Бордът по избор на изтребител не се е съобразил с предложенията на Института по отбрана

Проф. Тодор Тагарев

© Анелия Николова

Проф. Тодор ТагаревБордът на комисията за избор на изтребител не е се съобразил със всички предложенията за промяна на критериите по методиката за избор на изтребител на Института по отбрана. Това се разбра от изслушването на служебния министър на отбраната (март май 2013 г.) и директор (май 2016 г.– март 2017 г.) на Института по отбрана проф. Тодор Тагарев в анкетната парламентарна комисия. Тагарев разказа, че на първи август миналата година е получил предложенията за критерии на борда, които най-общо са били три: оперативна ефективност, цена на проекта и очакван живот на новия изтребител. В становището на института е било предложено да се включат още два критерия – военно сътрудничество и индустриално участие. Второто предложение е било включено, но не във основните критерии на финалната версия на критериите за оценка на офертите, която е приета през октомври, а второто не е било прието.


Тагарев отхвърли версията, че е освободен от поста през март тази година от служебния кабинет за да не влияе върху избора на изтребител. Пред "Дневник", Тагарев каза, че не е можел да влияе върху взимането на решение за избор, което беше направено от служебния кабинет през април т.г. Бившият военен министър Николай Ненчев намекна за тежък конфликт между Тагарев и президента Румен Радев, който преди година беше командир на ВВС и ръководител на Борда, който би могъл да коства поста му в института. Тагарев обаче отрече.


Председателят на парламентарната комисия Емил Христов каза, че комисията трябва да приключи работата си до края на септември, за да не пречи на процедурата по купуване на нов изтребител, което би било зле за националната сигурност. За сега комисията ще се въздържа да вика представител на президентството, което би било "лош знак".


Министерството на отбраната ще преговаря със Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана, "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение б.а.)", се разбира от доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов преди месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK