Кабинетът "Борисов 3" ще подготви 109 законопроекта

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовКабинетът "Борисов 3" предвижда 109 законодателни инициативи. Това се разбира от управленската програма на правителството за периода 2017-2021 година, която бе одобрена вчера.


Министерският съвет ще предложи проект на Закон за таксите, с който ще се въведе нова политика на държавните такси. Министерството на труда и социалната политика ще напише Закон за детето и семейството, в който ще се гарантират правата на всички деца, а не само на децата в риск. Предвиждат се и промени в Семейния кодекс, с които да се улеснят процедурите по осиновяване.


Министерството на вътрешните работи ще подготви проект на Миграционен закон, в който да се обединят съществуващи досега разпоредби. Ще бъде разписан нов Закон за движение по пътищата.
Министерството на финансите ще предприеме законодателна инициатива, с която да се спрат данъчните измами при интернет-търговията. Мерките ще бъдат разписани в законопроект за изменение на Закона за пощенските услуги.


Въвеждане на електронно правосъдие е една от задачите на Министерството на правосъдието. То ще разпише и нов Наказателен кодекс в съответствие с европейските и международните правни стандарти. В програмата е и проект за нов Антикорупционен закон.


Със законови промени Министерството на здравеопазването ще стимулира процеса на въвеждане

на нов модел за финансиране на лечебните заведения въз основа на диагностично, се казва в програмата.


Министерството на културата ще инициира промени в Закона за културното наследство, с които да се регламентират сроковете по предоставяне на такъв статут.


Екоминистерството ще пише три нови закона - за опазване на околната среда, за защитените територии и за управление на отпадъците.


Нов закон за храните ще предложи земеделското министерство. Ведомството ще промени и начина на финансиране и управление на Селскостопанската академия.


Министерството на транспорта ще синхронизира българското с европейското законодателство в сектора, а Министерството на икономиката ще предложи законодателни инициативи за насърчаване на инвестициите.


Министерството на енергетиката ще въведе нов модел за постигане на пълна либерализация на електроенергийния пазар в България. За Министерството на туризма е планирана законодателна инициатива за развитието на туризма, а за спортното ведомство - нова политика в областта на физическото възпитание, физическата активност и спорта.През първата пленарна сесия на Народното събрание правителството е внесло за разглеждане в парламента 17 законопроекта. От тях 12 са приети окончателно, което е повече от половината от всички приети закони (б.а. - общо 19).
Сред одобрените от народните представители законопроекти на Министерския съвет са Законът за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с който минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври; ратификацията на Рамковото споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България, който ще подпомогне усвояването на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове през настоящия програмен период; Законът за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с който се изравняват правата на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителски отпуск; Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се въвеждат нови мерки в борбата срещу укриването на данъците, и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK