До 2 седмици във всички български посолства ще се плаща с ПОС терминали

Екатерина Захариева

© Юлия Лазарова

Екатерина ЗахариеваДо две седмици във всички български посолства ще бъдат въведени плащания с ПОС терминали, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.


"Представете си – 21-и век, а плащаме с таксови марки", коментира Захариева. Тя направи изказването в отговор на въпрос за мерките на правителството за борбата с корупцията. Вицепремиерът, която е координатор на стратегията за борба с корупцията, изброи стъпки като проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, създаването на единно звено за борба с корупцията, идеята за изместване на делата за корупция в специализираните съдилища и др. По думите ѝ най-важната мярка е тази по намаляване на административната тежест.


"Колкото по-малък досег с администрацията, толкова по-малък корупционен натиск", обобщи Захариева и призна, че има голяма съпротива от страна на чиновниците срещу тези мерки.


"Отпорът от администрацията е голям. Факт. Когато се опитваш да премахнеш някоя услуга, едва ли не светът ще свърши", каза тя и посъветва опозицията в Народното събрание да бъде градивна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK