Проектът за нови възпитателни мерки за деца в конфликт със закона пак е в изходна позиция

Проектът за нови възпитателни мерки за деца в конфликт със закона пак е в изходна позиция

© Красимир ЮскеселиевПроектът за нов закон, който да замени този за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отново е в изходна позиция. Предстои формирането на работна група, която да обобщи многото предложения от институции и различни органи по проекта и да прецени кое от тях да бъде използвано. Това се разбра от отговора на министерството на правосъдието до "Дневник" във връзка с проекта. Той беше изготвен от предишния екип на ведомството и беше публикуван за обществено обсъждане в края на септември миналата година.


Законопроектът, който се казва "Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица" предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на малолетните и непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.


В България има приета концепция (през 2011 година), която предвижда до 2020 година тук
да бъде изградена и устойчиво да функционира система за детско правосъдие, която е ориентирана към правата на малолетните и непълнолетните.
Системата за деца, които извършат противообществена проява е много разпръсната. Отговорните институции са министерство на образованието, на правосъдието и под някаква форма на труда и социалната политика. Децата се настаняват за бягство от училище до малка кражба, като често попадането им в интернат не се отразява добре на тяхното развитие. Много често те са настанени там без срок (което означава за максималния от три години), а като излязат, не получават достатъчно стабилна подкрепа – нито от семействата си, нито от държавата. Повече влизат неграмотни, а много често, след като излязат, се връщат към предишния си начин на живот. Или продължават да попадат във възпитателни институции.

Предишният министър Екатерина Захариева наблягаше в своите изказвания за това, че проектът е приоритет за министерството. В програмата на ГЕРБ за 2017 година е записано като цел приемането на изготвената реформа за детско правосъдие. Проектът предвиждаше да влезе в сила година след приемането му, за да може да се адаптира по-лесно системата.


Междувременно на първи юни БСП са внесли предложения за изменения в закона за предучилищното образование, в които се предвижда в социалните - педагогически интернати да бъдат настанявани и ученици, които нямат подходящи условия за живот в семейството или са лишени от родителски грижи и надзор. Това напрактика е идея, която ще възроди подобни институции, които проекта на правосъдното министерство предвиждаше да бъдат закрити. От Българския хелзинкски комитет категорично са против подобно предложение, става известно от становището им по идеите на левицата. От организацията се надяват при следващи промени на закона възпитателните училища интернати и социлните педагогически интернати дабъдат закрити, а законът за борба с противообществените прояви – отменен.


"Понастящем в тези институции не протича качествен образователен процес, нстаняването на деца в тях страда от редица порооци, свързанив с нарушаване на основните права на децата и води до задълбочаваща се травматичност и насилие", пишат още от комитета.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Еднозначно проблема е сложен, няма как решаването да не изисква значителни средства, без значение дали говорим за някакъв вид интернати, за приемни семейства или някакъв друг подход.
  Решаването ще изисква и да се намерят и/или обучат качествени хора, защото от тяхната работа ще зависи дали от там ще излизат свестни млади хора или дообучени и закоравели престъпници, цената за което е още по-висока от гледна точка на обществото.
  И още нещо, поне както е изложено, оставам с впечатление че сме на път пак да се напъваме да изобретяваме колелото, а все си мисля, че не сме първите които са изправени пред проблема и че все някъде има налице положителни или приемливи резултати, та не виждам нищо срамно да се поучим от тях, а не, а ла Нинова, да отваряме скрижалите на Макаренко.

 2. 2 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Важното е законът да не е либерален.

 3. 3 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Първо през детска педагогическа, ако и това не повлияе на малкия престъпник, право У Бойчиновци.

 4. 4 Профил на cezare
  cezare
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До редактора:
  Що за заглавие е това?

 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Тоя проблем е световен. И почти никой не го е решил.
  Тема без край...В повечето случаи тези деца са били за абортиране,а ''родителите им''- за стерилизация.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Боже , докога ще избираме тези малоумници в НС, дето един закон не написаха, като хората и една наредба, която не противоречи на закона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK