Без реформа на прокуратурата няма борба с корупцията, предупреждава "Антикорупционен фонд"

Становището на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е изпратено до правосъдния министър Цецка Цачева, след като нейното ведомство изработи проект за антикорупционен закон.

© Анелия Николова

Становището на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е изпратено до правосъдния министър Цецка Цачева, след като нейното ведомство изработи проект за антикорупционен закон.Без решителна реформа на прокуратурата не би могло да се очакват позитивни резултати в борбата с корупцията. Това мнение застъпва неправителствената организация Фондация "Антикорупционен фонд", учредена неотдавна. То е част от цялостно становище на фондацията по проекта на антикорупционен закон на ГЕРБ, подготвен от правосъдното министерство.


"Създаването на нов антикорупционен орган не би постигнало поставените цели за противодействие на корупцията, ако не се съчетае с решителна реформа на прокуратурата като единствения орган, който ръководи разследването и може да повдига и поддържа обвинения срещу лицата, извършили корупционни престъпления", се казва в позицията на организацията. Оттам допълват, че без съдържателна реформа за повишаване на капацитета и ефективността на държавното обвинение, както и въвеждане на механизми за публична отчетност на прокуратурата и на главния прокурор, каквито са препоръките и на Европейската комисия, не би могло да се очакват позитивни резултати в борбата с корупцията.


Едно от основните възражение на организацията към предложения проект на ГЕРБ е механичното съчетаване под една институционална структура - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, на твърде различни по естеството си функции и дейности: административно-наказващи, установителни, оперативно-издирвателни, аналитични и превантивни.
Присъединяването към този орган на функции по отнемане на незаконно придобитото имущество - осъществявани досега от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), и на оперативно-издирвателни функции (осъществявани от специалната дирекция в ДАНС), е съществено отклонение от стандартите за изграждане на добре и ефективно функциониращи институционални структури, предупреждава фондацията.


Според организацията няма политическа обосновка


кое налага КОНПИ да се събира с други органи, след като работата му е оценена позитивно в публикуваната пълна оценка на въздействието на проекта


"Също така следва да се отбележи, че в доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 изрично се препоръчва да се преосмисли предложението КОНПИ да бъде разформировано и обединено с други органи, което според ЕК може да намали постигната ефективност до този момент", се посочва още в становището на неправителствената организация.


От друга страна, предложената процедура за избор на председател и членове на комисията съдържа един изначален дефект – избор с обикновено мнозинство от Народното събрание, което позволява управляващото мнозинство да получи пълна доминация в състава на органа.


Според организацията в дадената в проекта дефиниция за "значително несъответствие" ("размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 150 хил. лв. за целия проверяван период") размерът на сумата продължава да бъде твърде висок за българския икономически стандарт.


По този начин се дава една своеобразна амнистия за значителни по размер доходи, придобити от незаконна дейност - средноаритметично тази сума е в двоен размер на месечната нетна средна работна заплата за страната.


Считаме, че


общият размер на несъответствието за целия проверяван период следва да е не по-голям от 50 хил. лв.


От друга страна предвидената автоматична цялостна проверка за установяване на незаконно придобито имуществото на основание констатирано несъответствие в размер над 20 000 лв. се открива възможност за необоснована репресия на гражданите като не се зачита правото на защита срещу актовете на комисията.


Използването на специални разузнавателни средства от антикорупционния орган, което е възложено едновременно с функции по проверка на имуществените декларации, превенция на конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество, създава предпоставки за концентрация на власт и възможни злоупотреби с нея, засягащи честта, доброто име и правата на гражданите, посочват от организацията.


Използването на доброволни сътрудници без достатъчно детайлна и прецизна законова уредба пък създава рискове за изграждане на мрежа от "информатори", която да се ползва на натиск към неудобни на властта хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  И отговорът на институциите е - гледайте си работата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Борбата с корупцията трябва да се преследва от този, който има правомощие да повдига и поддържа обвинение. А това по силата на основния закон е само прокуратурата. Затова заглавието е правилно. Но поради липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта - ще бъде подминато. Не поради глупост, а поради посочената по-горе липса.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Мама Цецка ще им отговори на тия всезнайковци, че реформата приключи преди 2 години и сега трябва да си пазим стЪбилността!

  Боко ни се подигра зверски с тая леля за правосъден министър.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Гневно

  Целта НЕ Е борба с корупцията, а замитане на следите! Това е и причината да се остави прокуратурата безконтролна!

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Борба с корупцията? Българските политици не правят такива неща!
  Ако една мярка би имала положителен ефект срещу корупцията, тия биха я отменили или забранили.

 6. 6 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Трябват дела а не думи. само така може да се успее,а всичко друго са празни фойерверки https://www.youtube.com/watch?v=9rH5SAy8WAg

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Това е ясно и за хората без юридически познания - защото днес безнаказания Цацаров си разиграва коня и заедно с хора имащи власт в държавата, като ББ и хора държащи откраднатите от нас пари като Пеевски, могат да ни правят на маймуни, използвайки позициите си на обвинители, без никаква отговорност за правилността и юридическата логика на повдиганите обвнинения.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Някой да не би да има намерение от сега управляващите да се бори с корупцията.
  Това, което представят , като закон. не прилича да е правено за борба с корупцията.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нито една партия няма намерение да се бори с корупцията, защото тя е основният им източник на доходи. Кой ще отреже клона, на който седи? Всичко е само камуфлаж за замазване на очите на чиновниците в Брюксел и за баламосване на електората.

 10. 10 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 711 Неутрално

  В България корупция няма. Тази думичка е в устите само на идеологическите диверсанти. Правилно е да се казва: преразпределение на благата.
  Някой казват, че сме имали олигарси. И това не е вярно. Благата се разпределят на всекиму според потребностите, а се получават от всеки според възможностите.
  Имали сме и много чиновници. - Изобщо не са много. Народът- данъкоплатец трябва да е сигурен, че някой го пази от външните нападатели и ще се погрижи за него при природни бедствия.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Весело

  Видях снимка на Цура, дорде прочета новината докрай, стигнах само до "Без реформа на прокуратурата няма борба с корупцията", викам си, "не може да бъде". Е, прочетох, някакъв фонд го казал. Отдъхнах си. Буден съм, не сънувам.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1202 Разстроено

  Да бе.Сами да се вкарат в затвора.Няма да я бъде тая...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK