Управляващите ще направят нов опит за въвеждане на единни критерии за професори и доценти

Управляващите ще направят нов опит за въвеждане на единни критерии за професори и доценти

© Надежда Чипева, КапиталУправляващите ще направят пореден опит за въвеждане на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност.


Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" са внесли в парламента поправки в закона за развитието на академичния състав, според които се въвеждат критерии по обективни показатели за кандидатите за професори, доценти и главни асистенти, както и за образователно-научна степен "доктор" и за научна степен "доктор на науките". Очаква се на 5 юли проектът да бъде разгледан на първо четене от образователната комисия в парламента.


Целта на поправките е да бъде прекратено ударното хабилитиране на професори и доценти през последните години след закриването Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. Оттогава досега университетите сами разписват процедурите и критериите за хабилитиране.
Подобен законопроект, обобщаващ предложения от последните години, бе разглеждан от 43-ия парламент. В продължение на девет месеца образователната комисия не успя да одобри на второ четене всички текстове, разписани в 44 параграфа, а заради преждевременното разпускане на депутатите не се стигна до окончателно приемане на законопроекта в пленарната зала. Служебният просветен министър проф. Николай Денков също подготви проект за поправки в закона за развитието на академичния, с който освен единни критерии за академични длъжности се въвеждаше и процедура за отнемането им при доказано плагиатство.


ГЕРБ и "Обединените патриоти" предлагат кандидатите за професори, доценти и главни асистенти да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност.


Законопроектът предвижда още научното жури да се произнася, ако получи сигнал за плагиатство.


Очаква се на 5 юли ресорната комисия в парламента да разгледа и предложения на "БСП за България" за обвързване на заплатите на научните работници в Българската академия на науките и Селскостопанската академия с размера на минималната работна заплата. Предложенията са професорите да получават нейния петорен размер, а доцентите - четворен.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Добре би било, ама надали! А кво прйм с библиотекарите митьо гестапото и цветелин йончев - те професори ли са или са вече академици?

 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Дали това е проблемът? Или далеч по-важно е бавното кариерно развитие? И нищо правенето на професорите избрани от ВАК? Наблягащи на фундаментални изследвания. Г.е. на такива за които дори те не знат за какво биха послужили. В резултат почти всички от великите не мгат да се включат в колектив печелещ договори по международни програми. Но се фалят с безмислени цитати.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  След закриването на "репресивния" ВАК, куцо, кьораво и сакато може да се хабилитира и да стане професор. За съпоставка към 06.02 2012 г. когато съществува ВАК и към 20.11.2013 г., когато НЕ съществува ВАК, МОН дава следните обобщени данни:
  Доктори - 228 души - 1717 души
  Доктори на науките - 24, респ. 118
  Доценти -308, респ. 824
  Професори - 270, респ. 733
  Много изучени, много звани, но тук-таме призвани!!!!

 4. 4 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  При "развития" социализЪм освен ВАК имаше и друга цедка - за София, например, всеки кандидат за доцент или ст.н.с. ІІ ст. трябваше да бъде одобрен от ГК на БКП, а за професор или ст.н.с. І ст. - от ЦК на БКП. (Академиците вероятно са ги одобрявали в Москва).
  Та затова "науката" ни е на това дередже, особено хуманитарната.

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "научни постижения в спортната област" много ми хареса.

  Стоичков хонорис кауза?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Хайде сега Стоичков след като е Доктор на Пловдивски у иверситет да го направим и на Софийския мухахахба

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "научни постижения в спортната област" много ми хареса.Стоичков хонорис кауза?
  —цитат от коментар 5 на abdelhaqq


  Да беше един Стоичков! Той поне има спортни постижение.
  Какво да се каже за професор Емилия Масларова, освен, че добре краде и умее да си купи невинност?! Професор Митьо Гестапото???

 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Това е БЕЗМИСЛЕНО упражнение. Просто въведете реформа в начина на финансиране на висшето образование.
  По цял свят СТУДЕНТА ПЛАЩА и изисква насреща стоката "знания", за да си намери след това добре платена работа.
  Измислете система за студентско кредитиране, като останалите страни по света. Срещу кредитирането да се изисква внасяне на осигуровка поне за 10 години в НОИ или ако си напуснал държавата възстановяваш кредита с лихвите. Залог - имотите на майти/баща ти.

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Сега действащият закон - творение на ББ-1 - е едно голямо недоразумение за развитието на кадрите в българската наука и никакви поправки, анекси и допълнения няма да помогнат за решаването на кадровите проблеми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Титлата - доцент, професор не е НАУЧНО ЗВАНИЕ, а административна длъжност в да дения университет. Имало бройка - провели конкурс - дали я.
  Това че тази длъжност не е подкрепена с НИКАКВИ научни достижения си е проблем на университета.
  Ако се премахне държавната поръчка, всичките тия пишма професори ще останат без работа

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#5] от "abdelhaqq":

  Стоичков хонорис кауза пердута....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Според "Закон за развитие на академичния състав" доцент и професор са длъжности, а не научни звания. Научни степени са "доктор" и "доктор на ..."/голям доктор/.
  Така че един доктор може да кандидатства и за длъжност доцент, и зѝа длъжност професор, която заема временно с договор и след изтичането на договора си остава пак доктор.
  Само руснаците считат професор и доцент за доживотни звания.
  Ако сравним с казармата, един лейтенант/доктор/ може да бъде на длъжност командир на взвод/доцент/ или командир на рота/професор/.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 13. 13 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#10] от "ЙЕИ":

  Напълно съгласен. Проблемът е, че тези длъжности носят някакви, макар и малки, допълнителни финансови облаги, както и някаква имагинерна власт над по-нисшестоящите и студентите.
  За да се допълни картината и да окапят самостоятелно гнилите ябълки (тук говоря за научна работа), трябва да се намали бюджетното финансиране за заплати до някакво минимално ниво, и да се увеличи многократно проектното финансиране. Така способните ще си докарват финансиране за себе си и за своите студенти/докторанти/постдокторанти, а другите ще напуснат системата, защото няма да могат да се издържат. При преподавателите бройката студенти и качеството на преподаване трябва да определя заплатата.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Че днес куцо и сакато става "професор"! Те си се произвеждат един друг. Като генералите. Няма лейтенант,майор,полковник и чак след това. Хоп! От нещоси ставаш генерал или професор! Да си читав такъв, да те е срам да го кажеш! И за "плагиатството" - можеш да плагиатстваш в първата част на работата си, литературния обзор. В крайна сметка, искаш ли да си обикновен или хабилитиран доктор, това трябва да е конкретна реализация или конкретен принос. Плагиатствай колкото искаш, но в крайна сметка трябва да представиш нещо, дето работи и е новост. И така, в компютърните науки с език и компайлер (което си е много работа) не можеш да защитиш дисертация, защото не е новост. Да си го определят и в другите, а не могат ли, значи нещо куца или в базата, или в определящите!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  "литературният обзор", колешке, не е "плагиатство". ако живеете с тази мисъл, сте много податлива на истинското плагиатство. литературният обзор, именно защото е посочен, и на него човек се позовава с презумпцията, че го познава (удивително, нали?), показва, че работата не се пише от илитерат и стъпва на предишни изследвания и извори. сиреч, оттук насетне може да гради върху нещо вече съществуващо с оригинален принос. иначе всички ще заприличат на неграмотният пророк Мохамед, на когото всичко му се е пръкнало екс нихило, демек - от Аллах.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  в БГ също "професор" и "доцент" са "доживот" - хабилитираните лица, които никой никога не може да помръдне от позициите им в университета. дето викаха моите добри приятели циганите, когато растеш в йерархията им в Германия и те местят от птицефабрика към птицефабрика в немските градове, ако се докажеш лоялен и стигнеш "Франкфурт - е доживот!". та така и професоретата и доценторетата в България.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":
  Именно. А реализацията трябва да няма общо с плагиатства. Историята е сбъркана, както при изпитите, дето им прибират телефоните и ги дебнат да не препишат. Остави им телефоните! Остави ги да гледат, където искат. Но им дай конкретен казус за разрешаване и да го решат, както си знаят. Но да го решат. За "плагиатство" в дисертация може да се говори тогава, когато тя не е нищо повече от разширен литературен обзор и някой те дебне, да няма копи/пейст! Когато създаваш собствен принос, той няма как да бъде изплагиатстван! Не създаваш ли, не си заслужил титлата! Оценяващите, не можещи да различат едното от другото, не им е това работата!Иначе е удобно средновековие за затънали в коловоза!

  Мърфи е оптимист!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Какво значи,ще направят опит. Не са ли длъжни всички да спазват правилата.

 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "ppopov_67":

  "При "развития" социализЪм освен ВАК имаше и друга цедка - за София, например, всеки кандидат за доцент или ст.н.с. ІІ ст. трябваше да бъде одобрен от ГК на БКП....."

  Това са пълни глупости - че ГК или ЦК одобрявали кандидатите за научни звания.
  А "цедката ВАК" не позволи да се нароят Сульовци и Пульовци в науката, както става сега. В моята област, ИТ, преминалите през 70-те и 80-те през "цедката ВАК" преподаватели на кат. ИТ във ВМЕИ станаха водещи професори в редица западни университети - доц. (тогава) Никола Касабов е едно от най-известните имена в компютърните науки на Нова Зеландия, доц.Димитър Аврески е професор в САЩ, доц. Ив. Табаков е професор във Варшавската политехника и пр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK