Парламентът единодушно увеличи минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври

Парламентът единодушно увеличи минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври

© Георги КожухаровМинималната пенсия за осигурителен стаж у нас става 180 лева от 1 юли и 200 лева от 1 октомври. Такива законови поправки приеха единодушно 202 депутати на второ четене днес.


В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, а към април т.г. такава получават над 500 хил. души. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лева, а догодина - 280 млн. лева.


Управляващите отхвърлиха предложението на депутати от "БСП за България" минималната пенсия за осигурителен стаж да бъде 300 лева от 1 юли, което бе подкрепено от ДПС и "Воля". Това бе едно от предизборните обещания на "Обединените патриоти", но по време на преговорите за правителство с ГЕРБ те се отказаха от него, тъй като партията мандатоносител обяви, че няма пари за такова.
Мнозинството отхвърли и предложение на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи минималната пенсия за осигурителен стаж да стане 500 лева. Колегата му Хасан Адемов обяви, че предложението на управляващите може да фалира пенсионната система и изрази мнение, че солидарността с най-бедните трябва да се изразява чрез социално подпомагане.


Отхвърлено бе и предложението на депутатите от "БСП за България" за увеличение на всички "стари" пенсии чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., който е 618 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK