Изборът на нов изтребител за ВВС може да започне почти отново

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.

© Грипен

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.Парламентарната комисия, която проверява процедурата по избор на нов за ВВС изтребител, вероятно ще препоръча тя да бъде върната една стъпка назад - за нова оценка на офертите на САЩ и Португалия, на Италия и на Швеция.


"Стана ясно, че е променено решението на Народното събрание. В проекта, който е гласувало Народното събрание, има задължителни изисквания. Тях никой не може да ги промени, освен с ново решение на Народното събрание. Към тях е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане. Тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците", каза председателят на комисията Емил Христов след заседанието и днес. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Христов отказа да изрече конкретно име, но към тази дата


председател на Борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.
Според документите, които е прегледала комисията, критериите могат да се променят само от министъра на отбраната, а това е направено от Радев. С промяната на критериите е дисквалифицирано предложението на САЩ и Португалия за употребявани F-16, тъй като законодателството на САЩ не позволява разсрочено плащане и това се е знаело в Министерството на отбраната от години.


Днес в комисията бяха изслушани бившият служебен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Стойков наследи проекта, след като замести Румен Радев, когато той стана президент. Христо попита Стойков защо не е взета предвид дипломатическа нота от САЩ от март тази година, в която се казва, че има начини за разсрочено плащане. Стойков каза, че решението на Борда е било да не се предприема нищо. Христов по-късно обясни, че схемата, по която американците са предлагали да се плаща е за самолет по самолет. Според Христов Стойков не е взел предвид и предложение от неназована държава за нови самолети, което щяло да се впише във финансовата рамка от 1.5 млрд. лв. за 8 самолета, обучение и наземно оборудване.


Попитан дали трябва да се изпрати ново искане за предоставяне на предложения Христов каза, че все още е рано "да коментираме какво бихме предложили на Министерството на отбраната, но във всички случаи ще предложим нещо, което ще му даде възможност да има равнопоставеност на всички доставчици".


На едно от последните си заседания в края на април служебното правителство на Огнян Герджиков одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Това стана на закрито заседание. България избираше между три предложения - употребявани F-16, собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен".


В доклад на Министерството на отбраната до Министерския съвет от края на юни се предлага да започнат преговори с Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, която предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност - за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ, не е класирана "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение)", се разбира от доклада на Красимир Каракачанов. При процедурата, завършена от служебното правителство, на първо място е класиран "Грипен" с оценка 0.90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0.61. Правителството реши, че преди да започне преговори, ще изчака заключенията на комисията, създадена по искане на ГЕРБ.

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "Изборът на нов изтребител за ВВС може да започне почти отново"

  Това беше и идеята на ГЕРБ с комисията - да се започне отново и да се мотаем с години, за да не купим никакви изтребители, а да сме зависими с МИГ-овете от Русия и да плащаме още стотици милиони данък Русия за ремонтите им.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Весело

  Ще направим 10 години докато ги купим тези изтребители.Компетентните лобита не могат да решат.

 3. 3 Профил на dunav545
  dunav545
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Къде си български генерал Пиночет?

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Изборът на нов изтребител за ВВС може да започне почти отново"
  и цитати на Христов от другаде
  "Проектът за нов боен самолет не би трябвало да се рестартира от самото начало. Не би трябвало огромен труд на толкова специалисти да бъде захвърлен встрани. Това каза председателят на временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет Емил Христов, цитиран от Бгнес."
  ??????

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "Стана ясно, че е променено решението на Народното събрание. В проекта, който е гласувало Народното събрание, има задължителни изисквания. Тях никой не може да ги промени, освен с ново решение на Народното събрание. Към тях е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане. Тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците", каза председателят на комисията Емил Христов"

  Аз пък гледам в решението на Народното събрание, че пише точно обратното - има решение за отложено плащане за 6 години, плюс дори примерна схема за плащане,
  стр. 25

  http://www.parliament.bg/bills/43/602-03-4.pdf

  "След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка (самолети, оборудването, въоръжение и т.н.), за период от 6 години...
  Начинът на плащане ще бъде договорен в процеса на подготовка и сключване на договора/ите и той ще е изцяло съобразен с изискванията на българската страна."

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Правилният избор е F16.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Гневно

  Абе, Боко!
  Обади се на приятеля си Путя, и купувай руски таралясници, та тая древногръцка трагедия да свършва!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#3] от "dunav545":

  За съжаление, нямаме си и сянка на Пиночет, но си имаме Бокоолу!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "към тази дата председател на Борда е бил тогавашният командир на ВВС генерал Румен Радев. Според документите, които е прегледала комисията, критериите могат да се променят само от министъра на отбраната, а това е направено от Радев. С промяната на критериите е дисквалифицирано предложението на САЩ и Португалия за употребявани F-16, тъй като законодателството на САЩ не позволяват разсрочено плащане и това се е знаело в министерството на отбраната от години."

  Руският резидент Радев в действие. Нищо другарю, то всичко се пише.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Путин не дава да се отбраняваме, а по руското езеро трябва да има само яхти на олигарси.

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 593 Неутрално

  нека отлежат още малко португалските трета ръка ф16, те стават само по хубави и само тъпи страни купуват ново

 12. 12 Профил на wys16524047
  wys16524047
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Единственият правилен избор е да се пазарува всичко и единствено от щатите , щото са я закъсали с парите ! Боже, колко сте прозрачни слугите некадърни !!!!!!

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Абе направо купувайте 40-годишните бараки Ф16 и да се приключва с този фарс.

 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Правилният избор е F16.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  За 40 годишни таралясници ли говориш? За тези които трябва да купуваме допълнително въоръжение и които са най-скъпи за поддръжка? За тях ли говориш?

 15. 15 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Записвай си:)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Абе да купуват ПВО Пейтриът и да мирясват. То е ясно, че няма да успеят лобитата да се споразумеят и нови изстребители няма да има.

 17. 17 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "dunav545": А бой де!

 18. 18 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  Правилният избор е F16.
  —цитат от коментар 6 на EU defender

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Съжалявам, грешен отговор...не си никъв EU defender...

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Направо ми писна от мазни лъжи, гарантирани от ГЕРБ и подкрепяни от местните суджуци във форума. Задължително основно изискване 7 от решението на НС е "съответствие на финансовата рамка за реализация на проекта"
  5 Финансово-икономически параметри

  5.1 стойност - 1.5 милиарда лева
  5.2 начин на плащане

  "След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка (самолети, оборудването, въоръжение и т.н.), за период от 6 години...
  Начинът на плащане ще бъде договорен в процеса на подготовка и сключване на договора/ите и той ще е изцяло съобразен с изискванията на българската страна."


  Къде видяха тия неадекватните неправомерно декласиране на португалската оферта?

 20. 20 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Абе пичове, трябва да се мисли за Европа като се купуват самолети, не за САЩ.
  Всичко е геополитика.

  Е, Юродифендъра е за това, да станем колония на САЩ, въпреки че гръмко се нарича Юродифендър, но той е малко объркан и зле платен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Айде на нови Ф 18 Супер хорнети! Йееес!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "Котаракът на Шрьодингер": "Къде видяха тия неадекватните неправомерно декласиране на португалската оферта?"


  Все ми е тази, ако искат да вземат и 8 летящи метли, ама в едното лоби няма нито един пилот, а в другото са всъщност хора, които това им е професията.Та питам, на чия отговорност ще бъде това, на Цветанов ли!?

 23. 23 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  За 40 годишни таралясници ли говориш? За тези които трябва да купуваме допълнително въоръжение и които са най-скъпи за поддръжка? За тях ли говориш?
  —цитат от коментар 14 на theduloclan


  Моля малко по-нежно. Влез му в положението. И на него му трябват пари за почивка на Слънчака догодина и за моеи части за 20-годишния опел.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Няма избиране.... Не могат да разберат всички участници в търга, че "ние" не даваме ей-така някакви милиарди.... Чакаме "възвръщаемост"....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Весело

  колко ще се смея ако вземем новите 30 годишни дараци от португалия .Герберите ни унищожиха.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 26. 26 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Сучат и мажат да купят най-скъпите самолети, така и комисионните ще са пропорционално по-големи.

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 27 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 426 Любопитно

  https://www.stratpost.com/gripen-operational-cost-lowest-of-all-western-fighters-janes/

  себестойност на летателен час за 2012 ,
  IHS Jane’s Aerospace and Defense Consulting:

  Грипен: $4700/час
  Block 40/50 F-16s: $7000

  Rafale : $16000
  Eurofighter: $18000
  F/A-18 S. Horneт: $11-24000

  Ф-35 & Ф-22 отиват над $60к на час по текущи цени , 2-3 часа полет са колкото заплите на ескадрила наши летци за година ...

 28. 28 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Е това е изборът, хората го правят и имат авиация-с класи над грипена и напълно съвместим с НАТО - https://bmpd.livejournal.com/2840439.html

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Чисто хипотетично - Вземането на решение без мандат и през главата на началник, което решение променя такова на Парламента в услуга на определена оферта основание е ли е за импийчмънт?

  А да - понеже има свестни хора дето са малко объркани и се подвеждат по антигерб реториката - четете внимателно какво пишат доказаните тук русороби. Нещо не е така, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#29] от "evlampi":

  Всички комунета са на амбразурата и защитават ГРИПЕН.Костовистите им пригласят.Това не е ново-те по традиция винаги припяват на БСП.Даже за Радев си и гласуваха.Как само се радваха в нощта на втория тур.....

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Чисто хипотетично - Вземането на решение без мандат и през главата на началник, което решение променя такова на Парламента в услуга на определена оферта основание е ли е за импийчмънт?"

  Всичко това във "Винету" ли го прочетохте? Невероятно!
  Защото при нас в България няма нищо подобно - има съгласувано с интересите на държавата изискване да се плаща за 6 години, каквото е решението на парламента.
  Изискване защитавано от целия ГЕРБ, вкл. от Бойко Борисов! Нещо повече - НС ен само е гласувало за плащане в срок от 6 години, но дори е приело в съставения от Горанов бюджет 2017 година да има заделени 230 милиона лева за първа вноска за новите изтребители.

  "... четете внимателно какво пишат доказаните тук русороби. Нещо не е така, нали?
  —цитат от коментар 29 на evlampi


  Четем - защитават решенита на ГЕРБ.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Ф-16 още много години ще бъде основния боен самолет в НАТО !
  България ще избере Ф-16 и ще ги модернизира на ниво CCIP.
  Така или иначе този спор е излишен за страна която сама е избрала да няма авиация !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на smilingface
  smilingface
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мда, Гркиипен беше добро решение за нас, но сега ще се почне пак. Жалки политици, жалка държава управляване непрекъснато от външни сили.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Посмейте се малко с неадекватните гербери за собствените им решения и искания:

  13 Октомври 2016 г.

  "Никой няма право да пипа критерии, не би трябвало никой да си е позволил такова нещо!", скара се депутатът от ГЕРБ.

  Радев изказа и недоволство, че министерството е загубило 6 месеца, след като парламентът гласува 1,5 милиарда за покупката на нов многоцелеви изтребител.

  Ненчев се оправда, че лично е виновен за протакането, но държал новият началник на ВВС ген.-майор Цанко Стойков да се запознае подробно с проекта. Той обаче каза, че следобед щели да му докладват за параметрите и се направи, че нищичко не знае.

  Попитан дали е възможно смяната на критериите да промени методиката за оценка,тоест да наклонят везнте към едната фирма, Ненчев отговори: "Твърде вероятно е. Те са от изключително важно значение".

  Обвиняваха ги, че пипат критериите в полза на дъртите Ф-16, а от ГЕРБ защитаваха критериите, определени от Румен Радев, а сега излизат с тъпото твърдение, че служебното правителство и Радев били виновни, че офертата за португалските кошници не влизала във финансовата рамка.
  ГЕРБ, нали това бяха вашите критерии, за вашия проект, гласуван и приет от доминираното от вас НС? Радев подаде оставка на 1.08.2016 г., имахте месеци да промените критериите, но вие защитавахте критериите на Радев, пък сега уж не били ваши и нещо служебното правителство било сгафило, без да е пипало вашите критерии? Нямат ли край тия идиотски изпълнения?
  Нима си мислите, че ще заблудите някой, че искате повече прозрачност и доброто на българската армия?

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Комунетата не искат ни Грипен, ни Ф-16...! Искат МиГ-29, ако може докато започнат да се разпадат и ако може с по-скъпа поддръжка!
  Всеки, който има глава на раменете ще поиска нов Грипен и добро ПВО! Естествено с подобаващ офсет.
  Колкото до президентските избори... Няма да се кОсиш! Нали хода с Цецка беше гениален? Забрави ли...? Ама, защо ГЕРБ-ерите си мислят, че всички помнят колкото тях?! Четете повечко бе...! Или, то и там не ви е силата...! :)

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Хайде пак:

  Изискването което мотивира декласирането на една от офертите кога, кой и от каква позиция го е прокарал?

  Кой официален документ удостоверява това?

  Кво съм чел у винету или стария завет е без никво значение. Караме по същество, нали? Фактченца, делца и документченцаааа

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":

  Коментар 35 е за тебе.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#3] от "dunav545":За съжаление, нямаме си и сянка на Пиночет, но си имаме Бокоолу!
  —цитат от коментар 8 на lone_wolf


  имаме , е малко дребен , ама пък генерал , генерал , ама прокурор през комунизма , прокурор(през комунизма ) генерал (през комунизма ) , ама лидер на градска аФтентична десница . та имаме бе .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  Чисто хипотетично - Вземането на решение без мандат и през главата на началник, което решение променя такова на Парламента в услуга на определена оферта основание е ли е за импийчмънт?А да - понеже има свестни хора дето са малко объркани и се подвеждат по антигерб реториката - четете внимателно какво пишат доказаните тук русороби. Нещо не е така, нали?
  —цитат от коментар 29 на evlampi


  не евЛАМПИ , чисто хипотетично (диагностично) си прав , НО има нещо като КРБ и там ясно е разписано кой/какви решения може да взема

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#40] от "дерибеев":

  Усещам едно осезаемо притеснение и гняв у русоробската агитка днес. А аз съм сенсей и много ги усещам тея неща.

  Работата става дебела, резидентина е омотан като пате в кълчища, нали?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 43. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#40] от "дерибеев":Усещам едно осезаемо притеснение и гняв у русоробската агитка днес. А аз съм сенсей и много ги усещам тея неща.Работата става дебела, резидентина е омотан като пате в кълчища, нали?
  —цитат от коментар 43 на evlampi


  ако усещаш постоянно осезаемо притеснение (без значение кого/как наричаш) кажи СТОП на наркотици, алкохол , местна пропаганда

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Самолетите са оръжие за нападение. Ако не планираме да нападаме някого, трябва да се купуват оръжия за защита. Например за ПВО.
  —цитат от коментар 39 на Dimiter Tsvetkov


  грешиш сериозно , точно самолети трябват за защита понеже се оказа , че многомилиардното хипер-мега про не било настроено/доработено да лови каквото и да е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 47 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "Dimiter Tsvetkov": "Самолетите са оръжие за нападение."

  Глей сега млади ми падоне...една време самолетите създаваха джедаи, качествено различно от обикновения ни мизерен живот, но все пак ги създаваха...това не виждам как ще се повтори някога при тези условия.

 47. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#44] от "дерибеев":

  Благодаря за непоискания неуместен 'съвет' издаващ пълно безсилие, но нека все пак да подискутираме омотания като пате в кълчища рездентин, а?

  Какво казва Конституцията относно импийчмънт?, я малко знаеница да хвана от умните люде, нали обичате да давате съвети :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 49 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "Dimiter Tsvetkov": Самия факт, че някой би си помислил, че самолетите са оръжие за нападение, сам по себе си е достатъчен, за да осъзнаеш разликата.

 49. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#44] от "дерибеев":Благодаря за непоискания неуместен 'съвет' издаващ пълно безсилие, но нека все пак да подискутираме омотания като пате в кълчища рездентин, а?Какво казва Конституцията относно импийчмънт?, я малко знаеница да хвана от умните люде, нали обичате да давате съвети :)
  —цитат от коментар 48 на evlampi


  всъщност те харесвам и това не допуска диспут (толерантен съм) .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#39] от "Dimiter Tsvetkov": Самия факт, че някой би си помислил, че самолетите са оръжие за нападение, сам по себе си е достатъчен, за да осъзнаеш разликата.
  —цитат от коментар 49 на Diesel


  ми тая демокрация по света с какво я разнесаха ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Нищо неочаквано. Нагласени търгове са 101% от търговете в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 53 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#51] от "дерибеев": Тва е пълен абсурд, щото всичко живо извън Европа им плюе на демокрацията...

 53. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":Хайде пак:Изискването което мотивира декласирането на една от офертите кога, кой и от каква позиция го е прокарал? Кой официален документ удостоверява това?
  —цитат от коментар 36 на evlampi


  Прокарало го е МС, тоест правителството Борисов 2, с парламентарно решение за период на плащане от 6 години, гласувано на 1 април 2016 година!
  Ето документа:
  http://www.parliament.bg/bills/43/602-03-4.pdf

  Радев го е включил изискването в методиката, съгласно решението на НС. Ненчев го е прегледал с Цанко Стойков и е пратил запитванията до трите кандидата.
  Американците обаче не искали за 6 години? И сега за нежеланието на американците да се вместят във финансовата рамка на проекта и да се съобразят с финансовото изискване за 6 години период на плащане, виновен е Радев??? 54. 55 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#48] от "evlampi": "Какво казва Конституцията относно импийчмънт?"


  Нищо глупако, пак си спал с главата към Си-Ен-Ен и с ръка в контакта.

 55. 56 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мхм, т.е. искат да сменим 40 годишен миг-29 с 39 годишен f-16 пак втора ръка. Явно от източния задник сега сме на западния задник. Браво! И после след 5 години да пуснат пак нова оферта защото "новите" самолети са прекалено стари :).

 56. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Вече се съмнявам, че ББ ще вземе крайно решение по този въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 57. 58 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dimiter Tsvetkov":


  Самолетите са оръжие за нападение. Ако не планираме да нападаме някого, трябва да се купуват оръжия за защита. Например за ПВО.
  —цитат от коментар 39 на Dimiter Tsvetkov


  Нападението е най добрата защита...може и да не нападаме но трябва да имаме многоцелеви самолети и Ф-16 са точно такива...

 58. 59 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#56] от "Denis Stoyanov": МиГовете като сме ги купували са си били направо от завода...панимаеш!?

 59. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално


  "Със същите очи, с които ви гледам, надлюдавах как вихрено летящ български изтребител се отдели от един вече рухващ към земята наш бомбардировач и се хвърли към друг, като се стовари върху него. Той откъсна опашката му и бомбардировачът се разцепи като дъб, поразен от гръм..."

  американският летец-изтребител лейтенант Джон Маклендън за тарана на Д. Списаревски.

  "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света."

  лейтенант Едуард Тинкер

  Срамно и жалко е да гледа човек сегашните български управници. Дори Бай Ганю е по-добър от тях. За тях далаверата е на първо място. А България, биха я продали само за единия келепир. 60. 61 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А най-интересния факт е че предвиждаме 1.5 милиарда за 8 самолета. Цената на Ф35 в момента е 120 милиона. Което ще рече 960 милиона за 8 самолета. Остават 540 милиона за поддръжка, а при положение че вече сме клиент и после най-вероятно ще вземем повече пак ще има благинки. Да не говорим че щатите имат и авио база тук така че поддръжката няма да е невъзможна. Вярно че разходите на полет ще са по-големи ама при сегашните амортезирани железа надали ще е чак такава колосална разлика...

 61. 62 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#44] от "дерибеев" все пак да подискутираме омотания като пате в кълчища рездентин, а?Какво казва Конституцията относно импийчмънт?, я малко знаеница да хвана от умните люде, нали обичате да давате съвети :)
  —цитат от коментар 48 на evlampi


  Искаш някой да се занимава с пъпчивите ти полюции! Съвета, който мога да ти дам е да провериш в близката бакалия за телешки мозък. Току виж си поумнял.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 62. 63 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#56] от "Denis Stoyanov": Били са Топ ъф дъ Топс по онова време...е това е съюзнник.

 63. 64 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#58] от "BGman1": "Нападението е най добрата защита...може и да не нападаме."

  Виж сега, е точно това не може да го разберете...като нападаш, гледай да спечелиш, щото първо ще те бият те, после ще ядеш бой и тука.

 64. 65 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Задължителен ли е въпросният критерий както е приет?
  Имало ли е промяна правеща го задължителен и кой я е прокарал? Гласувано ли е това или е еднолично решение? Не възникват ли основателни съмнения за зависимости ако е налице еднолично решение променящо съществуващ по-широк критерий?

  Стените от текст с интерпретации не отговарят на тези прости въпросчета. Опитайте пак

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 65. 66 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "evlampi": Възникват основателни съмнения относно критерия при регистрация във форумите на Икономедия.

 66. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Радев за да натиска толкова за Грипените значи е лапнал комисионни...и сега върти и сучи за да си заслужи кинтите...

 67. 68 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#62] от "rumata":

  "Искаш някой да се занимава с пъпчивите ти полюции!"

  Ама моля Ви се? Как изобщо може такива предположения?

  Съвсем културно участвам в полемиката относно миришещата на сериозна кремълска намеса уйдурма свързана с важни за България решения. Разбирам че това изнервя Вас, гражданите с руско самосъзнание, но така е при Демокрацията - нещата се дискутират, не се свеждат за изпълнение.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 68. 69 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#21] от "пустиняк":

  Няма шанс Супер Хорнети да се впишат в тази цена! Иначе като бойни възможности, това е най-адекватният самолет ... но и с най-скъпа поддръжка :(

 69. 70 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#61] от "Denis Stoyanov":

  Всъщност, излезе от комисията Грипен информация (от Емил Христов и Цанко Стойков), че е получена и четвърта непоискана оферта, която е в рамките на тия 1.5 милиарда лева, обаче голи като пушка изтребители, без наземно оборудване, обучение и каквото и да е въоръжение и логистика.
  Не се сещам за други варианти, освен това да е било оферта за НОВИ Ф-16, Ф-35 или Ф-18.
  Ако е било за нови Ф-35 за тия пари, което теоретически е възможно, не знам суджук троловете как ще се оправдават, че трябва да купим непременно португалските кошници на 35 години за същите пари, хахаха!

 70. 71 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#66] от "Diesel":

  Възможно е, честито че сте прескочили летвата

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 71. 72 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#67] от "BGman1": Глупако, Радев е световно признат ас и има поне 10 разумни аргумента...отсрещната страна има само крайно неудобната позиция да ни убеждава що да се купят 30-годишни таралясници без наличие на нито един пилот в редиците им...

 72. 73 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Любопитно

  На Гърция не се налага да прави конкурси за покупка на изтребители ! Над 45 г САЩ подаряват изтребители на Гърция! Цели ескадрили! при това нови! А на нас искат да ни пробутат 45 годишни, 3-та ръка! На всичкото от горе с възможно най-слабите двигатели! И това с пари на бедните българи, събирани от ДДС на хляба и киселото мляко! Банките, картелите, монополите и олигарсите не плащат и стотинка данъци! Както и концесионерите и чуждити инвиститури! САЩ плащат на Гърция 1 млрд $ наем за базите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 74
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 74. 75 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#73] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":Ако ни обещаят нещо става...ама Хюстън е далече и общо взето са ми...

 75. 76 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодингер":Задължителен ли е въпросният критерий както е приет?Имало ли е промяна правеща го задължителен и кой я е прокарал? Гласувано ли е това или е еднолично решение? Не възникват ли основателни съмнения за зависимости ако е налице еднолично решение променящо съществуващ по-широк критерий?Стените от текст с интерпретации не отговарят на тези прости въпросчета. Опитайте пак
  —цитат от коментар 65 на evlampi


  Вече почти ви го нарисувах и пак не схващате. Добре, за н-ти път. Критерият "отложено плащане" е бил ОСНОВОПОЛАГАЩ в методиката за оценяване, приет е от правителството на Борисов 1 през 2012 година!
  В "Методика 2016" критерят става и задължителен, с аргумент приетия от НС инвестиционен разход и по-точно т 5.2 където е записано, че трябва да се извърши палащането за 6 години. Приет е от правителството на Борисов 2!
  Тази промяна е в пълен синхрон с желанието на правителството на Борисов да се разсрочи плащането на изтребителите за дълъг период от време, което е гласувано и от НС.
  Или искаш да кажеш, че в ГЕРБ са малоумни и не знаят какво са подписвали, защитавали в НС и не знаят какво искат и някой си ги е подвел, че разсроченото плащане е нещо хубаво, а всъщност е лошо? Трудно е да ви разбере човек какво мислите, вероятно и сами не се оправяте в собствените си мисли. :)

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#65] от "evlampi":

  "Въпросният критерий" е включен в частта "Начин на плащане" от документа "Проект за ибвестиционен разход". В същия документ има задължителен критерий под номер 7, който изисква офертите да отговарят на финансовата рамка. Документът "Проект за инвестиционен разход" е изготвен от МО. Към документа е приложена обосновка от премиера Борисов, а с решение на МС е предложен за одобрение от Парламента, което и се случи миналото лято. В документа "Проект за инвестиционен разход" е указано, че от всички предложения за стари и нови машини, събрани през предходните години, трите оферти: нови Грипен, Юрофайтър втора ръка и старите F-16 отговарят на техническите изисквания и се приближават плътно до финансовата рамка. Решението на НС да приеме проекта за инвестиционен разход вече "отвързва ръцете" на правителството (все още Боко 2) да отправи запитвания към трите кандидата. Т.е. финансовата рамка за разсрочено плащане за 6 години, със суми по години, е била утвърдена от МС (Боко 2) и НС ПРЕДИ запитванията. Т.е. не може да се говори, че изискванията са променени след получаване на офертите.
  Ако не вярваш, прочети документите, публикувани на страницата на Парламента.

 78. 79 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Правилният избор е F16.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  Само ако е нов.

 79. 80 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#78] от "nick_wolf1":

  Ти пък къде го търсиш Евлампи. Той вярва само в материалите на агиптпроп отдела, какво тук значат някакви си документи и факти - в Герберландия такива неща не важат. :) :)

 80. 81 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Четете и им се смейте на акъла на тия паламуди на форума, които защитават тъпите опорки на агитпроп отдела си:

  Ген. Попов, председател на Комисията по отбрана, пред Канал 3: Чакаме предложение на МО за проектите
  16.06.2017 г.

  "- Да се намалят парите ли, или да се разсрочат във времето?

  - Зависи, има финансова схема за разплащане и ако тя е различна от тази, която е гласувана в парламента, очевидно ще трябва да се прегласува това в парламента, защото такива са процедурите. Но нека да видим как ще завърши работата в Министерство на отбраната.
  - Казахте, че сте се срещнали с шведския посланик. Шведски са "Грипен"-ите. Очевидно западните хора не ги интересува дали едно правителство е служебно, или не, а това, че е взето решение да се водят преговори с тяхната фирма и следващите дърпат назад. Не ни ли дискредитира това?

  - Служебното правителство не каза, напротив - потвърди и служебният министър Стефан Янев, че оттук-нататък преговори ще се водят с всички.
  - Но "Грипен" бяха фаворити".

  - Те всъщност казаха - приемаме така направения протокол. И тук тази нерешителност на това правителство /б.р. - служебното/ отвори вратата за следващи преговори, което за мен все още подлежи на уточняване - къде, какво, кога, как и затова чакаме предложенията, които ще дойдат от МО."

  :) :)

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 83 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Спорът Грипен, фантоми или юрофайтъри напомня една реплика от "Оркестър без име". Когато Павката, чакайки да ги поканят да свирят в хотела, каза - а, бе, аз съм навит и за Амбасадор... И накрая кацнаха в градчето с единствената кръчма. Няма грипени, фантоми и пр. Ще има мигове... Бе ясно още щом човекът на руснаците Каракачанов стана силов вицепремиер и военен министър.

 83. 84 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Членките на НАТО сами решават какво оборудване да купуват. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг във връзка със споразумението на Турция с Русия за покупка на руски ракетни отбранителни системи С-400, съобщава електронното издание на в. "Хюриет".
  "С какъв вид оборудване ще се сдобият зависи от всеки от съюзниците."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 84. 85 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#82] от "Cannon Fodder":

  Нема нищо, верно че на наще приятели русоробите трябва да им се каже нещо по пет пъти и пак не загряват, но аз нямам проблем да се нагърбя с неблагодарната задача да съм техния липсващ мозък

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 85. 86 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#76] от "Котаракът на Шрьодингер":

  /В "Методика 2016" критерят става и задължителен, с аргумент приетия от НС инвестиционен разход/

  Ето че лека полека почваме да разплитаме нещата, чудесно.

  Значи преди методиката 2016 не е бил задължителен. А после НЯКОЙ го е направил такъв ползвайки аргумент. Обаче те и автокрадците ползват като аргумент че влезли в колата щото заваляло например.

  Та сега - КОЙ и с какъв документ е ПРОМЕНИЛ кротерия? Ама без увъртания за 'аргументи' и благородни помисли. Просто фактите - кой е направил това. Нататък евентуалните въпроси дето неминуемо излизат са друга работа

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 86. 87 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#86] от "evlampi":

  Що не четеш???
  МС, оглавяван от Бойко Борисов, приема внесеният от МО документ "Проект за инвестиционен разход" в настоящия му вид и решава да го пусне към НС за гласуване на сумата, както е по закон. В този документ, в секцията "Начин на плащане" е указано, че избраният начин е авансово плащане + плащане при доставка, разсрочено за 6 години, със суми по години.
  Документът и решението за изпращането му са приети на заседание на МС, а към предложението към Парламента е приложена и обосновка от премиера.
  Сега сигурно ще поискаш и протокол от заседанието на МС заедно с това кой министър как е гласувал по решението...
  Всъщност, тези неща не ги пиша за теб. Че не четеш разбра и глухият цар, ама поне някой друг да не се назоби с дезинформация.

 87. 88 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#86] от "evlampi":

  Методиката за оценка няма как да суспендира решение на НС, с което се утвърждава "Проект за инвестиционен разход", в който е разписано по каква схема ще се плаща.
  Съответно, методиката е актуализирана, за да се синхронизира с утвърдения с решение на НС "Проект за инвестиционен разход".
  Това вече и спор не е. Един го мързи или отказва да прочете няколко страници, публично достъпни, и трябва тук да му правим сбит преразказ, пък той да си повтаря "дайте още"...

 88. 89 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#87] от "nick_wolf1":

  Защо се правиш на чукнат от трамвай?

  В оригиналния документ от НС НЯМА задължителен критерий който да дисквалифицира една от офертите. Да, някои от офертите имат предимство по отношение на финансовите параметри, но няма основание за дисквалифициране на оферта.

  Има добавка която е прокарана по партизански начин на по-късен етап и е ползвана за 'аргумент'.

  Кой, с какъв документ е прокарал тази добавка? Как по-ясно да формулирам този толкова елементарен въпрос?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 89. 90 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#88] от "nick_wolf1":

  Харесва ми че сте в паника и спешно измисляте глупави оправдания за да замажете наглата врътка.

  Обаче прекалено много хора знаят прекалено много неща. Не може да 'въздействате' на всички.

  Работата става МНОГО дебела. Мирише на импийчмънт

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 90. 91 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#89] от "evlampi":

  Кой оригинален документ на кое НС?????

  Към момента на поискване на RFI начинът на плащане е бил вече утвърден от Парламента, като преди това НС не е гласувало и утвърждавало нищо друго.

  МО изготвя "Проект за инвестиционен разход", в който пише, че е необходимо да се модернизират ВВС. В документа са описани сравнения на различни варианти: модернизация на МиГ-29, закупуване на многоцелеви изтребители и пр. Описано е какви (необвързващи) предложения са получавани от различни доставчици в предходните години, групирани по държави и по нови/употребявани машини и като най-подходящи са изведени трите варианта: нови Gripen C/D; Юрофайтър Транш 1, втора ръка от Италия и F-16A/B с MLU от Португалия с логистична помощ от САЩ. Дадена е финансова рамка на проекта от 1.5 млрд. лева и е посочен предпочитаният начин за плащане - разсрочено за 6 години. МО внася документа на заседание на МС, МС го приема и взима решение да го внесе в Парламента за утвърждаване, защото по закон за такава сума е нужна санкция от НС. НС гласува и взима решение, че приема "Проект за инвестиционен разход", с което "дава воля" на изпълнителната власт да задвижи проекта, като изпрати RFI до посочените в проекта трима доставчици: Португалия с логистичен пакет от САЩ, Италия и Швеция. Тъй като начинът за плащане за 6 години е утвърден от Парламента, управляващият орган на проекта актуализира методиката за оценка, като прави критерия задължителен. Всички тези неща се случват преди правителството "Боко 2" да подаде оставка и предното НС да се разпусне. Сега гербероните търсят под вола теле, като се опитват да изкарат, че някой е подменил в движение изискванията, за да отстрани единия кандидат.

 91. 92 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#90] от "evlampi":

  Каква паника, к'ви 5 лева, к'ви чинии????
  Мирише на поредното герберско осиране. Нещастниците пропуснаха да нагласят конкурса така, че да спечели офертата с дъртите F-16, комисията събра 2 и 2, декласира дъртите бангии и каза: Грипен печели с най-много точки. Герберонските хунвейбини не просто изтърваха момента да нагласят конкурса, ами се самообесиха, защото МС, оглавен от Боко и НС, доминирано от ГЕРБ, последователно утвърждават документа "Проект за инвестиционен разход", с разписаната схема за разсрочено плащане:)
  Ако не бях фен на военната авиация, щеше да ми е още по-забавно. Обаче знам, че от цялата тая герберска свинщина нашите ВВС потъват все по-лошо, а Путин се кефи и ме е яд...

 92. 93 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#91] от "nick_wolf1":

  "управляващият орган на проекта актуализира методиката за оценка, като прави критерия задължителен"

  Ама хайде де - кой е ПОДПИСАЛ официалния документ с който става тази ПРОМЯНА?

  Кой? Еднолично ли е взето решението? Редно ли е това? Не възникват ли при това положение СЕРИОЗНИ съмнения?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 93. 94 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#92] от "nick_wolf1":

  Губиш самообладание :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 94. 95 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#73] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Не знаех че сащ имали бази в гърция

 95. 96 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#93] от "evlampi":

  Народното събрание на Република България утвърждава схемата за плащане, когато приема "Проект за инвестиционен разход". Който и да е разписал промяната на методиката след това, е изпълнил решение на Народното събрание. Ако методиката беше останала без актуализация, в най-добрия случай критериите в нея, които противоречат на утвърденото от НС, щяха да са нищожни.
  Мазният хунвейбин Гаджев директно лъже, че в утвърдения от НС документ не бил фиксиран начинът за плащане. Ето какво пише в т. 5.2. Начин на плащане в "Проект за инвестиционен разход":
  "След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка (самолети, оборудването, въоръжение и т.н.), за период от 6 години".
  Отворен е оставен въпросът как точно да се разпределят сумите по години, като за това е дадена примерна схема, а окончателното съгласуване следва да стане след получаване на отговорите на запитванията към кандидатите. Разсроченото плащане за срок от 6 години Е фиксирано в документа, приет последователно от МС и НС, което прави всички изисквания в него ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и налага каскадна актуализация и синхронизиране на всички методики, спецификации и пр.
  Герберонската мъка край няма:)

 96. 97 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#96] от "nick_wolf1":

  "което прави всички изисквания в него ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и налага каскадна актуализация и синхронизиране на всички методики, спецификации и пр"

  Фантасмагории. Не може някакво си ТЪЛКУВАНЕ на едикой си да НАЛАГА това. Без никакъв дебат, просто ей така някой си решил.

  А и все пак не разбрах - КОЙ е този НЯКОЙ дето е РАЗПИСАЛ официалния документ за ПРОМЯНАТА?

  Кой? Нали сте навътре в нещата? Не дрънкайте общи приказки, а просто го кажете този юнак, а?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 97. 98 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 882 Весело

  Хахаааа, веселба!
  Фантасмагории са, че акт на върховния законодателен орган в държавата налага синхронизация на актовете на изпълнителната власт?
  Кой е тълувал и какво????
  Ето какво пише в т. 5.2. Начин на плащане в "Проект за инвестиционен разход":
  "След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка (самолети, оборудването, въоръжение и т.н.), за период от 6 години". Това е прието с гласуване от Парламента и има обнародвано решение. Ти как го тълкуваш? Идва ми наум един термин, придобил популярност в последните години - функционална неграмотност:)
  За следващите избори ГЕРБ трябва да излязат със слоган: "Кой ми сра в гащите" :)

 98. 99 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#96] от "nick_wolf1":"което прави всички изисквания в него ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и налага каскадна актуализация и синхронизиране на всички методики, спецификации и пр"Фантасмагории. Не може някакво си ТЪЛКУВАНЕ на едикой си да НАЛАГА това. Без никакъв дебат, просто ей така някой си решил.
  —цитат от коментар 97 на evlampi


  Евлампи, що така се сцепвате да лъжете като милиционерче от агитпроп отдела,
  млади момко?
  Кой е този "едикой си", който е наложил нещо си без дебат?
  Лъжете като разпран за някакви си процедурни хватки на служебното правителство и за някакви еднолични решения на Р. Радев и изобщо не ви пука, че хората ви се смеят на акъла, докато вие си мислите, че сте ги излъгали.

 99. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Значи руският резидент тав. Радев е нарушил закона като самолично е променил решение на Народното събрание. Само за това си деяние руският агент трябва моментално да бъде импийчнат. Това веднага щеше да бъде извършено във всяка една европейска държава, но не и в посткомунистическа България.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK