Парламентът не одобри кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).

© Надежда Чипева, Капитал

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).Изненадващо парламентът отхвърли предложението Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Двамата бяха номинирани от председателят на КФН Карина Караиванова. Предложението бе отхвърлено с 90 гласа "за", 110 "против" и 15 "въздържал се". "За" гласуваха само депутатите от ГЕРБ. От ГЕРБ не направиха традиционния в такива случаи опит за прегласуване. Румен Соколов трябваше да стане зам.-председател на управлението "Надзор на инвестиционната дейност", а Йордан Чомпалов за "Осигурителен надзор". Двамата бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси във вторник. Според Караиванова "двамата кандидати са професионалисти с безукорна репутация".


Румен Гечев от БСП каза, че КФН не е по-маловажна институция от БНБ, защото става въпрос за управление на десетки милиони левове на българските граждани. Според Гечев Чомпалов няма управленски опит, а Румен Соколов няма професионален опит и образование в сферата, за която се кандидатира. Жельо Бойчев изрази съмнения, че в КФН има стремеж да се наложи едноличен тип на управление.


В биографичната справка за Румен Соколов се казва, че до 2006 г. е работил като журналист в "Капитал", "Ройтерс", "Дневник" и "Инвестор" и като инвестиционен посредник. През последните 11 години кариерата му е свързана с Българската фондова борса. Бил е главен експерт, отговарящ за привличането на нови емитенти, и управител на дъщерното дружество на БФБ "Сервиз финансови пазари". Чомпалов е дългогодишен адвокат, практикуващ в правото на ценните книжа и финансовите пазари. Участвал е в разработването на законодателната уредба за функционирането на капиталовите пазари в България, а между 1996 и 2001 г. е бил на различни постове в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа.


Соколов трябваше да поеме ресора на напусналия още при предишното ръководство на КФН Николай Попов, а Чомпалов да смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече през 2014 г. Комисията работи в намален състав и с членове с изтекъл мандат, защото зам.-председатели могат да бъдат предлагани единствено от председателя на КФН. Предишния председател Стоян Мавродиев не предложи нови лица нито след оставката на Попов, нито след края на мандата на Джалъзов. Самата Караиванова беше избрана за председател на КФН преди година с 6-годишен мандат.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Отново игрички с КФН!

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Пълен абсурд. Поразяващата уста, който преди 20 години фалира банките и въведе страната в хиперинфлация, твърди, че двамата кандидати "нямали управленски опит, професионален опит и образование". А депутати със средно образование - спортисти, шлосери, хлебари и др. оценяват специалисти по борсови инвестиции. Добре, че Бат Сали вече не е депутат, защото щеше да е смешно депутат без основно образование също да оценява специалистите. Това е все едно човек без компютърна грамотност да оценява дали Бил Гейтс е способен да бъде директор на иновационна агенция. Смях в залата. В пленарната зала. Аз на мястото на неспособните и неквалифицираните депутати щях да гласувам "въздържал се", защото нищо не разбирам от висши инвестиции, финансови пазари и търговия с ценни книжа. Но нали са депутати, трябва да си изкажат "експертното мнение". А Румен Гечев цепи мрака. Най-некадърният оценява специалистите като некадърници.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  Ако използваме логиката ти, то излиза че на избирателите (понеже са по нискограмотни) не би трябвало да се разрешава да оценяват избраниците си. Та нали точно това се прави при изборите: нискограмотни избират по-високо грамотни. Проблемът не е в качеството на избирателите, а в качеството на избраниците (с което и ти се съгласяваш).

  Не че съм съгласен с Гечев, който казва че единия кандидат нямал управленски опит, а другият - професионален опит. Абе, Гечев, че ако не им се даде възможност да го придобият, откъде ще го получат? По рождение ли? Да не би Симеон СакскобурггоРски да имаше професионален и управленски опит че направихте коалиция с него?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 253 Весело


  Мирише ми на нови избори относително скоро... ;-)

 6. 6 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 253 Весело

  Какъв е професионалния опит на един пожарникар за министър-председател? ;-) Да не говорим за образователния ;-) А за Гечев, които беше министър когато фалираха държавата без коментар. Това че е проподавател в УНСС не го прави квалифициран, защото го видяхме как се справи през 96'та :-D Нито знанията, нито опита му видяхме! Това е трагедията на българската политика!

 7. 7 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Имаха шанс да излъчат фаворитите на едно пискливо мнозинство. Защо никой не говори, че Чомпалов на изслушването си показа непознаване на пенсионните фондове и по-специално на професионаните такива. Защо никой не обръща внимание, че Румен Соколов се държа ката маркетингов директор на фондовата борса. Това беше най-жалкото и бзлично изслушване, на което съм бил свидетел. Днешното им отхвърляне би било първият сигнал, че арламентът не приема всяко спуснато му магаре, така както и хората отхвърлиха Цецка Цачева за президет. За съжаление, знаем, че става дума за провалена сделка, а не за управленска отговорност от страна на депутатите.

  Горбачов
 8. 8 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#7] от "Горбачов":

  Има нещо вярно за изслушването, но по-добре ли е оня с изтеклия мандат от три години, доказал се бездарник или пък инвестиционен надзор без титуляр за същия период?! Безхаберието е пълно! А като си толкова стриктен, да те попитам, настоящата председателка от какво разбира и какво е направила за една година? Още не може да окомплектова екипа, а опита й да си вкара двама послушковци, не ти ли говори за опит еднолично управление? ;-) Кофти работа, но това, че на хартия не се вижда опита или управлениските способности говори, че или CV-то не е написано както трябва или действително ги няма :-D Въпросът тогава е, защо ги предлагат? А как не са си осигурили мнозинство е още една интересна тема ;-)

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 460 Неутрално

  проф. Иван Ангелов от БАН и доц. Боян Дуранкев от УНСС са подходящите хора - с дългогодишен опит, практични и теоретични познания. И най-важното - с картонче в ДС.

  Mутри, вън!
 10. 10 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Явно единият е костовист, щом 96-01 се е подвизавал в държавната администрация, а другият очевадно е човек на Прокопиев, и двамата еднакво неудобни на патрЕотите от ДС. Затова не е станала работата.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 11. 11 Профил на pqn25507093
  pqn25507093
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези които решават в случая сме си ги избирали, лично аз смятам решението на мнозинство за разумно. При оспорвана(в съда, чудно защото имаше само един кандидат) процедура при избор на председател, логично е да има съмнения в предложените замове.

 12. 12 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Мирише на Пеевски.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Мирише на Пеевски, а ГЕРБ си измиват ръцете с останалите мафиотски фамилии в Парламента с кото са се договорили тия точно да не минат.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Paris Hilton":

  Е, на всички е ясно, че Карина е удължениена финансовия министър Горанов. Това потвърждава и мотивира всички факти, които изброяваш. И ако приемем, че новит не струват, не виждам с какво биха променили сегашната ситуация. Сегашните поне не са на Карина и Горанов. Може пък и да имат минимален потнциал за разномислие.

  Горбачов
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Гечев , като министър не показа нито експертиза, нито опит. Точно обратното.


 16. 16 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 17. 17 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 18. 18 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 19. 19 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK