  Именно защото са демократи искат колкото се може повече хора да бъдат представени , дори и да са техни идеологически врагове..Просто е!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 76. 76 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Правилно беше отхвърлен мажоритарния принцип. И ще ви кажа защо. Същите кухи лейки и тикви, които гласуваха 28 години и резултатът е налице, оставиш ли ги да избират мажоритарно - резултатът ще е същия. Даже още по-зле. Изборът е в избирателя. В кратуната му балканска. Докато избирателят не става за нищо, няма как да избере нещо, което да става за нещо. Българският народ трябва да бъде управляван - и колкото по-отдалече, толкова по-добре. Точно меркантилният Слави Трифонов се сети за правата на народите. Навремето още Буров беше казал - Не върви Директорът на банката да се казва Хайдуков, а Началникът на полицията - Разбойников. В този смисъл не върви и точно Слави Трифонов да си дере ризата пред Народното събрание, че не е минал мажоритарния вот. Това е положението, братчеди. Аз сега излизам да си направя сутрешната разходка в парка и след това да пия кафе, а вие може да започнете с минусите. Мажоритарен избор ли? Тоя@га за вас:) - неокастрена:)

  /не се чете/
 77. 77 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#76] от "Тони Шнайдера":
  Тончо, веуик си.......

 78. 78 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1218 Весело

  , а вие може да започнете с минусите.
  —цитат от коментар 76 на Тони Шнайдера


  Аз пък съм ти сложила + ... щото не обичам да ми казват какво да правя. ;) Не че не съм съгласна с разсъжденията ти по въпроса.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK