Парламентарната комисия по култура не одобри доклада за националната сигурност

Александър Симов

© Юлия Лазарова

Александър СимовДокладът за националната сигурност на правителството, който трябва да бъде одобрен от парламента, не е приет от парламентарната комисия по култура. Това бе използвано от агенцията news-front, която е един от сайтове с руска пропаганда според Европейската комисия. Тя обяви, че докладът е "блокиран" в българския парламент и организира протести.


Това, че докладът не е приет от комисията, не означава, че той е блокиран от гласуване в пленарна зала, обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Достатъчно е да бъде приет от която и да е друга комисия, за да влезе за разглеждане в пленарна зала. Според Биков той е отхвърлен заради отсъствието на няколко депутати.


"Бомбата" за вредата на доклада за културните връзки между двете държави е "хвърлена" на заседанието на комисията от депутата от БСП Александър Симов. "В този доклад е записано, че културното сътрудничество е опасност за България. Това е малоумно", коментира Симов в свое интернет предаване. Изказването му на заседанието на комисията е било в този ред на мисли.
В оригинала на доклада пише, че за задълбочаването на кризата в отношенията между ЕС и Русия, след анексирането на Крим "спомагат интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои случаи като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество и дори, като помощ за защита на националната сигурност и суверенитет".


Авторите на доклада пишат още, че са обезпокоени и от "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др." В документа обаче не са посочени самите държави, използващи гореописаните инструменти.


Биков смята, че "под културно" се има предвид точно тип интервенции като статията в "Нюзфронт". Самият сайт се рекламира като информационната агенция на "Новорусия" и бе създаден в периода на анексиране на Крим от Русия и започването на сепаратистката война в останалите части на Украйна. Той има версии на няколко езика.


Авторът на публикацията Ася Иванова е създала във фейсбук и страница за протест срещу доклада "България обича Русия! Русия не ни е враг!" пред посолството на САЩ на 20-ти септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK