Кунева призова за нова коалиция на справедливостта, движението й има нов лидер

Меглена Кунева, бивш председател на ДБГ

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева, бивш председател на ДБГНазряват условия за голяма коалиция на справедливостта, която да спре застоя, и ДБГ ще е нейното острие", каза лидерът в оставка на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в отчетния си доклад пред Четвъртото национално партийно събрание днес, цитирана от БТА. Тя призовава към широко реформаторско мнозинство и спешно нова платформа за партньорства на практична основа, насочена към обществото.


ДБГ е опозиция на днешното управление, заяви лидерът в оставка. Като важна задача занапред пред Движението тя постави създаване на честна политическа среда, но подчерта, че без екип няма победа. "Най-трудно през годините в работата ми беше липсата на среда, в която ДБГ да се изяви подобаващо", коментира Меглена Кунева.


"Реформаторският блок създаде очаквания у хората, че сме се намерили, вместо това личните боричкания, незрялото поведение на някои, са сред причините за неуспеха на съюза и коз в ръцете на ГЕРБ да го игнорира като партньор във властта", коментира още тя. А в момента по мнението й има "имитация на реформи, застой, и отговорността е на мандатоносителя ГЕРБ".


Димитър Делчев е новият председател на ДБГ
С пълно мнозинство при явно гласуване членовете на ДБГ избраха новият лидер на партията - Димитър Делчев. От трибуната пред Четвъртото национално партийно събрание новият председател обяви своето виждане за курса на ДБГ за следващите месеци: Създаване на силна АнтиГЕРБ коалиция за спиране на застоя в страната, която да се приложи, както по отношение на местните избори и структурите на ДБГ да търсят широко обединение против модела ГЕРБ, така и по отношение на подготовка за предсрочни парламентарни избори, които според Делчев безспорно предстоят.


Пред медиите Делчев подчерта, че няма съмнение, че "когато патерицата Патриотичен фронт" стане прекалено къса, ГЕРБ ще предизвикат нови избори". По думите му ДБГ тогава трябва да бъде готова за разбиването на феодалните владения на ГЕРБ, както по места, така и в национален мащаб. "Ще го постигнем чрез широко обединение на демократични партии, организации, хора". Той призова структурите за силна мобилизация и незабавно започване на преговори с местни партньори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK