България може да загуби най-малко 70 млн. лв. от еврофондовете за наука и образование

Учените в България често протестират за повече пари за наука и за по-високи заплати.

© Юлия Лазарова

Учените в България често протестират за повече пари за наука и за по-високи заплати.Шест месеца след спирането на междинните плащания по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" България все още се опитва да убеди Европейската комисия (ЕК) средствата да бъдат размразени.


Към момента няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по одобрените вече проекти, които Брюксел ще наложи заради констатираните при одит нарушения - т.е. колко ще бъдат загубите на безвъзмездно европейско финансиране, тъй като ЕК ще плати по-малък процент от разходваните средства, което ще трябва да бъде компенсирано с пари от националния бюджет. Засега е известно, че заради различни забавяния има голям риск от загуба на най-много 70 млн. лв. по неодитирана ос от оперативната програма, по която ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Това се разбира от информация, предоставена на "Дневник" от Министерството на образованието и науката.


Загуби може да има по договори за 339 млн. лв.


Заради констатирани нарушения, сред които и свръхконцентрация на власт в ръцете на образователния министър, по времето когато на поста е Меглена Кунева, от февруари т.г. България не може да иска осребряване на вече фактурирани разходи по започнати проекти по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и всичко се плаща от националния бюджет. Преди този срок страната ни също не е искала възстановяване на платени средства.
Констатираните от одита нарушения са по осем проекта на обща стойност 180 млн. лв., за които със сигурност се очаква ЕК да направи финансови корекции, т.е. част от безвъзмездното финансиране ще бъде загубено. От отговор на въпроси на "Дневник" се разбира, че в момента одитори правят анализ на изпълнението на всички сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и ще бъдат предложени "мерки както за промени в начина на изпълнение на съответните договори, така и финансови корекции – ако е необходимо".


Става въпрос за 133 договора по процедури за подбор на проекти и 15 заповеди за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 338 676 352.85 лв., което представлява 24.7% от общия размер на бюджета на оперативната програма. От тях от националния бюджет са разплатени 65.4 млн. лв., или близо 5% от всички средства.


Пускането на европарите зависи от разделение на властите в МОН


От информацията от образователното министерство се разбира, че одиторите от ЕК ще решат кога да предложат размразяване на междинните плащания по оперативната програма и какъв да е размерът на финансовите корекции, т.е. на загубите за страната ни, след като проследят изпълнението на предприетите от ведомството мерки, които са разписан в приет от Министерския съвет през април т.г. план.


Една от мерките е Управляващият орган (УО) на програмата да бъде самостоятелна структура към образователното министерство, с което да се постигне разделение на властите, т.е. на министъра да не е подчинено и управлението на средствата, и тяхното усвояване, тъй като ведомството е бенефициент по проекти. Липсата на такова разделение бе основната от причините за замразяването на плащанията. В отговора на министерството се посочва, че към настоящия момент всичко по тази мярка е в процес на обсъждане.


Всички мерки, чийто краен срок бе 30 юни, са изпълнени. Създадена е и добра организация за изпълнение на задачите, чийто срок е 31 юли т. г., посочват от просветното ведомство.


Забавяния по процедури могат да доведат до 70 млн. лв. загуби


Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев обяви пред депутатите от образователната комисия, че има "голям риск" от загуба на част от 350 млн. лв., с които ще се финансира изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Причината - заради забавяния по различни процедури, спиране на обществена поръчка и съдебни обжалвания, може да се стигне до неизпълнение на междинните цели към края на 2018 г., а именно 30% от средствата да бъдат усвоени. В такъв случай максималният размер на загубите ще бъде 70 млн. лв., посочват от просветното министерство. Това значи Брюксел да не възстанови парите и те да бъдат платени от националния бюджет.


Към момента за оценяване на кандидатстващите за финансиране 44 проекта предстои сключване на договор с италианската фирма "Прогетти плант", която е получила най-висока оценка при първия конкурс за избор на оценители. Фирмата печели дело във Върховния административен съд, след като конкурсът, при който е избрана, е прекратен по времето на служебния министър проф. Николай Денков с мотив, че не са предоставени всички документи, след което е стартирана нова процедура.


Решението на съда в полза на "Прогетти плант" е от 22 юни т.г., а ден по-късно образователното министерство като възложител е обявило решение за избор на фирмата за изпълнител на оценяването. Ако то не е обжалвано в съда в срок от 14 дни, договорът следва да бъде сключен и да се върви към оценка на подадените проекти. Едва след това ще бъдат сключени договори за изграждане на центровете.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Щом ни спират еврофондовете за наука и образование, да напускаме този ЕС. Да последваме Великобритания. Англичаните винаги са били умни.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Щом ни спират еврофондовете за наука и образование, да напускаме този ЕС. Да последваме Великобритания. Англичаните винаги са били умни.
  —цитат от коментар 1 на Dоауnар


  а защо да не последваме останалите 27 и като начало да преследваме всяка крадлива калинка , пък била тя и реформаторка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2985 Весело

  Една от мерките е Управляващият орган (УО) на програмата да бъде самостоятелна структура към образователното министерство, с което да се постигне разделение на властите, т.е. на министъра да не е подчинено и управлението на средствата, и тяхното усвояване....Че какъв министър ще е тогаз този министър.Един български министър не управлява ли и не усвоява ли-не е български министър.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Става въпрос за 133 договора по процедури за подбор на проекти и 15 заповеди за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 338 676 352.85 лв."
  и да припомним за какво става въпрос всъщност
  "С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образование Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В средата на януари "Дневник" писа, че по програмата ще има забавяне на усвояването на средствата с месеци заради съществени промени в процедурите за кандидатстване, направени по незаконосъобразен ред от МОН. Тогавашният вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев поиска от Кунева или да спре процедурите, или да ги удължи, което и стана. БСП пък предупреди, че е възможно спиране на средства заради отрицателен одит, който бил крит от управляващите.

  По програмата се финансират и проекти в училищното образование като "Твоят час". В първата му фаза се планираха 140 млн. лева за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения."
  грабеж

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  М. Кунева е проклятие за българското образование.

  Я. Такева - също.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Весело

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  Гаварит Масква...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Държавна политика. Точка. Поне на този етап. Но тези, които ощетиха българската наука, ще си понесат последствията.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":Гаварит Масква...
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Гаварит Меркел.С цел българите да сме бедни и зависими от либералите в ЕС, последните непрекъснато налагат Боко Борисов а той с тяхно одобрение - такива недоразумения като Кунева, Павлова, Бъчварова, Криста Стрина Георгиева и други ,защото бил "öбещал" сме стабилни, т.е. бедни - колкото дадат от ЕС, дадат. И за НДК скандала пак Москва е виновна сигурно.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Чета и се чудя либералите от това ли получават оргазъм?

 10. 10 Профил на Eд
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lemmy":

  Да, същите хора, които се борят за тези пари оргазмират, когато България ги загуби. Какво четеш за бога?

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Някой да знае колко пари от еврофондове има в първия български частен сателит?

 12. 12 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Гневно

  И за всичко това наградиха бившия дългогодишен секретар на министерството като го направиха министър. Иде ми да извикам с пълно гърло "Машалла"!

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  .... при липсата на конкурсното начало (без състезателен елемент - директно предоставяне) няма нищо чудно, че получаващите (че и “управляващите) са го ударили през просото!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Но това не може да бъде вярно? Нали боце каза, че само на БСП им спират фондовете, а на гроб - никога. Защо се опитвате да клатите стабилността на мутрите?

 15. 15 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ... "Заради констатирани нарушения, сред които и свръхконцентрация на власт в ръцете на образователния министър, по времето когато на поста е Меглена Кунева"...

  Лична отговорност - КОГА?

 16. 16 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  То само с крадене не става. От ЕС искат и резултати, а като се краде няма как да има резултати. Освен образование, голямо рязане ще има и в Транспорт, Околна среда и Земеделие. То не беше крадене, не беше чудо. Тия хора явно си търсят белята и нов народен съд. Първи в групата ще е Тиквун с неговите 2 млрд.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  Утре ще станат 200 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  И в тези програми и при НДК всичко може да се опише само с една дума - КРАДЕНЕ. Или както Доган го нарече "разпределяне на порциите".

  Това е предупреждение за ББ, почне ли ЕС да спира пари до предсрочните избори не е далеч. И политическата боя зад която са се скрили някои не може да излъже Брюксел. С Орешарски веднъж вече го минахме този урок но явно някои не са си направили изводите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  Толкова са образовани и интелигентни,че могат да загубят парите за "интелигентен растеж"?!

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3400 Гневно

  ОГРОМНИ пари и с тях може да се направя чудеса! Достатъчно е само като основен критерий да се постави ефективността и полученият полезен ефект, не "усвояването" /разбирай краденето/ и изсипването накуп на пари за псевдомодерни кухи проекти.

  Имаме такива хора, достатъчно е да се видят тези които редовно печелят златни медали от олимпиади въпреки мизерните условия в които са поставени, има още много такива. НО... те не са на управленските равнища, там горе се е бетонирала политико-чиновническата номенклатура, провалят ВСИЧКО до което се докоснат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Майтап, ама пълното спиране на фондовете за наука ще бъде изключително положително за самата българска наука. Жизнено необходимо е да се орежат поне 50% от щатовете в университетите и минимум 70% в БАН. Докато в университетите не схванат, че като промотират единствено роднини и гъзолизи и че не може половината курсове да имат повече преподаватели отколкото студенти, милиарди да се изсипват няма никакъв смисъл.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  Точно така и Путин, а може би Тръмп, ще ни даде още повече за наука:)

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 338 676 352.85 лв.
  ========
  Това е един вид брюкселски петилетен план. На соц пленумите , едно време правиха така ......и после се чудиха как да вакърпват края им......
  На дребно да те приемат тези пари .....не на едро !
  Иначе "там горе на небето кръжат много лешояди"......
  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  [quote#8:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  А Путин кой "добър" началник ще ни наложи или да питанме Решетников, кой е наред след др.Радев?

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#23] от "Стоян":

  Споделям, няма как харченето на всякакви пари в науката, наши, европейски и какви да е, да бъде ефективно докато не се уволнят търтеите - ще припомня оценката на Дянков за феодалните старци в БАН.

 28. 28 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Боце буксува с фондовете. Къде е Куковицата-реформаторка, която надроби попарата, за да я изсърба.

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Еххххх а оттук може да се краде повече и от магистралите, за справка Финландия. Само че герберята са тъпи като гъбени спори и не знаят как.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":
  Да не си и ти англичанин, писаното от тебе изглежда "умно"?

 31. 31 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков - Системен нарушител":
  Москва и по-точно Сталин и СССР са разрушителите на 3-тото българско царство! Ако това ти е малко като престъпление, има още: СССР силово наложи в страната чужд на българите съветски режим, раздели бъгарите на правоимащи и простосмъртни, отучи бъгарина от труд и когато му свършиха на СССР ресурсите изостави България на произвола на съдбата. Добре че беше Европейския съюз да ни спаси.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Обещаването не е като даването. По принцип първо се зарибява, след това е риболова. При нас първо ни зарибяват, след това ни пускат да се давим. Преди три години спряха плащанията по договорирани строителни обекти за 2 млд лв. Това доведе до загуби от още 2 млд. Сега имало договорирани 300-400 млн, ама отказват да ги осребрят, заради незнам какво си. Колко ще са щетите от тази "операция"? Щети, щети, щети, колкото щеш, плюс един млд за т. н. членски внос. Някой дава ли си сметка за какво става дума? За всичките тези пари си има подписани договори. Явно еднопосочно действащи, защото нашите нямат никаква защита. Ето пак Кунева е виновна и ще и запишат още един млд към 20-те милиарда щети от реакторите. Кунева е феномен, тя е гений!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Да ти дават пари и да не можеш да ги вземеш, това е върхът на малоумието.

 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Ако Пръмова е персонално отговорна решението Управляващият орган да не бъде отделен като самостоятелна структура към министерството, да понесе отговорност; и тя да не е единствено морална, разбира се. Но ако е скрито зад колективно решение, напр. на Мин. Съвет... просто за пореден път бълг. граждани ще плащат за тарикатлъка и алчността на управляващите.
  Да, червената кукувица снесе яйца не само в синьото гнездо. Борисов е длъжен да даде обяснение по този "пример" за усвояване на евросредства.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  "Да, червената кукувица снесе яйца не само в синьото гнездо. Борисов е длъжен да даде обяснение по този "пример" за усвояване на евросредства."
  До коментар [#34] от "Bramasole":

  Боко ще каже, че реформаторите са виновни, щото те му я набутаха.

 36. 36 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  Брисов не се дърпаше много да приеме службогонците, част от РБ в правителството - осигури си и тяхната подкрепа, и раздорите вътре в Блока. Това е минало, надявам се всеки от политиците да си е направил изводите, а Пръмова за в бъдеще да се изявява единствено в някой квартален пенсионерски клуб.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 37. 37 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  Брисов не се дърпаше много да приеме службогонците, част от РБ в правителството - осигури си и тяхната подкрепа, и раздорите вътре в Блока. Това е минало, надявам се всеки от политиците да си е направил изводите, а Пръмова за в бъдеще да се изявява единствено в някой квартален пенсионерски клуб.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 38. 38 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 560 Неутрално

  По принцип тези пари са искани от ЕС за да бъдат разграбени. Целите, които декларира Меглена Пръмова с тези 4 научни центрове на "върхови" (смях!!!) технологии със САМО 70 учени (още по-голям смях!!!) са, направо от началото е ясно, неизпълними. Та даже и ЕС да бяха дали тези не знам си колко милиона, даже да не крадяха от тези милиони, пак нищо нямаше да излезе. Просто в България няма 70 учени от такъв ранг, та да водят световните тенденции в науката и/или технологиите в която и да е полезна област. Всичкото племе на БАН е или безнадеждно остаряло, или е на много ниско ниво, или е пригодено само да пишурка статии - некадърни са. В университетите пък е направо плачевно. Всичко което беше кадърно, се изнесе. Останаха ... хайде да не казвам, че ще ме баннат. Некадърни са, но пък уста за лапане - метър на два.
  Та ЕС да си прибира парите - всичките, и да ги използва в нормални развити страни за по-полезни работи.

 39. 39 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#23] от "Стоян":

  "Жизнено необходимо е да се орежат поне 50% от щатовете в университетите и минимум 70% в БАН."
  Ако за БАН пишеш "100%" бих се съгласил.

 40. 40 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  "Имаме такива хора, достатъчно е да се видят тези които редовно печелят златни медали от олимпиади въпреки мизерните условия в които са поставени"
  Братчед, това са ученици, които после не остават в България. Нямате никакви "такива хора" в България.

 41. 41 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 560 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/09/2896491_ucheni_ot_ban_se_oplakvat_ot_nerednosti_pri/

  "В медиите вече има информация, че по програмата ще бъдат направени проекти за реновиране на софийските минерални бани в "Овча купел" и Горна баня,"
  Ето една много полезна идея за използването на тези пари, вместо да бъдат разграбвани от феодалните старци.

 42. 42 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 560 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/08/2931220_ucheni_ot_ban_iskat_otstraniavaneto_na_svoi_kolega/
  " искане на студенти да бъде отстранен доц. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) на академията. Причината - множеството лъженаучни твърдения на доц. Филипов за неидентифицирани летящи обекти и извънземни на Земята, които той правел в медии в последните години."

  S tova se zanimavat s BAN.

 43. 43 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Решим съм да правя и аз един такъв център, до вилата има празна поляна.

  Къде да подам документите за парите?

  Петиция Образование в полза на ученика, а не на чиновника (провал на наредбата 2016/2017)
  https://www.peticiq.com/stats.php?id=174861

  Панагюрски учители с открито писмо за поредните безумия (прогнозата за провала)
  http://akademika.bg/2016/08/ %d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%8e%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%81-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b7%d0%b0/

  А заповедите от вчера със срок днес идвали обикновено с подписа на главен секретар г-н К. Вълчев.

 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2057 Весело

  Щом ни спират еврофондовете за наука и образование, да напускаме този ЕС. Да последваме Великобритания. Англичаните винаги са били умни.
  —цитат от коментар 1 на Dоауnар


  Благодаря за съвета, г-н Путин! Разбирам Вашия интерес. Не знам само защо пишете в първо лице. Да се чете: "да напускаТе този ЕС"

 45. 45 Профил на morning
  morning
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#15] от "parcaleste":

  Никога:-(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK