Всеки срещу всеки в Хасково (обобщение)

Добри Беливанов спечели изборите през 2015 г. като кандидат за кмет на ГЕРБ.

© Юлия Лазарова

Добри Беливанов спечели изборите през 2015 г. като кандидат за кмет на ГЕРБ.Седмица след като ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета на Хасково Добри Беливанов заради обвинения, че не изпълнява обещанията си и че е вербуван от БСП, общинските съветници от "Коалиция за Хасково" поискаха неговата оставка, разпускане на общинския съвет и частични местни избори.


Беливанов е в отпуск до понеделник, а председателят на общинския съвет Таня Захариева (ГЕРБ) е поискала полицията да разследва подписа, с който той удължил отпуска си. В ГЕРБ смятат, че в администрацията има печат с неговия подпис.


Двама от зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов подадоха оставки, а покрай скандала се разбра, че те са назначени по предложение на местния лидер на ГЕРБ и дългогодишен депутат Делян Добрев, който е кум на Консулов. Роднини и приятели на Добрев също работят в общината, която според БСП се е превърнала във феодално владение с цел търговия с обществен ресурс. Според Добрев обаче неговите хора са "дрийм тийм", а градът бил малък.


От "градът е малък" до "дискриминация на назначенията"
Същата е и тезата на общинските съветници от ГЕРБ. Днес пред "Нова телевизия" Димитър Шалапатов (ГЕРБ), който е и председател на комисията за борба с конфликта на интереси, обяви: "Вижте сега - градът ни е малък, ако смятаме, че трябва един кръг от хора, които са в по-близки или приятелски отношения с даден политик, да не участват в работата на общината, значи има някаква дискриминация. Тези хора да не могат да работят, не е нормално. Тези хора пряко не участват в разпределението на парите. Тук пряко отговорен е кметът, а общинският съвет си взима своите решения. Ние, като съвет, даваме пълномощия на кмета и той трябва да изпълнява решенията. Така че служителите в общината, които са близки или познати на г-н Делян Добрев, не могат да повлияят на решенията".


От "Коалиция за Хасково" твърдят, че в общината две години е нямало конкурси. "Нека роднинските връзки си ги коментират хората от ГЕРБ. Но е факт, че две години тези хора (на Делян Добрев - бел.ред.) заемат незаконно своите длъжности. Две години в общината не е проведен нито един конкурс, нито за главен архитект, нито за директорите на дирекции, нито за началниците на отдели, нито за секретар на общината. По закон това трябва да стане в шестмесечен срок. И точно, когато тези конкурси трябваше да бъдат проведени, имаше жалби заради манипулации на конкурсите и кметът излезе със заповед за прекратяването на конкурсите, станаха и тези събития и колегите от ГЕРБ свалиха доверието си от кмета", обясни общинският съветник Светослава Стоянова.


В отговор на въпроси на "Дневник" Добрев защити хората, които е предложил и обяви, че те са докарали толкова инвестиции в града, колкото нямало в последните 20 години - около 140 млн. лв. Според него двамата зам.-кметове напускали, защото били подложени на тормоз от една година.


Делян Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Делян Добрев


"Имахме трудна комуникация с кмета Беливанов. Той не приемаше предложенията ни, а се съветваше с хора, които са на по-ниско функционално ниво от нашето", каза пред "Дневник" зам.-кметът Евгени Консулов. От думите му се разбра, че Беливанов е имал предложения за промяна на критериите, по които са класирани фирмите-кандидати в процедурите за възлагане на обществени поръчки, като намалее влиянието на предлаганата цена. "В момента цената има 80% тежест, а срокът за изпълнение - 20%", каза още Консулов. Според него така се избирали фирми, които предлагат най-ниската цена и често оферти на определени бизнесмени не били класирани.


Кой печели обществени поръчки


На централно ниво ГЕРБ и БСП се обвиняват в печелене на обществени поръчки в общината. Днес депутатът от "БСП за България" Елена Йончева цитира разследвания, в които се твърди, че шефът на финансовата комисия в Хасково Даниел Гаргов, който е съпруг на братовчедка на Добрев - Росица Гаргова (председател на финансовата дирекция в общината - бел.авт.), има участия във фирми, които печелят обществени поръчки в общината за 100 млн. лв. Според разследване на сайта "Биволъ" една от фирмите, които печелят поръчки за саниране, е "Еко Традекс груп", в която Гаргов участва.


Пред "Дневник" Делян Добрев обясни, че фирма, в която Гаргов има миноритарен дял, е взела две от 72 поръчки за саниране. От ГЕРБ твърдят, Беливанов е предал общината в ръцете на местен бизнесмен, който подкрепял БСП при управлението на тройната коалиция - строителният предприемач Иван Стаматов. Неговата фирма "Монолит" АД изпълнявала поръчки за малко над 1.6 лв. в Хасково. От местната партийна структура твърдят още, че бизнесменът стои и зад консорциума "Марсастика", въпреки че двете фирми в него - пловдивската "Монолитстрой" и "Геоком-2000", нямат пряка връзка със Стаматов според системата "Апис". Консорциумът санира блокове на стойност около 1.7 лв., пише "Капитал".


Според ГЕРБ Беливанов, който не отговаря на мобилния си телефон, е на почивка в Монако със Стаматов. Засега кметът на Хасково не е говорил пред медиите, но е изпратил писмо, в което опровергава обвиненията на местната структура на ГЕРБ. Той прехвърля отговорността за снегопочистването на заместниците си Евгени Консулов, Велин Балкански и секретаря на общината Биляна Димитрова, която в средата на май тази година беше уволнена от кмета и месец след това възстановена на поста, пише "Капитал". "Правил съм забележки и на зам.-кметове и на секретаря на общината за забавяне на срокове. Ще търся отговорност за всяко забавяне", пише Беливанов по повод обвиненията в мудност на администрацията.


Пред сайта "Хасково.инфо" предишният кмет на Хасково Георги Иванов, който загуби балотажа от Беливанов след четири мандата, казва: "Беливанов не може да мълчи. Той е длъжен да коментира сегашната ситуация. ГЕРБ не познава достатъчно на какво е способен Беливанов". Иванов припомня, че когато е бил кмет, е искал оставката на неговия заместник Беливанов.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че структурите на ГЕРБ се самоизяждат помежду си за власт и пари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK