Депутатите издигнаха 18 души за съдебния съвет (обобщение)

Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състо от 25 члена - трима от които - т. нар трима големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова. ВСС е разделен на две колегии - съдийска и прокурорска и се събира в пълния състав на заседания веднъж седмично.

© Юлия Лазарова

Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състо от 25 члена - трима от които - т. нар трима големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова. ВСС е разделен на две колегии - съдийска и прокурорска и се събира в пълния състав на заседания веднъж седмично.Общо 18 души за 11 места във Висшия съдебен съвет (ВСС) издигнаха депутатите. Срокът за кандидатури изтече в сряда, а номинации имат от всички партии. Изборът и изслушването ще са през септември, а до пети юли кандидатите ще трябва да представят своите концепции.


Това ще е първият избор за кадровия орган на Темида, който ще се случи с квалифицирано мнозинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Или кандидат ще трябва да бъде подкрепен с мнозинство от гласовете на ГЕРБ и БСП или и ДПС. Досега винаги изборът се е случвал с партийни договорки и на квотен принцип. По информация на "Дневник" тази година формулата е 4:3:2:2 - ГЕРБ: БСП:ДПС:Обединени патриоти.


Най- много са кандидатите има БСП - шестима души - четирима съдии и двама прокурори, като преобладаващо от левицата са се спрели на върховни магистрати. При представянето им лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че критерият за избор на номинираните е бил да не са взимали страна по споровете в съдебната система.
От думите й се разбра, че БСП предлага повече кандидати, за да има конкуренция и тъй като не е влизала в договорки с други партии.
От ГЕРБ се спряха на двама върховни съдии, двама прокурори и един адвокат. Впечатление сред номинациите на управляващите е тази на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, който вече е бил член на кадровия орган. За него "Капитал" писа, че се свързва със скандали през годините както във ВСС, така и във ВАС. Той беше обвинен от съдии в намеса в определянето на петчленните състави по ключови дела, като например за концесията в Банско, за уволнението на бившия член на ВСС Камен Ситнилски, дисциплинарното производство срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров.


От ДПС издигнаха двама души - Стефан Гроздев, който е заместник-председател на Софийския апелативен съд. През 2014 г. той стана и.д. председател на съда. Пост, който заема до юли 2016 г., когато е избран титулярq и Гроздев отново се връща на зам.-председателското място.


Името на Гроздев е свързано със спорни произнасяния в полза на интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. В продължение на години той председателстваше единствения съдебен състав, който гледаше на втора инстанции делата за несъстоятелност.


Другата номинация на движението е за Пламена Апостолова, която е и.д. ръководител на столичното следствие - пост, който до март 2015 г. се заемаше от Петьо Петров.


Зам.-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански са предложени за членове на Висшия съдебен съвет от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който сега е съпредседател на Обединените патриоти. Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Тогава той прие, че жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, специално пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за отстраняване на Иван Тотев от кметската му длъжност. Повече четете тук.


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е номинирал двама души - прокурора от Районна прокуратура - Варна, Владислав Томов, а в последния ден за номинации и за адвокат Ангелинка Николова от Търговищката колегия.


В последния ден се появи и номинация от Ангел Исаев, който не членува в никоя парламентарна група. Той издига кандидатурата на Нели Виодорова, адвокат и резервен член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).


Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състо от 25 членfle - трима от които - т.нар. трима големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова. ВСС е разделен на две колегии - съдийска и прокурорска и се събира в пълния състав на заседания веднъж седмично.


Магистратите вече излъчиха своите представители. Впечатляващ беше изборът на съдиите, които, от една страна, демонстрираха висока избирателна активност, а, от друга, направиха своебразен бунт срещу статуквото, като излъчиха предимно върховни магистрати. Изборът на съдиите беше съпътстван от информация за списък с кандидати, които трябва да бъдат избрани. От него само един влезе в следващия състав на съвета.


Кои са кандидатите


ГЕРБ


Мирослав Джеров, адвокат
Гергана Мутафова, ръководител на районната прокуратура в Пловдив
Вероника Имова, съдия във ВКС
Калина Чапкънова-Кючукова, ръководите на окръжната прокуратура в Бургас
Боян Магдалинчев, зам.-председател на ВАС


БСП


Марина Михайлова, съдия във ВАС
Даниела Маринова-Марчева, съдия в Софийския апелативен съд
Маринела Тотева, прокурор във Върховна административна прокуратура
Диана Хитова, съдия във Върховен касационен съд
Драгомир Кояджиков, съдия в Апелативния специализиран наказателен съд
Светлана Бошнакова, прокурор във Върховна касационна прокуратура


ДПС


Стефан Гроздев, зам.-председател на Софийския апелативен съд
Пламена Апостолова, следовател в Националната следствена служба


Обединени патриоти


Боян Новански, адвокат
Йордан Стоев, зам.-ръководител на апелативната прокуратура в София


Воля
Владислав Томов, районен прокурор от Варна
Ангелинка Николова, адвокат от Търговищката колегия


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Надежда тука всяка оставете...

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Политическата квота с тримата големи винаги ще доминират състава на ВСС. Така че прекият избор на магистратите математически се обезсмисля, той е само едно смокиново листо.

 3. 3 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Малиии сега като се замих колко вида съдилища има в БГ, кой го хрантути това цялото село?! И искаме бързо правораздаване , че то минаваш през "хиляда" инстанции и накрая.......!!

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Политическата квота с тримата големи винаги ще доминират състава на ВСС.
  —цитат от коментар 2 на hammurabi

  До коментар [#2] от "hammurabi":

  Нито парламента, нито министъра не са издигали кандидати за шефове на ВАС и ВКС. От дълго време. Затова до тук твърдението ви е лъжовно. Днес пък аргонавтите издигнаха съдия Соня Янкулова за шеф на ВАС. "Πpeз гoдинитe Янĸyлoвa бe зaм.-миниcтъp нa oтбpaнaтa нa Hиĸoлaй Cвинapoв в ĸaбинeтa "Caĸcĸoбypггoтcĸи". Πo-ĸъcнo cтaнa и зaм.-миниcтъp нa Mиxaил Mиĸoв в MBP в пpaвитeлcтвoтo нa тpoйнaтa ĸoaлиция." - http://m.24chasa.bg/novini/article/6295564
  Червените прашки на аргонавтите...

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Нищо неочаквано, пълно с гербаво-пеевски мастии...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  Малиии сега като се замих колко вида съдилища има в БГ....!
  —цитат от коментар 3 на exit13

  Тива е култово!😂😂😂

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Много се съмнявам в качествата на издигнатите

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Темата на аргонавтите за следващите дни:

  "Методи Лалов обжалва избора /на членове на ВСС/ заради съмнения около надеждността на електронното дистанционно гласуване. Той поискал от съдебния състав да бъде проверен резултатът с мотив да се изчистят въпросите около евентуална възможност за избор, постигнат чрез манипулирана система.

  След жалбата на Методи Лалов трябва да бъде сформиран смесен съдебен състав от трима съдии от Върховния касационен съд и двама от Върховния административен съд, избрани на случаен принцип. Именно те ще решат има ли основание жалбата и как на практика може да се провери електронното гласуване, от което се възползваха две трети от съдиите.

  Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се противопостави на обжалването, тъй като според него няма основания да се оспорва съдийският избор. Според колегата му Лозан Панов обаче това е начин да се провери как точно работи процедурата по обжалване на тези избори."
  https://news.bg/crime/dvama-kandidati-za-shef-na-varhovniya-administrativen-sad.html

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  Ясно е, че за политическата квота на големите партии (ГЕРБ, БСП, ДПС) ще бъдат предложени хора, с които е говорено че трябва да спрат всякаква реформа и най-вече да стопират всякакви идеи за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, както и за ефективна отчетност!

  Но хората и ситуациите се променят, така че след време е много вероятно сегашните планове на ГЕРБ, БСП, ДПС да се объркат или да се обърнат срещу авторите си! Не губете надежда, не спирайте да се интересувате и протести на улицата срещу всяка далавера, интрига и опит за запазване на статуквото!

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Герберите : Вероника Имова, ярко дипломирана с 4, Калина Чапкънова-Кючукова, диплома 6, НО от Бургаски свободен университет,Боян Магдалинчев - не знае чужди езици, няма арт.способности, диплома 4.78, включваща 3 по Римско право и 6 по физкултура, държ.изпити 4.50, изпит за стаж 4. - Първи подпис по тези предложения Цв.Цветанов
  АТАКА - Боян Новански, адвокат, диплома 4.38, вкл 3-ки по Теория на държавата и правото и Гражданско право, държ.изпити 4.50. Йордан Стоев, зам.-ръководител на апелативната прокуратура в София - само 2 листета, че са му объркале името на колегията и не е адвокат, а юридически стаж. Тея прекрасници са внесени от Волен Сидеров.
  Обобщено: Вие си избрахте тези, които ще изберат тия. Честито, матрял!

 11. 11 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лелка":

  Нещо за кандидатурите на БСП?Или те са праведници и безгрешни?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Ще се гласуват хората на Шиши

 13. 13 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Неутрално

  95 (ГЕРБ) + 80 (БСП) +27 (ОП) = 202. ЗАЩО ДПС УЧАСТВАТ В ДОГОВОРКИТЕ???

 14. 14 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Знам, че не е по темата, обаче съм на зор.
  Търся 400-500 бр резервни болтове за джанти на Мрцедес S-класа. Много дупки по пътищата и вдигнах много разхода на болтовете. Купувам с опция за оглед и замерване. Сериозен съм!

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#11] от "gobay":

  Не са управляващи, коментирам тези, които суверенът награди с честта да го управляват. Но бегъл прочит шибва поне 2 шамара на т.н. патреотични кадри и отличниците по физическо, но тройкаджии по основни предмети.

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сред кандидатите за ВСС от парламентарната квота има минимум двама представители на "Пеевски ООД".
  Съдебна реформа???

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":
  Може и да има значение кой кого издига, но по-важното е накрая кой за кого гласува в Народното събрание. Дори 12-те души от прекия избор на магистратите да са хора с високи професионални и нравствени качества - само погледнете историята за избора на политическата квота, включително и на тримата големи, за да си дадете отговор за какво става въпрос. Затова чисто математически политическата квота с тримата големи винаги ще доминират състава на ВСС. И в този смисъл олеква прекият избор на магистратите. Този филм сме го гледали, а и сега ни се прожектира ежедневно в настоящия Висш съдебен съвет. Дано не го гледаме и в следващия.

 18. 18 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Единственият начин да бъдат избрани достойни магистрати във ВСС е да не ги избират с 2/3 мнозинство, а с консенсус между Сашо Дончев и Прокопиев. Тогава всички избрани ще се спретнат да творят съдебно рЕформа в дълбочина, а материала които е гласувал за депутатите ще духа супата по чичовото.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ...само погледнете историята за избора на политическата квота, включително и на тримата големи, за да си дадете отговор за какво става въпрос. ...
  —цитат от коментар 17 на hammurabi

  До коментар [#17] от "hammurabi":

  Чудно ми е защо всички "нови" мразите да помните?

  ""Висшият съдебен съвет (ВСС) дължи на цялата съдебна система и на обществото едно адекватно решение за избор на председател на Върховния касационен съд. Няма как системата на правосъдието да остане без титуляр на една толкова висока длъжност. Това е наше задължение. Остават единствено прагматичните аргументи. Затова смятам, че намерихме достойната кандидатура." Така председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев мотивира пред журналисти номинирането на съдия Лозан Панов от ВАС за шеф на ВКС.

  Освен Колев, вносители на предложението за Панов са Светла Петкова, Милка Итова, Димитър Узунов и Галя Георгиева.

  Днес изтече срокът, в който може да бъдат внасяни кандидатури за председател на Върховния касационен съд. Другата номинация е на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Павлина Панова. Кандидатурата ѝ бе издигната от Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева."

  Къде е ПОЛИТИЧЕСКАТА КВОТА???
  А при сегашните номинации за председател на ВАС???

  Парламентът, политическите партии, ЯВНО не са се бъркали в избора на големите от съдиите. Подчертавам, ЯВНО. А неявното си работа на ДС. Да бяхте искали по-настоятелно отваряне на досиетата. Като не ги лустрира този, който имаше възможност, сега ченгетата ви водят за носа.

 20. 20 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 538 Разстроено

  Всичките замесени в някакви скандали, повечето, ако не и всички, свързани с подкрепа към Пеевски под някаква форма... Абсолютна трагедия. Абсолютната съдебна реформа продължава своя победоносен ход...

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "hammurabi":

  Продължение - пропуснах източника на цитата: 03 декември 2014 "Съдия Лозан Панов е прагматичният кандидат" - http://legalworld.bg/40884.sydiia-lozan-panov-e-pragmatichniiat-kandidat.html

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Все скандални фигури издигат. Всеки си има верни хора в тези среди и гледа да ги уреди.

 23. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ок, отделих малко време за гугъл за да си изградя представа:
  - гугълнах Гергана Мутафова, кандидат на ГЕРБ - излизат хвалебствени статии за нея в медиите на Пеевски
  - гугълнах Вероника Имова, кандидат на ГЕРБ - виждам че е избрана за председател на комисията по атестиране по предложение на Галя Георгиева. Гугълвам "Галя Георгиева + Калин Калпакчиев" и разбирам че е в групата на статуквото.
  - гугълнах Марина Михайлова, кандидат на БСП - намерих нейно интервю в което обяснява защо е била едиснтвена в състава си поискала да осъдят Доган за конфликт на интереси. Браво.
  - гугълнах Драгомир Кояджиков, кандидат за БСП - не намерих много за него, само Блиц нещо го плюе че освободил обвиняем и някаква бележка че оправдал Юрген Рот по делото му срещу Румен Петков.

  Извод: По косвени индикатори само номинациите на БСП ми вдъхват някаква минимална надежда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK