ГЕРБ предлага двама съдии, двама прокурори и адвокат за съдебния съвет

Боян Магдалинчев е бил член на ВСС, сега е номинация на ГЕРБ за съдийската колегия

© Велко Ангелов

Боян Магдалинчев е бил член на ВСС, сега е номинация на ГЕРБ за съдийската колегияДвама върховни съдии, двама прокурори и адвокат са предложенията на ГЕРБ за членове на Висшия съдебен съвет. Това стана известно на брифинг на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Имената се съобщават няколко дни преди изтичането на крайния срок за номинации.


Народното събрание трябва да излъчи 11 души, като за първи път депутатите трябва да правят предложенията си за конкретната колегия. Изслушването и изборът вероятно ще са в началото на септември


Кои са кандидатите


За съдийската колегия, ГЕРБ издигат заместник-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета - Боян Магдалинчев. Последно той беше кандидат за Конституционния съд от квотата на върховните съдии, но те посочиха заместник-председателя на ВКС Таня Райковска. Магдалинчев завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1978 г. Една година е стажант съдия в Окръжен съд-Благоевград, след което става юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. От 1982 г. последователно е съдия в Разлог и Гоце Делчев. От 1998 г. до 2003 г. е член на ВСС, след което става съдия във Върховния административен съд.
Другият върховен съдия, който ГЕРБ издигат е Вероника Имова от наказателната колегия на ВКС, която е председател на комисията по атестиране. Тя е във върховния съд от 1997 година.


Номинираните за прокурорската колегия са Калина Чапкънова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Чапкънова е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжна прокуратура. Водила е разследването по атентата на летището в Бургас.


Следващият кандидат, който ГЕРБ издигат е Гергана Мутафова – ръководител на Районна прокуратура – Пловдив. Тя беше сред номинираните и от квотата на прокурорите, но не беше избрана. За нея Данаил Кирилов заяви, че "е с ясни позиции за преструктурирането на прокуратурата". "Смятаме, че с тази подкрепа и с позицията и авторитета, който тя има сред районните прокурори, тя би била успешен участник във ВСС".


Преди няколко дни стана известно, че Георги Марков от ГЕРБ е внесъл номинацията на Мирослав Джеров. Джеров е адвокат от 2000 г. Завършил е право в СУ "Св.Климент Охридски", а преди това Музикалната академия "Проф.Пано Владигеров", специалност "кларинет".


"В резултат на обсъждане, селекция, коментари и анализи смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация и огромен професионален опит", заяви Кирилов. Той обяви, че ако те бъдат избрани, ще допринесат за развитието на този орган.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  Няколко коментара от Правен свят, за внасяне на яснота за няколко от кандидатите:

  "Гери не я избраха прокурорите и хоп при управляващата партия и е част от партийната квота.Как има очи,след като загуби прокурорски избор да участва в нов? Как е спечелила доверито на управляващата партия за такъв висок пост и кой е гарантирал за нея и защо? как е възможно магострат от районно ниво,който не познава системата и останалите нива,в които никога не е работил да я управлява?"

  "Калина Чапкънова? ПоредниЯт ТОП кадър на БургарскиЯт свободен.
  След Деница Вълкова и окръжната на Бургас. Абе там няма ли хора завършили СУ? Свършиха ли се или са навряни на първия приятел на човека отзад?
  Боян Магдалинчев - пръв лобист на Красьо Черния! Централен административен съд, представяте ли си?
  Това някакъв сън ли или реалност?"

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Ето тези глупости трябва да се премахнат.Да няма от квотата на:Иди кой си.Сами трябва да се избират,а контрол над съдебната система да се извършва от правната комисия,парламента или някой друг орган.Финансов и правен контрол и отчетност - да,но политически избор - не.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Очаквам да минат за одобрение при главния прокурор

 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  "Правен свят" собственост на олигарха Радосвет Радев.Агент на ДС,и част от кръга Капитал.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Мненията са от Форума, пропуснах да отбележа...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Няколко коментара от Правен свят, за внасяне на яснота за няколко от кандидатите:"Гери не я избраха прокурорите и хоп при управляващата партия и е част от партийната квота.Как има очи,след като загуби прокурорски избор да участва в нов? Как е спечелила доверито на управляващата партия за такъв висок пост и кой е гарантирал за нея и защо? как е възможно магострат от районно ниво,който не познава системата и останалите нива,в които никога не е работил да я управлява?""Калина Чапкънова? ПоредниЯт ТОП кадър на БургарскиЯт свободен. След Деница Вълкова и окръжната на Бургас. Абе там няма ли хора завършили СУ? Свършиха ли се или са навряни на първия приятел на човека отзад? Боян Магдалинчев - пръв лобист на Красьо Черния! Централен административен съд, представяте ли си? Това някакъв сън ли или реалност?"
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  Защо смятате, че коментарите от Правен свят спомагат " за внасяне на яснота за няколко от кандидатите"?
  Цитираното е нечия интерпретация на факти (даже не съм сигурен дали са факти или твърдения), а аз предпочитам яснотата да си я внасям чрез собствен анализ и преценка.
  Не защитавам кандидатите, не ги познавам. Но тези цитирания ми напомнят, че може да копирате фалишива "новина", волно или неволно.

  VD
 7. 7 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Само с ГЕРБ и Борисов напред. Комунистическите партии като ДСБ и Дай БГ не трябва да бъдат допускани до парламента, а БСП и ДПС трябва да бъдат обявени за противобългарски.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimov":

  С факти са, които лесно могат да бъдат проверени...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf1":

  Той техния форум е като тукшния..

 10. 10 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimov":
  Ами там обикновенно коментират действащи магистрати.

  nikoia
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван Иванов":

  A член 1ви кога?

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Пътят към ада е постлан с добри намерения

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1448 Весело

  хъхъхъ... последно, кандидатурата на Г. Марков от Герб кандидатура на Герб ли е или той е арендатор?

 14. 14 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Те оттам са дошли.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Не ги познавам, ама като чуя Пловдив например и ми настръхват косите - дето се вика виждам дългия ( не знам може би дебелия:)) пруст на цацата.
  А като чуя за право и бъргаски, благоевградски и не знам каква още магнаурска школа...съвсем ми се разваля настроението.

 16. 16 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Петя Владимирова се опита да внуши, че Мутафова била свежия полъх и разбираемо не била избрана. Сега трябва да е доволна, но съм леко скептичен, защото тезата на бравопетя е да изкара читави тези, които не са били избрани и да се дискредитират избраните.

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Магдалинчев, Имова и Джеров са перфектни кандидатури, за останалите не зная ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Има ли някой съмнения че ГЕРБ ще предложи хора, които са свързани с модела КОЙ? Цветанов и Борисов кадруват в съдебната система от толкова време... Някой ще спори ли за това? Записите от къщата на Борисов "ти си го избра" или от Яневгейт... Има ли някой съмнение че Борисов е част модела КОЙ? Събори и ограби КТБ - доказано... За Борисов е жизненоважно да запази контрол във ВСС, за да не му се потърси отговорност!

  С други думи ясно е че ГЕРБ ще предложат хора, подкрепящи КОЙ, и е ясно че ще се опитат да са такива, които не изглеждат да са пристрастни...

  Остава основния проблем - прокурорската квота е на КОЙ, парламентарната квота е на КОЙ, дори част от съдебната квота ще е на КОЙ... т.е. КОЙ (Борисов, Доган, Пеевски и ДС) искат не просто мнозинство във ВСС - те не искат опозиция, не искат да се вдига шум...искат пълен контрол и монопол върху съдебнат система...

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  уж тия в съдебната система не са политизирани а ги предлага партия...странно ако някой висш 'гербер' сгази лука дали ще повдигнат обвинение което да вкара персоната в затвора,мисля че всички знаем отговора,нито обвинение ще има нито затвор...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  хъхъхъ... последно, кандидатурата на Г. Марков от Герб кандидатура на Герб ли е или той е арендатор?
  —цитат от коментар 13 на extraCACA


  До коментар [#13] от "extraCACA":

  Предложението на Г.Марков е за сина на проф. Александър Джеров. На редакцията нещо и присяда и не ще да го каже. Та по-скоро бучката в гърлото е под аренда.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Има ли някой съмнения че ГЕРБ ще предложи хора, които са свързани с модела КОЙ? Цветанов и Борисов кадруват в съдебната система от толкова време... Някой ще спори ли за това? Записите от къщата на Борисов "ти си го избра" или от Яневгейт... Има ли някой съмнение че Борисов е част модела КОЙ? Събори и ограби КТБ - доказано... За Борисов е жизненоважно да запази контрол във ВСС, за да не му се потърси отговорност! С други думи ясно е че ГЕРБ ще предложат хора, подкрепящи КОЙ, и е ясно че ще се опитат да са такива, които не изглеждат да са пристрастни... Остава основния проблем - прокурорската квота е на КОЙ, парламентарната квота е на КОЙ, дори част от съдебната квота ще е на КОЙ... т.е. КОЙ (Борисов, Доган, Пеевски и ДС) искат не просто мнозинство във ВСС - те не искат опозиция, не искат да се вдига шум...искат пълен контрол и монопол върху съдебнат система...
  —цитат от коментар 18 на Noname

  Понеже тук повечето са като тебе - работещи със запас от стотина думи и 2-3 клишета, ще ти кажа - Магдалинчев, Имова и Джеров са БЕЗСПОРНИ АВТОРИТЕТИ сред ВСИЧКИ КОЛЕГИ /останалите не ги познавам/ ... с тъпизмите, които си написал, неслучайно събирате под 2% - дори обикновения човек отдалече разпознава тъпите врескала ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#21] от "роджър":

  Първо изясни кои сте 'вие' и кои сме 'ние', и тогава използвай ДС методи на обиди и дискредитация... речников запас и клишета...врескала... Кой си ти че да ми казваш да не изразявам мнение? Ако имаш някакви коментар по съдържанието моля, но очевидно така е по-лесно...

  Какво означава 'безспорни авторитети'? Според твоите критерии Цацаров, Узунов и Колев и те са сигурно авторитети? Защо направо не ни накараш да повярваме че няма проблеми в съдебната система? трол...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  За някой пише, къде са завършили, за други не. Да не би да се срамуват.

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  " Джеров е адвокат от 2000 г. Завършил е право в СУ “Св.Климент Охридски”, а преди това Музикалната академия "Проф.Пано Владигеров", специалност "кларинет"."

  Много любопитен професионален обрат!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#21:"роджър"][/quote]

  И какъв авторитет е Джеров, сред кого? Може би сред наемателите на кантори в Търговски дом срещу Съдебната палата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK