Съюзът на съдиите към БСП: Без независимост на ВСС от политическо вмешателство борбата с корупцията няма да е успешна

Председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов критикува БСП по отношение на процедурата, по която президента ще назначава ръководителя на антикорупционния орган.

© Анелия Николова

Председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов критикува БСП по отношение на процедурата, по която президента ще назначава ръководителя на антикорупционния орган.Съюзът на съдиите в България обяви, че борбата с корупцията по високите етажи на властта предполага независимост на съдебната система.


"Отново поставяме въпроса, че устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. А без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна. Защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт", заяви председателят на управителния съвет на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова днес.


Съюзът на съдиите има три основни критики към антикорупционния закон на БСП, за който депутати от левицата поискаха становище от съдиите днес. Първата е относно механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава ръководител на агенция "Антикорупция". В законопроекта не е разписана подробна процедура за това, а от Съюза на съдиите съветват тя да бъде прозрачна, да има яснота яснота защо се избира определен кандидат, кой предлага кандидатите, могат ли неправителствените организации да вземат участие в оценката им и др. Лидерът на БСП обяви, че процедура ще бъде разписана.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще има срещи за антикорупционния закон и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев.

© Пресцентър на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще има срещи за антикорупционния закон и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев.


На въпрос на журналисти дали трябва президентът, а не Министерския съвет да назначава ръководителя на този орган, Атанасов обяви, че решението е политическо, но разясни, че не е противоконституционно това да се прави от държавния глава.


Втората критика на съдиите е, че в законопроекта не е предвиден механизъм за отчетност на агенция "Антикорупция". И с тази критика социалистите щели да се съобразят.


Третата е относно разследващи функции на някои от служителите й, т.нар. разследващи агенти. "Те не са противоконституционни, но трябва да се намери баланс между йерархичната подчиненост на директора на антикорупционния орган и процесуалната - на прокуратурата", каза още Атанасов.


"Нашият закон вероятно не е съвършен", обяви Нинова и подчерта, че социалистите ще се съобразят и с препоръките на други експерти, с които ще се срещнат. Ще има разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев. Решението какъв антикорупционен закон да се внесе ще бъде взето от Националния съвет на БСП.


На въпрос на журналисти дали реално със създаването на новата агенция борбата с корупцията ще се подобри, тъй като обвинителният акт отново ще е в ръцете на прокуратурата, Нинова отвърна: "Вие какво искате? Да отменим правомощията на прокуратурата?" Депутатът Крум Зарков пък разясни, че целта на агенцията е да подобри разследването, тъй като Цацаров бил казвал, че до тях не стигат достатъчно добре направени разследвания за корупция. "По наказателния процес господар на обвинението е и остава прокуратурата", заяви още Зарков.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 708 Неутрално

  'БСП', 'съдии' и 'корупция' в едно изречение ми идват прекалено много...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Я зарежете за миг тази независимост и обяснете за съдийката от Хасково, която упражнявала натиск след като арестуваха синчето й с дрога в Слънчев бряг. Случаят е съвсем пресен. Когато тази госпожа изхвърчи от системата, ето ти теб една истинска малка реформа. Нали?
  От друга страна е голям кеф да цицаш от Америка за България, пък и да си хортуваш дружески с червената харистокрация.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  И ского да си хортуват?
  С провалени, незнайно защо назначени за министри на правосъдието - цоцащи от АБ?

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "...тъй като Цацаров бил казвал..."
  Думата на цараров е като повелята на Цезар по римско време - не подлежи на съмнение, не се оспорва, автоматично се счита за истина и само истина.

  Нинова както и да се върти, без независима прокуратура по румънски модел, всичко останало е мазане, замазване и омазване. По-добре да мисли за Цанков Камък, че там нещо говоренето й удари на камък.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Игра за публиката. Посе Нинова ще каче, че другите с които се е съветвала са и казали нещо различно от Съюза на Съдиите, но те ще са анонимни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отдела,искам да ми дадете служба лобист кат Красьо. Много арна работа:Идват си магистратите с пачки,те са възпитани хора, плащат без пазарлъци,задържаш си процента ии айде на чалготека с ректора от Свищов и Кмета.Кеф майка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Съгласен съм със съдиите, но и dogwoman е права!

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "deymus":

  Аа лобист не искаш ли? Да лобираш,едно-друго, работата е лека и доходна.Само трябва да си лоялен към Аамбубата

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  Мене 'БСП' и 'антикорупция' ми идват още в повече. Иначе 'БСП' и 'корупция' са си баш на място. :)

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  независимост от политици = зависимост от пари

 11. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Когато една институция се направи независима от избраните от хората политици, тя става зависима от това КОИ ЩЕ И ПРЕДЛОЖИ НАЙ-МНОГО ПАРИ.

  Това е далечната цел на "независимите институции" - да се разгради държавата, и да стане територия на олигаргията и големите пари.

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Заглавието подсказва , дикато политици се месят в съдебната власт , правосъдие нама да има.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Колко представителна организация е ССБ? Има ли мъртви души там? Съдиите и сеа не са независими! Те са зависими от КОЙ от задграничните си и НЕ€вропейски спонсори за обучение и т.н.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 448 Разстроено

  Горките съдии - толкова се отчаяха от видимото нежелание на ГЕРБ за реформа, че до БСП опряха...

  Stef
 15. 15 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Правилно е Съюзът на съдиите да вземат отношение по законопроектите, независимо кой е техният вносител. Дали ни харесва или не, БСП е действаща политическа сила, парламентарно представена, за разлика от други. Тя може да внася законопроекти и като ги внесе, всички неправителствени организации трябва да вземат отношение. Ако сте фен на БСП, трябва да държите сметка, дали БСП ще отразят смислените становища. Ако оставят новия орган безконтролен, ще бъде същата пародия като прокуратурата или ДАНС. България днес е значително по-малко правова държава, отколкото преди костинбродската афера. Изнудваемостта на съдиите, въведена с последните изменения в ЗСВ, както и саботирането на квотите във ВСС създадоха огромен риск, България да бъде ужасяващо място за живеене след 10 години.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  "Нашият закон вероятно не е съвършен", обяви Нинова и подчерта, че социалистите ще се съобразят и с препоръките на други експерти, с които ще се срещнат. Ще има разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, и с президента Румен Радев. Решението какъв антикорупционен закон да се внесе ще бъде взето от Националния съвет на БСП."Гука е тънката червена линия - с кои експерти ще се съобрази БСП.

 17. 17 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Весело

  независимост от политици = зависимост от пари
  —цитат от коментар 10 на WWW


  Още малко ще кажеш, че зависимост от политици = неподкупност... :D

 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Е как да зарежат , като съдебната власт е независима по конституция?Демокрацията е от три независими власти , ако единия компонент го няма е суспендиране на конституцията. После се чудите защо нещо все не върви.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#18] от "ka2":

  Никоя власт не може да е независима от суверена. Тези са недосегаеми. И реват за още независимост. Писна ми вече.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Общото между творбата на "кукувицата" от ДБГ и това на Нинова на БСП , е че с тези недоносчета и се опитват да имитират партийна активност. И двете много добре знаят ,че е "пушилката" омайва електоралните пчелички за да си жужат в кошера и да не жилят .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  както обикновено , важно е закона да е валиден от служител надолу , и в никакъв случей да не докосва интересите на НАЧАЛНИКА , 99% от законодателството ни е такова , е защо мислите че нещо ще се промени ? тия да не са луди та да режат клона на който седят

 22. 22 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Независимостта на институциите" е измислена и се прокварва от богатите държави се цел контрол над по-бедните държави.

  Ако институцията е завсисима от политиците, тя зависи до някаква степен от хората, не може да ги игнорира напълно.

  Ако институцята е независима, тя се откъсва от хората. Тогава става важно кои колко пари има, защото политическото влияние е заместено от парично влияние. Там богатите и развити сържави има предимство , защото разполагат с много кешовица.

  От тук е натиска към пропаднали сържави като БЪлгария, да си направят една лили друга институция независима. Това значи до голяма степен БГ да стане колония на богатите Европейски държави.

 23. 23 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Съюзът на съдиите" е финансират от пари извън БЪлгария.
  Фондация Америка за БЪлгария е май основния и спонсор.

  Понеже това е организация която прокарва интересите на САЩ, тя натиска и лобира за повече "независимост на съдиите", за да могат съдиите да не трябва да дават отчет на местните туземци - българите, посредством избраните от туземното население политици. Или като минимум да намали това влияние.

  Така съдебната власт става инструмент по малко зависещ от местното население и повече зависим от това кои колко пари има. А най-много пари имат по-богатите държави, САЩ е начело. Те получават контрол над съдебната система.

 24. 24 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Съюзът на съдиите пита Нинова по какви критерии Радев ще назначава... Пеевски Шеф на ДАНС... финансистката Десислава Пи Ар.

 25. 25 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Лакърдии червени, корупцията ще изчезни като се забрани БСП и всичките и накрадени авоари им бъдат извзети, понеже са придобити по нечестен начин , чрез изнудване и кражби!!!

 26. 26 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Комунистцоциалисти и правосъдие?! Госпожа Лъжа и право?! Това фантастика ли е или сме Първи април днес?

 27. 27 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не го познавам този Атанас Атанасов. Но на снимката изглежда като шушумига...

  Stupid people make me sick
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Не вярвам от БСП да не знаят. Както го знаят и ГЕРБ и ДПС. Но точно на тях, ама никак не им е изгодно ВСС да е независим. И такъв им върши прекрасна работа.

 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Не вярвам от БСП да не знаят. Както го знаят и ГЕРБ и ДПС. Но точно на тях, ама никак не им е изгодно ВСС да е независим. И такъв им върши прекрасна работа.
  —цитат от коментар 28 на Роси

  Абсолютно сте права. Камъняките всичко знаят.
  Само е учудващо, защо най-знаещите - умните, красиви и готини претенциозни , гледат парламента отвън.
  И никой не ги търси за нищо....

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Кратко и ясно:
  "Съюзът на съдиите одобри антикорупционния закон на БСП" - в news.bg

  И се гушнаха! Както се очакваше.

  НЕАДЕКВАТНИЦИ!

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално


  Съюзът на съдиите в България обяви, че борбата с корупцията по високите етажи на властта предполага независимост на съдебната система.

  Значи съдиите чак сега са узрели да разберат и обявят нещо , което е записано в Конституцията още при изработването й .

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Отново поставяме въпроса, че устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. "

  Ами устройството на ВСС трябва да бъде работа на СЪДЕБНАТА власт , но да не четат Конституцията така , както дявола чете Евангелието . А в нея е записано - членовете на ВСС се избират ИЗМЕЖДУ ЮРИСТИТЕ Чат ли сте ? Това значи измежду всички завършили прав - , а не само между съдии и прокурори . Което би трябвало , че в избора МОГАТ да участва и гилдията на адвокатите , примерно . А НС да утвърждава с квалифицирано мнозинство ИЗБРАНИЯ ОТ ГИЛДИИТЕ ВСС . Който да подлежи и на контрол от НС . Как - да кажат компетентните . Но няма как законодателната власт да не се бърка в съдебната - Конституцията я задължава да издаде и Закон за съдебната система . Ерго , тя не само е длъжна да се намеси , но и да определя рамките на дейността й .

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Първата е относно механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава ръководител на агенция "Антикорупция". "

  Ами не е професионално - не става въпрос за Радев , а за президента , който и да е той .

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Това не били предвидили, онова не били пресметнали. Оказва се, че това ново антикорупционно звено е несъвършено още с основаването си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK