Борисов обеща униформи и гориво на полицаите и препоръча да се спре тормозът върху граждани

В сградата на Главна дирекция "Национална полиция" се проведе Национално съвещание на ръководството на МВР.

© Юлия Лазарова

В сградата на Главна дирекция "Национална полиция" се проведе Национално съвещание на ръководството на МВР.



Няколко дни преди полицаите да излязат на протест, премиерът Бойко Борисов участва в националното съвещание на МВР и обеща пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво. Министър-председателят отново препоръча да се спре с административния тормоз над граждани и даде указания на областните директори да се наредят по опашките в дирекциите си, за да разберат откъде идва проблемът.


"Думата нямаме пари за бензин или нафта не искам да я чувам. Винаги има още какво да се желае. За съжаление много работа се свършва, но усещането за работата на полицията е като отидеш да си извадиш някакъв документ", каза Борисов, който говори близо 30 минути.


Той заяви, че се премахва лимитът на горивото за полицейските коли. След направен анализ излязло, че годишно то би струвало най-много 4-5 млн.лв. и затова вместо лимит в края на годината ще се уравнява сметката на изразходвания от МВР бензин и дизел, за което бил информиран финансовият министър. "Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата", предупреди той и поясни, че директорите носят отговорност за маршрутите на полицаите - "ще ви го платя отгоре".




Премиерът нареди още да се дадат нужните 10 млн. лв. за летни униформи - ако трябвало правителството щяло да даде и 15 млн.лв. "Незабавно им давате парите за униформите да идат да си напазаруват", заръча Борисов, с което се разбра, че пари трябва да се дадат на полицаите, а не директно униформи.


"90 тона алуминиеви табели стоят, каза премиерът, намеквайки, че системата на МВР има финансов ресурс, а иска пари. Без да поясни, той продължи - че МВР има 700 души изчислителен център (дирекция "Комуникации и информационни системи" - бел.ред.). "Откъде-накъде държавното електронно обслужване се занимава да ви прави връзката с прокурора и останалите дирекции. В друга дирекция 1 300 души управляват собствеността. Как да има собственост МВР като 1 300 души се грижат за нея", каза още премиерът, с което намекна, че може да се помисли за намаляване администрацията във ведомството. Борисов допълни, че когато някой министър поемал ведомството, полицаите го "омотавали", че хората в администрацията били нужни и той после оспорвал съкращения пред премиера.


Борисов продължи с критиката си към администрацията в МВР с думите: "Тормозите гражданите зверски. Лична карта се иска и акт за раждане. Защо ви е този акт за раждане?", попита той и допълни: "Затова съм ви събрал днес, всичко да прегледате и с по един документ ако съкратим, че по 26 млн.часа харчат хората да се редят по опашки. С административната тежест - няма да има компромис", предупреди премиерът.


"Хората почват да псуват от гишетата и стигат до мен", оплака се той и нареди всеки един от областните директори в МВР да задели време "да заседне на една опашка" и направи проверка защо се стига до тях. "Не може да сме бездушни като дойде човек и застанал часове да чака".


Борисов коментира и въпроса с т.нар. битова престъпност. Каза, че там ще се назначават хора, какъвто ангажимент е поело правителството.


Той благодари на службите за борбата с контрабандата. Заяви обаче, че и тук имало какво да се желае. В момента контрабандата била 8% като заслуга на ГЕРБ било нейното смъкване от 34%, но целта на Борисов е до края на годината да падне до 5 %.


Той заговори с примери в борбата с контрабандата като по-подробно обясни проверката по бензиностанциите.


Иначе значителна част от изказването му на съвещанието на МВР бе посветена на това, че правителството събира много пари от контрабанда, но


праща "живи пари" към Москва и Вашингтон заради грешки на предишни кабинети


Борисов пресметнал с помощта на вътрешния министър Валентин Радев, че АЕЦ Белене, ТЕЦ Марица 1 и 3 и парите, дадени след фалита на КТБ,се равняват на 6.7 млрд.лв. и се обърна към полицейските шефове с реторичния въпрос: "Сметнете ако не бяхме ги платили, как ще изглежда МВР, отбраната, учителските заплати". Борисов не пропусна и да отбележи, че заради решение на служебното правителство бил задължен да купува изтребителите "Грибен".


"Явно сме призвани като правителство само да събираме пари и да разплащаме за чуждите грехове. Ние чистим, те нарастват", обобщи той.


За проверката в бензиностанциите пък заяви, че от 900 проверени бензиностанции, 900 софтуера манипулирали подаваната информация към данъчните. Така всичко било законно и не можело да се установи с проверка на място, защото не могат да се "хванат" различията между продаденото и декларираното. "Около 1.3 млрд. лв. съм убеден, че ще съберем с общите усилия на данъчните и наблюдаващите прокурори. Никакво контрабандно гориво не трябва да се допуска", заяви Борисов. Той спомена и учудването си след като установил, че в България има 7 000 бензиностанции, което било повече отколкото в Русия.


Той обеща при нужда и повече пари за МВР за сигурност по време на предстоящото председателство на ЕС.


Като си тръгна от съвещанието, Борисов отклони журналистически въпрос какво мисли за исканото от полицейските синдикати увеличение на заплатите с констатацията, че вътре е говорил 1 час, в който обаче не спомена темата с възнагражденията.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  "и препоръча да се спре тормоза върху граждани"
  Стига, бе?! То това не е ли основната функция на полицията? Той да не иска да тормозят престпниците?!

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  "за да разберат откъде идва проблема"

  В случая проблемЪТ. Защо ли имам усещането, че още 5-6 материала ще има за тази реч

 3. 3 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 3051 Гневно

  Ченгетата, поне да опитат да спрат анархията по пътищата, пък после да искат повече пари.
  За допускането на ситуацията, циганите, да създадат паралелна държава, даже не ми се говори!

  Журналистите са като куче на верига! Колко и по кого ще лаят, зависи от дължината на веригата, отпусната му от Собственика на медията!
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Ако снимката е актуална, присъствието на гл. прокурор не е случайно! Вероятно е обобщил, че както няма непотъващи кораби така няма и болтове които да не се саморазвиват!?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на tqv30524749
  tqv30524749
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#1] от "пустиняк":

  Какво да очакваш от т. нар. "Репресивен апарат" масово с една мозъчна гънка, придобита от носенето на фуражката - хахаха

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  Като гледам снимката , тези 2-мата Шишковци и още 1 скрит са ИЗЯЛИ парите и за дрехи и обувки на полицаите

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  А Боко Т от СИК на коя "опашка да се нарези".
  На Терминал 2 - за да види защо МАСОВО се ЕВАКУИРАТ оттук????
  Или на опашка на следващия сателит за изстрелване в Космоса - за да има шанс България да се възстанови от колапса

 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Значи, за тормоза над гражданите, само препоръки. Много мъдро, няма що.

 10. 10 Профил на Николай&Колев
  Николай&Колев
  Рейтинг: 2611 Весело

  Къде е третият герой на Ю. Олеша?

  С една дума, ние сме в правото си да постъпим с България, както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я смачкаме, да я изтрием от лицето на земята
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4695 Гневно

  Нали ви казах в другата статия.
  Този театър го играят за н-ти път.
  Имат си оправданието и вече им е лесно.
  Сега пак ще вдигнат заплатите на най-некадърната и най-безполезна част от българските граждани.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 12. 12 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  На милицията ни, да тормози съвестните и отговори граждани, е основно задължение и приоритет!!!И как да им намерят дрехи, когато размери ХХХ... просто няма за полицаи.По-големи тулупи от бг милиционери не съм виждал никъде.
  И увеличение на заплати се прави за свършена работа, а не за бъркане в носа, повдигане на рамене и липса на елементарна култура, възпитание и нежелание за работа!!

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2631 Любопитно

  Евростат/ МВР и праводсъдие - ДВА ПЪТИ по-високи от средното за Европа РАЗХОДИ и като резултат - най-бедната, престъпна и корумпирана дупка, това е таварищи... айде сега - дайте още да дадете

  "...the level of expenditure on 'public order and safety' as a percentage of GDP was highest in Bulgaria (2.8 %) and Slovakia (2.4 %) and lowest in Luxembourg and Denmark (both 1.0 % of GDP) as well as Ireland and Norway (both 1.1 % of GDP).

  As a ratio to GDP, Greece and Bulgaria (both 1.4% of GDP) spent the highest amount on police services followed by Cyprus (1.3% of GDP). This group comprises also expenditure on the operation of border and coast guards.

  Expenditure on fire protection services amounted to 0.3 % of GDP in Bulgaria, Czech Republic, Estonia, Greece, France, Romania and Finland, thus ranking it highest among the reporting countries.

  Expenditure on 'law courts', which comprises expenditure on the operation of courts and the justice system ranged between 0.7 % of GDP in Bulgaria in 2015 and 0.1 % of GDP in Cyprus..."
  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Government_expenditure_on_public_order_and_safety

 14. 14 Профил на koalimar
  koalimar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какъв е тоя премиер, на който с усилие му разбирам изреченията? Две думи не може върже на кръст, а е от поне 15 години по телевизиите и ежедневно дава интервюта. Може да плюем по Герджиков, но поне разбирах какво иска да каже. На Борисов ако му види човек постовете във ФБ, ще си каже, че е много ерудиран, а като вземе да говори става страшно.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2631 Весело

  Ако снимката е актуална, присъствието на гл. прокурор не е случайно! Вероятно е обобщил, че както няма непотъващи кораби така няма и болтове които да не се саморазвиват!?
  —цитат от коментар 4 на telqk


  актуална е... видял неопрятни жандармеристи, та отишел да сподели недоволството си :) чуека

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2136 Весело


  Борисов обеща униформи и гориво на полицаите и препоръча да се спре тормозът върху граждани.Това е за психоанализа.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4695 Весело

  ....На Борисов ако му види човек постовете във ФБ, ще си каже, че е много ерудиран, а като вземе да говори става страшно.
  —цитат от коментар 14 на koalimar


  Хич не е трудно да определим каква е причината за тази смущаваща разлика!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2136 Весело

  Борисов обещава - вече три пъти.

 19. 19 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Каквито и да са полицаите, наистина е срамно те да си поемат почти всичко...Някак си не е редно!

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4695 Неутрално

  Мен би ме било страх да стоя близко до Цацаров.
  Имам чувството, че всеки момент ще се пръсне и ще опръска всички с....благовонията си.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 21. 21 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 475 Весело

  Боко пак падна от Марс. Седи, чуди се, диви се и се разпорежда, сякаш някой друг управлява тая държава от 2009 до момента. Току открие нещо: я административна тежест, я много чиновник в МВР, пък като се изуми - ти да видиш! - и набързо нареди всичко да се опрай, та да мине на първа страница.
  На другия ден на шеста страница някой от заместниците му тихо уточнява, че то оправянето нямало да стане изцяло и не веднага и не по тези параметри, ама това по чиливизора не го излъчват.

 22. 22 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Цацуня как нагло гледа а? И се е курдисал като главен везир.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  До коментар [#21] от "Green Day":

  Точно
  1 към 1
  И в същото време РЕКЕТА си върви - прибира 40 - 60% от обществените поръчки, които "дава"

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Мдаааа...
  Много е лош Боко.
  Еееееххх... Къде си Корнелия...?

 25. 25 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3078 Гневно

  "... обеща пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво."

  Егати мизерията. Нямах представа, че снабдяването в полицията е толкова зле, но вече от няколко места чух, от първа ръка, че често се налага полицаите да си купуват от джоба масло за двигателите на автомобилите, чистачки и подобни консумативи, защото иначе не могат да си вършат работата. Що за държава сме ?!

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5077 Весело

  А ризи и обуща кога?!

  klimentm
 27. 27 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 267 Неутрално

  изгоряха пак малкото останали държавни предприятия , спукват ги да правят "дарения" за МеВеРеТо...., та оттам и обещаните от Бо пари...

 28. 28 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 222 Любопитно

  Някой, ако е разбрал, би ли пояснил какъв точно е този пирует с процентите контрабанда: "В момента контрабандата била 8% като заслуга на ГЕРБ било нейното смъкване от 34%, но целта на Борисов е до края на годината да падне до 5 %."

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  МВР е министерството с най-голям бюджет и все не им стига. Къде харчат толкова пари.

 30. 30 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Не така, Баце, от 2009 година ти и твойте хора дирижират МВР-то на РБ-то. Тоя бардак там си е основно резултат от действията на твоите хора и твоите лично, защото министрите на вътрешните работи са си на ръчно управление на НВ Премиера.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  "... обеща пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво."Егати мизерията. Нямах представа, че снабдяването в полицията е толкова зле, но вече от няколко места чух, от първа ръка, че често се налага полицаите да си купуват от джоба масло за двигателите на автомобилите, чистачки и подобни консумативи, защото иначе не могат да си вършат работата. Що за държава сме ?!
  —цитат от коментар 25 на Cassi


  Тя първата ръка първо да ти каже какъв процент от целия бюджет на един полицейски участък взема втората ръка за заплата , какво остава за всичко друго което изброява и тогава с въпросите, но верните.

  Натиск, постоянство и търпение.
 33. 33 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  МВР е министерството с най-голям бюджет и все не им стига. Къде харчат толкова пари.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Нормално е да е министерството с най-голям бюджет, защото е с най-голям персонал, най-голям сграден фонд, най-голям автомобилен парк, с присъствие във всяка точка на страната, със задачи от противодействие на тероризма, охрана на държавната граница, бедствия и аварии до кражби на кокошки и административни услуги.

 34. 34 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Тя първата ръка първо да ти каже какъв процент от целия бюджет на един полицейски участък взема втората ръка за заплата , какво остава за всичко друго което изброява и тогава с въпросите, но верните.
  —цитат от коментар 32 на dorn

  Никой не може да каже това, ни първа, ни втора ръка))) Нито едно полицейско управление, да не говорим за участък не разполага с бюджет, просто няма такъв. Някакво подобие на бюджет имат областните дирекции.

 35. 35 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  ГЕРБ е типичната лидерска партия, в която най-високото ниво се определя от нивото на ъъъ... "лидера"! Освен това, ГЕРБ за десетина години във властта ГЕРБ изградиха здрава и вярна клиентела от зависими фирми и "свои хора" на държавна хранилка, което е може би единственото им постижение... за жалост лошо за България...
  При това положение какво искате от тях? Какво очаквате? Ми те това и толкова си могат! Колкото и да се стараят - това е!
  И толкова!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Тоя пак се прави на света вода ненапита. Ми що няма униформи? Що не пита днешния си началник на кабинет? Или направо себе си. Все пак 2 години управлява. Та вика ДУССД била голема (което си е вярно). Ми що неговото правителство я дублира с още една нова дирекция? С подобаващия се щат.
  А историите със софийския КАТ са ептен трогателни. Той миличкия откъде да знае какво ставаше там (и какви километрични опашки бяха) когато беше главен секретар. Ходил ли е лично както съветва? А като кмет на града не знаеше ли? А през първия си премиерски мандат? А през втория?
  Ама щом народа си го аресва. Правилно е казано. Прост народ слаба държава.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9736 Неутрално

  Типичен кризисен ПР

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах