Каракачанов не се е отказал от връщането на казармата

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановНе сме се отказали от връщането на наборната служба, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос от парламентарния контрол на депутата от БСП Антон Кутев. Въпросът на Кутев беше за добороволното обучение и наборната служба. Каракачанов му отговори, че 649 души са преминали за 2 години през начална и специална военна подготовка за което са похарчени 219 728 лв. Завършилите курсовете се записват в запасния резерв и имат предимство при кандидатстване на работа в армията или действащия военен резерв. Според Каракачанов за истинско обучение били необходими 10-12 млн. лв. годишно.


"Направихме ужасна грешка, когато 2007 г., променяйки Конституцията, без дебат по същество, въпреки мнението на професионалните военни, които смятаха, че не трябва да бързаме с отменянето на наборната военна служба, а трябва да търсим вариант за смесена такава. В програмата сме отбелязали военно обучение в училищата като за начало. Там, освен уроците за славата на българската армия, трябва да се учат и конкретни неща – как се борави с оръжие, как се реагира във военна ситуация, как се оказа първа помощ", каза вицепремиерът. След военното обучение стоял въпросът за въвеждане на доброволния принцип за онези граждани, които желаят доброволно да служат в армията. "Темата с наборната военна служба не е затворена, защото тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България и практиката на други европейски държави", каза Красимир Каракачанов. Той даде пример, че наборната военна служба в момента съществува в Швеция, Австрия, Швейцария, Дания, Норвегия, Естония и Финландия, но не каза че в останалите страни в Европа няма такава.


"Наборната военна служба се налага, защото ако се случи нещо и се налага да мобилизираме хората да защитават страната си, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо без елементарна подготовка. Въпросът е дали ще пристъпим към този ход, а не къде ще ги настаним и колко ще струва. Сигурността на българските граждани не може да бъде оценявана в пари, това е въпрос на задължения на България и институциите ѝ", каза още Каракачанов попитан от Кутев колко би струвало връщането на службата. Преди да зададе уточняващите въпроси Кутев каза: "От това, което разбрах е, че ще върнете наборната военна служба, ама друг път". Каракачанов му отговори, че според сметки на Министерството на отбраната връщането на казармата щяло да струва 100 млн. лв. Около 50 000 са хората които навършват пълнолетие годишно, половината от тях са момичета, а 30% от момчетата не отговаряли на изискванията, каза още министърът на отбраната.


На друг въпрос Каракачанов отговори, че проблема с недокомплекта на личния състав в армията се задълбочава и в момента не достигат 8100 души. От тях 5600 са местата за войници, сержанти и офицери сред професионалната армия, а 2500 са за резервисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK