Мая Манолова се притесни, че ЦИК се бави с електронното гласуване

Според Мая Манолова може да се повтори ситуацията с неосъщественото машинно гласуване от тази пролет.

© Надежда Чипева

Според Мая Манолова може да се повтори ситуацията с неосъщественото машинно гласуване от тази пролет.Омбудсманът Мая Манолова напомни на Централната избирателна комисия (ЦИК), че трябва да започне симулации на дистанционно електронно гласуване. Манолова е изпратила писмо до комисията след среща с българи, които живеят зад граница. Тя изразява притеснение, че може да се повтори ситуацията с неосъщественото машинно гласуване от тази пролет.


ЦИК ще обсъди писмото на утрешното си заседание. Цветозар Томов от комисията заяви пред "Дневник", че не вижда основание за тревожния тон в писмото на Манолова, но се радва, че темата предизвиква публичен интерес.


Според последните промени в Изборния кодекс след симулациите трябва да се проведат експериментални гласувания по електронен път на реални избори, след които - ако няма проблеми - резултатът от вота по интернет да се отчита като реален. Първият планиран опит за експеримент бе за парламентарните избори през 2018 г. Подаването на оставка от страна на втория кабинет на Бойко Борисов и последвалите предсрочни парламентарни избори отложиха този срок. До въвеждането на възможност за електронно гласуване се стигна след проведения през 2015 година референдум.
В писмото си Мая Манолова припомня, че Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г. да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати. Съгласно разпоредбите на ИК разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.


"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", е записано в писмото на омбудсмана до членовете на Централната избирателна комисия.


Омбудсманът предупреждава, че стартиралият европейски проект с бенефициент Държавната агенция за електронно управление и партньор ЦИК, с предмет "Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване" за срок от близо две години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.


Цветозар Томов обяви, че експериментите ще започнат през есента.

© Георги Кожухаров

Цветозар Томов обяви, че експериментите ще започнат през есента.


Цветозар Томов: Сроковете не са нарушение
"Работни групи към комисията разработват методиката за електронното гласуване. Комисията беше в активен период някъде до май заради проведените предсрочни парламентарни избори. Лятото не е добър период да се провеждат такива експерименти. Логично е те да са през есента", заяви още Томов.


По думите му се работи от май по темата, осигурено е и финансиране от близо 1.5 млн. лева, като паралелно се работи и по европейския проект.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK