Кметовете на общините ще решават дали да интегрират бежанците

Деца играят в центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча Купел"

© Надежда Чипева, Капитал

Деца играят в центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча Купел"Правителството прие наредба за интеграция за бежанците, след като предишната беше отменена от служебното правителство по искане на президента Румен Радев на 31 март. Новата наредба, както и старата, предвижда процесът на интеграция да започва със сключване на споразумение в което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено убежище или международна закрила доброволно заявяват своето желание.


От документа се разбира, че цялата инициатива ще имат кметовете. Те ще решават дали да се включат в интеграционната програма. Кметовете трябва да подадат заявление за за сключване на споразумение за интеграция пред Държавната агенция за бежанците. В него трябва да посочат с колко бежанци желаят да сключат споразумение, както и информация за общината и предвидените мерки за интеграция. Чужденците желаещи да се възползват от програмите за интеграция трябва да заявят това по време на кандидатстване за статут или до 14 дни след получаването му.


Кметовете на общините трябва да организират приемането и да оказват съдействие за жилищното настаняване на чужденеца и членовете на неговото семейство, да ги впишат в регистъра на населението, да им съдействат за издаването на лични документи и пред бюрото по труда, да организират разработването на интеграционен план за дете, за член на семейството на чужденеца и т.н. Кметовете дори трябва да предоставят "възможност за практикуване на спорт и за спортна изява". Тяхна отговорност е контролирането на изпълнението на споразумението за интеграция, което ще става в специална интеграционна книжка.
В договора за интеграция трябва да бъдат включени конкретни дейности за интеграция по отношение на образование, заетост, обучение, жилищно настаняване, здравеопазване и социално подпомагане, и социални услуги. Споразумението за интеграция ще се сключва за една година с възможност за еднократно удължаване с още една. Ако чужденецът трайно се премести в друга община ще губи възможността да получава помощи, но ще може да сключи договор с кмета на новата община за остатъка от периода.


Споразумението за интеграция ще се прекратява и ако чужденецът е осъден с лишаване от свобода, отнемане на статута за закрила и "при настъпване на обстоятелства, които водят до невъзможност за изпълнение на споразумението". Кметът едностранно ще може да прекратява споразумението, ако чужденецът системно нарушава обществения ред и не изпълнява задълженията си по споразумението.


Чужденците подписали споразумението ще се задължават да запишат децата си на градина или училище, да приемат предложена им подходяща работа или включване в програми за заетост и да ходят на обучения по български език. Освен това интегриращият се чужденец трябва "да полага усилия за интегриране в местната общност и да зачита нейните традиции и обичаи, да спазва законите и правовия ред и да бъде лоялен към българската държава и да не уронва с действията си престижа и достойнството на българския народ".


Бежанците ще имат право и на безплатна медицинска помощ, енергийни и други еднократни помощи.


От Министерски съвет уточняват, че мерките по интеграция ще се финансират от европейски фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране.


Мерките и дейностите за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила след преместване или презаселване се финансират по фонд "Убежище, миграция и интеграция".


По отменената наредба нямаше започнал процес на интеграция на нито един бежанец. До отмяната и се стигна след отказ на местните власти в Елин Пелин и Белене да регистрират адресно бежанци и протести на местните. До началото на април само 40 бежанци бяха изявили официално желание да се заселят в България пред властите.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Кметовете означава избирателите им, иначе няма нов мандат. А като гледам настроенията май клетите ще си седят по центровете (както и трябва да бъде- нямат работа в България)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Много сълзлива снимка сте сложили...
  А защо не това?:

  http://bultimes.com/prishaltsite-predi-da-stanat-bezhantsi-snimki/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Значи, най-добре е Фъндъкова да покаже как ще се прилага тази наредба на практика. То така и така бежанците са най-вече около Лъвов мост

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Циганите не успяваме да интегрираме в голям процент десетилетия и дори векове наред (макар че по времето на Княжество, Царство България и при НРБ не съм чел и чувал за големи техни изстъпления, както в последните 28 години, и преди 1878 г., а когато е имало такива, държавата се е намесвала с цялата си тежест), та какво остава за бежанци и мигранти. Общините трябва да заемат твърда и ясна позиция по въпроса.

  У нас би следвало да останат да живеят единствено и само хора, които спазват нашите закони, правила и споделят нашите културни ценности, съответно и говорят български.

 5. 5 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 299 Неутрално

  " Кметовете дори трябва да предоставят "възможност за......" - всичко ли трябва да правят кметовете за тези готованковци, то за това трябва да оставят всичката си друга работа и да се съсредоточат върху тези ....... и не е ли прекалено много - жилища, документи, спорт , образование , здравеопазване социална дейност, то остава и по едно фелацио да им извърти кмета, ами то за българите няма жилища и услуги , аман от евро.......ски приумици, прехвърлени на местна почва...

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Правителството прие наредба за интеграция за бежанците, след като предишната беше отменена от служебното правителство по искане на президента Румен Радев на 31 март. Новата наредба, както и старата, предвижда процесът на интеграция да започва със сключване на споразумение в което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено убежище или международна закрила доброволно заявяват своето желание.

  Интересно, аматьорите които се подвизават като правителство дават ли си сметка какво въобще предлагат? Ами да дават възможност на кметовете да водят и външна политика, защо не и да обявяват война ако им кефне? Кметовете на малките села и сега си водят самостоятелна политика по адресна регистрация на гласоподаващи единици - няма да конкретизирам етносите. Държавата предоставя убежище на някого защото отговаря на необходимите изисквания. От този момент в нормалните държави насочват човека къде да се установи и местната администрация трябва да изпълни своите задължения а не да дискутира - ,,искам не искам ".

 7. 7 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Първо да се уточнят понятията:"бежанец", "мигрант" и "нашественик". На бежанците трябва да помагаме. Човешко е. Мигрантите имат право да направят най-доброто от живота си. Но да си преведат дипломите, да потърсят работодател, да влязат легално и са добре дошли. Нашествениците се отблъскват. А който не прави разлика между тези три групи и паушално ги нарича "бежанци", върши престъпление спрямо бежанците!

  Мърфи е оптимист!
 8. 8 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Заглавието на статията е неправилно.Не може кметовете да решават дали да интегрират.Те са задължени да приемат и съответно приложат изискванията за страната,както и за българите.Еднолично няма защо да се нагърбват с непосилна задача,защото не са компетентни по всичко,но има кметство с персонал. Кметът не е пъдар за да следи бежанците.Той уведомява съответните органи за извършените действия по приемане на бежанците. Има ли заявени свободни работни места той тряБва да приеме и е задължен да съдейства за реализация при необходимия ценз и трудов навик.

  mihala
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 884 Неутрално

  От тази политическа клика,тези набедеби държавници неможе да се очаква друго.
  Както "държавата" абдикира от образованието и правосъдието,така абдикира и от отговорността към тези хора.
  Жалка карикатура на европейска държава е съвремена България!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Изниква въпросът, кой носи отговорност, ако един кмет приеме за интеграция бежанец мюсюлманин и същият този бежанец изведнъж изпуши, убие на улицата 5-6 души с "аллах акбар" и се самоубие? Кметът ли ще носи отговорността /все пак той е приел бежанеца/, интеграционните власти ли, полицията ли? Отново ще има прехвърляне на топката по подобие на наводненията с язовирите, смъртния случай в тунела преди месеци. Всички си прехвърлят топката - единият не видял, другият не чул, третият не разбрал. И накрая жертвата виновна. Затова трябва да е ясно - кметът ще носи някаква отговорност, ако приеме бежанци и те станат престъпници?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Не останаха българи

  Гледайте какво правят Словакия, Полш, Унгария, Чехия

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Това престъпление към загиващата ни държава и изчезващата нация

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Весело

  Предлагам не кметовете, а Сорос и неговите охранени хора да решават това! :D Кви са тия кмеове бе? Да не са ги избирали на свободни избори? Един е Сорос, и всички трябва да му се кланят! И да изпълняват безпрекословно всяка негова хрумка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  И аз искам безплатно жилище, здравеопазване и курсчета, къде да подпиша?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И как ще ги интегрират бежанците от Ирак, Сирия, Пакистан, Афганистан, Либия, Мароко, Тунис, Египет, Сомалия като те не могат да се интегрират в българското общество. Ако искаме да ги интегрираме, първо премахваме Конституцията и я заменяме с Шериата, разрешава се смъртното наказания. Второ за невернеците, тези които не вярват на Исляма, се въвежда екстра данък. И се премахва демокрацията, въвежда се отново монархията, като царя е с доста власт, повече отколкото има премиер-министъра сега.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Единственото решение за бежанците, е да бъдат пратени обратно в държавите, на които са граждани, или в трети държави, в които за продължителен престой нямат изисквания за виза. За сирийците примерно, могар да ги екстрадират в Дамаскус, важи като сигурен град. За йеменците, може би има за тях трета държава. Целият Йемен се намира в гражданска война между шиитите и сунититите, тоест на религиозна основа.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Гледай някой ден ти да не потеглиш не дай си Боже като бежанец по чуждите държави. Тези хора мислили са някога че ще им сринат домовете в гражданска война ? Хората от Сараево мислиха ли някога, че в края на 20 век градът им ще бъде разрушен от война ? А тези от Донбас че в 21 век ще трябва да напуснат домовете си ? С каквато мярка мерите, с такава ще ви бъде отмерено, е казано в Евангелието. Но някои големи патрЕоти и христиЕни не са запознати с този аспект на християнството.

 19. 19 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Уважаеми г-да от Дневник ! Вече не мога да не се присъединя към мнението на един ваш бивш форумец - Стюпид Американ, че напоследък започнахте да толерирате езика на омразата и вулгарността във форумите по отношение на бежанци и малцинства. Да наричаш някого "човекоподобен", "чернилка", "рязани" само защото е от друг етнос или религия и мнения с такива епитети да висят по форумите, намирам за недопустимо за която и да е медия, но особено с медия като вашата с претенции за такава с демократични позиции и ценности. Реагирайте на подобни мнения, докато форумите ви по тези теми не са заприличали окончателно на патрЕотичен бардак.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4145 Весело

  " До началото на април само 40 бежанци бяха изявили официално желание да се заселят в България пред властите."

  Радетелите за чиста нация,приятелите на Динко и Перата,подпалвачите от Белене!
  Помислете малко около това.

  klimentm
 21. 21 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#19] от "antonio_vivaldi":


  " До началото на април само 40 бежанци бяха изявили официално желание да се заселят в България пред властите."Радетелите за чиста нация,приятелите на Динко и Перата,подпалвачите от Белене!Помислете малко около това.
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  споко, ние сме мултикултирен бардак.

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#5] от "it4":

  бежанците не са цигани ,в много случаи сирийците са с много добро образование ,интелект и професии , не говорим за маргиналите от Талибания

 23. 23 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#5] от "it4":

  бежанците не са цигани ,в много случаи сирийците са с много добро образование ,интелект и професии , не говорим за маргиналите от Талибания

 24. 24 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 399 Неутрално

  но 500 години турският ботуш ни е клал, няма прошка затова, приеми го, проумей го. нарича се аретипна нуминозна памет. и тук мултикултурните квази парадигми, не важат.
  за българина, кръстът е оцеляване, много сте назад с проучванията.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4145 Весело

  До коментар [#24] от "еко":

  И колко време продължава болеста аретипна нуминозна памет(предполагам искал си да кажеш архетипна,но си изтървал някак си буквата) и подлежи ли на лечение?

  klimentm
 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Кметовете да си опичат акъла, преди да решат дали да приемат "бежанци".
  Работата на кмета е да се грижи населеното място, после да обгрижва пришълци.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK