Парламентът единодушно увеличи минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври

Парламентът единодушно увеличи минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври

© Георги КожухаровМинималната пенсия за осигурителен стаж у нас става 180 лева от 1 юли и 200 лева от 1 октомври. Такива законови поправки приеха единодушно 202 депутати на второ четене днес.


В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, а към април т.г. такава получават над 500 хил. души. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лева, а догодина - 280 млн. лева.


Управляващите отхвърлиха предложението на депутати от "БСП за България" минималната пенсия за осигурителен стаж да бъде 300 лева от 1 юли, което бе подкрепено от ДПС и "Воля". Това бе едно от предизборните обещания на "Обединените патриоти", но по време на преговорите за правителство с ГЕРБ те се отказаха от него, тъй като партията мандатоносител обяви, че няма пари за такова.
Мнозинството отхвърли и предложение на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи минималната пенсия за осигурителен стаж да стане 500 лева. Колегата му Хасан Адемов обяви, че предложението на управляващите може да фалира пенсионната система и изрази мнение, че солидарността с най-бедните трябва да се изразява чрез социално подпомагане.


Отхвърлено бе и предложението на депутатите от "БСП за България" за увеличение на всички "стари" пенсии чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., който е 618 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хайде сега да бъде така добър и да ги разпредели "по пера" за месеца. Да видим до къде ще стигне. И тогава депутатите да осъзнаят какво вършат.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Браво! Какви великодушни хора. На някои от тях толко им е само обяда.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  А ДОКОГА ще има ТАВАН на пенсиите?

  [email protected]
 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Весело

  Съседа ми, работил през комунизма като шофьор на ТИР, много ще се зарадва. От предишни 180 лв пенсия на нови 200 лв. Може да си купи допълнително 2 кг шпеков салам.

  Съседите ми полицаи се пенсионираха рано рано и получават добра пенсия, по-ниска от баща ми с 860 лв. Много си обичам баща ми и му желая всичко най-добро.
  То ходи, като член на пенсионерският клуб, в близка Гърция. Поне да види свят, не само България, видя Батак, Копривщица, Кюстендил и други градове

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Нито дума за останалите пенсии,дали въобще има някаква правителствена програма!?Това което остава за другите пенсии е в следващите три години увеличение по швейцарското правило - 3.8 - 3.8 - 3.7%.

 6. 6 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 289 Неутрално

  никаква връзка с реалността ... поредния пример как работят ... на парче и без никаква мисъл ... ако ги накараш да ти кажат защо точно сега и точно с толкова се увеличава (т.е. да покажат някакъв анализ, на който се базират, познай...) ... дано само не е прах в очите за поредната монументална глупост която ще последва....

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Др

  Хайде сега да бъде така добър и да ги разпредели "по пера" за месеца. Да видим до къде ще стигне. И тогава депутатите да осъзнаят какво вършат.
  —цитат от коментар 1 на Костадинка Костадинова


  Дрогарке, пенциите на АБПФК стигаха ли ви?

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":
  По времето на развития социализЪм не всеки можеше да е шофьор на тир - трябваха връзки освен доверен информатор на ДС. Така, че не го съжалявай!

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Чустват се много доволни от едно НЕИЗПЪЛНЕНО предизборно обещание

 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#4] от "slan777":По времето на развития социализЪм не всеки можеше да е шофьор на тир - трябваха връзки освен доверен информатор на ДС. Така, че не го съжалявай!
  —цитат от коментар 8 на telqk


  Той, съседа ми Тошо, единствен през Комунизма беше във Франкфурт на Майн в Западна Германия. Не знам защо получава минималната пенсия, но си е факт.Беше и самостоятелна фирма, но имаше проблеми с гърците и му се наложи да фалира и да се пенсионира. Понеже не живея в България, подочувам клюки от баща ми.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сериозно, познавам човек, който гласува за патриотите баш заради обещаното увеличение на пенсиите. Нямам търпение да зазлорадствам.

 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  25 % увеличение, браво.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dalag Rij":

  "ако ги накараш да ти кажат защо точно сега и точно с толкова се увеличава (т.е. да покажат някакъв анализ, на който се базират, познай...) ... "

  Защото са безобразно ниски. По-добра причина може ли да се намери?!? И не това не са хора, които не са работили. Това са хора пенсионирали се преди години.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Любопитно

  А, останалите пенсии кога ще бъдат адекватно актуализиране

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#14] от "daam":

  Ако беше жив Радой Ралин, щеше да Ви отговори:...Когато цъфнат налъмите!

 16. 16 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мисля, че тове едно горе долу разумно нещо. При вече откраднати исъсипани активи на пенсионата система. При високия процент пенсионери спрямо работещи няма много опции за маневри. Поне се намаля мизерията на най-бените и възрастни хора. да 40 лв не са много но са 25% за хората със 160 лв пенсия. А когато ходиш на избори обещаваш какво ще направиш за цял мандат , не за 3 месеца, така че имат няколко години да дигнат минималната пенсия до 300 лв., да видим какво ще направят.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stoyan Hristov":

  Така ли Ви диктува либералната догма? Малко са парите, свиквайте с мизерията? Ами ако утре се въведе безусловен базов доход, дали няма да реши и този проблем от десетилетия или и на него ще му намерите дежурните кусури?

  До коментар [#1] от "Костадинка Костадинова":

  Колежке, тях пера не ги вълнуват. Важното е да отметнат една от подточките от предизборната си програма и през останалото време до края на мандата да го прекарат в празни приказки, както във всички Парламенти от 10.11.1989 г. до момента. Въобще не ги интересува как плебсът връзва двата края - щом още шава и не протестира, значи е доволен и на тези мижави пари. Пък и щом стотици, ако не и хиляди пенсионери се простиха със "скромните" си спестявания, въпреки алармата от всички медии за този тип измами от години, то значи не са чак толкова драматични нещата. В Гърция пенсионерите, и не само, протестират за всеки евроцент. Ние тук сме баровци и сме над нещата.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Колко са "щедри", а се говореше,за едни 300 лева минимална пенсия. Всичко е предизборни лакардии и измами.

 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 362 Неутрално

  В Гърция пенсионерите, и не само, протестират за всеки евроцент.
  —цитат от коментар 17 на Читател

  Ми иди в Гърция бе,що дириш тук????Ама иди най-добре след 4-5год. когато се смени управата в Германия и в Гърция се наложи да върнат драхмата.Щот тогава освен да протестират пролетариите от Гърция ще се наложи и да поработват малко ако искат да не умрат от глад.Иначе кат гледам коментарите под статията-има още бая хора с комунделско мислене които квичат-"Кой ще ни даде париии??".Ми идете си ги търсете парите от ноия отговорни другари които 90та година в червени куфари ви отнесоха отработеното към страната на шоколадите бре?Що ги дирите от тия които сега се осигуряват?Те и без тва виновниците за източването тогава бяха все от тъй любимата ви партия за коят всеки път гласувате.А който му е дерт "по пера и докъде ще стигне"-има простичката алтернатива да се хване на работа.Ама бил стар,ама бил болен-айде айде...Работя от 14годишен щото съм сирак и парите ми не стигаха даже и за учебници.Който иска-намира и начин и се приспособява в живота.Който го мързи-чака политиците да го оправят.И те съответно го "оправят". :)

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Е, "изпълниха обещаното"...

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Неутрално

  200 лева са по $4 на ден, ГЕНОЦИД !

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  "Умните и красивите" да не се упражняват в ехидничене и тъпи въпроси, а хубаво да внимават и да си водят бележки как се прави политика.
  Политика се прави с компромиси и в рамките на възможното, не с "извиване на ръце", "чупене на кости", люспене на "предатели" и прочие ръдановщини.
  Иначе, докато се къпят в "аристократично" самосъжаление и оплакват горката си участ да живеят в държава с толкова неоценящ ги "матрял", други ГИ управляват, за техен ужасТ......

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Това бе едно от предизборните обещания на "Обединените патриоти", но по време на преговорите за правителство с ГЕРБ те се отказаха от него, тъй като партията мандатоносител обяви, че няма пари за такова."
  А защо не са изяснили тази малка подробност, преди да дават предизборни обещания? Е, на следващите избори ще си платят за гяволъка!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Умните и красивите" да не се упражняват в ехидничене и тъпи въпроси, а хубаво да внимават и да си водят бележки как се прави политика.Политика се прави с компромиси и в рамките на възможното, не с "извиване на ръце", "чупене на кости", люспене на "предатели" и прочие ръдановщини. Иначе, докато се къпят в "аристократично" самосъжаление и оплакват горката си участ да живеят в държава с толкова неоценящ ги "матрял", други ГИ управляват, за техен ужасТ......
  —цитат от коментар 22 на pag


  Интересна птица си pag.
  Гледах го Бойко Борисов в Чикаго, където искаше българските студенти от там да се върнат в България и да влезнат в политикита. Те естествено не искаха, живеейки години в чужбина.

  Малко е трудно като чужденец да управляваш една нация, дори и да ти е родна, но свикнал на други действия. Аз бих отказал да управлявам българите, понеже са некултурни и прости, четем им мненията в "Дневник".
  От тази гледна точка Бойко Борисов не е толкова лош, типичен балканец.
  Предполагам 200 лв за минималната пенсия е максимално възможното.

  Моята сегашна пенсия в Германия е 480€, след толкова много години работа. Като стана на възраст за пенсиониране, ще стане 980€. 25% повече от баща ми в България

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#13] от "primaxm":

  това, че са безобразни ниски е вярно .... ако забележете обаче, коментарът ми не е насочен към това, че са ги увеличили, а към това, че ако някога пенсионерите ще имат пенсии, които ще им позволят да водят нормален живот, това трябва да стане, чрез адекватно, постепенно и базирано на някаква стратегия/политика увеличение продължаващо напред във времето, към което ще има приемственост и ще се прилага независимо дали тази или онази партия е на власт, а не популистко вдигане с 20лв на произволна база и не за всички...
  Освен това нека изчакаме идните дни както писах и в първия си коментар

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  ''Отхвърлено бе и предложението на депутатите от "БСП за България" за увеличение на всички "стари" пенсии чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., който е 618 лв.''
  Не на всички стари, а само на отпуснатите до 2007 година.

 27. 27 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dalag Rij":

  " това трябва да стане, чрез адекватно, постепенно и базирано на някаква стратегия/политика увеличение продължаващо напред във времето, към което ще има приемственост и ще се прилага независимо дали тази или онази партия е на власт"

  Точно това правехме до сега. Така го правехме обаче, че пенсиите не само, че не доведоха до нормален живот, а точно обратното. За това се налага промяна /дори да е еднократна/, защото ако чакаме по модела пенсиите да се увеличат повечето пенсионери ще измрат, преди да дочакт достоен живот.

 28. 28 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Пенсия при 15г. стаж и основно образование-200лв.
  Пенсия при 40г. стаж и две висши образования-201 лв.
  Срам нямате ли,г-да управляващи да обезсмисляте пенс.с-ма и да принуждавате хората да крият доходи заради несправедливата пенс.с-ма!Не мога да повярвам-толкова ли сте изтъпяли,че го допускате!

 29. 29 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Пенсия при 15г. стаж и основно образование-200лв.
  Пенсия при 40г. стаж и две висши образования-201 лв.
  Срам нямате ли,г-да управляващи да обезсмисляте пенс.с-ма и да принуждавате хората да крият доходи заради несправедливата пенс.с-ма!Не мога да повярвам-толкова ли сте изтъпяли,че го допускате!

 30. 30 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#11] от "xcheffo":

  То много гласуваха за ПФ заради обещанието за преизчисляване на всички пенсии.Затова в най-скоро време трябва да ги изритаме от парламента тези лъжци и продажници!

 31. 31 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#19] от "tqh42306221":

  Аз си търся парите от ГЕРБ защото те ми ги окрадоха и веднага доказвам думите си!Пенсионирах се с добра пенсия в първата година на управлението на Борисов1.Пенсията ми беше доста над мин.раб.заплата-с юенсията си осигурявах що годе добър живот.Сега пенсията ми е доста под мин.раб.заплата и не ми дистига.Мин.заплата и цени растат ,а пенсиите забравиха.....Как да не се еъзмущаваш.Не за такава крадлива демокрация сме се борили!!!!!

 32. 32 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#17] от "Читател":

  Какви спестяванив!Нямам лев спестени пари!Имат спестявания тези,дето спестяваха от осигуровки и станаха наемодатели и сега им увеличиха пенсиите.А аз не пестях от пенс.осигуровки и не вдигнаха пенсията,като по този начин я изравниха с пенсиите на тарикатите!

 33. 33 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  Мисля,че е за пенсиите до 20010г.Доказано е,че ощетяването на пенсионерите до 2010г.е доказано много!

 34. 34 Профил на Elena Mihailova
  Elena Mihailova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#24] от "slan777":

  Борисов при Борисов 1 подканяше студентите от чужбина да се върнат и казваше,че щяло да има БАНКА КАДРИ за тях-оказа се ЛЪЖА!Да не му вярват и да си подредят живота в чужбина за тях е най-добре.Да му мислим ние,дето останахме тук и търпим!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK