Единодушно парламентът прие на първо четене минималната пенсия да стане 180 лв. от 1 юли

Единодушно парламентът прие на първо четене минималната пенсия да стане 180 лв. от 1 юли

© Георги КожухаровЕдинодушно парламентът прие на първо четене законови промени, според които минималната пенсия за осигурителен стаж у нас от 1 юли ще стане 180 лв., а от 1 октомври - 200 лв. Поправките бяха одобрени със 187 гласа "за" и ще бъдат гласувани на второ четене следващата седмица.


В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лв., а към април т.г. такава получават над 500 хил. души. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лв., а догодина - 280 млн. лв.


Увеличението на пенсиите бе един от въпросите, по които коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединените патриоти" спореха при формирането на кабинета през април т.г. Националистите настояваха минималната пенсия да стане 300 лв. Днес "патриотите" заявиха, че имат само 27 народни представители и няма как да прокарат такова решение. Социалистите обещаха да внесат предложение, според което минималната пенсия за осигурителен стаж да стане 300 лв.


Депутатите от "БСП за България" отново поискаха увеличение на всички "стари" пенсии чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., който е 618 лв. Според левицата не е справедливо минималната пенсия да става 200 лв., а сегашните пенсии от 200-210 лв. да не бъдат увеличавани. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсии в размер между 200 и 250 лв. получават над 313 хил. души.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK