Правната комисия ще гледа идеята за преместването на делата за корупция в специализирания съд

Промените бяха приети и от настоящето, и от миналото правителство. Това ще е първият им опит да минат и през парламента

© Георги Кожухаров

Промените бяха приети и от настоящето, и от миналото правителство. Това ще е първият им опит да минат и през парламентаПреместването на делата за корупция в специализирания съд, както и някои мерки, обявени, че са срещу връщането на делата и бавно правосъдие ще бъдат разгледани на заседание на правната комисия в парламента. Тези идеи са заложени в промени в Наказателно-процесуалния кодекс бяха изготвени от предишния екип на правосъдното министерство и гласувани от тогавашния кабинет на Бойко Борисов, но не успяха да стигнат до парламента заради преждевременното му разпускане.


В началото на юни те бяха приети от настоящето правителство. Очакванията са с промените да бъда постигнато ефективно правораздаване при корупционни престъпления


по високите етажи на властта, въвеждане на незабавно изпълнение на присъдите, за да бъде предотвратено бягството от правосъдие, както и допълнителни гаранции за защита на жертвите на престъпления.
Измененията предвиждат делата за корупция, подкуп, длъжностни присвоявания да минат към специализирания съд - идея, която се споделя и от главния прокурор Сотир Цацаров.


Специализираният съд бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с престъпления на организираната престъпност. Впоследствие се оказа, че спецсъдът е много слабо натоварен. Наскоро анализ на Върховния касационен съд показа, че "моделът на специализираното правосъдие е законодателно объркан, то е създадено без визия". "Това пречи на специализирания наказателен съд да изпълни заложения замисъл за неговото създаване и да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност"


Другите мерките, предвидени в проекта са за разширяване на приложението на бързото производство за 14 дни, бързо правосъдие и по инициатива на пострадалите, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице.


Предвижда се също въвеждането на разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите относно допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство.


Мярка, разписана срещу бавенето на делата заради връщането им за нарушения, допуснати от прокуратурата. Вчера стана известен резултат от проверка на съдебния инспекторат, след анализ на над 300 подобни случаи. Резултатите показват, че няма безпричинно връщане на делата.


Създава се и разпоредба, която задължава съда да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата си.


Новите текстове, насочени към слагането на край на бягството от правосъдие, предвиждат задължение за касационния съд да изпраща незабавно препис от решението си на прокурора за изпълнение при ефективно лишаване от свобода. Така се свеждат до минимум възможностите за укриване на осъдените на затвор лица.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  По принцип мястото на тези дела е в специализирания съд. Интересно защо досега това не е правено.

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Защо само специализиран съд ?? Нека да има и специализирана прокуратура извън основната и с право да я разследва ? Кой да определя тези представители !?? За мен най -логично е президента , той носи общата отговорност за сигурността на България. Може да не се харесва на някого Радев ...но е президент с над 2 милиона гласа. Така лесно ще влезем в "румънския модел", който всички оценяват за успешен.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  А дано го"натоварят"този съд и като заработи този съд да виждаме как излизат корумпираните с тежки присъди.А дано,ама докато не видя,не вярвам.Най вероятно ще е поредната политико-административна дейност в стил-Тези камъни оттук-там,онези оттам - тук.в смисъл-Залудо работи-залудо не стой.

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  1. Натрива се носа на хора, подкрепящи ръководството на СГС.
  2. Ще се похвалим с "нещо" при следващата проверка на Европейската комисия.
  3. Друго няма значение, мандатът на главния прокурор ще е към края си.
  4. Новият главен прокурор ще е с други идеи (но зад него ще си стоят идеолозите на предходния главен прокурор).
  5. Наздраве, чака ни още от същото, но с идея за някаква камуфлажна промяна.

 5. 5 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Където и да ги преместят, борба с корупцията няма да има, докато на власт са тези лица, според които реформата е приключена, както и докато във ВСС съответно цари абсолютна подчиненост, осигурена от главния прокурор. Толкова

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5669 Неутрално

  Защото този може да бъде управляван от ВСС и Цацаров :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Фотографията е страхотна и ми напомня нашето близко но героично минало. Всяка прилика с действителни лица и събития е "случайна"

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Добра идея, стига да на бъде изкривена

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3215 Весело

  Снимката кърти-като бае Тодар на конгрес!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Този специализиран съд е пълна пародия на правораздаване, само провали няма никакъв смисъл от него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK