Правилата за избор на изтребител са променяни по време на процедурата

Христо Гаджев

© Анелия Николова

Христо ГаджевПравилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура и така е станало възможно отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани F-16. Това е една от нередностите в процедурата, според заместник-председателя на парламентарната комисия, която проверява процеса, Христо Гаджев (ГЕРБ).


На едно от последните си заседания в края на април служебното правителство на Огнян Герджиков одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Това става на закрито заседание. България избираше между три предложения - употребявани F-16, собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен".


В доклад на Министерството на отбраната до Министерския съвет от края на юни се предлага да започнат преговори с Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, която предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност - за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ, не е класирана "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение)", се разбира от доклада на Красимир Каракачанов. При процедурата, завършена от служебното правителство, на първо място е класиран "Грипен" с оценка 0.90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0.61. Правителството реши, че преди да започне преговори, ще изчака заключенията на комисията, създадена по искане на ГЕРБ.
Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.

© Грипен

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.


С малка промяна победителят отпада


Гаджев каза пред "Дневник", че в първоначалните RFI (искания за информация) до държавите, предлагащи самолетите, критерият за разсрочено плащане по изискванията на България не е бил задължителен. "В самия документ, който е приет от Народното събрание, няма критерий, който да е задължителен. В частта за финансиране пише, че може да се избере от 4 модела на разплащане, като има примерен вариант как би ставало разплащането през годините.


Впоследствие е приет задължителен критерий за разсрочено плащане с гратисен период и т.н. Една от страните (САЩ - б.а.) в самото начало е казала, че няма да го изпълни, защото противоречи на законодателството ѝ и тя би могла да се вмести в тези критерии при водене на формални преговори, едва след като е сезирала законодателя си за разрешение. Това нещо е известно много преди този критерий да стане задължителен", каза Гаджев. Ставайки задължителен, този критерий предопределя избора. Според анализ, предоставен на временната комисия от доц. д-р Венелин Георгиев, ако критерият не е задължителен, победител в процедурата ще е F-16, ако е задължителен – отпада.


Промяната на методиката


Промяната на методиката е станала през юни 2016 г., когато министър е Николай Ненчев и с подпис на тогавашния командир на ВВС – генерал Румен Радев. Това е станало възможно заради промяната на начина по който е работил проектният екип. Тя е направена по време на служебния министър Шаламанов, който въвежда проектно управление на базата на "Принц 2" модел. С промяната се премахва стратегическият контрол и се създават един борд за управление, ръководен от командира на ВВС, и направляващ орган, който няма правомощия по дейността на работната група. "Всички документи са одобрявани от самия проектен екип, а политическото ръководство на армията е поставяно пред свършен факт. Това е довело до възможности за изкривяване и субективизъм, е един от изводите в изготвения анализ", каза Гаджев.


Проблемът остава


Христо Гаджев се опасява, че купуването на 8 нови изтребителя не решава проблемите на ВВС. Дори и те да започнат да летят от следващата година, докато не се придобият още 8 самолета, България ще продължи да поддържа МиГ-29. "Според анализите на ВВС ние трябва да имаме 16 самолета. Имайки предвид, че според проекта има минимум 3 години, докато нов самолет влезе на въоръжение, и минимум 3 години до 2024, когато трябва да започне вторият етап за евентуално придобиване на следващите 8, България трябва да поддържа МиГ-29 още 7 години". Тъй като в проекта се залага новите самолети да изпълняват предимно мисии по "еър полисинг" (опазване на въздушното пространство), това означава, че за неопределен период трябва да се поддържат и Су- 25, защото няма с какво да се изпълняват мисиите по поддръжка на пехотата и ВМС.


"Излиза, че вместо да сменим старата руска техника с какъвто и да е западен модел, който да реши проблема и да имаме един многофункционален самолет, ние ще оперираме с три модела. Това ще задави, направо ще удави, бюджета за отбрана", смята Гаджев.


Днес парламентарната комисия ще разговаря с Велизар Шаламанов, служебен министър в правителството "Близнашки", Стефан Янев в правителството на Герджиков и генерал Цанко Стойков, който е командир на ВВС в момента и по негово време е завършен проектът.


Четете утре цялото интервю с Христо Гаджев.

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Принс 2 не преодпределя начина по който се е процедирало :)
  А решението е било целенасочено и непълно, защото не е искано такова от САЩ, които могат да почулат изключение от правилото ако се поиска. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Руският резидент Радев какво ще се изока по въпроса?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 434 Весело


  Абе комисионните са голями бей !!


 4. 4 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Някой взел дърти комисионни и сега с цената на всичко ни убеждават, че 35-годишен самолет е по-добър от нов самолет. Ами и сега си имаме 35-годишни самолети. Вместо "независимата" проокуратура да се самосезира и да разследва има ли икономически интереси зад това "невинно" лобиране, се създават парламентарни комисии от същите тези гювечари....

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Мен ме учудва защо чак сега стават ясни тези неща, при сделка за милиарди. Ако бях заинтересована и ми променят регламента по никое време, щях да опищя орталъка.
  Извън това е ясно, че решението ще е политическо, разбира се. Но все пак.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  :D Явно ще ни набутват дъртите ламарини. Еми стига толкоз театър, че те са на някакво самолетно гробище и съвсем ще ги изяде ръждата , ако още се лигавите.

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  F-16 - това е изборът. Основен самолет приет на въоръжение в НАТО! Какви пет, какви шест самолета...? Купува се една цяла ескадрила F-16 (възможно най-добрите) и толкова! Какво се мотаем още? Чакаме комунистите от БСП да узреят ли, що ли? Или може би търсим одобрение от кремълските разбойници?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Мен ме учудва защо чак сега стават ясни тези неща, при сделка за милиарди. Ако бях заинтересована и ми променят регламента по никое време, щях да опищя орталъка.Извън това е ясно, че решението ще е политическо, разбира се. Но все пак.
  —цитат от коментар 5 на dogwoman


  Решеннията за отбраната на страната трябва да са повече политически и по малко привидно икономически. Икономическата логика може и да не прозира с просто око но ако се вгледаш по-отблизо излиза наяве.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Значи, правителството на ГЕРБ носи вина, че под влияние на Радев е въвело критерия разсрочено плащане, каквото всъщност дори в момента от ГЕРБ искат за още по-дълъг период?
  Тотално се е сбъркало момчето, горкото. Да му бяха дали поне някакви по-смислени опорки.

 10. 10 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "Излиза, че вместо да сменим старата руска техника с какъвто и да е западен модел, ".................алооо,депутата,ще я сменяме с нова,а не с каква да е!Очевидно някой ти е платил!

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  в самото начало е казала, че няма да го изпълни, защото противоречи на собственото и законодателство и тя би могла да го изпълни, да се вмести в тези критерии при водене на формални преговори за придобиване, когато би могла да сезира законодателя си, за разрешение.
  ----------------------------
  Да преведем:
  Не можем да ви дадем веднага такава оферта.Но ако започнете преговори И СЪС нас ще можем да искаме от законодателя си разрешение за разсрочено плащане за да сме в крак с конкуренцията и можем да се разберем.
  Извод - Румчо Джапанката изхвърли американците като се готвеше по тоя начин да прибере много на брой $$$$ от Грипен разчитайки на договореното съдействие/бездействие от премиера Кака Корни, ама пустия избирател им развали калимерата и взе че ПАК върна Баце.
  После що шофьора се пеняви срещу "чуждите интереси застрашаващи отношенията с Русия"
  :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3419 Весело

  До коментар [#4] от "agile":

  Големи фенове сте на Грипен,това русофилите...Само и само самолетът да не е съвместим с НАТО.

 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Това е интересното наистина. Баце не иска да дава пари дори за разсрочено плащане, камо ли накуп. В същото време воеводата си иска руските мигове и това е. Пълна шизофрения!

 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  Поръчкови мрънканици на герберастки шебек. Няма "правила" в случая, а изисквания. Има си начини в проектния мениджъмт изискванията да се променят като се спазват правилата. Герберастията пак хвърля димки за да заблуди обществеността. Може цацаратурата да задействате и да потрошите обществен ресурс - не е за пръв път.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":

  че 35-годишен самолет е по-добър от нов самолет.
  ------------------------
  Съчувствам ти.
  1990 година установих как един 13 годишен Голф превъзхожда в пъти по абсолютно всички показатели нова новеничка чистак бърсак излязла от Мототехника Лада......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ГЕРБ не могат да ни набутат 40 годишните Ф-16.
  Поради това се преминава към вариант 2 : Усвояване на средства по други направления чрез проверените Гигов и Домусчиев.
  Това бойчу го каза в прав текст няколко пъти вече.

  Естетсвено на "политиците" войска им е нужна, само като оправдание за милиардни харчове при пълна напрозрачност, щото нали "национална сигурност" и се налага "сектретност"

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Процедурата е ясна:решетников и другата шайка в москау са ви поставили да купите нещо учебно грипен и това е! Даже оня куклата радев и той се обажда с новите постулати на москалите!!! Смешна държава сме съ смешни управлявани държавничета-вижте какво правят Сакандинавските държави и по специално Норвегия

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":че 35-годишен самолет е по-добър от нов самолет.------------------------Съчувствам ти.1990 година установих как един 13 годишен Голф превъзхожда в пъти по абсолютно всички показатели нова новеничка чистак бърсак излязла от Мототехника Лада......
  —цитат от коментар 15 на qwertqwert


  ГоУфа е пернишка икона :)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#14] от "puknatastotinka":

  Има си начини в проектния мениджъмт изискванията да се променят като се спазват правилата.
  -------------------
  Това в крайна сметка какво значение има , след като факта е очеваден - американците са декласирани и то така, че въобще да не се водят преговори с тях?
  И каква песен ще запеете, ако в крайна сметка започнат преговори и се окаже, че те също предлагат разсрочено плащане?
  Но добрата новина все пак е, че покрай цялата тая патърдия се примирихте с факта , че МИГ-ове повече няма да се купувата... все е нещо :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  01.06.2017

  "България ще се стреми за разсрочване на плащанията за новите изтребители за най-малко 8 години. Това се разбра от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред "Нова телевизия".

  07.07.2017

  "Аз няма да пpeговаpям. Има експеpти, Каракачанов да преговаpя. Разсрочено плащане, индycтpиално сътрудничество”, обвърза двете теми Боpиcов."

  Според Гаджев излиза, че разсроченото плащане е лошо, според Борисов и Каракачанов излиза, че е желано и задължително. Изглежда, че в агитпроп отдела са в ступор е не знаят изобщо с каква глупост да се оправдаят.

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Според Гаджев излиза, че разсроченото плащане е лошо, според Борисов и Каракачанов излиза, че е желано и задължително.
  -----------------------------------------------------------------
  :) :) :) :) :) :)
  Е определено както подозирах не разбираш какво четеш.
  :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Не трябва да обръщаме никакво внимание на комунистите! Да си дърдорят под носа, каквото си искат! Като им харесва Грипавия самолет, да си купят един и да го издундурят на покрива на "Позитано"! Когато ушанката иска да полети, свалят го правят две кръгчета и пак го качват на покрива. Този самолет е на въоръжение само в две от всичките страни членки на НАТО и тези страни вече съжаляват за избора си, защото "швеците" спират производството и преминават към нов тип самолет! Отдавна е ясно, че няма друга алтернатива, освен приетият на въоръжение днес в НАТО, основен боец, доказан в много битки, свалил много руски щайги - F-16! И на сто години да стане, ще бъде по-добър от който и да е руска щайга!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#19] от "zuk_trombon":

  ГоУфа е пернишка икона :)
  -----------------
  1990 година баце, 1990.
  19 годишен форекс тайкун :) :) :) :)
  Гоуф не бяхте виждали тогава, а некои не бяхте и чували за такова нещо :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Руският резидент Радев какво ще се изока по въпроса?
  —цитат от коментар 2 на меншевик  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":Според Гаджев излиза, че разсроченото плащане е лошо, според Борисов и Каракачанов излиза, че е желано и задължително.-----------------------------------------------------------------:) :) :) :) :) :)Е определено както подозирах не разбираш какво четеш.:) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 22 на qwertqwert


  Добре, щом ви е ясно, информирайте ни какви са опорните точки на ГЕРБ?
  Лошо ли е да има разсрочено плащане или не? Щото гледам момчето от снимката още не е наясно какво иска, освен да се жали за 37 годишни Ф-16 на цена на нови Ф-35.

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#4] от "agile":Големи фенове сте на Грипен,това русофилите...Само и само самолетът да не е съвместим с НАТО.
  —цитат от коментар 12 на yanne


  Грипен не е съвместим само с корупционните планиве на каракачанина. И не сме русофили, но не сме длъжни да преглъщаме лъжите и простотиите на герберастията. Точно заради тях Баце се вкара в ъгъла притиснат от патридиотите. Вместо да си поемете отговорността, лъжете за да устроите паричния фонд. Е, как да ви почитат хората?

 27. 27 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Въпрос номер 1: коя сделка колко струва
  Въпрос номер 2: кой самолет е по-добър

  И след отговор на двата въпроса - не е допустимо да се сменят условията в движение.

  А що се отнася до Румен Решетников - ясно е на кой е слуга. Във всеки случай не на българските интереси.

 28. 28 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 496 Неутрално

  пхахахахха.ристу завършил врачанската гиназия 3,75 давал интервю.ооооооо

 29. 29 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "....командир на ВВС"
  СВ, ВВС и ВМФ, са вид въоръжени сили. Всеки вид въоръжени сили има командващ, а не "командир". Разликата между двете е огромна.
  Ако комисията не бе избрала, варианта с разсроченото плащане, а някой от останалите три, щеше да бъде обвинена, че не мисли за финансовото състояние на държавата, временна парламентарна анкетна комисия, щеше да проучва въпроса, а случаят щеше да бъде "даден на прокурор".

 30. 30 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  в тая аналогия къде седят тия: https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_200_Series

  Щото за разлика от ладите и голфовете все още си вървят...

 31. 31 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Христо Гаджев, ГЕРБ: Разсрочването на плащанията за военна техника ще освободи ресурс за модернизация на армията

  24 юни 2017 | 17:00

  Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисията по отбрана в НС, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

  Водещ: С проекти за 3 милиарда и 54 милиона лева правителството ще започне реализацията едновременно на три военни суперпроекта за трите вида въоръжени сили – военновъздушни, военноморски и сухопътни. Това става ясно от доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов. В документа има и специален разчет на разходите. Модернизацията на българската армия е наложителна, защото за да има перспектива не само в национален мащаб, но и в рамките на НАТО, тя не може да продължава да работи със старото си въоръжение.
  Г-н Гаджев, кога трите проекта за модернизация на армията ще влязат за обсъждане в Народното събрание и съответно в Комисията по отбрана?
  Христо Гаджев: Надявам се правителството още на следващото си заседание да приеме доклада на министър Каракачанов, така че още в началото на юли месец проектите да са в Народното събрание и съответно да може да се произнесе максимално бързо по тях. Става въпрос фактически за едно разсрочване на плащането при изтребителя, при проекта за изтребителя, който ние бяхме приели през миналата година, така че да се освободи ресурс, с който да се започне третият изключително важен проект, този за многоцелевата военна машина, бойната машина на пехотата. Отлагайки с една идея плащането, с няколко години плащането на изтребителя, ние ще имаме възможност да започнем трите проекта едновременно и съответно и трите вида войски да получат максимално бързо новата техника. И това е една от целите за влизане в Народното събрание за преразглеждане на проектите за целеви, многоцелеви изтребители, за многофункционалния кораб, за да може да се разсрочат техните плащания и по този начин да се освободи ресурс, с който да се започне работа по бойните машини.

  http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=43391

 32. 32 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Значи 35 годишна (не)летяща кошница, трета ръка е по-добър вариант от чисто нов самолет на СААБ, заедно с шведски инвестиции. Що за идиот трябва да си, за да вярваш на това?

 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#23] от "Rim":

  Хубаво де, да ги пуснат нови на тази цена и ги взимаме. 100 пъти ти се каза, че големия проблем е че са стара модификация и на 35 години. Няма ли един умствено не увреден при вас в Герб?

 34. 34 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  ХАХАХАХ, герберастите са новите команисти. ОБЯВИХА СИМПАТИЗИРАЩИТЕ ЗА ВАРИАНТА С ШВЕДСКИЯ ГРИПЕН ( не на самолета, защото не е перфектен, а на този вариант ) ЗА КОМАНИСТИ, РУСОФИЛИ И ВРАГОВЕ НА НАРОДА.

 35. 35 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Аз, като български данъкоплатец, само не разбрах троловете тук настояващи да дадем една камара пари наведнъж (без гаранции за каквото и да е разсрочено плащане, даже и обещание няма, само едно "ще видим") за трета ръка самолети на възрастта на сегашните ни МиГ-29, но за разлика от тях кой знае от кога неподдържани на самолетното гробище където се намират, те ли ще извадят парите за това?! Че то някои от тях са американски данъкоплатци, не български, тяхния интерес е ясен, ама не е ли малко нагло да коментират този въпрос...

 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Лошо ли е да има разсрочено плащане или не?
  -------------
  Лошо е да откажеш да ПРЕГОВАРЯШ с някого, защото иска да ти предложи разсрочено плащане в ПРОЦЕСА НА ПРЕГОВОРИТЕ.
  Искаш ли по-бавно да ти го напиша?
  :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това е станало възможно заради промяната на начина по който е работил проектният екип, която е направена по време на служебния министър Шаламанов, който въвежда проектно управление на базата на "Принц 2" модел, което означава премахването на стратегическия контрол и създаването на един борд за управление, който се ръководи от командира на ВВС и направляващ орган, който няма никакви правомощия по работата на работната група.

  няма такова изречение... с 6 който/което. Кой ги пише тези статии??

 38. 38 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "Дундурук":

  То цялото мислене на герберите е един виц:

  Седемдесетте години на миналия век.

  В един съветски колхоз решили да прожектират филм и с цел да се продадат повече билети било написано на входа на столовата:

  "Филмът е шведски, сексуален и се казва "Баба дала на войника!"

  Когато филма започнал се оказало, че не бил шведски, а съветски, не бил сексуален, а социален, и не се казвал :"Баба дала на войника", а "Балада за войника!"

 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално
  До коментар [#31] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Разсроченото плащане за изтребителите било хубаво, необходимо и разумно,
  ако се предлага от ГЕРБ, но същото разсрочено плащане е много лошо, ако се предлага
  от Радев? Що за идиотщини циркулират в главата това неадекватно момче?

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Че то какво в България е било честни от начало, до край.

 41. 41 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#27] от "timtim":

  Въпрос номер 1: коя сделка колко струва
  Въпрос номер 2: кой самолет е по-добър
  -----------------------------------
  1: Колко струва и КОГА СЕ ПЛАЩА. За американците няма как да разберем кога се плаща , защото са изхвълени преди да имат възможност да дадат предложение
  2: Спорна работа. Ф е стар, Грипен е вече свален от производство и несъвместим с НАТО (кой ще поеме разходите за съвместяване)

  А съвсем съвсем отделно :
  ЗАЩО са ни необходими 6 (ШЕСТ) нови самолета, след като Гърция и Турция имат по 200+ всяка?
  Какво ще ги правим тия самолети със старите военни РУСКИ радари?
  Колко по-евтино и по-ефективно щеше да е да имаме съвременна НАТО-вска радарна система + системи за противовъздушна отбрана?
  То вярно , че кефа цена няма, ама нещо не ми се плаща за кефа на пРезидента, щото бил льотчик видите ли....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 42. 42 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "меншевик":

  президентът има доста какво да каже по-въпроса при положение, че той е професионалист, а такива като мен и теб при 3g ще се въргалят по земята в собственото си ХХХХХХ.
  Аз да питам обаче евроатлантиците, какво ще кажат по въпроса, по който Биволът голям нож в гърба е ударил, оказва се, както от години говорим, че сме доставяли оръжия за най-гадните кръволоци в Сирия , директно организирано от любимите ни демократични УСА. https://bivol.bg/making-a-killing-2.html
  Разбира се това е тема табу за г-на, собственик на този безпристрастен и обективен сайт и за троловете изкарващи с пот на чело за поредния макдоналдс. Сега модераторчето ще изтрие поста ми, защото съдържа обиди на финансова основа, аз обаче си го сейвам, колкото след това да се кефим русофилите на малоумната цензура.

 43. 43 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  ХАХАХАХ, герберастите са новите команисти. ОБЯВИХА СИМПАТИЗИРАЩИТЕ ЗА ВАРИАНТА С ШВЕДСКИЯ ГРИПЕН ( не на самолета, защото не е перфектен, а на този вариант ) ЗА КОМАНИСТИ, РУСОФИЛИ И ВРАГОВЕ НА НАРОДА.
  —цитат от коментар 34 на Дундурук


  Новите?!?!? Тази пародийна управленска сган никога не се е освобождавала от комунистическия си манталитет. Просто лъгаха повечето хора през повечето време. ;)
  На всичкото отгоре аз съм твърдо за Ф-16, но подозирам, че на нашите им позволяват само стари самолети и технологии, защото им нямат доверие. Троянският катър в ЕС и НАТО - завидна позиция докарана ни от петата колона за радост на Путя.

 44. 44 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#27] Грипен е вече свален от производство и несъвместим с НАТО (кой ще поеме разходите за съвместяване)
  —цитат от коментар 41 на qwertqwert


  Най-нагло и безочливо ЛЪЖЕШ!!!

  http://www.aeropress-bg.com/articles/4393- %D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-gripen-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 45. 45 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Значи 35 годишна (не)летяща кошница, трета ръка е по-добър вариант от чисто нов самолет на СААБ, заедно с шведски инвестиции. Що за идиот трябва да си, за да вярваш на това?
  —цитат от коментар 32 на psihodesen


  От ГЕРБ, сър!
  Иначе, Ф-16 е прекрасен самолет и добър вариант за нас, ако има оферта като тази за Бахрей от преди няколко дни за нови F-16V.
 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#7] от "Rim":

  Не може така....Още няколко години трябва да се ремонтират Миговете, а след това естествено ще се вземе СУ-52 - иначе Посоля ще се разсърди.....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 47. 47 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#45] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Бахрейнските самолети са огън във всяко отношение, включително и с цената.
  $4 млрд за 19 самолета.

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#26] от "puknatastotinka":

  ГРИПЕН не е въвместим а НАТО.Има го само в две страни-Унгария и Чехия,като и в двата случая има корупционни скандали.Другаде,ако го има е учебен.Италия, например.Затова и дтапате за него.За да не ни е съвместима авиацията с другите от НАТО.

 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2515 Весело

  Целият зор сега е как да се обясни на раята, че португалските кенефи са кукличка и са отпаднали посредством зулуми!
  Тук с гаранция щеразвиват тази теза, защото са присъдружна медия...
  Иначе грантове йок!

  I Want To Believe
 50. 50 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#45:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Абсолютно! Точно Бахрейн гледах за пример и се чудех, че на сходна цена взима нови. Значи на нас стари, щото ттданните ще тръгнат по канала за Путландия.

 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#45] от "Котаракът на Шрьодингер":Бахрейнските самолети са огън във всяко отношение, включително и с цената.$4 млрд за 19 самолета.
  —цитат от коментар 47 на 1107a


  $4 млрд е май за повече! Ето цитат:
  "Пентагонът пояснява, че предложените продажби включват доставяне на 19 самолета F-16V на стойност 2,7 милиарда долара. Други потенциални продажби включват два малки патрулни кораба с картечници, 221 противотанкови ракети и 1,8 милиарда долара за модернизиране на самолети Ф-16 на Бахрейн."

 52. 52 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  http://www.haaretz.com/israel-news/israel-to-purchase-20-lockheed-martin-f-35-fighter-jets-1.308177

  За 2.7 милиарда долара Израел си взимат 20 НОВИ Ф35, тоест за 8 им излиа 1 милиард долара което е към 1.5 милиарда лева... колкото 8, 35 годиши ф16 модификация от на тато времето...

 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":Лошо ли е да има разсрочено плащане или не?-------------Лошо е да откажеш да ПРЕГОВАРЯШ с някого, защото иска да ти предложи разсрочено плащане в ПРОЦЕСА НА ПРЕГОВОРИТЕ.Искаш ли по-бавно да ти го напиша?:) :) :) :) :) :)
  —цитат от коментар 36 на qwertqwert


  Нещо сте в грешка, нормално, но процес на преговори за изтребителите още не е имало.
  Както искате пишете, но прочетете и нещо друго, освен "Винету".

 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Беше ясно, че има нещо гнило.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  "Ф-35" ще ни излезе по-евтино! Белите хора се отказват и спират производството на бензинови и дизелови автомобили в перспектива/дори и Китай/, а някои в България напира за стари бараки...

 56. 56 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всяка сутрин от Пловдив към Граф Игнатиево тръгват няколко 40-годишни автобуса "Чавдар". Летците отиват на работа. Като докарат Ф-16-ките, по-нови с ПЕТ години от автобусите, ще свикнат по-лесно с миризмата.

 57. 57 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#44] от "psihodesen":

  Най-нагло и безочливо ЛЪЖЕШ!!!
  ----------------
  Офффф, още един дето не знае за какво говори, не знае да търси в гуглето и не разбира какво чете.
  Ти от кои точно неграмотници си , АРГО-нафтските или Позитаниците?

  http://www.janes.com/article/68701/saab-offers-to-restart-gripen-c-d-production-for-bulgaria

  "Production of the Gripen C/D, which was ceased in early 2015 with the completion of Sweden's order and the company' transition over to the latest E variant, could be resumed for Bulgaria with deliveries following shortly after."

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 58. 58 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#26] от "puknatastotinka":ГРИПЕН не е въвместим а НАТО.Има го само в две страни-Унгария и Чехия,като и в двата случая има корупционни скандали.Другаде,ако го има е учебен.Италия, например.Затова и дтапате за него.За да не ни е съвместима авиацията с другите от НАТО.
  —цитат от коментар 48 на yanne


  Ей не ви ли омръзна да ЛЪЖЕТЕ товкова плиткоумно?

  "Самолетите "Грипен" отговарят на всички изисквания на НАТО. Спекулациите за оперативната им несъвместимост с изискванията на Алианса са безпочвени. Това заяви пред bTV Красимира Стоянова, вицепрезидент на "СААБ" и директор на фирмата за Централна и Източна Европа.

  Тя уточни, че НАТО само изисква способности, но не и конкретна платформа, която да се използва от страните членки."

 59. 59 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#54] от "EU defender":

  Я признай сега, ти вярваш ли наистина, че кошниците трета ръка, произведени в първата половина на 80-те години на миналия век, са по-добър вариант от чисто новите самолети Грипен?

 60. 60 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Офффф, още един дето не знае за какво говори, не знае да търси в гуглето и не разбира какво чете.Ти от кои точно неграмотници си , АРГО-нафтските или Позитаниците?http://www.janes.com/article/68701/saab-offers-to-restart-gripen-c-d-production-for-bulgaria "Production of the Gripen C/D, which was ceased in early 2015 with the completion of Sweden's order and the company' transition over to the latest E variant, could be resumed for Bulgaria with deliveries following shortly after."
  —цитат от коментар 57 на qwertqwert


  Самолетите се произвеждат по поръчка. Няма "спиране от производство". Произвеждат се, когато има поръчка за тях. 61. 61 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#27] Грипен е вече свален от производство и несъвместим с НАТО (кой ще поеме разходите за съвместяване)
  —цитат от коментар 41 на qwertqwert


  Коя патка, от кой агитпроп отдел, на коя партия Ви излъга, че Грипен е несъвместим с НАТО?!


  "А съвсем съвсем отделно :ЗАЩО са ни необходими 6 (ШЕСТ) нови самолета, след като Гърция и Турция имат по 200+ всяка?Какво ще ги правим тия самолети със старите военни РУСКИ радари?Колко по-евтино и по-ефективно щеше да е да имаме съвременна НАТО-вска радарна система + системи за противовъздушна отбрана?"

  Първо, не са 6, а са 8 изтребителя + опция за още 8!
  Второ, "Турция има 200+" е глупав аргумент, за "Гърция има 200+" да не говорим.
  Тя Турция има и танкове, флот, артилерия, и хора повече, да се откажем от всичко ли?

  Трето, "по-евтино е с НАТО-вска радарна система + системи за противовъздушна отбрана" е още по-глупав аргумент, защото едното не замества другото, а на практика това което предлагате е в пъти по-скъпо от 1 ескадрила нови изтребители.
  Румъния купи от най-евтиния вариант - Пейтриъти за 3.9 милиарда долара.
  За по-сериозните неща като "Иджис" на кораби + батареи THAAD да не споменаваме изобщо колко биха стрували.

 62. 62 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#57] от "qwertqwert":

  "НАЧАЛО / OFFNEWS / БЪЛГАРИЯ / ОБЩЕСТВО
  "Грипен" не излиза от производство, твърдят от "Сааб" в разрез с изказването на бившия военен министър

  ОFFNEWS | 28 юни 2017 в 20:46116977

  Шведският изтребител "Грипен", който в момента е в процес на проучване за покупка от страна на България, не е пред спиране от производство, заяви вицепрезидентът на "Сааб" Даниел Боестад след изказването на бившия военен министър Бойко Ноев.

  По думите на Боестад Ноев е направил „редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения”.

  „Изтребителят „Грипен” C/D на шведската компания „Сааб” е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес. Не е вярно, че производството на „Грипен” C/D ще спре. Сааб има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за „Грипен” C/D, така и за „Грипен” E.”, пише вицепрезидентът на шведската компания.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":Големи фенове сте на Грипен,това русофилите...Само и само самолетът да не е съвместим с НАТО.

  Айде, айде! То и глупостите трябва да имат мярка! Грипен си е чисто натовски самолет!

 64. 64 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#53] от "Котаракът на Шрьодингер":

  но процес на преговори за изтребителите още не е имало.
  -------
  Мдам, тежко е международното положение.
  Дарлинг , по силата на взетото от пРЕзидента решение преговори с американцияте НЯМА ДА ИМА .
  И точно в това е проблема.
  Ну наконец то понял?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Основният проблем, който спъва, затруднява, направо прави невъзможен избора е, че нито един от трите не е руски.

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Гневно

  САЩ няма да ни позволят да купим F-35. В българската армия има много агенти на КГБ.
  За Израел, Белгия, Британия, Холандия ...... става но за нас няма да мине.

  подпис
 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#61] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Агитпроп Отдела на жена куче и Опорната

 68. 68 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Щом троловете са против Ф16 аз съм за него :D

 69. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Любопитно

  До коментар [#58] от "psihodesen":
  ""Самолетите "Грипен" отговарят на всички изисквания на НАТО"

  Всички изисквания за съвместимост са минимумът. Може да са съвместими, но дали могат да ни отбраняват ефикасно от Турция и от Русия.

  подпис
 70. 70 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Като се има впредвид предишните одисеи при купването/ поддържането ан авиацията не е тръдно да се проследи вектора и да се предвиди и как ще завърши тази одисея. Значи нови самолети няма да има. Дали ще бъдат платени/окрадени е друг въпрос. За справка да се види одисеята с АЕЦ Белене - платен но нестроен.

 71. 71 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#26] от "puknatastotinka":ГРИПЕН не е въвместим а НАТО.Има го само в две страни-Унгария и Чехия,като и в двата случая има корупционни скандали.Другаде,ако го има е учебен.Италия, например.Затова и дтапате за него.За да не ни е съвместима авиацията с другите от НАТО.
  —цитат от коментар 48 на yanne


  Ей, сцепихте се да лъжете от агитпроп отдела за несъвместимостта!
  Естествено, че Грипен е съвместим с НАТО. И освен, че носи всякакво въоръжение, Грипените имат разузнавателни контейнери за тактическо разузнаване и противокорабни ракети, неща които португалските кошници не са и помирисвали.

 72. 72 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Едно малко уточнение. Това че ф16 е създаден преди 35 години не значи че самолетите ще са произведени тогава. То Астра има и от 1989 и от 2017 и все е Астра

 73. 73 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#72] от "rdb41527334":

  Не значи, ама на нас ни предлагат от старите астри, а не модел 2017.

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Въздушната отбрана на България включва и Черно море. Дали може да бъде ефикасен самолет, повече видим на радара от последната техника.
  Ще уточня слабо видим е самолет, който се вижда само с радари с голяма дължина не вълната, т.е. вижда се но не можеш да го локализираш точно и не можеш да насочиш ракета към него.
  Апропо истребителите не носят радари с голяма дължина на вълната, защото тези радари имат много голяма антена. Ако ние изпратим в Черно море грипени много лесно ще ги свалят.

  подпис
 75. 75 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rim":

  Ми ти си ги купи ве. Кой е луд за едни и съши пари да си купи 35-годишна бричка срещу нов шведски самолет. Все едно 35 годишен Форд срещу ново Волво. Ти си купувай Форда и престани с глупостите си.

 76. 76 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#72] от "rdb41527334":

  Това е вярно, но въпросните самолети са произведени 28 години назад. Това е факт.

 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Ние се нуждаем от самолет, който е невидим за тази радари, които могат да се поставят на изстребители и на противосамолетни ракети. Другите радари дето са на земята нека си го виждат

  подпис
 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#60] от "psihodesen": Ф-16 и Ф-22 са спрени окончателно. Поточните линии на комплектуващите заводи са разтурени и преминали на други производства. Възстановяването им е невъзможно, особено при неясна заявка за брой.

 79. 79 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ГЕРБ не спряха да лъжат и манипулират вече 9 години. Едно нещо могат да го изкарат прекрасно за държавата, а след един ден да е най-голямата грешка. Цялата партия е като председателя ѝ. Няма медии, няма журналисти, всеки собственик на медия се е продал или предал. Една от петдесет лъжи да бяха разкрили и напомняли медиите, Борисов щеше да е изчезнал от политиката още около 2011. Пък 2017 ни принуждават да спорим върху целесъобразността на решения и изявления на хора като Цв. Цв. и подобни партийни гении. В държавата бе по-спокойно като бяхме със служебно правителство.

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#61] от "Котаракът на Шрьодингер":да не споменаваме изобщо колко биха стрували.
  Коте, хубавите фойерверки струват скъпо! Румъния се е прежалила и купила.

 81. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Гневно

  Еър полисинг е мантра на летците, които са професионално пристрасни. За охрана на границите можем да държим някакви ефтини дронове и който не се подчини на заповед да не нахлува, трябва да го сваляме със зенитна ракета.

  подпис
 82. 82 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#61] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Румъния купи от най-евтиния вариант - Пейтриъти за 3.9 милиарда долара.
  ---------------------------
  :) :) :) :) :)
  The potential sale, which could be worth up to $3.9 billion, covers seven Patriot Configuration 3+ units, complete with radars, control station, antenna, launching stations and power plants.
  Also included are 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM missiles and 168 Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement missiles
  ------------------------------------------

  За по-сериозните неща като "Иджис" на кораби
  ----------------
  Изби рибата просто.
  Влака е по-хубав от автобуса, щото е по-черен
  Дооообре.
  :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
  А щото Иджис са възможно най-сериозното нещо и Патриот е само за бедняци, чувам че Австрия и Унгария обмисляли да си ги купват.
  Имали високоразвити флотилии където да ги инсталират
  :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 83. 83 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#62] от "stenli1":
  :) :) :) :)
  Дооооообрееееееее написаното в ОOф нюз срещу написаното в Janes DEfence
  Признавам, ООФ нюз определено е меродавния източник по темата
  :) :) :) :)
  Добрич, що не се скриеш някъде ?
  :) :) :) :) :) :) :) : )

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 84. 84 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#47] от "1107a":

  Неграмотник, теб ясно ли ти е $4милиярда колко нули имат?
  Средната цена на F-35 е около $90млн.
  Поогледай цените в сайта на Пентагона.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#79] от "koalimar":

  ++++
  Това е. И ако много скоро не се промени кореннно, държавата ни няма да я има

 86. 86 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":

  JAS-39 C/D е напълно "съвместим с НАТО" и е на въоръжение в държави, членки на НАТО. Технологиите, които са използвани при създаването на този самолет са с произход от САЩ, Великобритания и други европейски държави, също членки на НАТО. Двигателят е модифициран двигател от F-18. Въоръжението на този самолет е "натовско", авиониката е "натовска". Макар страната на произход на този самолет да не е член на НАТО, тя е сред най-доверените партньори на НАТО и в частност на САЩ и това позволява технологичния трансфер, на който се основава този самолет.... Ако на някой путинопоклонник изборът на този самолет му се вижда като анти-НАТО избор, то той очевидно е оглупял, което е видно и от факта, че е путинопоклонник. На Вас, как Ви хрумна да се изцепите, че JAS-39 C/D не е "съвместим с НАТО" ми е трудно да гадая... Настоящият коментар да не се тълкува, като изказване в полза на един от възможните избори, доколкото всеки от вариантите имат свои предимства и недостатъци.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 87. 87 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Щом троловете са против Ф16 аз съм за него :D
  —цитат от коментар 68 на rdb41527334


  Няма логика, би трябвало да се ори
  До коментар [#58] от "psihodesen":""Самолетите "Грипен" отговарят на всички изисквания на НАТО"Всички изисквания за съвместимост са минимумът. Може да са съвместими, но дали могат да ни отбраняват ефикасно от Турция и от Русия.
  —цитат от коментар 69 на Иван К


  Защо питате? Да не би 8 Ф-16 на 34 години ще могат да ни защитят ефикасно?
  Или си мислите, че тия 8 дърти Ф-16, след като НЯМАТ СПОСОБНОСТИ да носят противокорабни ракети, ракети въздух-въздух "Метеор" и да извършват тактическо разузнаване, значи са по-голяма заплаха за Турция и Русия? Що за глупости защитавате?

 88. 88 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#83] от "qwertqwert":

  ГЕРБер, БТВ одобряваш ми го или признаваш само ПИГ
  http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/ot-saab-otgovoriha-na-bojko-noev-za-gripen.html

 89. 89 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#83] от "qwertqwert":

  Вие от Отдела на Опорната компютър до компютър ли сте или просто четете от неговите записки?

 90. 90 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  "
  "Излиза, че вместо да сменим старата руска техника с какъвто и да е западен модел, който да реши проблема и да имаме един многофункционален самолет, ние ще оперираме с три модела. Това ще задави, направо ще удави, бюджета за отбрана", смята Гаджев."

  Този май съвсем ни взема за канарчета. Един вид: обречени сме да купуваме руски самолети завинаги. Аман от лобисти. Какво му разбира главата от авиация?

  герберче мамино: ето му експертизата:

  Дата на раждане:
  25 март 1983

  Професия: Специалист по национална сигурност и отбрана Експерт в сферата на отбраната към парламентарната група на ПП ГЕРБ. Парламентарен секретар в Министерството на отбраната (2010 – 2013 г.).

 91. 91 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 20 Неутрално
  До коментар [#69] от "Иван К":

  отговор: не. Те могат да бъдат само възпираща сила, така са и конструирани от шведите. Който иска да води война, си купува Рафал или Мираж.

 92. 92 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Значи Ф-16 били на въоръжение в САЩ от началото на 80-те има-няма 15-ина години, след което ги продали в средата на 90-те на тогава най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС - Португалия, за да се отърват от тях и ги заменят с нови.
  След още 20-ина години най-бедната и най-корумпираната през 90-те години страна в ЕС се опитва да продаде своите над 35-годишни Ф-16 на най-бедната и най-корумпирана в момента страна в ЕС- България. За да може португалците да се отърват от своите 35-годипни бараки и да ги заменят с 15-годишни американски самолети. Американците натискат сделката с България да стане, за да могат да се отърват от едни свои 15-годишни самолети и да ги заменят със съвсем нови.
  И тук има еднио тотални форумни идиоти, които изпоолзват добре познатия форумен жаргон, за да обясняват колко хубаво било да купим 35-годишни самолети 3-та ръка от Португалия. Хайде, парламентарните и политическите идиоти, които защитават подобна "сделка", са ясни - платено им е за това лобиране. Но форумните идеиоти? Да, половината и те са ясни - на тях също им се плаща, но другата половина са просто наистина ГОЛЕМИ ИДИОТИ, защото го правят безплатно, по убеждение, един вид.

 93. 93 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#57] от "qwertqwert":

  Това, че в момента в завода не се изпълнява поръчка, не значи, че машината е свалена от производство. Да се свали от производство значи да се демонтира производствената линия. В момента си има развърната производствена база, има логистично осигуряване и поддръжка. Аман от неграмотници!
  По-горе друг кретен писал за съвместимост с НАТО. Gripen е съвместим с НАТО на 100%. Лети в две натовски държави - Чехия и Унгария - и с него се изпълнява на ротационен принцип охрана на въздушното пространство на прибалтийските републики.
  При операцията срещу Кадафи преди няколко години, не-натовските Gripen на шведските ВВС изпълниха една камара разузнавателни задачи, точно в услуга на НАТОвското командване. Изобщо, може ли някой от кретените, дето постоянно квичат за съвместимост с НАТО, да каже какви са критериите за съвместимост?

 94. 94 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#86] от "russian78":

  Остави това, ами оръдията "Бофорс" на ненатовска Швеция стърчат от н'ам колко кораби и бойни машини на сума ти натовски държави. Но, герберските хунвейбини толкова си могат - да въртят едно и също, белким хване дикиш...

 95. 95 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#72] от "rdb41527334":

  Така е. Тези, които се предлагат са произведени около '85-та година...

 96. 96 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Гербоухите комисионери пак се обадиха, този пък чрез това мазно, нискоинтелигентно недоразумение на снимката, а гербавия тролетариат във форума се върти като пумпал, за да ни убеди, че 35-годишна кошница, трета ръка е по-добра от нов самолет.
  Освен старите тролове - ветерани са се развихрили и нови цифрено-буквени, но вресливите им лъжи предизвикват насмешка и погнуса...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 97. 97 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  След като стар Ф16 на 35 години може да се разглежда като оферта, Логично и под условие, че в ГЕРБ има поне някой рационално мислещ, още утре правителството трябва да вземе милиард - два заем и да купи 6 Ф35, които ще се използват в следващите 60 години.

 98. 98 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#84] от "Captain Shakespeare":

  Тъй като имам трудности с математиката, може ли да обясниш какво значи :

  On 16 July 2010, Prime Minister Stephen Harper's Conservative government announced that it intended to procure 65 F-35s to replace the existing 80 McDonnell Douglas CF-18 Hornets for C$16 billion (with all ancillary costs included) with deliveries planned for 2016.

  и по колко им излиза един самолет на тъпите канадци?
  И как никой не се сети да иска Ф-35, който с цената си от 90 млн идеално ни устройва.
  Вместо това ни се предлагат 35 годишни Ф, на цена 80 милиона пачрето...

 99. 99 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  F-16 - това е изборът. Основен самолет приет на въоръжение в НАТО! Какви пет, какви шест самолета...? Купува се една цяла ескадрила F-16 (възможно най-добрите) и толкова! Какво се мотаем още? Чакаме комунистите от БСП да узреят ли, що ли? Или може би търсим одобрение от кремълските разбойници?
  —цитат от коментар 7 на Rim


  Абе ти под статията в която Путин се оплакваше за дипломатите в ком 28, как викаше ; "да е жив и здрав Сорос, да ни плаща да се борим срещу руската заплаха"
  Гледам добре се бориш. Добре и усърдно лобираш българския народ да се забие с едни неизплатими заеми за да купи старите ненужни тенекета на американците, на цената на нов европейски или 2 нови руски. Браво, браво! Да е жив и здрав Спонсора . Пък народа..... абе какво ти пука, нали се "бориш"

 100. 100 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Въздушната отбрана на България включва и Черно море. Дали може да бъде ефикасен самолет, повече видим на радара от последната техника. Ще уточня слабо видим е самолет, който се вижда само с радари с голяма дължина не вълната, т.е. вижда се но не можеш да го локализираш точно и не можеш да насочиш ракета към него.Апропо истребителите не носят радари с голяма дължина на вълната, защото тези радари имат много голяма антена. Ако ние изпратим в Черно море грипени много лесно ще ги свалят.
  —цитат от коментар 74 на Иван К


  Хахаха! Това ми оправи настроението. По-големи глупости не бях чувал.


  Ние се нуждаем от самолет, който е невидим за тази радари, които могат да се поставят на изстребители и на противосамолетни ракети. Другите радари дето са на земята нека си го виждат
  —цитат от коментар 77 на Иван К


  Хахаха! Човече, спрете се вече, разсипах си кафето от хилене за последните ви два коментара за радарите!
  То бива мъдрости от еднокнижници, но Вие изглежда дори и "Винету" не си чели, нали?
  Прочетете нещо, информирайте се - когато спорите за изтребители, много помага в спора да сте прочели поне малко за изтребители, не за котарака от "Алиса в страната на чудесата". :) :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK