Заради липса на политическо решение образователната комисия отказа увеличение на заплатите на учените

През зимата учените отново протестираха заради ниските си заплати и малкото пари за наука.

© Юлия Лазарова

През зимата учените отново протестираха заради ниските си заплати и малкото пари за наука.Образователната комисия в парламента отхвърли проект за обвързване на заплатите в Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия (ССА) с размера на минималната работна заплата. Предложението, чиито вносители бяха депутатите от "БСП за България", предвиждаше професорите да получават възнаграждение, равно на петорния размер на минималната заплата (б. а. - в момента тя е 460 лв.), а доцентите - четворния размер.


В мотивите на законопроекта е записано, че за м.г. средната брутна заплата в БАН е 776 лв., а в ССА - 730 лв. Не е разписано колко пари биха били необходими за предлаганото увеличение.


На заседанието професори и учени от БАН и водещи университети у нас изказаха различни аргументи в полза на увеличение на заплатите, сред които и че възнагражденията им са в пъти по-ниски от тези на колегите им в западните университет; че на учените от провинцията им се налага да живеят при лоши условия в Студентския град, тъй като не могат да си платят наема в София.
Депутатът от "Обединените патриоти" проф. Станислав Станилов също изрази мнение, че заплатите на учените у нас са много ниски и цитира възнаграждението си от времето, когато е работил в БАН - 1360 лв. без удръжките. Професорът обяви, че увеличението на възнагражденията на учените е въпрос на политическо решение. За него трябвало да се разберат лидерите на големите партии, а финансовото министерство - да направи разчетите.


"Когато гледаме бюджета, тогава трябва да говорим за заплати", заяви председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ).


Образователната комисия одобри на първо четене поправки в закона за развитието на академичния състав, с които се въвеждат единни критерии за кандидатите за научните степенни. Подобен законопроект не успя да мине на второ четене в 43-ия парламент заради разпускането му.


Текстовете предвиждат кандидатите за професори, доценти и главни асистенти да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Законопроектът предвижда още научното жури да се произнася, ако получи сигнал за плагиатство.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Нещо не мога да разбера, "държавата" плаща на 1/7 от работещите и получава 1/3 от БВП. Тя няма средства за увеличение, но работодателите с останалите 2/3 от БВП трябва да увеличават заплатите на останалите 6/7?!?

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  От една страна е обидно професори да чакат милостиня от "умниците" в парламента, от друга страна у нас има повече професори отколкото студенти едва ли не.
  Реформи !!!

 3. 3 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanko77":

  Не виждам защо работодателите (т.е. частната инициатива) трябва да плаща за развитието на фундаментална наука??? БАНяджиите с огромна гордост са заявявали, че те работят само "висока" фундаментална наука, и няма да смъкнат великото си ниво до разрешаване на някакви си "дребни" проблеми в производството. Ами тогава държавата да си ги издържа, както е в повечето големи страни.
  Отделно, че България, като бедна и малка страна, не може да си разреши да издържа хора, които да се занимават с фундаментална наука. Който иска да се занимава в фундаментална наука - Терминал 2 и към УСА, Великобритания, Германия, Франция, Япония и т.н. Не е правилно данъците, събрани от българския народ, т.е. откъснати от залъка на техните деца, да отиват за издръжка на нещо като БАН, който въобще не спомага за решаването на икономически важни проблеми на България.

 4. 4 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "На заседанието професори и учени от БАН и водещи университети у нас изказаха различни аргументи в полза на увеличение на заплатите, сред които и че възнагражденията им са в пъти по-ниски от тези на колегите им в западните университет"
  По същата логика всички работещи в България трябва да поискат увеличение на заплатата до нивата в Зап. Европа или УСА. Още повече че тези работещи все пак допринасят с нещо реално към икономиката на България, докато БАН само смуче средства, и срещу това не допринася с НИЩО към икономиката на България.

 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Еми мизерни..,НП 700 лева ако си сам човек ти стига да живееш макар и по-скромен начин на живот...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Преди години, мисля от Световната банка ни бяха посъветвали да се реформира БАН и науката да отиде в университетите. Там да останат евентуално институтите, които наистина правят открития и имат приложение. Нищо не се промени.

 7. 7 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Няма и да се промени, Роси. Феодалните старци от БАН не пускат кокала лесно.

 8. 8 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#1] от "ivanko77": че те работят само "висока" фундаментална наука, и няма да смъкнат великото си ниво до разрешаване на някакви си "дребни" проблеми в производството.
  —цитат от коментар 3 на rumen5252


  Точно тук е заровено кучето. Ако поемеш поръчка от бизнеса за разработване на технология или решаване на проблем, резултатите ще бъдат ясни- или си решил проблема, респ. разработил работеща технология или си се провалил. При фундаменталната наука обаче не е така. Можеш да си пишеш и да си отчиташ дейност, но на практика не могат да те оценят. Та така и с БАН. Моето мнение е, че не са ниски заплатите там, а направо са огромни за резултатите, които дават.
  Или реформа и обвързване на заплащането с реално свършена работа и блага за страната/бизнеса или закриване на този вариант на мизерно съществуване. Социално подпомаген е на друга служва. Да се запишат там. Също и съкращения.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  аз като чета другата статия нямат проблем до година две ще ги вдигнат защото ще станад под минималната заплата.
  Интересен е е въпрасо какви претенции имат пишещите към работници на почти МРЗ , то народа е казал с пр**ня боя не става

 10. 10 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 627 Весело

  Интересен е е въпрасо какви претенции имат пишещите към работници на почти МРЗ , то народа е казал с пр**ня боя не става
  —цитат от коментар 9 на 1001


  Отговорът е много прост. Претенции имат тези, които ги плащат. Все пак получаването на заплата, каквато и да е тя, не е задължително и безвъзмездно.

  Та дори фактът, че има хора задаващи такива глупави въпроси е достатъчно показателен за нивото на защитниците на хрантутниците от БАН.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 11. 11 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Виждам, че във Форума цари (почти) пълно единодушие - не трябва да им се вдигат заплатите!!! Закривай!
  Убеден съм, че ако закрият БАН и не го съобщят в пресата, никой няма и да разбере (освен БАНяджиите без заплати). Един синекур по-малко.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  Правилно, никакви пари за БАН , пак е ред на полицаите. Учени били, ами да не са учили. Никаква далавера няма от тях. Да не са "Банските Тигри" или турбочалга певци и певици че да искат пари...

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Но виж даскале,по долу всички пишат че не трябва да се увеличават парите на учените а за милиционерите никой не казва копче, въпреки че резултата от дейноста им също клони към 0.
  Ти сам знаеш колко много пари влагат големите корпорации за наука в САЩ защото са заинтересовани от приложните аспекти на научните открития,различни частни фондации също,и самата държава най накрая и тя дава пари за наука.Така че в България липсват фундаменталните предпоставки за добра наука - силна икономика,заинтересованост на бизнеса и най сетне осъзнаване на факта колко важно значение имат научните открития и постижения,вероятно нашите сънародници искат да видят готов Стивън Вайнберг или Джеимс Уотсън за да признаят значението на факта?

  klimentm
 14. 14 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Правилно, никакви пари за БАН , пак е ред на полицаите. Учени били, ами да не са учили. Никаква далавера няма от тях. Да не са "Банските Тигри" или турбочалга певци и певици че да искат пари...
  —цитат от коментар 12 на daskal1

  Здравей, Даскале. Като четох последния анализ на БАН, стигам до извода, че и това, което получават им е много.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 15. 15 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  От учените е най-голямата "далавера", между другото, но при правилна организация. Само дето милиционерите във властта едва ли разбират това.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 16. 16 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":

  "Ти сам знаеш колко много пари влагат големите корпорации за наука в САЩ защото са заинтересовани от приложните аспекти на научните открития,"
  Хайде още един който прилага на практика българската поговорка: "Видяла жабата че подковават вола, вдигнала и тя крак" - сравнява се микроскопичната България с единствената ОГРОМНА и НАЙ-БОГАТА страна, която реализира изследвания по целия фронт на науката. Смях.
  Да, в УСА се развива и трябва да се развива всякаква фундаментална наука. Има пари, има ресурси (човешки, уреди, опит и т.н.) и, най-важното, там има нужда от фундаментална наука за да се захранва приложната наука, понеже имат нужда от приложна наука. Има индустрия, има селско стопанство, има здравен сектор с платежоспособни пациенти и т.н.
  А какво има в България? Ти сам си казал: "в България липсват фундаменталните предпоставки за добра наука - силна икономика,заинтересованост на бизнеса и най сетне осъзнаване на факта колко важно значение имат научните открития и постижения", а последното въобще не е и вярно, понеже за България с нейните мижави икономики фундаменталните научни открития нямат НИКАКВО значение - тя не може да ги приложи никъде. Така че БАНяджиите харчат пари на българския данъкоплатец, за да произвеждат (доколкото го правят) фундаментална наука, чиито постижения се използват от УСА, Германия, Япония и т.н. Т.е. бедна България финансира УСА. Смях!!! Но това искат БАНяджиите.

 17. 17 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 404 Весело

  "Българската наука да достигне световно ниво до 2030 г. гласуваха депутатите"
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/07/2984633_bulgarskata_nauka_da_dostigne_svetovno_nivo_do_2030_g/ #comments-wrapper
  Е, това ако не е виц, здраве му кажи!!!
  В цялата статия има една истина: "Сега националната система за наука е недофинансирана заради ниската си ефективност". НО!!! след гласуването на дУпетатите, българската нАука ще скокне, и УСА и Германия и Япония ще ни дишат прахта на нАучното поприще.
  От много време не се бях смял така.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#15] от "captainFill":

  Именно. През годините ми в академията в щатите съм срещал много талантливи български научни работници които успешно се доказват тук и нямат и нам-малката възможност за реализация в България. Някои тук не разбират че въпросът е на инвестиции с висока степен на риск. Други казват "Ама в щатите науката се прави в университетите" като не си представят целия комплекс от структури, от ведомствените към корпорациите, военните научни комплекси, тези на федералните структури (например лабораториите към Центъра за Заразни Заболявания или Нациналния здравен инзтитут; а пропо, като кажем лаборатория и в България често си представят една стая с 10-тина души, докато в големите лаборатории на САЩ те могат да са стотици, или като в Юнаитед Лаб - хиляди) . Наистина става въпрос за избор на приоритетни национални стратегии и работа по тях. В направления по които няма пари да се търсаъ съвместни изследвания в рамките на ЕС, или по двустранни дългосрочни договори със САЩ и Канада (които в момента са на мъртва точка поради липсата на разбиране и интерес у съответните ни дипломатически структури).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK