След промяна на доклад армията вече може да изпълнява задълженията си

Президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов поздравяват екипажа на български танк Т-72 след международното учение Saber Guardian 17 на "Ново село".

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов поздравяват екипажа на български танк Т-72 след международното учение Saber Guardian 17 на "Ново село".Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.


Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г, чийто ревизиран вариант бе приет днес от правителството. В оригиналния доклад, приет от служебното правителство през април, пишеше: "Българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си." Заключението не се хареса на новия военен министър Красимир Каракачанов, който през май се зарече да промени документа. "Нямаме право с подобни констатации да внасяме смут в армията или съмнение в обществото", каза тогава Каракачанов.


В ревизирания вариант все пак е записано, че задачите на въоръжените сили се осъществят "с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника". Документът би трябвало да "отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2016 г.".
От графиките в документа се вижда, че вакантните длъжности във въоръжените сили през 2013 г, са били около 3000, а през миналата година са били почти 6000. Недокомплектът в армията е нараснал от 10% през 2014 г. до 20% през 2016 г.


В документа пише още, че се предвиждат мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но без конкретика. От частта за заплатите се вижда, че от 2009 година досега почти не е променяна базата, по която се образува основното възнаграждение на военните, въз основа на което се определят и заплатите им. Тогава то е било 376 лв. при минимална работна заплата от 240 лв., а сега е 380 лв., при положение че минимална работна заплата вече е 460 лв.


Като друг приоритет за тази година е записано и изпълнението на трите проекта за модернизация на армията.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2129 Гневно

  Въпросът е - кои изводи са НЕистински - ПРЕДИШНИТЕ или САГАШНИТЕ !!!???
  КОЙ ни лъже Народе !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 862 Неутрално

  НАТО са го сметнали отдавна - трябват два процента от БВП за поддържане на мотивирана и боеспособна армия. От 27 години се отделя има -няма 1 %.
  Нормалните хора да си правят сметката - ако на семейството ви са нужни 3000 лв. месечно, а изкарвате по 1500 и то в продължение на 30 години, какво е състоянието на това домакинство.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#2] от "tos_buratino":

  Армията не е задължителна. Особено такава като нашата - неспособна на нищо освен малки експедиции в чужбина за защита на чужди интереси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Браво, лъвове, така се прави боеспособна армия - с доклади и парламентарни комисии!
  Тия леваци по света, акъл нямат дето дават пари за оръжие и тренират скъпоплатени войници, вместо да им дават по 380 кинта на месец да карат с 40-50 годишна сАвеЦка военна техника. И трябва само да напишат един доклад, че армията им е супер яка и може да се справи с всичко и готово!

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2094 Весело

  Да живей Администрацията.

 6. 6 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Българската Армия може да изпълнява на 50 % задачите си, защото половината й личен състав и в отпуск по МАЙЧИНСТВО!!!! Останаха само пенсионирани полковници, които не излизат от канцелариите си......Нали така СУДЖУЦИ????

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 731 Гневно

  Идея си нямаме колко е зле армията ни и каква мизерия цари навсякъде там.
  Ето един показателен цитат от статията на журналиста от "Криле" Д. Ставрев:

  "Нещо повече - белгийските ВМС изметоха старателно всичко останало в складовете си и ни осигуриха 100 контейнера с имущество и резервни части.
  България две години не намери пари да ги транспортира от Зеебрюге до Варна и Бургас. Докато изтече ресурсът по време на противокорабните ракети „Екзо­сет“ на „Дръзки“. Те трябваше да бъдат унищожени чрез пуск в морето. Това не се случи, защото нямаше дизел за корабите за отцепване района на стрелбите. Защото горивото отиде за генераторите, които произвеждаха пет години ток, тъй като не бе купен преобразовател на напрежението от 60 Hz (белгийски стандарт) на българския с 50 Hz. В крайна сметка министерството плати 500 000 лв., за да бъдат унищожени ракетите в „ТЕРЕМ-Костенец“. С „Верни“ и „Горди“ нямаше такива проблеми, защото пристигнаха без противокорабни ракети."

  http://epicenter.bg/article/Imame-natovski-korabi-no-ne-savsem/74586/2/0

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До там стигнахме, с "Епицентър" да коригираме Дневник:

  "През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.
  Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.
  ...
  Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав; недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности. ..."
  http://epicenter.bg/article/Vizhte-resheniyata-na-pravitelstvoto-ot-dnes/135093/2/48

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Чудя се как намериха пари за запушване на дупката КТБ, а за другите няма.
  Приоритети?

  Еретик
 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 921 Весело

  Въпросът е - кои изводи са НЕистински - ПРЕДИШНИТЕ или САГАШНИТЕ !!!???КОЙ ни лъже Народе !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Вече и будител го играеш, има надежда :)

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#10] от "nema_labavo":

  а ти ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#10] от "nema_labavo":а ти ???
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Забавлявам се и се чудя дали и в работата си толкова активен? А дано ама.....

 13. 13 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Личи си отма, че агент Иванушка-Флинстоун е бил отличник по Стъкмистика през байтошовското царство.

  "Имах"-викал Шкембо-"цели 5 оперативни програми на отчет. Разработихме и следяхме заедно доста противници на властта. Един дет опънал не съветското , а някакво вражеско знаме друг цвят. Предателя ниедин, 5 годинки си излежа кат попче под асма. Е, верно, че после доносника ми се оказа далтонист, ама колатерални ефекти винаги си има, част от риска в джерджинския занаят."

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 14. 14 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Значи качествени изменения няма. Просто си драскаме глупости.
  Много ни подценяват напоследък

 15. 15 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Армия на хартия, хартиена армия...

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Снежанке, ти вече пак си девствена. С поздрав: Тимур и неговата команда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах