"Партиотите" се чудят как да ограничат писането на шльокавица

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  "Партиотите" се чудят как да напишат някаква глупост дето хем да е глупост хем да не ги злепоставя по света.
  С това се храниМЕ. Не можем без глупости.

  подпис
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Да се чудят, следващия ще могат да се чудят колкото си искат отвън.

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Пичове, това може би да е добро начинание. Само че обикновено, по широкия свят, нещата се случват другояче. Управляващите, които са загрижени за обществото (каквито вие се изкарвате чрез прословутото увеличение на пенсиите), първо създават предпоставки и механизми за повишаване на жизнения му стандарт не чрез държавни помощи, а чрез привличане на инвестиции и КАЧЕСТВЕНО образование, като първото и второто създават работната ръка, която привлича предприятията, които търсят работна ръка, която .... и така се случват нещата.
  Качественото образование се постига не чрез смехотворни актове като горния, а чрез ревизиране на учебните планове, истинско (а не както е сега - бутафорно) профилиране на учениците и привличане на големите инвеститори в учебния процес - един вид - дай пари за обучение и после ще си имаш готов и обучен персонал. Това май го наричаха дуално обучение, ама не съм сигурен. Тогава, впрочем, обществото ще си отдъхне и пак ще тръгне да прави деца, защото е сигурно, че има с какво да ги изхранва.
  Едва след като си повишил жизнения стандарт, оправил си образованието, спрял си изтичането на мозъци и си решил демографската криза, можеш да вземаш мерки против шльокавицата. Преди това е евтин, много евтин популизъм, на който май много малко хора ще се хванат.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2960 Весело

  Експерти обаче дадоха пример, че турската страна е успяла "да извоюва" кодирането на брой символи на турски език да е като брой символи на латиница.

  Страхотни експерти. Явно са измислили нов обширен стандарт едновременно за компютри, за програмиране, за международни съобщения. Трябва да са направили нова световна индустрия само че на турски.

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2960 Весело

  "След дискусията доц. Михов обяви, че ще се мисли нормативна уредба как операторите и институциите да бъдат насърчени или задължени да изпращат съобщения само на кирилица."

  Защо не. Михов ще направи автоматични преводачи, които ще превеждат от и на български всяко съобщение, което пресече границата. След като го направи ще се прочуе в цял свят и след това ще кяри, ще кяри..

  подпис
 6. 6 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Трябва и ние като турците да си извоюваме равнопоставеност на езика при съобщенията. Задължително е. А Жанет са смотаняци, щом преписаха "Подигото" на шльокавица. Пълни смотаняци!

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 680 Неутрално

  А ще забранят ли клавиатурите с латиница?

  ПП. Някой да не вземе да си помисли, че съм запалянко по шльоковицата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Но при имейлите например понякога се случва да се появи проблем при писане на кирилица. Разбира се, днес е почти 100% сигурно, че имейлът ще се получи в четим вид, а не с "йероглифи". И все пак и тук се случват изключения, ако някой от всичките сървъри по маршрута "не чете" кирилица. При мен веднъж се получи така в по-ново време - преди около 1 година.

  Но може би актуалният въпрос, който сега чака своето решение, е подобряването на системите за автоматично разпознаване на речта ("speech recognition") на български език. Такива системи съществуват вече на много езици и специално на английски работят така добре, че могат и практически да се използват. Но българската система все още се нуждае от усъвършенстване и това би могло да стане и с държавна подкрепа.

  Друго начинание в полза на българския език би било да се дигитализират и да се качат в Интернет част от книгите в Народна библиотека. Редица страни по света правят това със своите национални библиотеки и това е много положителен пример.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Харесва ми това за българските шрифтове, хората все още масово не разбират за какво става дума. Впрочем шльокавицата и отпадането на пълния член според мен са по-малкия ни проблем, най-големият е масовата употреба на чуждици вместо българската дума и то сред медиите. Това е нещо, което могат да вземат под прицел.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Години наред тук ме банваха като поставях въпроса за шльокавицата !
  Въпросът е да има единен пълнофункционален стандарт. Някои машини нямат кирилица = ФАКТ !
  :-) въпросът с дължината на файла при СМС- няма какво да се направи = при кодировка всеки кирилски символ се кодира с два байта + 2 или 3 байта в началото указващи коя кодова таблица се ползва. Елементарно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Михов ще направи автоматични преводачи, които ще превеждат от и на български всяко съобщение
  —цитат от коментар 5 на Иван К

  Направих такава програма - транслитератор. Стига да иска алгоритмите - ще му ги дам. :-) Само дето трябва да се пише грамотно , за да е коректен превода.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Най-подходяща е системата "клавиатура българска (фонетична нова)"
  http://metodii.com/bg_phon.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Мисля, че това е автогол за 'патреотите', щото ще загубят до 90% писмена връзка с електората и ще се налага да разчитат само на лозонгите на Болен и АлфаТВ.

 14. 14 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Експертите къртят.
  Че той турския си се пише на латиница бе, умници.
  Вярно, че има някои допълнителни точки и чертички над някои букви, но такива има и в немския, и във френския, и в шведския, и в румънския, и в др.. Това не променя факта, че се пише на латиница. А допълнителните символи са си част от кодовата таблица на латиницата.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  По-голямо безсмислие не бях чувал.

  Някой явно са забравили, че преди години масово се пишеше на Шльокавица. Сега доста рядко се ползва. Разкара се от форумите почти напълно.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Napravo da kriminali3irat 6lyokavitsata i da se svyr6i!

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":Експертите къртят.Че той турския си се пише на латиница бе, умници.Вярно, че има някои допълнителни точки и чертички над някои букви, но такива има и в немския, и във френския, и в шведския, и в румънския, и в др.. Това не променя факта, че се пише на латиница. А допълнителните символи са си част от кодовата таблица на латиницата.
  —цитат от коментар 14 на Athanatos

  Провери кои са символите в кодовата таблица до 127 (само английски)
  = Всеки друг език се кодира с 2 байта за 1 сиимвол (+ 2 или 3 в началото)
  ... йероглифите са с 4 байта

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star":

  каква "фонетична", има си стандарт за кирилица, нарича се...БДС (български държавен стандарт). звучи тавтологично, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6125 Неутрално

  Истината е, че с административни мерки не става. По-важно е да не чуваме ужасните глупости, понякога изречени с натрапчив диалект от политици, говорещи на трибината на НС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  До коментар [#3] от "Goblin":
  Качественото образование се постига не чрез смехотворни актове като горния, а чрез ревизиране на учебните планове, истинско (а не както е сега - бутафорно) профилиране на учениците и привличане на големите инвеститори в учебния процес - един вид - дай пари за обучение и после ще си имаш готов и обучен персонал. Това май го наричаха дуално обучение, ама не съм сигурен. Тогава, впрочем, обществото ще си отдъхне и пак ще тръгне да прави деца, защото е сигурно, че има с какво да ги изхранва.
  ==========================
  Съвсем доскоро и аз мислех така. В Германия обаче местните не искат да правят деца, което доведе до някои радикални и не особено умни решения. А уж имаха с какво да ги хранят.
  Май медиите прекалиха с възхваляването на материалното преуспяване и натрапиха такъв модел на мислене. Хората се фукат с колите и къщите си, с кариерата, а децата и семейството не са обект на гордост.
  В първата половина на ХХ век България е преживяла две балкански и две световни войни, както и няколко въстания за десерт. Това не е попречило на дядо ми да направи шест деца. Едва ли е живял особено богато.

  Еретик
 21. 21 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  be kvi sa tea patreoti, de gleat turcia ko prai i kopirgat... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Тези напъни са ала-бала....:-)
  Рекламната индустрия вече мина само на мучене и други междуметия....Повечето хора гледат в телефоните, като коза в афиш или ходят по улиците плещещи глупости пак по телефоните....Не им трябва даже и шльокавица......Управляващия елит са или кухи лейки или остригани кратуни...

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star":каква "фонетична", има си стандарт за кирилица, нарича се...БДС (български държавен стандарт). звучи тавтологично, нали.
  —цитат от коментар 18 на abdelhaqq

  Колко хора пишат с клавиатура БДС , като на пишещите машини ?
  = повечето пишат на "фонетична"
  :-) латинизацията за писане на имена на населени места на Ники Василев е НЕПРИЛОЖИМА за писане на български език.
  :-) Предимството на клавиатура "фонетична нова" е, че е пълнофункционална за писане на български език с латински символи. има всички букви и прости алгоритми за ДВУПОСОЧНА транслитерация.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Весело

  Napravo da kriminali3irat 6lyokavitsata i da se svyr6i!
  —цитат от коментар 16 на abdelhaqq


  I posle da sydjat celija forum kato organizirana prestypna grupa ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Патриотите оправили всичко друго в държавата само шльокавицата остана единствения проблем, който трябва да решат. Безидейни, бездарни хора, които се чудят каква глупост да подхванат, за да имитират дейност.

  П.П. " Дневник ", оправете си заглавието.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  be kvi sa tea patreoti, de gleat turcia ko prai i kopirgat... :)
  —цитат от коментар 21 на tucker case
  Въпроса е много сериозен. Не са се допитали до компютърен специалист - не им се сърди.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Wornoxmaniak срещу Посмешището от Харвардистан
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Господин Мравояд
  Господин Мравояд
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Samo da vi informiram:

  Oplakvaneto, che niakoi pishe na "shliokavica ... ", skusiava pishkata vi s po edin santimetur.

  Nastoiavashtite da se pishe na kirilica na vsiaka cena ot krivorazbrana "ЕНТЕЛЕКТОАЛНОСТ ... " sa dosta drazneshti s tehnite mijiturski napuni i visokomerni dumi.

  Negramoten mojesh da si i na latinica, i na kirilica.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Всъщност като се замисля, това не е лоша идея.

  По-добре да се занимават с това, отколкото с икономически закони. Все пак това няма да навреди почти на никой.

  :) :) :)

 30. 30 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  patriotite da go duhat

 31. 31 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Харесва ми това за българските шрифтове, хората все още масово не разбират за какво става дума. Впрочем шльокавицата и отпадането на пълния член според мен са по-малкия ни проблем, най-големият е масовата употреба на чуждици вместо българската дума и то сред медиите. Това е нещо, което могат да вземат под прицел.
  —цитат от коментар 9 на nemeria


  "Медии"; "прицел"; "шрифтове"; "проблем"; "масова"--чуждици.
  Или по някакъв друг критерий ще се работи? Ако думичката е по-млада от 10г е "чуждица", а ако я ползваме от десетилетия или векове, си е "наша, българска?"
  Като "панталон", "асансьор", "калдаръм" и "чешма"?

 32. 32 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 536 Неутрално

  От години не съм виждал каквото и да е написано на шльокавица

 33. 33 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Интересно, че проблемите в държавата са на изчерпване след като този въпрос има приоритет. Не че е без значение, но не мисля, че е най-важния за нацията. Оправете прокуратурата, полицията, администрацията, митниците, ДАИ, НОИ, НЗОК и т.н. Нормализирайте демографията и създайте условия за нормален живот. Тогава може да се занимавате с подобни въпроси.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  Самите серсеми наричани патреоте да се научат първом да говорят на правилен български, сетне вече ако им остане време да пишат закони за облаците и мъглата!

  klimentm
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4128 Весело

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  Проблема е друг, хората са имали много деца поради високата смъртност и нуждата от повече работна ръка на къра, в дюкяна или в къщи, освен това предпазните средства са били напълно непознати. Така че не е е от "любов към децата" а чисто прагматични подбуди и причини. Не идеализирай излишно, следвай простите обяснения- принципа на Окам!

  klimentm
 36. 36 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 442 Весело

  Трябва и ние като турците
  —цитат от коментар 6 на DJTrump


  Истинският "патриот" не бива да взема какъвто и да е пример от турците.

 37. 37 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Пъпчив тийнейджър хванал златната рибка, както си му е реда имал шанса да му бъде изпълнено едно желание, за да я пусне. Младежът написал " iskam da niamam nito edna papka " ... и на сутринта му изгорял хард диска. ;)

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 38. 38 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 442 Весело

  Всъщност като се замисля, това не е лоша идея.
  —цитат от коментар 29 на realguru


  Пич, като чуя как говори половината народно събрание, повръщам.
  Пък съм турчин.

  Вие, патреотите, как се чувствате?

 39. 39 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  По-голямо безсмислие не бях чувал.Някой явно са забравили, че преди години масово се пишеше на Шльокавица. Сега доста рядко се ползва. Разкара се от форумите почти напълно.
  —цитат от коментар 15 на realguru


  НякоЙ явно са забравили правилото за "Й", или никога не са го знаели?

 40. 40 Профил на SliceOfLife
  SliceOfLife
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Това ли им бяха гениалните идеи на великите "патриоти"? Нов изтрезвител в Слънчев бряг, борба с алкохолния туризъм, борба със шльокавицата? Доста глобални проблеми се решават, така го виждам аз...

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Партиотите" се чудят как да ограничат писането на шльокавица"

  Ами ако престанат да смучат шльокавица , сигурно ще им светне че това със закон не се урежда . Може да им светне че първо трябва да се преборят " писалките " с които се пише на "шльокавицата " да могат да изписват кирилицата , , че да не даваме повод на братята македонци да ни мрънкат ,че мърляме тяхната кирилица с "цифрица ".

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  А най-смешното е, че именно чужденците (дето не са чували никога за България) пребориха шльокавицата като почнаха да правят телефони с вградена кирилица...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Представители на мобилните оператори обясниха, че това е свързано с международни стандарти и е въпрос на процедура."

  Ами за турците също е било свързано с международни стандарти и процедурата е преозоляна . Даже за патриотарите ще е още по- лесно , защото има създаден прецедент в това отношение . Е, там да бръкнат , не да създават закон , който никой няма да бръсне , дето се казва . Имаме си го бледстящия пример - задължителното гласуване .

 44. 44 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star":каква "фонетична", има си стандарт за кирилица, нарича се...БДС (български държавен стандарт). звучи тавтологично, нали.
  —цитат от коментар 18 на abdelhaqq


  Абе то има стандарт, ама- очевидно от името му- той е български. Не можеш да накараш производителите в чужбина да наредят клавиатурата (в "хардуеърен" смисъл) по български стандарт. Изключение прави хардуеъра, правен специално за българския пазар.

  По стечение на обстоятелствата- всичките ми клавиатури вкъщи имат само латински букви. Ако я няма опцията с фонетика- писането ми на кирилица загива геройски.

  А- и между другото- аз съм от по- старото поколение, и съм готов да премина през всякакви еквилибристики, за да пиша на български на кирилица.

  Наречете ме "динозавър", но аз лично- като видя български текст, написан на латиница- изобщо не го чета. Вярвам в онзи виц, че писането на български с латински букви, е като да пишеш с л@йна по стената- чете се, но не е приятно.

  И накрая- кой измисли термина "шльоковица" бе? Досега за мен беше транслит, но щом сте казали... 😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Като отворят една линия с някакъв remote admin tool, нещо като TeamViewer, с когото могат да се свържат с компютъра на желаещ и му инсталират кирилица. Много от пишещите на шльокавица имат стари компютри и/или ОС, където кирилицата трябва да се инсталира допълнително. Има и такива с нови, дето не знаят как да я отпушат. Първо да се информират колко от хората пишат така, не защото им се иска, а защото няма кой да им покаже как да минават на кирилица. А те тръгват с рогата напред! Няма ли и те конституция да тръгнат да сменят?

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 661 Неутрално

  След дискусията доц. Михов обяви, че ще се мисли нормативна уредба как операторите и институциите да бъдат насърчени или задължени да изпращат съобщения само на кирилица."

  Ами няй- лесния и сигурен начин е срещу по- високо заплащане . Под каквато и да било форма . За финикийците" няма не искам ,няма недей ." И стигаме отново до .... Владито Горанов .

 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#17:"dark'star"][/quote]

  А ти провери кои са символите в ASCII Extended таблицата (до 255).
  Има ли ги всички турски букви? Има ги.
  А кирилица има ли?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Депутатите искат да запишат в закона да се насърчава използването на "оригиналните български шрифтове в дигиталните технологии, издателската и рекламната дейност", но не стана ясно как на практика би се реализирало това. "

  Няма значение . Има значение ,, че до края на мандата ,още по една тема, ще имат възможност да обявяват пред всяка камера и микрофон " Ние първи ..."

 49. 49 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 661 Весело

  До коментар [#44] от "952":И накрая- кой измисли термина "шльоковица" бе? Досега за мен беше транслит, но щом сте казали... 😂😂😂😂

  Шопите от трънско .

 50. 50 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Весело

  целта на мероприятието е едни търтеи да усвоят едни държавни пари ...

  it comes from inside, just listen ...
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Добре че Патриоти не е имало по времето на Мустафа Кемал Ататюрк, който изхвърлил арабския и го е заменил със "Шльокавица". Добре че генерал Ататюрк бил свиреп тип - разгромил английско-австралийската флота в Дарданелите и разгромил фръчцката армия в Мала Азия - така че "пУтриотите" си подвили главите ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "народносъбрание.бг"

  Държа да задължат и международните сайтове да имат домейни само за България! Например лицекнига.бг, микромек.бг, плащащоприятелче.бг и т.н.

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#52] от "morf":
  "Държа да задължат и международните сайтове да имат домейни само за България! Например лицекнига.бг, микромек.бг, плащащоприятелче.бг и т.н."

  Такива SEO-то за гугъл не хваща. Ако имаш домейн supercars.XX и търсиш supercars, гугъл ти слага сайта много напред, т.е. това, по което търсиш, съвпада с името на домейна ти. Ако, обаче, имаш домейн плащащоприятелче.бг и търсиш по плащащоприятелче, сайтът ти и на йота няма да се мръдне! Това трябва да знаят хората, избиращи такива домейни, защото плащат сума ти пари за това, сайтът им да излиза напред. А иначе не, че не ти разбрах майтапа:)

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 250 Неутрално

  от прочетената статия и коментарите се оформя един извод , шльокавица=мутриот

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#17:"dark'star"]
  —цитат от коментар 47 на Athanatos
  А ти провери кои са символите в ASCII Extended таблицата (до 255).Има ли ги всички турски букви? Има ги.А кирилица има ли?[/quote]128 до 255 в ASCII са различни за всеки език. Сега кодировките са по Уникод , UTF и за всички езици освен английски са по два байта

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#25] от "bee":

  "Безидейни, бездарни хора, които се чудят каква глупост да подхванат, за да имитират дейност."

  На 100% съгласна! Тези дни чух от колега лафа, че Обединените патриоти се били превърнали в Опитомени патриоти. :) Хем толкова си могат, хем си знаят интереса коалиционните партньори на Борисов.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Парламентарната група на "Обединените патриоти" има намерение да подготви законови поправки, с които да се ограничи писането на текст на български език на латиница (на т. нар. шльокавица - б.а.) в дигиталните комуникации."

  Трябваше още през 1992 г. да се замени кирилицата с латиница.
  Руснаците кирилизират всички латински думи и съкращения, при мен се налага смяна на кирилица с латиница, понеже нямаме на български, примерно DVD.
  Все някога ще се махне кирилицата в България, но колкото повече време минава, толкова на нарастното по брой население ще им е по-трудно. Трябваше да е бързо с 3 годишен преходен период.

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#56] от "Bramasole":

  Нормално е да са станали вече Опитомени патриоти, като се има предвид колко драпаха горките докато стигнат до тази власт. Само баш вожда да не хвърли кърпата пак и да утрепе коалицията, ще настане вой в патриотарските редици. ;)

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7374 Неутрално

  Да не се напъват толкова, че ще вземат да се повредят. И без това не са добре.

 60. 60 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 721 Весело

  Точно така! Давайте патрЕоти! След това приключвате с политиката, защото няма да има нищо друго за оправяне ;)

  No Pain No Gain
 61. 61 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Години наред тук ме банваха като поставях въпроса за шльокавицата !
  —цитат от коментар 10 на dark'star


  Въпросът за шльокавицата не си го поставял! Само предлагаше да се приеме твоя си вариант на латинизация на българския!!!
  Не помня да са те банвали за това, ама ако е така то е, защото си агитатор за подменянето на кирилицата с латиница, Бай Тане, и то по някакъв си твой измислен алгоритъм.

 62. 62 Профил на zippie
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Представители на мобилните оператори обясниха, че това е свързано с международни стандарти и е въпрос на процедура." Ами за турците също е било свързано с международни стандарти и процедурата е преозоляна . Даже за патриотарите ще е още по- лесно , защото има създаден прецедент в това отношение . Е, там да бръкнат , не да създават закон , който никой няма да бръсне , дето се казва . Имаме си го бледстящия пример - задължителното гласуване .
  —цитат от коментар 43 на papyre


  То, технически си го имаме като възможност, обаче ни излиза два пъти по-скъпо щото информацията е два пъти повече, а съобщението е ограничено и следва, че написаното на кирилица следва да е два пъти по-малко. Отделно, че може да пиша на английски, а не на шльокавица, (примерно общувам с чужденец) обаче как точно ще стане, като ще е бъде незаконно? Какво, ще му пращам текст на български с електронно прикачен файл с превод на английски и печат от преводача ли? Тъпо, тъпо, абе точно като да е дошло от кръчмар-патриот.
  И другата глупост с "полиция" на български. Да, ставаше с милиция, щото нямаше чужденци в България, а където ги имаше всички бяха явни или тайни ченгета, ама вече отминаха тези времена, през България минават огромен брой туристи и пътуващи та няма как международната дума да я отсвириш и после да се чудиш, що чужденците отсвирват местната полиция. Малко повече акъл и прагматичност, за сметка на глупостта и псевдопатриотщината. Като са патриоти, да защитят "Бърза помощ" от побой из махалите, вместо да създават допълнително главоболия на българите и чужденците.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на 952
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Стига с тоя измислен проблем със СМС-ите.

  Кой ползва СМС през 2017.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK