Парламентът одобри на първо четене единни критерии за професори и доценти

Парламентът одобри на първо четене единни критерии за професори и доценти

© Асен ТоневПарламентът прие на първо четене минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност. "За" поправките в закона за развитието на академичния състав, чиито вносители са ГЕРБ и "Обединените патриоти", днес гласуваха 110 народни представители, девет бяха "против", а 68 се въздържаха.


Текстовете въвеждат критерии по обективни показатели за кандидатите за професори, доценти и главни асистенти, както и за образователно-научна степен "доктор" и за научна степен "доктор на науките". Те повтарят законопроект, който бе приет на първо четене от 43-ия парламент, но не бе обсъждан на второ четене, тъй като бяха свикани предсрочни парламентарни избори.


След закриването Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. университетите сами разписват процедурите и критериите за хабилитиране. Така според опозицията се е стигнало до увеличаване на броя на хабилитираните лица. Според председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) разликата в числата не е голяма, но промените са важни, за да върнат доверието в системата.
Днес на първо четене се прие кандидатите за професори, доценти и главни асистенти да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Към тях университетите ще добавят допълнителни критерии. Оценяващ ще бъде научно жури, което според БСП трябва да се избира на случаен принцип.


На първо четене депутатите одобриха и процедура за проверка за плагиатство, която ще се прави от научното жури, както и от ръководствата на университетите и академиите. От думите на депутата от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов се разбра, че между първо и второ четене ще се водят преговори с академичната общност проверката за плагиатство да се прави от постоянно действаща комисия.


Парламентът отхвърли законопроект на БСП за увеличение на заплатите в Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия (ССА) чрез обвързването им с размера на минималната работна заплата. Според депутата от левицата Стоян Мирчев учените в България са пример за работещи бедни и са нужни базови финансови нива, за да бъдат задържани младите учени в България. Той определи отношението на управляващите към науката като геноцид. Милена Дамянова от ГЕРБ обясни, че ректори са против увеличението на заплатите, което щяло да доведе до увеличение на таксите за обучение на студенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Любопитно

  А атестация на нароилите се доценти и професори по игнатовия закон ще има ли?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  Не става ясно дали званията (професор, доцент) съгласно идеята на тази промяна стават институционални или остават национални. Например, ако доцент от университета в Х... иска да премине на работа да речем в Софийския Университет, дали статусът му като доцент (хабилитирано лице) е въпрос на договаряне или се запазва?
  В САЩ е първото, професор в един университет може да се наложи да започне от равностойното на главен асистент в друг, в случая за лицето най-важни са възможностите в научната област, ранга на институцията, и , разбира се, възнаграждението.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Весело

  Това е гавра с професор Вучков.И той в единен строй с останалите професори.Нечувано.

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 708 Неутрално

  айде пак се върнахме в началото...
  лустрация? кога? хващаш който и да е списък на професорите и поне 50% са чангали. от останалите - поне 30% мълчаливци.
  да му таковам таковата, първото нещо, което се разтури беше образованието, не т.н. "ткзс-то" или което и да е материално нещо. 30 годин като произвеждаш боклук - накрая му плащаш заплатата, после и пенсията!


 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Професор и доцент не са доживотни звания, а длъжности според закона за развитие на академичния състав. Според правилника на ВУЗ-а на тези длъжности се назначават за определено време лицата, които имат научно-образователна степен доктор и/или научна степен доктор по....
  Ако направим аналогия с казармата, един лейтенант/доктор/ може да бъде назначен временно за командир на взвод/доцент/ или за командир на рота/професор. След изтичане на договора лицето остава обикновен доктор.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  То в парламента всичките едни компетентни.

 7. 7 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Цитат от статията: "На първо четене депутатите одобриха и процедура за проверка за плагиатство, която ще се прави от научното жури, както и от ръководствата на университетите и академиите. От думите на депутата от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов се разбра, че между първо и второ четене ще се водят преговори с академичната общност проверката за плагиатство да се прави от постоянно действаща комисия."
  Коментар: Съществува компютърна програма за плагиатство. Пуска се и толкоз!

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Благодаря за разяснението. Един въпрос свързан с практиката на уредбите, реално има ли случаи когато професор губи това звание/ длъжност в резултат на реорганизация или преназначаване в рамките на един университет?

 9. 9 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Не става ясно, да. Би следвало при преместване, процедурата за хабилитиране да започва от нивото "главен асистент", ако не става дума за обявен конкурс за хабилитация /съответно "доцент" или "професор"/, сиреч съответната академична длъжност да е на нивото на институцията. Аз съм "ваковски" професор и се пенсионирах като такъв, макар, че смених три пъти работното си място. При сега действащата система това "национално достояние" не върви.

 10. 10 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не става ясно дали званията (професор, доцент) съгласно идеята на тази промяна стават институционални или остават национални. Например, ако доцент от университета в Х... иска да премине на работа да речем в Софийския Университет, дали статусът му като доцент (хабилитирано лице) е въпрос на договаряне или се запазва?
  —цитат от коментар 2 на daskal1

  И така, и инак, и другояче.
  По сегашния закон от 2010 г. доцент и професор вече не са звания, а длъжности и важат само за университета, в който са придобити.
  Обаче лицето може да се прехвърли от един университет в друг със запазване на длъжността си, без конкурс, т.е. има елемент на договаряне и признаване.
  Обаче лица, станали доценти и професори преди 2010 г. се ползват от стария ред, т.е. званията им са валидни в цялата държава.

 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Аз пък мисля, че по-важна методиката на обучението и резултатите от нея, а не толкова дали е написал 5 или 8 книги в кариерата си. Ще дам и пример. В университета имахме двама лектори по два близки предмета, от които единият научно предхождаше другия.
  Първият ни лектор не беше на щат, а гост лектор. Той е много известен в България в своята област, ходил е на много конференции, професор, но от по-младите. Неговата преподавателска методика беше като при разговор между приятели. Той даваше примери и ни питаше какво мислим. Каква е целта на това нещо, какво означава. Караше ни да си размърдаме мозъците в главите. Не диктуваше, не четеше от стари пожълтели листи. От него аз научих и запомних може би около 90 % от преподаваното. Той ни караше да мислим, а не да пишем като пишещи машини и да зубрим като компютри.
  След това ръководството реши да го смени за втория предмет по неясни причини. Сложиха ни един доцент от университета. Ама той абсолютен дървен философ. Чел не знам си колко книги, имал огромна библиотека, знаел много, ама никакъв подход към студентите. През повечето време диктуваше от едни стари жълти листи като картечница и едва 5 души сварваха да напишат словото му. На неговото мнение не се противоречеше - щом той каже, че черното е бяло, значи е бяло. Слушаш и не спориш. Ако само се обадиш, започва една тирада в стил проф. Вучков. Изпитите при него бяха много зубрене и писане. От неговите лекции не научих и 5 %. Почти нищо не запомних.
  Ето това виждат студентите - кой преподавател ги учи да мислят и кой ги учи да пишат диктовки със зубрене. Това трябва да се гледа, а не кой преподавател колко книги прочел и колко книги написал.

  Ще ви кажа един виц. Професор по медицина преподавал на студенти. Учил ги как да разпознават болестта по урината. Потопил пръст, облизал го и казал, че това е урина на здрав човек. После дал нова проба и помолил някой доброволец да опита. Никой не искал, само един младеж се престрашил. Бръкнал, опитал и казал, че урината е на болен човек. Професорът отговорил:
  - Браво, колега. Урината наистина е на болен човек, пиша ви шестица по медицина, но двойка по внимание. Защото аз бръкнах с показалеца и облизах средния си пръст, а вие бръкнахте в буркана и облизахте един и същ.

  :)

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И още нещо - заплатите. Разликата между възнаграждението на "доцент" и "професор" е незначително, докато между "доктор" и "доктор на науките" на места е почти пет- шест кратна. За да издържам семейството си и някакво битийно "ниво" трябваше да работя на две-три места допълнително /на хонорар или по съвместителство/. Това убива научните приноси и свежда ролята на професора до "въвеждане" на студентите в някаква наука. Пдобно състояние е загуба на личен и обществен потенциал, което Бг не би следвало да си позволява.

 13. 13 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nimart":

  Преди много години опитът ми да изведа на "чиста вода" един плагиатстващ мошеник завърши в съда с гръм и трясък - не можем да докажем плагиатство. При сравнителен текст от 25 страници, където кандидатът "краде" от десетина автори дума по дума. Тогава имше една приказка "Куче влачи камион"! И сега продължава...

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lou":

  Има го и един допълнителен момент, има прекрасни изследователи които са лоши преподаватели (не става въпрос за случая описан от вас). Както казваше на шега един такъв колега от МИТ, "университетът е прекрасно място ако не бяха студентите" :-).
  И днес системата не реагира гъвкаво на разделение на научните кадри в "приоритетни изследователи" и "приоритетни преподаватели", подходът си остава в измеримите "научни резултати", макар че няколкогодишни негативни оценки на преподаването от студентите водят до мерки от временно-дисциплинарни до освобождаване за по-слабите изследователи. Тези които носят сериозни пари по договори си ги кътаме поради промените във самофинансирането по договори като основен източник на университетския бюджет (за големите университети е над 80%, докато учебните такси са 12-15% от приходите) , особено по време на и след кризата.

 15. 15 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#13] от "ИванКар": Да, съществува компютърна програма, с която се регистрира плагиатство. А иначе правосъдието в Република България е друга тема...За съжаление! Но зависи и от нас, нали!

 16. 16 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Професорите от 2010 определят правилата в унитата. Кой колко и какво заслужава. Неизгодните лично на тях ги изхвърлят от системата. Какво ли ще се промени сега, след като същите тези хора вземат решенията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK