ДПС: Борисов да пази европейските ценности като Меркел, с националистите няма пълен мандат

Мустафа Карадайъ

© Надежда Чипева, Капитал

Мустафа КарадайъЗа пръв път от месеци лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде пресконференция днес, на която очерта различията в отстояването на европейски ценности като "единство в многообразието" в България и в Германия. Докато след изборите Ангела Меркел обявила, че съюз с крайните партии е недопустим и невъзможен, Бойко Борисов, който също се смятал от семейството на ЕНП, управлявал с националисти за трети път, като първите две негови правителства не изкарали пълен мандат.


В анализа на ситуацията, който Карадайъ направи в парламента в присъствието на активисти на движението от Бургас и Айтос, бе подчертано, че първият кабинет на ГЕРБ бил с негласната подкрепа на "Атака" и изкарал 3.5 години във властта, а вторият, подкрепен от Патриотичния фронт - 2.5 години.


"В третото правителство ГЕРБ включи националисти ксенофоби във властта. Езикът на омразата е станал официален в страната", обяви Карадайъ.
На въпрос дали смята, че и третият кабинет на Борисов няма да изкара пълен мандат, той обяви: "Математиците могат да изчислят. Ще видим. Колеги, виждате в Европа как се отстояват европейски ценности, виждате какво става в България! Тъжно." А депутатът от ДПС Йордан Цонев допълни: "Има една максима - когато правиш едно и също, се получава едно и също."


ДПС иска ГЕРБ да отстрани шефа на комисията по правата на човека


ДПС даде пример за ксенофобия - председателят на комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, който насаждал омраза от парламентарната трибуна. С изказванията си в дебат около предложения на движението за нова категория лица, които да бъдат реабилитирани, тъй като имат огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим, Велчев прокарвал разделителни линии в обществото, като обявявал хората за "наши" и "ваши" (на ГЕРБ и на ДПС - бел. авт.). Пред активистите на ДПС, дошли на посещение в парламента, и журналисти Карадайъ изчете няколко цитата на думите на Велчев, с които той проповядвал ксенофобия.


"Тази комисия не може да бъде оглавявана от този човек. Това е същият цинизъм като за демографската политика на правителството да отговаря ксенофоб (визираше Валери Симеонов - бел. авт.)", каза Карадайъ.


ДПС обаче не внася в парламента искане за оставката на Велчев като председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека, а "дава шанс" на ГЕРБ да докаже, че наистина защитава европейските ценности, и да го отстрани.


"В противен случай маските падат и се показва истинското лице на ГЕРБ", каза Карадайъ. Той заяви още, че Борисов може докаже, че поздравленията му към Меркел не са само протоколни.


Красимир Велчев е смятан за един от най-близките хора на Борисов в ГЕРБ.


За 25 години във властта ДПС не направи нищо за избирателите си, смята Велчев


Няколко минути по-късно Красимир Велчев се върна в парламента, чието заседание бе свършило, за да обясни, че само групата на ГЕРБ може да поиска отстраняването му. Той се извини, ако някой е видял ксенофобия в думите му.


"ДПС е на власт 25 години, винаги е била на власт с изключение на тези години, в които ГЕРБ управлява. През тези години те нищо не направиха за своите избиратели", каза още Велчев по повод отхвърленото предложение за нова категория реабилитирани лица, които да получават пенсии от държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK