Иван Костов призова българските провокатори да намалят децибелите си към Македония

Иван Костов

© Надежда Чипева, Капитал

Иван КостовНационалният ни интерес е да имаме сигурни и благоденстващи съседи. Затова трябва да приветстваме и да сме готови да подкрепим амбициите на новата власт в Скопие за членство в евроатлантическите съюзи." Това пише в своя позиция бившият министър-председател Иван Костов (1997-2001 г.), публикувана в mediapool.bg. По време на мандата на Костов, през 1999 г., бе подписана съвместната декларация с тогавашния премиер на Македония Любчо Георгиевски, а на базата на този документ е подготвен договор за добросъседство между двете страни, който се очаква да бъде подписан на 2 август. Костов припомня, че такава е била през 90-те принципната позиция на Гърция спрямо България.


Във външнополитически план правителството на Зоран Заев, с подкрепата на парламента, трябва да разреши всички проблеми със своите съседи, за да изпълни изискванията на НАТО и критериите от Копенхаген на ЕС, смята Костов. Според него източник на тези проблеми е налаганата при управлението на Никола Груевски доктрина за македонизма, създадена от Коминтерна и поддържана от Кремъл, а нейните претенции към съседните страни са недопустими. Освен това доктрината е чужда на албанския етнос и на другите малцинства в страната.


Отказът от македонизма е труден и ще изисква време, заради насажданата вече на няколко поколения негова идеология, коментира Иван Костов. Според него македонизма пречи да бъдат уредени вътрешноетническите отношения, да бъде решен спорът за името и да се постигне споразумение с България. Той смята, че за да бъде преодоляно това наследство, е нужно национално съгласие. "Отвън подкрепата от България е необходимо, но недостатъчно условие; нужна е подкрепа от съседните страни, без намеса и опити да се диктуват решения. Най-важни са подкрепата от НАТО и ЕС и отворената перспектива за членство", написа Костов.
Според него първият проблем, който трябва да бъде решен, е да се гарантира постигнатото в Охридския рамков договор от 2001, който гарантира досега етническия мир в страната. "И сега следва да има готовност да подкрепи всеки напредък в по-нататъшно уреждане на вътрешноетническите отношения, при условие че се постигне с широк консенсус в парламента. Както се вижда от последните конфликти в България, те стават заплаха за етническия и религиозния мир, когато в тях се включи мнозинството. Същият е рискът в Македония", смята Костов. Той е на мнение, че това следва да бъде позицията на България в НАТО и ЕС. "За да покажем зрялост и разбиране на проблемите, трябва да подкрепяме на първо място баланса с интересите на мнозинството. Това означава да настояваме то да получи своите гаранции; да се противопоставим на опитите от Тирана да диктува план на Македония; да сдържаме непремерените европейски отстъпки на албанското малцинство", написа Костов.


Въпросът за името на страната следва да бъде решен на второ място, защото названието определя позициите, претенциите и мястото на страната на картата на Европа, според бившият премиер. Според него в интерес на България е да подпише споразумение със стабилни власти, способни да го изпълняват и да имаме съгласувана политика със евроатлантическите ни съюзници и с гръцките власти.


"От трите проблема най-лесен за решаване изглежда този с България, но според мен той следва да бъде решен последен", написа Иван Костов и припомня, че България е имала най-висока отговорност към Македония от самото ѝ отделяне от Югославия. "Не е препоръчително София да е първата, която да авансира подкрепа за правителството в Скопие, особено преди то да предприеме необходимите действия, и то не само в отношенията си с България, а за решаване на другите два проблема, смята Костов. Според него авансирането може да засили антибългарските нагласи, които Югославия, а в последните години ВМРО-ДПМНЕ са насадили сред етническото мнозинство.


Сега България е с много силни позиции пред страните от Западните Балкани: с принципната си позиция през годините на разпадането на Югославия, като страна-член на НАТО и ЕС, с общата си история и култура с Македония, с авторитета си на вдъхновител и радетел на албанското възраждане, смята Костов. Според него има някакъв незначителен риск за нас в антибългарските нагласи, които могат да се изживеят с времето. Костов припомня, че войните в Косово, в Босна и Херцеговина и конфликтът между албанци и македонци в 2001 бяха спрени и Милошевич бе отстранен с активното българско съдействие.


Нека да преценяваме точно, че сегашната управляваща коалиция в Скопие може да загуби местните избори през есента и това да доведе до изоставяне на курса към европейска и атлантическа интеграция или страната да бъда дестабилизирана отново, предупреждава Иван Костов. Той смята, че трябва да сме резервирани и от това, че бивши служители на репресивната УДБ-а сега са привърженици и една от движещите сили на новите власти.
"И да призовем българските провокатори да намалят децибелите си към Македония", завършва позицията си Иван Костов.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voyko
  voyko
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Всичко това, което казва Иван Костов е правилно, но защо договорът за добросъседство с Македония не е бил подписан още по неговото управление.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Защото Македония не е готова да го спазва дори и сега.
  Ще се подпише, но настроенията в медиите още са отрицателни към България.
  Прав е накрая, че не трябва да ги авансираме.
  Пътят е правилен, но дълъг.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Цялото проруско войнство е вдигнато. Мургавият стар вилиджър Божко Димитров, проруското ченге Кеворкян, севернокорейската ръководителка Нинова, и разните кръгове искат да спънат на всяка цена подобряването на отношенията ни. Нинова ще регулирала отношенията със съседите. Създателите на македонската нация ще ни преподават български патриотизъм.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Посоката за добросъседство е правилна и наистина не бива да се пречи( и от двете страни има сили които ще се опитат да направят това)обаче на Заев ще му е по трудно.

 5. 5 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Дано да има кой да го чуе ,особено за влиянието на Тирана и нашите рубладжии.

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  мен ми се струва, че малко се изсилваме както винаги - не съм сигурен, че самите македонци са узряли за идеята за добри отношения с БГ, и идва малко като да им се предлагаме без да ни искат

  и Бг е крайно време да предяви искания към македония за да получи подкрепа за ЕС - 1-во, 2-ро, 3-то, не голословните '''принципната ни позиция е за'', ама ще видим, имаме интерес там и той трябва да бъде гонен, особено сега, когато сме в позиция на силния

  друг е въпросът дали Боко и лакейте му имат нужните умения за цялата тази работа

 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Много правилно, точно и умерено изказване на Костов, подкрепям всичко, което казва.

  П.п. Дневник, не разбрах как от едно изречение в мнението на Костов (и то последното) вие направихте заглавие? Пак опитвате да жълтеете...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  Со кротце, со благо. И со малце кьотек.

  Да, ама за това трябва да се казваш Андрей Ляпчев.
  Или Иван Костов.
  Но не и Бойко Борисов.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  Викате, плюете по него, ама Иван Костов си е политик от класа!
  Как знае точно кога и за какво да се обади!?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 11. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Стойността на т.нар. русофилство се вижда в отношението към Македоние. Всички те са среищу сближаването на двете държави, т.е. следват принципите на Коминтерна. Едно от обясненията е, че ако припознаем истинския си брат, да не кажем другата си половинка - Македония, можем да разберем, че Русия не е нищо повече от втори братовчед, който се представя като брат само доколкото иска да ни дои. Всички трагедии с отношенията ни на балканския полуостров са организирани и вдъхновени от Русия, за да не се еманципираме от нея и да станем самосгтоятелен фактор. В този смисъл, русофилството е национално предателство, това не е уважение към един друг народ със своя култура.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  Стойността на т.нар. русофилство се вижда в отношението към Македоние. Всички те са среищу сближаването на двете държави, т.е. следват принципите на Коминтерна. Едно от обясненията е, че ако припознаем истинския си брат, да не кажем другата си половинка - Македония, можем да разберем, че Русия не е нищо повече от втори братовчед, който се представя като брат само доколкото иска да ни дои. Всички трагедии с отношенията ни на балканския полуостров са организирани и вдъхновени от Русия, за да не се еманципираме от нея и да станем самосгтоятелен фактор. В този смисъл, русофилството е национално предателство, това не е уважение към един друг народ със своя култура.
  —цитат от коментар 11 на авторът


  Напълно съм съгласен!
  Цялата наша история след така нареченото освобождение от имперска Русия 1878-ма година е поредица от подли удари в гърба от тяхна страна.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Няма лошо да се вслушват някой политици в разумни съвети.

 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Много вярно говори Иван Костов.

  chavo64
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  Викате, плюете по него, ама Иван Костов си е политик от класа!Как знае точно кога и за какво да се обади!?
  —цитат от коментар 10 на Храбър


  И каква по-точно му е класата?! Докато управляваше диктатурата се върна с по-голяма сила от последните години на Тодор Жимков! На това ли викаш "класа"?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Класата му е тази,която любимецът ти простак от село Банкя прочел половин книга у живота си НИКОГА няма да има ! Той ще си остане един селски хитрец !
  Ако не е разбираемо за теб, ще ти го напиша по-просто като за гербераст...?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Николай&Колев
  Николай&Колев
  Рейтинг: 2648 Гневно

  Цялата наша история след така нареченото освобождение от имперска Русия 1878-ма година е поредица от подли удари в гърба от тяхна страна.
  —цитат от коментар 12 на Храбър

  И преди това. Като се почне от думите на Раковски, за подмамените българи, през мръсотиите, сторени на борбата за цъковна екзархия, минем през подлата позиция по процеса срещу Левски...

  С една дума, ние сме в правото си да постъпим с България, както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я смачкаме, да я изтрием от лицето на земята
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2829 Неутрално


  Викате, плюете по него, ама Иван Костов си е политик от класа!Как знае точно кога и за какво да се обади!?
  —цитат от коментар 10 на Храбър

  не съм сигурен, че Костов припокрива българските понятия за политик. Политици са Доган, Баце.
  Костов бедържавник. И май страната ни отново има нужда от него.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2829 Неутрално


  Викате, плюете по него, ама Иван Костов си е политик от класа!Как знае точно кога и за какво да се обади!?
  —цитат от коментар 10 на Храбър

  не съм сигурен, че Костов припокрива българските понятия за политик. Политици са Доган, Баце.
  Костов бедържавник. И май страната ни отново има нужда от него.

 22. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 943 Неутрално

  В коментарите, както винаги под изказвания на Костов, има две направления - 1. Костов е прав, както винаги и 2. Костов е лош, той съсипа България. И двете са резултат на емоции и/или са поръчкови.
  Костов е прав, че трябва да поддържаме сегашното правителство. Още повече, че сме в добра позиция да повлияем на събитията там, макар и косвено. Но ме смущават малко трите му точки, по-скоро приоритетите в тях. Договорът трябвало да се подпише след пълното уреждане на етническите конфликти, и след уреждане въпроса за името на държавата с Гърция. Тези неща могат да продължат още много години, което значи да не подпишем договор в обозримото бъдеще. Което за мен означава, че Костов, малко в не явна форма, застава на позициите на разните "патриоти" и на БСП.
  Дано не съм прав, но позицията му е доста витиевата.

 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 427 Неутрално

  И каква по-точно му е класата?! Докато управляваше диктатурата се върна с по-голяма сила от последните години на Тодор Жимков! На това ли викаш "класа"?
  —цитат от коментар 15 на lz2


  Ами представи си само еднокнижния Бойко Борисов - "Стабилността" като Премиер на България през 1997 и повече мисля не би имал нужда от полемики...

 24. 24 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  На края ще се види кой какъв е и тези,по които е плювано ще бъдат начело. Костов знае какво говори. Не са празни приказки, ако има кой да чува.

 25. 25 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Добре че в ония трудни времена на хиперинфлация и война в Югославия го имаше Костов, само това ще кажа.

 26. 26 Профил на ka2
  ka2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Някои политически лидери да вадят тефтери и да си записват , защото нивото на настоящите лидери е на санитарния минимум...

 27. 27 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  КОстов беше най-добрия премиер, но сега е гладна марионетка на всеки, готов да плати! Като се почне от Цветан Василев, мине се през лобисти за събаряне на валутния борд, и се свърши с американското посолство, което иска ние да си затоврим очите за македония! На всички латени от чужбинабългарофоби напомням условията, поставени пред България-Гърция посика, а БСП подари водите на Места, още преди старта на преговорите за челнстов на България в ЕС! За да преключат същите преговори, нарязахме 1-4 реактор на козлодуй! Никоя страна не е подлагана на отлкова жестоки и унизителни условия за членството си в ЕС< както България! Сега е момента да покажем, научили ли сме урока! А урокът е-коато си в ЕС, можеш да изнудваш и д апсотавяш всякакви условия на другите, за да ги приемат в ЕС! Това го направиха на нас, редно е и ние да се възползваме! Защо да признаваме съществуването на измисления в москва "македонски язик"? Защото таки скат Костов, САЩ и Германия? .... всичките! Като ние за водите на Места и 1-4 блок на козлодуй! Платени антибългари-слагайте минуси!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Не ми е любимец Костов , но за мен за всичко цитирано от него е прав.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  До коментар [#25] от "jony":
  За това че им изнасяше гориво ли, още си търсят вагоните от БДЖ

 30. 30 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Няма лошо да се вслушват някой политици в разумни съвети.
  —цитат от коментар 13 на pet_fire


  Cъглaceн cъм, чe cъвeтът нa Кocтoв e paзyмeн.
  Нo Кocтoв и пapтиятa мy ДCБ ca тoлкoвa пpoтивни нa xopaтa, чe дopи и paзyмeн cъвeт тpyднo щe бъдe чyт.
  Тoчнo тoвa e пpичинaтa Xpиcтo Ивaнoв („Дa Бългapия“) дa нe иcкa кoaлиция c ДCБ.
  Тoвa e и пpичинaтa Poceн Плeвнeлиeв дa oткaжe пpeдлoжeниeтo нa Paдaн Кънeв (ДCБ) дa им e кaндидaт зa пpeзидeнт.
  Мнoгo ca пpoтивни, a cъвeтитe им ca paзyмни, aмa чaт-пaт.

  До коментар [#26] от "ka2":
  До коментар [#25] от "jony":
  До коментар [#24] от "Antoaneta Ardashes":
  До коментар [#14] от "Chavo64":
  До коментар [#12] от "Храбър":
  До коментар [#8] от "radan_lostov":

 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2522 Любопитно

  До коментар [#30] от "Dоауnар":

  ОФФ ,вий милиционерите си умирате да говорите от името на хората ,народа ,МАТРЯЛА ,като че ли за вас са гласували седем милиона а не със зор един

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Ако перефразирам, нерде Ямбол, нерде Стамбол, на нерде Борисов, нерде Костов,ще е съвсем на място.

 33. 33 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#18] от "трън в петата върнете стария дневник":

  Ти така ли правиш като видиш тиква?

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#7] от "CINZANO - оправете си сайта!":Дневник, не разбрах как от едно изречение в мнението на Костов (и то последното) вие направихте заглавие? Пак опитвате да жълтеете
  ...>> Като гледам насочеността на повечето коментари, явно редакцията е следвала напълно разумно икономическия императив за търсенето и предлагането.

 35. 35 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Безплатен урок по политика. За съжаление едва ли тези, към които е насочен ще му обърнат подобаващо внимание.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Со кротце, со благо. И со малце кьотек.Да, ама за това трябва да се казваш Андрей Ляпчев.Или Иван Костов. Но не и Бойко Борисов.
  —цитат от коментар 9 на Един препатил


  Андрей Ляпчев...един Българин от Ресен!

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  До коментар [#33] от "hodounski":
  Не знам трябва да те видя и ще проверя

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Дойде времето Евросъюзът да опитомява и бивша Югославия. Това, което великите Де Гол и Аденауер направиха преди повече от поливин век между Франция и Германия сега се случва на Балканите. Знакова е срещата на Ципрас, Вучич и Борисов в Солун онзи ден. Медиите го подминаха, но там се озова и Юнкер. /Уж за някаква титла от университета/. Гърция, Сърбия, България... сложиха на тъмно и зключиха с катинар демоните отпреди 105 години, че и от по-скоро... Заради същата Македония. Костов е прав, обаче, да се искат и от албанците гаранции. Ще цепят ли Македония, ще правят ли велика Албания, вземайки и Косово? Рама твърди - няма такова нещо. Не е сигурно. Трябват твърди гаранции, че и Албания е опитомена.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Костов е слобил пръст в раната и е направил точните изводи.
  Да видим какво ще направят Борисов и следващите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Какво по-различно казва костов от това което ПРАВИ борисов?
  питам всички , които пишат колко "велик" бил костов.

 45. 45 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Представям си в момента в какво състояния щяхме да сме с премиер Костов, със сегашната стабилност, ресурси и европари. Икономическият ръст сигурно щеше да е 15%. Но повечето хора на всеки няколко години демонстрират, че не заслужават такъв премиер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах