Според Лозан Панов антикорупционният проект на БСП цели да не се реформира прокуратурата (допълнена)

Лозан Панов

© Юлия Лазарова

Лозан ПановС проекта на БСП за антикорупция се създава паралелна структура с дублиращи функции в страната без ясни механизми за контрол и отчетност, само и само да не се реформират органите за съдебно преследване, в случая прокуратурата." Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди да влезе на среща с депутатите от БСП, на която ще се дискутира законопроекта.


Панов не вижда "решения за борба с корупцията" в проекта на социалистите.


"Използвам момента да кажа и да припомня, че още преди повече от 4 месеца поисках среща с всяка една от парламентарните групи, включително с БСП, във връзка с идеите, които имам за това да се направи една реформа в дълбочина. Идеите, които споделих и с президента на страната, са именно за свикване на Велико народно събрание. Използвам тази възможност да споделя тези идеи с домакините от БСП", коментира Панов. "Има достатъчно органи в рамките на държавата – въпросът е защо тези органи не вършат своята работя. Създаването на нова структура с дублиращи функции и с изместване на дебата кой ще назначава директора, с изместване на дебата в различни посоки, без дори да се пита колко ще струва един такъв орган, намирам, че отново се прави за мониторинговия доклад", каза още Лозан Панов.
В проекта на БСП се предлага с борбата с корупцията по високите етажи на властта да се заеме ресорната дирекция в ДАНС, която да прерасне в агенция, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство.


Няма пречка президентът да назначи председател на новия орган


След срещата Панов каза, че ако бъде създаден такъв антикорупционен орган, не вижда законова пречка президентът на страната да назначава неговия председател.


Той е равно отдалечен от всички власти и органът, който се опитва да бъде създаден ще разследва включително представители на парламента", смята Панов. "Едно е отговорността да се поеме от един колективен орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като назначение", коментира Панов.


Борба за още един властови ресурс


Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата. "Този орган, ако се създаде би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни", каза още председателят на ВКС.


Панов повтори, че създаването на още един антикорупционен орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност, цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата. "Основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, извършват аналитични функции и имат достатъчен експертен потенциал, но защо не го правят", заяви той. "С какво ще се промени всичко в страната на тема корупция със създаването на още един такъв орган", попита риторично Панов. Той добави, че мнението му за законопроекта на ГЕРБ е същото. "За създаването на нова институция - никой не отговаря на въпроса колко ще струва това на данъкоплатеца", каза още председателят на ВКС.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3230 Весело

  Подновяването на мебелите не е най-добрата реформа в един публичният дом. Там други промени са по-важни

  тел 032 644 150
 2. 2 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 973 Весело

  "С проекта на БСП за антикорпуция се създава паралелна структура с дублиращи функции в страната без ясни механизми за контрол и отчетност, само и само да не се реформират органите за съдебно преследване, в случая прокуратурата."

  Точно! Същото важи и за законопроекта на правителството (ГЕРБ). Опитват се да разместват административни структури - преливане от пусто в празно, само и само да имитират воля и действия за борба с корупцията. Борба с корупцията, при такава прокуратура и МВР, е загубена кауза. И го знаят много добре и в ГЕРБ, и в БСП, но нямат интерес да променят положението.

 3. 3 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Още една радиоточка на вълната на радио Ереван.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3230 Весело

  Кой ще назначава директора, след като до днес всички назначаващи не улучиха!!!
  Дали пък на не уволним всички назначаващи!!
  Дали да не назначим директора със случаен избор както се избират съдии по делото. Но тогава изниква въпросът измежду кои хора да назначаваме директора - за съдиите е ясно има си списък на съда.
  Но все пак има решение. Ако извадим кандидати от архивите на психиатричните заведениения може и да бъде успешно.

  тел 032 644 150
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  "Има достатъчно органи в рамките на държавата – въпросът е защо тези органи не вършат своята работя."Ами разбира се,че това е въпросът.И каквито и нови закони и нови структури да се създават като не вършат работа - няма файда.

 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Демек Герб ще го приемат с радост. Но пред ТВ-та ще плюят.
  Бръснатите са от 2009 г. , но продължават да се оправдават с орешарски, свет. криза, бежанците и т.н.

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Да се създават паралелни структури е поредното соказатвлство първо за липсващата правна култура в депутатите и второ за пълното ом нежелание съдебната власт са заработи.
  Липса на правосъдие ( а то не зависи само от съдията, къде са следователя и прокурора) означава липса на ред - правов и всякакъв друг.

  Не пазете тишина!
 8. 8 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 581 Неутрално
 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Политическата класа си е пъхнала ръцете в джобовете и прехвърля нещо от единия крачол в другия и се опитва да ни убеди, че това може да има ефект за околните. Едно е ясно - преливането от пусто в празно не може да прикрие обективния факт за липса на каквато и да било политическа воля за борба с корупцията.
  "Добрата" новина е, че случаят от случая КТБ тепърва предстои да гледаме политическата заря, за която има подсказки и се надяваме да има характеристики политически взрив с елементи на измитане. А след това вече може да говорим, че се отваря пътя към Велико Народно събрание. Всичко друго би било мимикрия и агония - до тотално обезлюдяване на територията ни. Олигархичният кърлеж и представителите му няма как безкрайно да бъдат в симбиоза с гостоприемника-народ.

 10. 10 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3230 Весело

  Спорен един стар виц султанът наредил и сварили огромен казан пилаф, дали на сиромасите по една лъжица с много, много дълга дръжка. Опитали сиромасите, но като хванеш дръжката и загребаното е на два метра разстояние и не достига до устата. Накрая сиромасите се провалили и на тяхно място седнали везирите. Всеки от тях загребвал с лъжицата и поставял в устата на другия.
  Сега ние спорим какъв цвят да бъдат лъжиците, от какъв метал, но дръжките си остават дълги

  тел 032 644 150
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9378 Неутрално

  Точно, ясно и лаконично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4570 Неутрално

  "Има достатъчно органи в рамките на държавата – въпросът е защо тези органи не вършат своята работя."Ами разбира се,че това е въпросът.И каквито и нови закони и нови структури да се създават като не вършат работа - няма файда.
  —цитат от коментар 5 на chicago514


  Всъщност работи се по същата комунистическа логика, по която ни вкарваха в калта и недоимъка 45 и вече не знам колко си години!
  Тези никога няма да изведат страната на по-добър край!
  Те не желаят да го направят!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4570 Разстроено

  Политическата класа си е пъхнала ръцете в джобовете и прехвърля нещо от единия крачол в другия и се опитва да ни убеди, че това може да има ефект за околните....
  —цитат от коментар 9 на hammurabi


  Имаше едни дето искаха съдебната ни система да извърши този качествен скок към справедливост и отчетност, но управляващите в съдружие с червените и ДПС не позволиха това да стане!.....
  На което едни баламурници (има ги и тук във форума) много, много се радваха!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 14. 14 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1837 Весело

  Хубостникът от снимката го разследват за произход на имущество за над 1 млн лв! За което не е подал имотна деклерациа по надлежниа ред! А иначе прокуратурата тряя се подчини на изпълнителната власт-както е в Германия! Или в САЩ и АНглиа! За да има ПОЛИТИЧЕСКА откгворност за действията и за бездействията на прокуратурата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 581 Весело

  Налазиха троловете - видяха статията и следващите десетина коментара ще бъдат като по калъп

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4570 Гневно

  До коментар [#14] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Още не можеш да пишеш като хората, но вече се опитваш да пускаш фалшивини!
  Аман от платени измамници в полза на #КОЙ!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 17. 17 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Лозане, щото в съда няма корупция, та си не гледаш у дворо!

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  "въпросът е защо тези органи не вършат своята работя. Създаването на нова структура с дублиращи функции и с изместване на дебата кой ще назначава директора, с изместване на дебата в различни посоки, без дори да се пита колко ще струва един такъв орган, намирам, че отново се прави за мониторинговия доклад"

  Всички симулират дейност заради мониторинговия доклад, а всъщност не искат нищо да се промени

 19. 19 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Абсолютен никой от присъстващите в народното събрание не желае промяна на статуквото.
  Те просто са комунисти, подкрепящи червената мутро-милиционеска мафия.
  Няма никаква разлика между комунистите от БКП-БСП, ГЕРБ, ДПС, "патриотите" с руски знамена и тези от воля.
  Това е положението за съжаление.
  Материала, материала.

 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 532 Неутрално

  По принцип Лозан Панов е прав, с тая разлика, че какъвто по същество е проекта на БСП, такъв е и на ГЕРБ- преливане от пусто в празно и създаване на поредната структура, за да се намери място за "наши хора" и за да не се прави нищо. Истината е в реформата на съдебната система - изборите за политическата квота в парламента доказаха това. Има цяла една структутра в Съдебната система, наречена Следствие, която работи на почти празни обороти или направо не работи - вижте им натоварването. А работата и е именно да върши независимо разследване, вкл. и срещу високите етажи на властта. А властимащите създават нова структура, за да отчетат "напредък" в Брюксел.

 21. 21 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 499 Неутрално

  ...и е прав!! БСП = ГЕРБ = Мафия!!!

  www.commcrime.blogspot.com
 22. 22 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1342 Весело

  И ква стана тя другари? Другарката Нинова дето се бори срещу паралелни държави сама създава паралелни държави. Другари вземете се в ръце. Искам да чувам залповете на Аврора а не на кака Корни лъжите.
  Знаете ли по калво се разбира че кака Корни лъже?
  По това че си отваря устата.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Лозан Панов човекът, който крие данъчната си декларация, ще бори корупцията.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Подновяването на мебелите не е най-добрата реформа в един публичният дом. Там други промени са по-важни
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Трябва тотална чистка на съдии и прокурори и назначаване за такива на млади неопетнени юристи каквито в страната има достатъчно. Вярно е , че покрай сухото ще изгори и суровото, но при една революционна мярка като тази неминуемо се дават жертви. След това се въвежда носенето на персонална отговорност от съдии и прокурори. Във всички други професии се носи персонална отговорност за извършени грешки, само не и от прокурорите и съдиите, а техните грешки влияят на съдбите на много хора и организации.
  Примерно , ако едно обвинение на прокурор падне в съда , прокурорът лично да плати обезщетенията на оправдания или да понесе солидна глоба или друга някаква парична санкция. Ако решение на съдия се отмени на по-горна инстанция също глоби и парични санкции. Ако такива паднали обвинения и присъди се повторят или достигнат някакъв критичен брой, на съответните прокурори или съдии да се отнеме правото да бъдат такива. Като юристи да си търсят друга работа като юристконсулти или адвокати, но не и като прокурори и съдии.
  Освен това трябва да има официални специализации за съди и прокурори. Юридическата материя е обширна , непрекъснато се изменя и не може един съдия и прокурор да бъде компетентен по всички видове дела. При лекарите и инженерите има специализации , а при юристите не, което е абсурдно и обрича нашите магистрати в некомпетентност. Така например трябва да има съдии, които да са специализирани в различни съдопроизводства , като граждански, наказателни , трудовоправни, търговски и прочее други дела.
  Ако това не стане всичко ще се сведе само до приказки.

 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Във форума се вижда и биологична единица с ник "български патриот" ,разбирай съветско-руска подлога българофоб.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Съюз на репресираните:
  "Подкрепяме усилията на управлението срещу корупцията. Общество, което не помни миналото, няма бъдеще. В момента няма нито един, който е арестуван, а в същото време бяха унищожени семействата на репресираните. В момента още има разделение. Не можем да простим на тези, които не се извиниха"
  "Репресирани: Беше подменена истината за комунистическия режим в България" във Фактор

 27. 27 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 530 Неутрално

  реалността показва ,че няма прокурор ,съдия ,служител , който не е участвал в схема за заобикаляне на закона , разбира се вратичките са посочени от законотворците и личностите които да обслужват , е какъв е смисъла от ;нов закон ; , нов ;орган; като никога няма доказателства за престъпленията на политическата рода и бизнес-милиционерите ? просто прах в очите и ;слушайте какво ви приказвам а не гледайте какво правя ;

 28. 28 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 823 Неутрално

  С тия начело на държава и парламент промяна към по добре друг път..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2774 Весело

  Лозан Панов е прав че:" не вижда "решения за борба с корупцията" в проекта на социалистите...,"Той добави, че мнението му за законопроекта на ГЕРБ е същото.. ."Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата. "Този орган, ако се създаде би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни", каза още председателят на ВКС."

  Е, кое, гербави тролчета, не е вярно от по-горе казаното?! А?

 30. 30 Профил на koalimar
  koalimar
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Този господин не спря да хвърля вината, за всеки проблем в държавата, върху прокуратурата. Не че Цацата не е дълбоко забъркан, но нека да погледнат също съда и МВР. Човек ще си помисли, че прокуратурата не повдига обвинения, а пише закони, събира доказателства и сама си отсъжда. За да се бори корупцията е необходимо всяка от властите да работи съвестно.
  Каква полза, че имаш супер честен съдия, ако някой в МВР е скрил улика, прокурорът умишлено е пропуснал нещо в обвинителния акт или НС е написало закон с вратички? Или обратното?

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7369 Неутрално

  Панов е човек на Нинова и Костов. Каквото и да каже не ме интересува!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7369 Неутрално

  Лозан Панов е прав че:" не вижда "решения за борба с корупцията" в проекта на социалистите...,"Той добави, че мнението му за законопроекта на ГЕРБ е същото.. ."Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата. "Този орган, ако се създаде би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни", каза още председателят на ВКС."Е, кое, гербави тролчета, не е вярно от по-горе казаното?! А?
  —цитат от коментар 29 на batzdravo


  Само да не беше го казал човека на костов и нинова! И въобще да се допеска президента да назначава и уволнява по собствено усмотрение е чиста проба чадър над корупцията на БСП и съдружните и ДСБ и ДБ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Панов открива приятелски огън към любимата си партия

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Ами то май целта на реформите в България е с една цел, всичко да си остане същото.

 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Тъкмо бях се уплашил, че ще има реформи, но се успокоих.
  Никакви реформи, никога.
  Иначе ако пуснат кокала ще е много лошо. Животът ви ще стане много лош.
  Това май се повтаря още от 1989 г. насам. Все БКП плаши, че ако нещата се променят животът много ще се влоши.
  И нищо не се променя и животът е толкова хубав...

 36. 36 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Примерно , ако едно обвинение на прокурор падне в съда , прокурорът лично да плати обезщетенията на оправдания или да понесе солидна глоба или друга някаква парична санкция.
  —цитат от коментар 24 на tacheaux


  При народ, който има поговорка "Законът е врата в полето"- едва ли ще стане толкова лесно. Ако прокурорът е "заплашен" от такава санкция, може да мине на друг вариант- внася обвинение, за което е 100% сигурен, че ще мине. При всички други случаи- не внася обвинение, с измислени мотиви- като например- следователите не са събрали достатъчно доказателства. После ще се шуми за "реформа в Следствието"...

  Омагьосан кръг някакъв.

  Между другото- питам с любопитство, а не от заяждане- някой има ли данни- в кои държави прокурор търпи подобни санкции, при неуспешно обвинение?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2557 Весело

  Панов новия добър послушник на другарката Корнелия, истински другар гордост на сръдливите костомолки които ходеха да му слушат сладките приказки на улицата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах