ДПС също издигна кандидати за съдебния съвет

Двете номинации за съдебния съвет са направени от зам.-председателите на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.

© Юлия Лазарова

Двете номинации за съдебния съвет са направени от зам.-председателите на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.След по-рано днес ГЕРБ обяви нови четирима кандидати за съдебния съвет от парламентарната квота, сега и ДПС номинира двама - зам.-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев и шефката на столичното следствие Пламена Цветанова.


Гроздев е издигнат за съдийската колегия на ВСС от Хамид Хамид, Апостолова е номинацията на Йордан Цонев за прокурорската колегия. Цонев и Хамид са зам.-председатели на парламентарната групата на ДПС.


Съдия Гроздев бе претендент за председател на столичния апелативен съд. В момента ръководи търговската колегия. Той влезе в публичното пространство най-вече с обвиненията на Недим Генджев, че е "човек на ДПС", имаше и ред сигнали срещу него, проверките по които не показваха нарушения, припомня сайтът defakto.bg.
"Предлагам кандидатурата на лице с доказана биография в съдебната власт", заявява за Гроздев Хамид Хамид.


Пламена Апостолова е известна като близка до бившия директор на националната следствена служба Ангел Александров. Тя пое столичното следствие, след като дотогавашния шеф бе командирован в специализираната прокуратура


Тя водеше разследването срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, заедно с Татяна Шарланджиева. След това по друго дело Апостолова свидетелстваше срещу колежката си. Йордан Цонев мотивира номинацията й с факта, че "притежава високи професионални и нравствени качества".


След номинациите от ДПС издигнатите кандидати за квотата на парламента стават 8 – заедно с 5 от ГЕРБ, първата им номинация бе обявена преди дни и един кандидат, издигнат от "Воля". Срокът за номинации изтича следващата седмица. Общо депутатите трябва да изберат 11 кадровици с квалифицирано мнозинство от минимум 160 "за". Очаква се кандидатите си да посочат от БСП и патриотите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK