Партия ГЕРБ загубила президентските избори, защото не искала и тази власт

Подкрепеният от БСП Румен Радев (вляво) беше избран за президент на изборите през ноември 2016 г. срещу номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (на снимката в гръб) каза, че партията му не се е стремяла към този пост.

© Юлия Лазарова

Подкрепеният от БСП Румен Радев (вляво) беше избран за президент на изборите през ноември 2016 г. срещу номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (на снимката в гръб) каза, че партията му не се е стремяла към този пост.Партия ГЕРБ е загубила президентските избори, защото не е искала да ги спечели, заяви, цитиран от "Фокус", лидерът й и министър-председател на България Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.


"Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим...Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната, и местната власт, това не е добре за демокрацията", каза Борисов в отговор на въпрос къде са били силните страни на ГЕРБ при победата на парламентарните избори и какъв съвет би дал на студентите като подход, след като партията е загубила президентските избори.


"Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия", каза Борисов. И добави: "Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация".
"Отстрани като се дръпнеш, виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия, няма как да се забележат", каза Борисов и с уговорката, че "безспорно ГЕРБ е направила най-много в България" , припомняйки инфраструктурните проекти и софийското метро.


"Винаги съм благодарял на Господ и на народа, че сме се разбирали. Много грешки си отчетох, много проблеми видяхме, които сега поправяме", каза министър-председателят като даде пример с новия приоритет на изпълнителната власт - намаляването на бюрокрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK