Съюзът на съдиите към БСП: Без независимост на ВСС от политическо вмешателство борбата с корупцията няма да е успешна

Председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов критикува БСП по отношение на процедурата, по която президента ще назначава ръководителя на антикорупционния орган.

© Анелия Николова

Председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов критикува БСП по отношение на процедурата, по която президента ще назначава ръководителя на антикорупционния орган.Съюзът на съдиите в България обяви, че борбата с корупцията по високите етажи на властта предполага независимост на съдебната система.


"Отново поставяме въпроса, че устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. А без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна. Защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт", заяви председателят на управителния съвет на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова днес.


Съюзът на съдиите има три основни критики към антикорупционния закон на БСП, за който депутати от левицата поискаха становище от съдиите днес. Първата е относно механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава ръководител на агенция "Антикорупция". В законопроекта не е разписана подробна процедура за това, а от Съюза на съдиите съветват тя да бъде прозрачна, да има яснота яснота защо се избира определен кандидат, кой предлага кандидатите, могат ли неправителствените организации да вземат участие в оценката им и др. Лидерът на БСП обяви, че процедура ще бъде разписана.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще има срещи за антикорупционния закон и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев.

© Пресцентър на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще има срещи за антикорупционния закон и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев.


На въпрос на журналисти дали трябва президентът, а не Министерския съвет да назначава ръководителя на този орган, Атанасов обяви, че решението е политическо, но разясни, че не е противоконституционно това да се прави от държавния глава.


Втората критика на съдиите е, че в законопроекта не е предвиден механизъм за отчетност на агенция "Антикорупция". И с тази критика социалистите щели да се съобразят.


Третата е относно разследващи функции на някои от служителите й, т.нар. разследващи агенти. "Те не са противоконституционни, но трябва да се намери баланс между йерархичната подчиненост на директора на антикорупционния орган и процесуалната - на прокуратурата", каза още Атанасов.


"Нашият закон вероятно не е съвършен", обяви Нинова и подчерта, че социалистите ще се съобразят и с препоръките на други експерти, с които ще се срещнат. Ще има разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев. Решението какъв антикорупционен закон да се внесе ще бъде взето от Националния съвет на БСП.


На въпрос на журналисти дали реално със създаването на новата агенция борбата с корупцията ще се подобри, тъй като обвинителният акт отново ще е в ръцете на прокуратурата, Нинова отвърна: "Вие какво искате? Да отменим правомощията на прокуратурата?" Депутатът Крум Зарков пък разясни, че целта на агенцията е да подобри разследването, тъй като Цацаров бил казвал, че до тях не стигат достатъчно добре направени разследвания за корупция. "По наказателния процес господар на обвинението е и остава прокуратурата", заяви още Зарков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK