Депутатите влязоха в ожесточен спор дали Русия е заплаха за националната сигурност

Заседание на Народното събрание Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Заседание на Народното събрание Цветан ЦветановДокладът за националната сигурност, в който Русия е определена като външна заплаха за България предизвика спорове и скандали в кулоарите на парламента. Документът бе приет от правителството и тази седмица ще бъде дискутиран в парламентарните комисии, преди да бъде гласуван в зала. Според БСП документът е "поредната неадекватност на правителството", а Станислав Стоилов от "Обединени патриоти" (Атака) го определи като "натовска глупост". Според някои медии документът щял да доведе до скандал и противопоставяне с Русия.


Цветанов удовлетворен, че се назовават нещата с истинските им имена


Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне, коментира председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.
"Това, което мога да заявя категорично, е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини", каза Цветанов.


Той призова репортери и депутати да се запознаят с текстовете на доклада. Цветанов напомни за това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, президентската кампания в България.


"Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС", каза още Цветанов.


Според Милен Михов от "Обединени патриоти" не може да си затваряме очите през заплахата


Засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват несъмнено нещо тревожно спрямо българската национална сигурност, каза депутатът от "Обединени патриоти" (ВМРО) Милен Михов. Според него докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, които съществуват в региона, и фактора Русия в тази посока. Михов смята, че изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност.


"В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства", заяви Михов.


Той добави, че тези факти обективно отразяват реалността и не можем да си затваряме очите пред тези заплахи. "Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност", каза още Михов и уточни, че в България НАТО има далеч по-малко присъствие, отколкото Русия в Черноморския басейн.


"Подчертавам, че никой от "Обединени патриоти", нито от нашите партньори, не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия. Такъв извод не е произтичал от доклада", заяви още той.


БСП иска да бъдем мост


"Не вярвам констатациите в доклада да утежнят отношенията между България и Русия. Това, което ще стане, е, че за пореден път ще покажем неадекватност", каза зам.-председателят на БСП в парламента Антон Кутев.


"Няма истини, които премълчаваме. Въпросът е в поставянето на ясни основи на отношения. Не съм убеден, че в момента те са равностойни между България и Русия. Ние прекалено далеч стигаме с констатациите", обясни Антон Кутев.


Според него това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България и можело да бъдем мост на тези световни сили с Русия.


"Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война", коментира депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.


Той даде пример, че в един от докладите на Софийския градски съд преди няколко месеца са публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от съда за изпълняване на законни СРС-та спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK