Парламентът не одобри кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).

© Надежда Чипева, Капитал

Йордан Чомпалов (вляво), председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова и Румен Соколов (вдясно).Изненадващо парламентът отхвърли предложението Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Двамата бяха номинирани от председателят на КФН Карина Караиванова. Предложението бе отхвърлено с 90 гласа "за", 110 "против" и 15 "въздържал се". "За" гласуваха само депутатите от ГЕРБ. От ГЕРБ не направиха традиционния в такива случаи опит за прегласуване. Румен Соколов трябваше да стане зам.-председател на управлението "Надзор на инвестиционната дейност", а Йордан Чомпалов за "Осигурителен надзор". Двамата бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси във вторник. Според Караиванова "двамата кандидати са професионалисти с безукорна репутация".


Румен Гечев от БСП каза, че КФН не е по-маловажна институция от БНБ, защото става въпрос за управление на десетки милиони левове на българските граждани. Според Гечев Чомпалов няма управленски опит, а Румен Соколов няма професионален опит и образование в сферата, за която се кандидатира. Жельо Бойчев изрази съмнения, че в КФН има стремеж да се наложи едноличен тип на управление.


В биографичната справка за Румен Соколов се казва, че до 2006 г. е работил като журналист в "Капитал", "Ройтерс", "Дневник" и "Инвестор" и като инвестиционен посредник. През последните 11 години кариерата му е свързана с Българската фондова борса. Бил е главен експерт, отговарящ за привличането на нови емитенти, и управител на дъщерното дружество на БФБ "Сервиз финансови пазари". Чомпалов е дългогодишен адвокат, практикуващ в правото на ценните книжа и финансовите пазари. Участвал е в разработването на законодателната уредба за функционирането на капиталовите пазари в България, а между 1996 и 2001 г. е бил на различни постове в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа.


Соколов трябваше да поеме ресора на напусналия още при предишното ръководство на КФН Николай Попов, а Чомпалов да смени Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече през 2014 г. Комисията работи в намален състав и с членове с изтекъл мандат, защото зам.-председатели могат да бъдат предлагани единствено от председателя на КФН. Предишния председател Стоян Мавродиев не предложи нови лица нито след оставката на Попов, нито след края на мандата на Джалъзов. Самата Караиванова беше избрана за председател на КФН преди година с 6-годишен мандат.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Отново игрички с КФН!

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Пълен абсурд. Поразяващата уста, който преди 20 години фалира банките и въведе страната в хиперинфлация, твърди, че двамата кандидати "нямали управленски опит, професионален опит и образование". А депутати със средно образование - спортисти, шлосери, хлебари и др. оценяват специалисти по борсови инвестиции. Добре, че Бат Сали вече не е депутат, защото щеше да е смешно депутат без основно образование също да оценява специалистите. Това е все едно човек без компютърна грамотност да оценява дали Бил Гейтс е способен да бъде директор на иновационна агенция. Смях в залата. В пленарната зала. Аз на мястото на неспособните и неквалифицираните депутати щях да гласувам "въздържал се", защото нищо не разбирам от висши инвестиции, финансови пазари и търговия с ценни книжа. Но нали са депутати, трябва да си изкажат "експертното мнение". А Румен Гечев цепи мрака. Най-некадърният оценява специалистите като некадърници.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  Ако използваме логиката ти, то излиза че на избирателите (понеже са по нискограмотни) не би трябвало да се разрешава да оценяват избраниците си. Та нали точно това се прави при изборите: нискограмотни избират по-високо грамотни. Проблемът не е в качеството на избирателите, а в качеството на избраниците (с което и ти се съгласяваш).

  Не че съм съгласен с Гечев, който казва че единия кандидат нямал управленски опит, а другият - професионален опит. Абе, Гечев, че ако не им се даде възможност да го придобият, откъде ще го получат? По рождение ли? Да не би Симеон СакскобурггоРски да имаше професионален и управленски опит че направихте коалиция с него?

 4. 4 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1030 Неутрално
 5. 5 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 323 Весело


  Мирише ми на нови избори относително скоро... ;-)

 6. 6 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 323 Весело

  Какъв е професионалния опит на един пожарникар за министър-председател? ;-) Да не говорим за образователния ;-) А за Гечев, които беше министър когато фалираха държавата без коментар. Това че е проподавател в УНСС не го прави квалифициран, защото го видяхме как се справи през 96'та :-D Нито знанията, нито опита му видяхме! Това е трагедията на българската политика!

 7. 7 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Имаха шанс да излъчат фаворитите на едно пискливо мнозинство. Защо никой не говори, че Чомпалов на изслушването си показа непознаване на пенсионните фондове и по-специално на професионаните такива. Защо никой не обръща внимание, че Румен Соколов се държа ката маркетингов директор на фондовата борса. Това беше най-жалкото и бзлично изслушване, на което съм бил свидетел. Днешното им отхвърляне би било първият сигнал, че арламентът не приема всяко спуснато му магаре, така както и хората отхвърлиха Цецка Цачева за президет. За съжаление, знаем, че става дума за провалена сделка, а не за управленска отговорност от страна на депутатите.

  Горбачов
 8. 8 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#7] от "Горбачов":

  Има нещо вярно за изслушването, но по-добре ли е оня с изтеклия мандат от три години, доказал се бездарник или пък инвестиционен надзор без титуляр за същия период?! Безхаберието е пълно! А като си толкова стриктен, да те попитам, настоящата председателка от какво разбира и какво е направила за една година? Още не може да окомплектова екипа, а опита й да си вкара двама послушковци, не ти ли говори за опит еднолично управление? ;-) Кофти работа, но това, че на хартия не се вижда опита или управлениските способности говори, че или CV-то не е написано както трябва или действително ги няма :-D Въпросът тогава е, защо ги предлагат? А как не са си осигурили мнозинство е още една интересна тема ;-)

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  проф. Иван Ангелов от БАН и доц. Боян Дуранкев от УНСС са подходящите хора - с дългогодишен опит, практични и теоретични познания. И най-важното - с картонче в ДС.

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 10. 10 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Явно единият е костовист, щом 96-01 се е подвизавал в държавната администрация, а другият очевадно е човек на Прокопиев, и двамата еднакво неудобни на патрЕотите от ДС. Затова не е станала работата.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 11. 11 Профил на pqn25507093
  pqn25507093
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези които решават в случая сме си ги избирали, лично аз смятам решението на мнозинство за разумно. При оспорвана(в съда, чудно защото имаше само един кандидат) процедура при избор на председател, логично е да има съмнения в предложените замове.

 12. 12 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Мирише на Пеевски.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Мирише на Пеевски, а ГЕРБ си измиват ръцете с останалите мафиотски фамилии в Парламента с кото са се договорили тия точно да не минат.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#8] от "Paris Hilton":

  Е, на всички е ясно, че Карина е удължениена финансовия министър Горанов. Това потвърждава и мотивира всички факти, които изброяваш. И ако приемем, че новит не струват, не виждам с какво биха променили сегашната ситуация. Сегашните поне не са на Карина и Горанов. Може пък и да имат минимален потнциал за разномислие.

  Горбачов
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7742 Неутрално

  Гечев , като министър не показа нито експертиза, нито опит. Точно обратното.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах